Αναπάντεχες ανακαλύψεις που έγιναν δυνατές το 2024 χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη το 2024 αποκαλύπτει μυστικά αρχαίων παπύρων και ερμηνεύει την επικοινωνία των ζώων, επιφέροντας επαναστατικές αλλαγές στην επιστήμη.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει σημαντικά στην αποκωδικοποίηση αρχαίων παπύρων και στην κατανόηση της επικοινωνίας των ζώων, όπως οι φάλαινες, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την επιστημονική έρευνα.
  • Το 2024, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αποκαλύψει το 90% των παπύρων του Ερκουλάνεουμ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία Ρώμη και Ελλάδα, ενώ η χρήση της σε άλλους τομείς, όπως η ιατρική και η αρχαιολογία, είναι σε άνοδο.
  • Παρά τις δυνατότητες της, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αδιαφάνεια και τις προκαταλήψεις που μπορεί να ενσωματώσει η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς όπως οι προσλήψεις και η αστυνόμευση.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη διαλεύκανση του άγνωστου παραμένει αδιαμφισβήτητος, είτε πρόκειται για την αποκωδικοποίηση αρχαίων γλωσσών, είτε για το ξεκλείδωμα των μυστικών της επικοινωνίας των ζώων, είτε για την προώθηση της κατανόησης της βιολογίας, η τεχνολογία αυτή αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο. Ποιές ήταν μερικές από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης;

The Vesuvius Challenge

Για αιώνες, οι πάπυροι του Ερκουλάνεουμ (Herculaneum) παρέμεναν ένα αίνιγμα. Οι εκατοντάδες αυτοί πάπυροι που επέζησαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. είναι απανθρακωμένοι και θα διαλύονταν αν κάποιος επιχειρούσε να τους ξετυλίξει. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να αποκαλύψει ορισμένα από τα μυστικά που κρύβονται μέσα σε αυτά τα ξεχασμένα από καιρό έγγραφα.

Χάρη στην ανάλυση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με ακτίνες Χ υψηλής ανάλυσης, μια ομάδα ερευνητών αποκωδικοποίησε περισσότερους από 2.000 χαρακτήρες από τους παπύρους, αποκαλύπτοντας τα πρώτα πλήρη αποσπάσματα κειμένου που είχαν επιβιώσει από την καταστροφική δύναμη του Βεζούβιου. Αυτοί οι πάπυροι, που πιστεύεται ότι προέρχονται από μια βίλα που ανήκε κάποτε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, παρέχουν μια σπάνια ματιά στην πνευματική ζωή της αρχαίας Ρώμης και της Ελλάδας.

Οι επιστήμονες υπολογιστών που λάνσαραν το Vesuvius Challenge, έναν διαγωνισμό που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη διαδικασία της αποκρυπτογράφησης, ελπίζουν ότι το 90% των τεσσάρων παπύρων θα αποκαλυφθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα συναρπαστικό παράδειγμα της αυξανόμενης χρησιμότητας της τεχνητής νοημοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, η επιτροπή Νόμπελ το 2024 απένειμε το Νόμπελ Φυσικής στους Τζον Χόπφιλντ και Τζόφρεϊ Χίντον για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους στο μηχανική μάθηση.

Μια αυξανόμενη δύναμη στην επιστήμη

Αναμφισβήτητα, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστιες. Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν κατά της εφαρμογής της σε ευαίσθητους τομείς όπως οι προσλήψεις, η αστυνόμευση και η οικονομία, όπου οι προκαταλήψεις που ενσωματώνονται σε ιστορικά δεδομένα μπορούν να διαιωνίσουν τις κοινωνικές διακρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, το μετασχηματιστικό δυναμικό της τεχνολογίας αυτής στην επιστημονική έρευνα είναι αναμφισβήτητο. Σύμφωνα με μια φετινή έρευνα του Nature, περισσότεροι από τους μισούς από τους 1.600 επιστήμονες που συμμετείχαν, πιστεύουν ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι «απαραίτητα» ή «πολύ σημαντικά» για το μέλλον της επιστημονικής έρευνας.

Η άνοδος της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην επιστημονική ανακάλυψη είναι ραγδαία. Από το 2015, ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με πολλές από αυτές τις δημοσιεύσεις να γίνονται μερικές από τις πιο αναφερόμενες μελέτες στον τομέα τους. Ωστόσο, η Royal Society, η παλαιότερη επιστημονική ακαδημία στον κόσμο, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αδιαφάνεια πολλών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που μπορεί να περιορίσει την αναπαραγωγιμότητα της έρευνας που βασίζεται στην εν λόγω τεχνολογία.

Αποκωδικοποίηση της γλώσσας των φαλαινών και άλλων ζώων

Σε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες στράφηκαν στα βάθη του ωκεανού για να αποκρυπτογραφήσουν την πολύπλοκη επικοινωνία των φαλαινών. Γνωστές για τους ήχους που βγάζουν οι οποίοι μοιάζουν με κλικ, οι φάλαινες φυσητήρες παράγουν ήχους ευρέως φάσματος, ρυθμών και διάρκειας. Αλλά μέχρι πρόσφατα, το νόημα αυτών των ήχων παρέμενε ένα άλυτο μυστήριο.

Χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε πάνω από 9.000 αλληλουχίες κλικ, γνωστές ως codas, από μια ομάδα 60 φαλαινών φυσητήρων στην Καραϊβική Θάλασσα. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, η ομάδα εντόπισε μοτίβα που υποδηλώνουν ότι τα κλικ των φαλαινών λειτουργούν όπως η φωνητική στην ανθρώπινη επικοινωνία- σχηματίζοντας μια πλούσια, διαφοροποιημένη γλώσσα.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατάφερε ακόμη να αποκωδικοποιήσει το πλήρες νόημα αυτών των ήχων, ανακάλυψε έναν νέο τρόπο κατανόησης της πολυπλοκότητας της επικοινωνίας των ζώων. Αυτή η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές ανακαλύψεις στη διαειδική επικοινωνία, επιτρέποντας ενδεχομένως στους ανθρώπους να συνομιλούν με τα ζώα.

Αποκαλύπτοντας την κρυμμένη ιστορία

Στην ξηρά, η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση και στον τομέα της αρχαιολογίας. Στην έρημο Νάζκα του Περού, η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τους ερευνητές να αποκαλύψουν τεράστια γεωγλυφικά – περίεργα σύμβολα και φιγούρες που χαράχτηκαν στη γη από αρχαίους πολιτισμούς.

Μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Yamagata, χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης των γραμμών Νάζκα. Το μοντέλο, που εκπαιδεύτηκε σε μια βάση δεδομένων γνωστών γεωγλυφικών, μπόρεσε να εντοπίσει περισσότερα από 300 γεωγλυφικά μέσα σε λίγους μήνες – διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των γνωστών συμβόλων που έχουν βρεθεί. Αν και οι προβλέψεις της τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν πάντα ακριβείς, οι ερευνητές κατάφεραν να αναλύσουν τα δεδομένα και να εντοπίσουν 1.309 πιθανές τοποθεσίες.

Επιτάχυνση του μέλλοντος της ιατρικής

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην επιστήμη επεκτείνεται σε ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας: τα δομικά στοιχεία της ζωής. Για δεκαετίες, η αποκωδικοποίηση αυτών των τρισδιάστατων δομών ήταν μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση εργαστηριακών πειραμάτων και μια τεχνική γνωστή ως κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ.

Ωστόσο, το 2018, η έλευση του AlphaFold, ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Google DeepMind, έφερε επανάσταση σε αυτόν τον τομέα προβλέποντας τις τρισδιάστατες δομές των πρωτεϊνών από τις αλληλουχίες αμινοξέων τους. Με το AlphaFold, οι ερευνητές έχουν πλέον πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που περιέχει τις προβλεπόμενες δομές περισσότερων από 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών, μια πηγή που έχει περιγραφεί ως το «Google» για τη βιολογία. Αυτή η ανακάλυψη έχει επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην κατανόηση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Το εργαλείο έχει χρησιμοποιηθεί από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν περιορισμοί. Το AlphaFold δυσκολεύεται με τις μεταλλάξεις σε πρωτεΐνες, ειδικά αυτές που συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού. Παρόλα αυτά, παραμένει ένα ισχυρό παράδειγμα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει την επιστημονική πρόοδο και να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Η μηχανική μάθηση επιταχύνει τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός άτλαντα κάθε μεμονωμένου τύπου κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα και την ανακάλυψη μορίων που μπορούν να μετατραπούν σε νέα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου αντιβιοτικού που μπορεί να δράσει ενάντια σε ένα ιδιαίτερα απειλητικό βακτήριο ανθεκτικό στα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: CNN


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Άννα Βίσση: Και τρίτη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο;

Παναθηναϊκός: Με Μπακασέτα και Κώτσιρα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Αναστάτωση από ψευδή απειλή για βόμβα σε τράπεζα στα Κουφάλια – Εκκενώθηκε αστραπιαία ο χώρος

Η Volvo Defense κάνει ιστορικό ντεμπούτο στην έκθεση DEFEA

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Το συγκινητικό μήνυμα για τον Παπαδάκη – «Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξες να είμαι…»

“Ηλέκτρα”: Βυθίζεται σε όλο και πιο σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα οικονομικά της

ΑΒΑΞ: Αύξηση κερδοφορίας, κύκλου εργασιών και EBITDA σε ιστορικά υψηλά το 2024

ΑΕΚ – Άλκαλοϊντ: Στην Αθήνα η κορυφαία μάχη του EHF European Cup στο χάντμπολ ανδρών

Κίνα: Τουλάχιστον 22 θύματα από φονική πυρκαγιά σε εστιατόριο – Σοκαριστικά βίντεο

Εξάρχεια: Συγκλονιστικό βίντεο αποκαλύπτει την απόπειρα βιασμού 22χρονης από 37χρονο

Κοκκίνου αποκαλύπτει για Σφακιανάκη: «Η τελευταία του συνεργασία ήταν μαζί μου – Ως καλλιτέχνης…»

Financial Times: Η Novibet εκτοξεύεται στις κορυφαίες αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης

Συνελήφθη ο δράστης που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό στα επεισόδια του Πανιώνιος – Καλαμάτα

Πορτογαλία: Αναζητείται ελληνόφωνος για ευέλικτη εργασία – Αποδοχές έως 18.600 ευρώ

Η Hyundai επαναστατεί με το υδρογονοκίνητο φορτηγό της

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ