2024: Μία χρόνο-σταθμός για την ιατρική επιστήμη

Η χρονιά 2024 φέρνει επαναστατικές καινοτομίες στην ιατρική επιστήμη με εξελίξεις στη θεραπεία καρκίνου, ρομποτική και νοσοκομεία τεχνητής νοημοσύνης.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Το 2024 φέρνει πρωτοποριακές εξελίξεις στην ιατρική, όπως νοσοκομεία τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο HIV.
  • Σημαντικές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν τη χρήση του παρασίτου Toxoplasma gondii για την αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών, καθώς και την ανακάλυψη του γονιδίου HNF4A που θα μπορούσε να προσφέρει νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος.
  • Το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα επιτρέπει τη θεραπεία εικονικών ασθενών με υψηλή ακρίβεια, ενώ η ρομποτική χειρουργική επανάσταση, όπως η επέμβαση από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, δείχνει τις δυνατότητες της ιατρικής τεχνολογίας.

Αυτή η χρονιά σηματοδότησε πρωτοποριακές εξελίξεις στην υγεία και την ιατρική– από νοσοκομεία τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις έως επαναστατικές θεραπείες για τον καρκίνο και τα εμβόλια κατά του HIV.

Οι πρωτοποριακές μελέτες στη νευρολογία, τη θεραπεία του καρκίνου και τη ρομποτική άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για θανατηφόρες ασθένειες και βελτίωσαν την ιατρική ακρίβεια. Ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έκαναν σημαντικά βήματα στην κατανόηση σύνθετων διαταραχών και στην ανάπτυξη στοχευμένων φαρμάκων.

1 – Τα παράσιτα στα κόπρανα της γάτας θα μπορούσαν να θεραπεύσουν παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Μια πρωτοποριακή μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε πως ένα εργαστηριακά τροποποιημένο στέλεχος του παρασίτου Toxoplasma gondii, που βρίσκεται συνήθως στα κόπρανα της γάτας, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η μοναδική ικανότητα του παρασίτου να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να παρέχει θεραπευτικές πρωτεΐνες απευθείας στους νευρώνες έχει αξιοποιηθεί για να στοχεύει εγκεφαλικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Rett.

Αν και είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια, η έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενη, με το εργαστηριακά τροποποιημένο παράσιτο να παρέχει επιτυχώς πρωτεΐνες σε οργανοειδή του εγκεφάλου και σε μοντέλα ποντικών. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω πειράματα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτής της καινοτόμου προσέγγισης.

2 – Επιστήμονες ανακάλυψαν το κλειδί του DNA για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση του καρκίνου του παγκρέατος, ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Η ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο HNF4A, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των οργάνων, αδρανοποιείται στον καρκίνο του παγκρέατος μέσω μεθυλίωσης του DNA, προάγοντας την εξάπλωση της νόσου. Αυτό το εύρημα παρέχει έναν νέο στόχο για θεραπεία, εστιάζοντας στην αναστροφή της δυσλειτουργίας του γονιδίου για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.

3 – Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο

Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο και να σώσει εκατομμύρια ζωές. Το νοσοκομείο, το οποίο ονομάζεται Agent Hospital και σχεδιάστηκε από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο, διαθέτει 14 γιατρούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διάγνωση ασθενειών και τη δημιουργία λεπτομερών σχεδίων θεραπείας, και τέσσερις νοσηλευτές.

Το σύστημα προσομοιώνει ένα ιατρικό περιβάλλον, επιτρέποντας σε πραγματικούς γιατρούς και φοιτητές ιατρικής να θεραπεύουν εικονικούς ασθενείς, βελτιώνοντας τις διαγνωστικές δεξιότητες και προσφέροντας προηγμένη εκπαίδευση χωρίς κίνδυνο για πραγματικούς ασθενείς. Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, οι θεράποντες εικονικοί γιατροί στο Agent Hospital σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 93,06% στις εξετάσεις για τη χορήγηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ομάδα, το προσωπικό του πρωτοποριακού αυτού νοσοκομείου θα μπορεί να θεραπεύει 10.000 ασθενείς σε λίγες μόνο ημέρες– κάτι που, υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

4 – Ερευνητές στο ΜΙΤ ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο εμβολιασμού που θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό HIV σε δύο μόνο δόσεις

Ερευνητές στο MIT ανέπτυξαν ένα πιο πρακτικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεων κατά του ιού HIV. Η πρώτη δόση, η οποία είναι πολύ μικρότερη, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθεί πιο ισχυρά στη δεύτερη, μεγαλύτερη δόση η οποία χορηγείται μετά από μια εβδομάδα. Το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση παρόμοια με ένα παραδοσιακό σχήμα επτά δόσεων. Οι κλινικές δοκιμές απέδειξαν την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, παρέχοντας 100% προστασία σε έφηβες και γυναίκες στην Αφρική και 99,9% σε ομάδες διαφορετικών φύλων σε όλες τις ηπείρους.

5– Φάρμακο με βάση τον χρυσό επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου κατά 82%

Μια πρωτοποριακή μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT στην Αυστραλία και ιδρύματα στην Ινδία ανέπτυξε ένα πολλά υποσχόμενο νέο φάρμακο με βάση τον χρυσό που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Το φάρμακο, 27 φορές πιο ισχυρό από τη σισπλατίνη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου στα ζώα κατά 82%, υπερτερώντας των παραδοσιακών χημειοθεραπευτικών παραγόντων.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα με βάση την πλατίνα, η ένωση χρυσού στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας τις τοξικές παρενέργειες και αναστέλλοντας την αντοχή στα φάρμακα. Αυτή η καινοτομία, η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη ενάντια σε δύσκολους καρκίνους όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλέστερες, πιο στοχευμένες θεραπείες καρκίνου και αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στις ιατρικές εφαρμογές του χρυσού.

6 – Κινέζος χειρουργός εγχείρησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων

Ένας χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μόνο ένα μηχάνημα, σε ασθενή στο Πεκίνο, το οποίο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την πρωτευουσα της Ιταλίας. Η επέμβαση κατέστη εφικτή χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας προηγμένη ρομποτική τεχνολογία, βασισμένη σε καινοτομίες όπως το σύστημα Da Vinci. Αυτή η νέα δυνατότητα τηλεχειρουργικής, με τις πιθανές εφαρμογές της σε απομακρυσμένες περιοχές ή εμπόλεμες ζώνες σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην ιατρική τεχνολογία.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Νότια Κορέα: Αιφνιδιαστική επιδρομή εισαγγελέων στην έπαυλη του πρώην προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ

Μαζική αεροπορική επίθεση Βρετανίας – ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη

ΗΠΑ: Ισοπέδωσαν πάνω από 1000 ορμητήρια των Χούθι στην Υεμένη

Νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ: «Αποτυγχάνει παταγωδώς»

CEPAL: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρήνος και συντρίμμια από φονικά ρωσικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι έδωσε στον στρατό «επιχειρησιακή ελευθερία» να απαντήσει στην επίθεση στο Κασμίρ

Ακυβέρνητο πλοίο-γίγαντας με 27 ναυτικούς παλεύει στα νερά του Μαλέα

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο παλεύει με σοβαρή βλάβη ανοιχτά του ακρωτηρίου Μαλέα

Κίνα: Το Πεκίνο εξαπολύει επίθεση με βίντεο κατά Τραμπ: «Είναι νταής, δεν θα υποκύψουμε»

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Οι αστέρες της Φενέρμπαχτσε εκτόξευσαν τον Λιθουανό σε τζακούζι, μετά το θρίαμβο στο Final Four

Γροιλανδία: Επανήλθαν πλήρως οι επικοινωνίες σε ολόκληρο το νησί

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός: Η ημέρα και η ώρα του Game 4 των playoffs της Euroleague

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

Ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανασύνθεσαν το πρόσωπο...

Το μυστηριώδες αντικείμενο και το χάος στην Ιβηρική! Φούντωσαν οι θεωρίες

Η πρόσφατη δημοσίευση της NASA, που δείχνει ένα γιγάντιο...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ