Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μεταμορφώνει την ιατρική έρευνα και τις θεραπείες

Η τεχνητή νοημοσύνη επαναστατεί στην ιατρική, επιτρέποντας έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου και λοιμώξεων μέσω προηγμένων εξετάσεων αίματος.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών μέσω νέων εξετάσεων αίματος, προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, βελτιώνοντας την πρόγνωση των ασθενών.
  • Ερευνητές χρησιμοποιούν νανοσωλήνες και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την ανάλυση δειγμάτων αίματος, διακρίνοντας καλύτερα τα δείγματα από καρκινοπαθείς σε σύγκριση με παραδοσιακούς βιοδείκτες.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο, αλλά και στη διάγνωση λοιμώξεων όπως η πνευμονία, επιταχύνοντας την ανίχνευση και μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων εξετάσεων.

Η έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της νόσου και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι να εξαπλωθεί. Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν από τις σάλπιγγες, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η ασθένεια στις ωοθήκες, μπορεί να έχει ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

Χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν νέες εξετάσεις αίματος, προσφέροντας τη δυνατότητα για έγκαιρη ανίχνευση πολύ πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει επίσης την ταχύτητα και την ακρίβεια των διαγνωστικών εξετάσεων για άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων όπως η πνευμονία. Αξιοποιώντας τη δύναμη των προηγμένων αλγορίθμων, οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να αναλύουν γρήγορα δείγματα αίματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανίχνευσης και επιτρέποντας στους γιατρούς να αναλάβουν άμεσα δράση.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, η εφαρμογή της στην ιατρική έρευνα και θεραπεία υπόσχεται να αναδιαμορφώσει το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας νέες ελπίδες για έγκαιρη παρέμβαση και βελτιωμένη έκβαση των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Ο Δρ. Ντάνιελ Χέλερ, βιοϊατρικός μηχανικός στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, έχει εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών. Η ομάδα του έχει αναπτύξει μια τεχνολογία εξετάσεων που χρησιμοποιεί νανοσωλήνες – μικροσκοπικούς σωλήνες άνθρακα που είναι περίπου 50.000 φορές μικρότεροι από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να ανακαλύπτουν νανοσωλήνες που εκπέμπουν φθορίζον φως. Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έμαθαν πώς να τροποποιούν τις ιδιότητες αυτών των νανοσωλήνων, ώστε να ανταποκρίνονται σχεδόν σε ό,τι περιέχει το αίμα.

Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν να τοποθετήσουν εκατομμύρια νανοσωλήνες σε ένα δείγμα αίματος και να εκπέμψουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός ανάλογα με το τι προσκολλάται σε αυτούς. Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα της ερμηνείας του σήματος, το οποίο ο Δρ. Χέλερ παρομοιάζει με την ταυτοποίηση ενός δακτυλικού αποτυπώματος. Σε αυτή την περίπτωση το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ένα μοτίβο μορίων που συνδέονται με τους αισθητήρες οι οποίοι έχουν διαφορετικές ευαισθησίες και δυνάμεις σύνδεσης.

Ωστόσο, τα μοτίβα δεν μπορεί να τα διακρίνει ένας άνθρωπος.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τα δεδομένα αλλά δεν θα βγάλουμε κανένα νόημα. Τα μοτίβα που είναι διαφορετικά μπορούμε να τα δούμε μόνο με την τεχνητή νοημοσύνη» εξήγησε.

Για να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα των νανοσωλήνων, οι ερευνητές τα τροφοδότησαν σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος διέκρινε ποια δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών και ποια από υγιείς ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να επιτύχει καλύτερη ακρίβεια από τους καλύτερους βιοδείκτες καρκίνου που είναι διαθέσιμοι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες για να διαπιστωθεί αν μπορεί να βελτιώσει το σύστημα χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σύνολα αισθητήρων και δείγματα από πολύ περισσότερους ασθενείς.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι δυνητικά χρήσιμη μόνο στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Εάν ένας καρκινοπαθής νοσήσει με πνευμονία διατρέχει κίνδυνο θανάτου, και, καθώς υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικοί οργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, θα πρέπει να υποβληθεί σε πολλαπλές εξετάσεις για να εντοπιστεί η μόλυνση.

Οι νέοι τύποι εξετάσεων αίματος απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία

Η εταιρεία Karuis, με έδρα την Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει ένα τεστ που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνεύει τον παθογόνο παράγοντα της πνευμονίας μέσα σε 24 ώρες.

«Πριν από το τεστ μας, ένας ασθενής με πνευμονία έπρεπε να υποβληθεί- μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας του- σε 15- 20 διαφορετικές εξετάσεις προκειμένου να ανιχνευθεί ο ιός» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Karius, Άλεκ Φορντ.

Η εταιρεία διαθέτει μια βάση δεδομένων μικροβιακού DNA η οποία έχει δεκάδες δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων. Τα δείγματα εξετάσεων από τους ασθενείς μπορούν να συγκριθούν με αυτή τη βάση δεδομένων για τον ακριβή εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη. Μια πρόκληση είναι ότι οι ερευνητές δεν κατανοούν επί του παρόντος όλες τις συνδέσεις που μπορεί να κάνει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των βιοδεικτών των εξετάσεων και των ασθενειών.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Δρ. Σλάβι Πετρόφσκι αναπτύσσει μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Milton και η οποία, χρησιμοποιώντας βιοδείκτες από τα δεδομένα της βρετανικής βιοτράπεζας, αναγνώρισε 120 ασθένειες με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%. Η εύρεση μοτίβων σε έναν τέτοιο όγκο δεδομένων είναι κάτι που μόνο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει.

«Συχνά πρόκειται για πολύπλοκα μοτίβα, όπου μπορεί να μην υπάρχει ένας βιοδείκτης, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη σας ολόκληρο το μοτίβο», λέει ο Δρ. Πετρόφσκι, ο οποίος είναι ερευνητής στον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca.

Ο Δρ. Χέλερ χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνική αντιστοίχισης μοτίβων στην έρευνά του για τον καρκίνο των ωοθηκών.

«Γνωρίζουμε ότι ο αισθητήρας δεσμεύει και ανταποκρίνεται σε πρωτεΐνες και μικρά μόρια στο αίμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες από τις πρωτεΐνες ή τα μόρια σχετίζονται με καρκίνο» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: BBC

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Καπούτ» του Άλντο Νικολάι στο Θέατρο Αλκμήνη

Ο Γιάννης Διαμαντοπουλος σκηνοθετεί ένα ξεχωριστό έργο του Ιταλού...

Οι κρισιμότερες στιγμές του ΑΕΚ – Λαύριο

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Greek Basketball...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοντέλο ανοιχτού λογισμικού επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων και τη βιοϊατρική μελέτη

Το ΜΙΤ ανέπτυξε το Boltz-1, ένα καινοτόμο μοντέλο ανοιχτού κώδικα τεχνητής νοημοσύνης που επιταχύνει την κατανόηση των βιομοριακών δομών, κρίσιμη για την ανάπτυξη νέων...

Μοριακό CSI: Πώς τα «αποτυπώματα» του καρκίνου θα μπορούσαν να φέρουν έγκαιρες διαγνώσεις

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ριβοσώματα των ανθρώπινων κυττάρων φέρουν μοναδικά χημικά «αποτυπώματα» που μπορούν να αποκαλύψουν την καρκινική τους κατάσταση, προσφέροντας τη δυνατότητα έγκαιρης...

Κατεβάστε και εγκαταστήστε γρήγορα τα Windows 11 24Η2

Η έκδοση 24H2 των Windows 11, γνωστή και ως Windows 11 2024 Update, περιλαμβάνει σημαντικές ενημερώσεις, όπως η εισαγωγή των λειτουργιών Copilot+ και αρχιτεκτονικές...

Visa: Αυτές είναι οι πιο κοινές ταξιδιωτικές απάτες για το 2024 – Πώς να προστατευθείτε

Η Visa δημοσιεύει έκθεση σχετικά με τις πιο κοινές ταξιδιωτικές απάτες για το 2024, που περιλαμβάνουν ψεύτικες ιστοσελίδες και emails phishing, καθώς και απάτες...

Μήπως το κινητό του παιδιού σας το βλάπτει;

Η αυξανόμενη εξάρτηση των παιδιών από κινητές συσκευές προκαλεί ανησυχία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην σωματική και ψυχική τους υγεία, όπως η παχυσαρκία και...

Πώς σχετίζεται ο σεξισμός με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποκαλύπτει ότι ο δομικός σεξισμός μπορεί να επιβαρύνει τη ψυχική και εγκεφαλική υγεία των γυναικών, οδηγώντας σε ταχύτερη έκπτωση...

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, επιβεβαιώνει μελέτη

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και νανοπλαστικά όταν βυθίζονται σε ζεστό νερό, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από...

Το οξύ του ήπατος θα μπορούσε να προάγει τη μακροχρόνια ζωή, λένε οι επιστήμονες

Οι Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το λιθοχολικό οξύ (LCA), που παράγεται από το ήπαρ, μπορεί να προάγει τη μακροχρόνια ζωή με παρόμοιο τρόπο όπως...

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα σιαγόνας μαστόδοντα σε αυλή σπιτιού στη Νέα Υόρκη

Ανακαλύφθηκε μια πλήρης σιαγόνα μαστόδοντα στην αυλή σπιτιού στην κομητεία Όραντζ της Νέας Υόρκης, αποτελώντας το πρώτο παρόμοιο εύρημα στην περιοχή εδώ και 11...

Καινοτόμο αντηλιακό προφυλάσσει και από τη ζέστη

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν ένα καινοτόμο αντηλιακό που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και διατηρεί το δέρμα δροσερό, μειώνοντας τη θερμοκρασία του από 4,2...