- Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα και σε υφασμάτινες επιφάνειες για έως και ένα μήνα, με αποτέλεσμα να μολύνει όσους τα αγγίζουν, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
- Συνιστάται το πλύσιμο των χεριών με νερό, καθώς τα απολυμαντικά χεριών με αλκοόλ δεν είναι αποτελεσματικά κατά του ιού, ενώ η πλύση και η στεγνώση των ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητη για την αποτροπή της εξάπλωσής του.
- Σε περίπτωση εμετού σε υφασμάτινες επιφάνειες, η χρήση ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να αποφεύγεται πριν από τον καθαρισμό, και προτείνεται η εφαρμογή μαγειρικής σόδας πριν από τον καθαρισμό με ατμό ή απολύμανση.
Τα μικρόβια του νοροϊού μπορούν να παραμείνουν στα ρούχα και σε αντικείμενα που είναι καλυμμένα με ύφασμα, όπως καρέκλες, καναπέδες και μαξιλάρια, για έως και ένα μήνα, μολύνοντας όσους τα αγγίζουν, προειδοποιούν οι ειδικοί εν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πυρετό και στομαχόπονο. Οι γιατροί συνιστούν ξεκούραση και κατανάλωση πολλών υγρών.
Ο νοροϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει μολυνθεί, ή αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα ή τρώγοντας τροφή που έχει αγγίξει κάποιος που έχει νοσήσει με τον ιό.
Οι αξιωματούχοι υγείας συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά χεριών καθώς το αλκοόλ δεν σκοτώνει τον ιό. Αντίθετα, το πλύσιμο των χεριών συνιστάται ως άμυνα πρώτης γραμμής, καθώς το νερό βοηθά στη διάσπαση του κελύφους πρωτεΐνης γύρω από τον ιό, καθιστώντας τον ακίνδυνο. Τώρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους σε υψηλή θερμοκρασία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
«Τα ρούχα σας είναι πορώδη και επομένως είναι ουσιαστικά ένα συμπαγές πιάτο Petri» δήλωσε ο μικροβιολόγος Τζέισον Τέτρο στη HuffPost.
«Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τα ρούχα σας θα κολλήσει. Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει έναν ολόκληρο μήνα σε σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση» συμπλήρωσε.
Τα απορρυπαντικά πλυσίματος, πρόσθεσε – ειδικά βιολογικοί τύποι εκείνων που περιέχουν ένζυμα που ονομάζονται λιπάσες – μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια του νοροϊού.
«Η ζέστη είναι ο καλύτερος φίλος σας ενάντια στα μικρόβια. Τα ένζυμα διασπούν τα μικρόβια» πρόσθεσε επιστήμονας.
Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζει κάποιος με νοροϊό είναι «ένας κρίσιμος τρόπος αφαίρεσης και καταστροφής του ιού».
Εάν ένα άτομο κάνει εμετό στο χαλί ή πάνω σε έπιπλα που είναι καλυμμένα με ύφασμα, συνιστάται να μην σκουπίζει την περιοχή με ηλεκτρική σκούπα πριν καθαρίσει τους λεκέδες «καθώς έτσι τα παθογόνα θα μεταδοθούν στον αέρα και να εξαπλωθούν». Ο μικροβιολόγος προτείνει την εφαρμογή μαγειρικής σόδας στην περιοχή πριν από τον καθαρισμό με ατμό ή την απολύμανση με αντιμικροβιακά προϊόντα αποτελεσματικά κατά του νοροϊού.
ΠΗΓΗ: Daily Mail