Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το χρώμα του Ποσειδώνα δεν είναι αυτό που όλοι ξέραμε – Έτσι δείχνει πραγματικά

  • Η φωτογραφία του Ποσειδώνα από το Voyager 2 της NASA αποκάλυψε το πραγματικό του χρώμα ως ένα πιο ανοιχτό μπλε πράσινο.
  • Οι αρχικές εικόνες του Voyager 2 τραβήχτηκαν με ψεύτικο χρώμα χρησιμοποιώντας φίλτρα.
  • Το χρώμα του Ποσειδώνα προέρχεται από το μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του.
  • Το Voyager 2 επισκέφτηκε τον Ποσειδώνα το 1989 και ανακάλυψε νέα φεγγάρια και δαχτυλίδια.
  • Ο Ποσειδώνας είναι περίπου 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από τη Γη.
  • Μια νέα επεξεργασία εικόνων αποκάλυψε τα πραγματικά χρώματα του Ποσειδώνα.
  • Οι γίγαντες του πάγου, όπως ο Ποσειδώνας, έχουν παγωμένο πρασινωπό μπλε χρώμα.
  • Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για την αναπαράσταση του αληθινού χρώματος του Ποσειδώνα.

Μία από τις τελευταίες φωτογραφίες του Ποσειδώνα που τραβήχτηκε από τον ανιχνευτή Voyager 2 της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2,8 δισεκατομμύρια μίλια (4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον ήλιο, κοινοποιήθηκε μόλις στις 19 Αυγούστου 2024, ενώ τραβήχτηκε για πρώτη φορά στις 25 Αυγούστου 1989.

Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς μόνο ένα διαστημόπλοιο έχει επισκεφθεί ποτέ τον όγδοο και πιο απομακρυσμένο από τον ήλιο πλανήτη.

Στις 25 Αυγούστου 1989, το διαστημόπλοιο Voyager 2 της NASA τράβηξε τις πρώτες κοντινές εικόνες του Ποσειδώνα. Αυτή – μεταξύ των τελευταίων φωτογραφιών που τραβήχτηκαν πριν από το τέλος του ανιχνευτή του “Grand Tour” στους πλανήτες – έγινε μια από τις πιο εμβληματικές. Αποκάλυψε το χρώμα του Ποσειδώνα ως ένα βαθύ γαλάζιο, που χρωμάτιζε την αντίληψη του κοινού για τον πλανήτη για δεκαετίες. Μέχρι που μια νέα επεξεργασία των εικόνων του Voyager 2 νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι το πραγματικό χρώμα του Ποσειδώνα ήταν ένα πολύ πιο ανοιχτό μπλε πράσινο.

Οι αρχικές εικόνες του Voyager 2 τραβήχτηκαν με ψεύτικο χρώμα χρησιμοποιώντας φίλτρα — μια τυπική τεχνική που χρησιμοποιούν οι πλανητικοί αστρονόμοι. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν μπλε και πράσινα φίλτρα μαζί με ένα που διέρχεται το φως σε μήκος κύματος που απορροφάται από το αέριο μεθάνιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες , το υδρογόνο και το ήλιο κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, αλλά το μεθάνιο του δίνει την μπλε όψη του απορροφώντας το κόκκινο φως. Τα φίλτρα κάνουν το μεθάνιο να φαίνεται σκούρο μπλε σε αυτήν την εικόνα, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ένα ημιδιαφανές στρώμα ομίχλης σε όλο τον πλανήτη. Η φωτεινή-κόκκινη άκρη γύρω από τον Ποσειδώνα προκαλείται από την ομίχλη που σκορπίζει το ηλιακό φως σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πάνω από το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου.

Το Voyager 2 τράβηξε αυτή τη λήψη σχεδόν με ακρίβεια 12 χρόνια αφότου εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Τιτάνα-Κένταυρος από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Έχοντας επισκεφθεί τον Δία το 1979, τον Κρόνο το 1981 και τον Ουρανό το 1985, η πλησιέστερη προσέγγιση του Voyager στον Ποσειδώνα ήρθε στις 25 Αυγούστου 1989. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Voyager επισκέφτηκε επίσης δύο από τα φεγγάρια του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα και τη Νηρηίδα, και ανακάλυψε έξι νέα φεγγάρια δαχτυλίδια .

Επειδή ο Ποσειδώνας είναι περίπου 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ό,τι η Γη, λαμβάνει μόνο ένα ποσοστό του ηλιακού φωτός της Γης, που σημαίνει ότι το Voyager 2 έπρεπε να τραβήξει εικόνες μακράς έκθεσης. Έτσι, οι μηχανικοί εκτόξευσαν τους προωθητές του ταχέως κινούμενου διαστημικού σκάφους για να το περιστρέψουν ώστε η κάμερα να παραμείνει εστιασμένη.

Ο Ποσειδώνας ήταν ο τελευταίος σταθμός του Voyager 2 πριν ταξιδέψει στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Ο ανιχνευτής εισήλθε στο διαστρικό διάστημα στις 5 Νοεμβρίου 2018. Το Voyager 2 παραμένει η μακροβιότερη αποστολή της NASA, ακόμη και μετά την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων επικοινωνίας το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτή είναι η εικόνα που τραβήχτηκε το 1989.

Μια νέα επεξεργασία εικόνων που συνέλεξε το Voyager 2 στα τέλη της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε τα πραγματικά χρώματα των μακρινών γιγάντων πάγου του ηλιακού συστήματος, του Ποσειδώνα και του Ουρανού.

«Εφαρμόζοντας το μοντέλο μας στα αρχικά δεδομένα, μπορέσαμε να ανασυνθέσουμε την πιο ακριβή αναπαράσταση του χρώματος τόσο του Ποσειδώνα όσο και του Ουρανού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Patrick Irwin , πλανητικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μια δήλωση .

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι γίγαντες πάγου πιθανότατα έμοιαζαν διαφορετικοί από ό,τι υποδείκνυαν οι εικόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποστολές όπως το Voyager 2 – μέχρι στιγμής το μόνο διαστημόπλοιο που επισκέφτηκε τους γίγαντες του πάγου – παρατήρησαν τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, το έκαναν σε μεμονωμένα μήκη κύματος φωτός κάθε φορά. Ως αποτέλεσμα, όλες οι εικόνες τους ήταν σύνθετες δημιουργίες από πολλές μονοχρωματικές παρατηρήσεις των πλανητών.

Αυτές οι σύνθετες εικόνες δεν ήταν πάντα αρκετά καλά ισορροπημένες για να προσδώσουν μια αληθινή εικόνα των χρωμάτων των πλανητών. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ποσειδώνα που εκτείνονται σε όλο τον γίγαντα των πάγων, καθώς και τα σύννεφα και τις καταιγίδες του.

Για να αποκτήσουν εικόνες αληθινού χρώματος του Ποσειδώνα και του Ουρανού, ο Irwin και οι συνεργάτες του στράφηκαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον φασματογράφο απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (STIS) και την κάμερα ευρέος πεδίου 3 (WFC3). Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον φασματοσκοπικό εξερευνητή πολλαπλών μονάδων (MUSE) στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής.

Στις εικόνες που λαμβάνονται από αυτά τα όργανα, κάθε εικονοστοιχείο είναι ένα συνεχές φάσμα χρωμάτων, που σημαίνει ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση των σύνθετων εικόνων που κατασκευάστηκαν από το Voyager 2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο γίγαντες του πάγου έχουν παρόμοιο παγωμένο, δροσερό πρασινωπό μπλε, αν και ο Ποσειδώνας είναι ελαφρώς πιο μπλε.

ΕΔΩ φαίνεται πως είναι πραγματικά το χρώμα του Ποσειδώνα

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια "τρίτη κατάσταση ύπαρξης" που πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο.Κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να λειτουργούν μετά το θάνατό τους,...

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.Οι φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συνδέονται...

Ο αγώνας κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας απειλείται από την κλιματική κρίση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο διέθεσε πάνω από 5 δισ. δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας.Ο αγώνας εναντίον των ασθενειών παρουσίασε πρόοδο...

Κινέζος την… «πάτησε» με το αυτόνομο αμάξι του! Το κυνήγαγε στον δρόμο, vid

Κάμερες ασφαλείας στην Κίνα κατέγραψαν περιστατικό με αυτόνομο αμάξιΤο αυτόνομο αυτοκίνητο αποφάσισε ότι η θέση στάθμευσης δεν του αρέσει και απομακρύνθηκεΒίντεο που δείχνει το...

To “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως φάνηκε από τον Λυκαβηττό – Βίντεο

Παρουσίαση του "Φεγγαριού του Θερισμού" από τον Λυκαβηττό στην ΑθήναΒίντεο που δείχνει την εικόνα από τον ΛυκαβηττόΠλάνα από το κανάλι Action24Φωτογραφία από το eurokinissi...

Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό σταθμό στη ΣελήνηΥπογράφηκε κείμενο πρόθεσης επέκτασης συνεργασίας στο διάστημαΡωσία θα στείλει αποστολές Luna στο φεγγάριΠυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας αναμένεται...

Παγκόσμια επίθεση από χάκερς στο Χ

Χάκερς παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων χρηστών στο Χ (πρώην Twitter) για να προωθήσουν ένα περίεργο meme.Ανάμεσα στους παραβιασμένους λογαριασμούς ήταν αυτοί της Πυροσβεστικής, του People,...

Ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες και μεταβολικοί παράγοντες οδηγούν σε παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά

Αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών τα τελευταία 30 χρόνιαΗ αύξηση συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταβολικούς παράγοντεςΟι εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου...

Έρευνα: Πώς επιδρά η διαστημική ακτινοβολία στην υγεία των αστροναυτών

Έρευνα από NASA και ESA εξετάζει τη διαστημική ακτινοβολία και την επίδρασή της στην υγεία των αστροναυτώνΑποστολή "Άρτεμις Ι" το 2022 μέτρησε την ακτινοβολία...

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...