Το γνωρίζατε; – Να γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923

Η αλλαγή ημερολογίου το 1923 οδήγησε σε ένα μοναδικό κενό γεννήσεων στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν πολίτες γεννημένοι μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει την ιστορική μετάβαση της Ελλάδας από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1923, που είχε ως αποτέλεσμα την απουσία γεννήσεων Ελλήνων μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς.

Η αλλαγή αυτή, που προήλθε από την ανάγκη για διεθνή εναρμόνιση και επιστημονική ακρίβεια, προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τον κλήρο και παραδοσιακούς κύκλους, και δημιούργησε ένα μοναδικό ιστορικό κενό στα ληξιαρχεία.

Παρά τις αντιδράσεις, η μετάβαση αυτή απλοποίησε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αν και οι συζητήσεις γύρω από την ημερολογιακή αλλαγή συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923;

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Φεβρουαρίου 1923, όταν οι Έλληνες έπεσαν για ύπνο και την επόμενη μέρα δεν ξύπνησαν την 17 Φεβρουαρίου, αλλά την… 1η Μαρτίου!

Η Ελλάδα έκανε τότε το μεγάλο βήμα προς το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, αφήνοντας πίσω το Ιουλιανό, που είχε επιβιώσει για αιώνες.

Η αλλαγή αυτή δεν ήταν απλή ημερολογιακή μεταρρύθμιση, αλλά μια κίνηση που συνδέεται με την επιστημονική ακρίβεια, τη διεθνή εναρμόνιση και –όπως κάθε μεγάλη αλλαγή– με αντιδράσεις και διχασμούς.

Γιατί έγινε η αλλαγή;

Το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ., είχε ένα μικρό αλλά σωρευτικό πρόβλημα: λόγω μαθηματικών αποκλίσεων, κάθε 128 χρόνια προσέθετε μία επιπλέον ημέρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 1582, όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το ημερολόγιο να είναι ήδη 10 ημέρες εκτός συγχρονισμού με τον πραγματικό ηλιακό χρόνο.

Ο Πάπας, ακολουθώντας τις συμβουλές αστρονόμων, αποφάσισε να διορθώσει αυτήν την απόκλιση. Έτσι, μετά την 4η Οκτωβρίου 1582, η επόμενη μέρα ορίστηκε ως 15η Οκτωβρίου 1582! Οι καθολικές χώρες το υιοθέτησαν αμέσως, αλλά οι Ορθόδοξες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Η Ελλάδα και το «χάσμα» των 13 ημερών

Τον 20ό αιώνα, η απόκλιση είχε φτάσει στις 13 ημέρες. Οι περισσότερες χώρες είχαν ήδη περάσει στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, κάτι που δημιουργούσε προβλήματα στη διεθνή επικοινωνία και το εμπόριο. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή.

Έτσι, με διάταγμα του 1923, αποφασίστηκε η 16η Φεβρουαρίου να είναι η τελευταία μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η επόμενη μέρα θα ήταν πλέον 1η Μαρτίου 1923, «καταπίνοντας» 13 ημέρες.

Οι Έλληνες που… δεν γεννήθηκαν ποτέ

Μία απρόσμενη συνέπεια της αλλαγής ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να έχει γεννηθεί μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923!

Για το ελληνικό κράτος, αυτές οι ημερομηνίες απλά δεν υπήρξαν ποτέ, δημιουργώντας ένα μοναδικό ιστορικό κενό στα ληξιαρχεία.

Αντιδράσεις και συνέπειες

Η μετάβαση δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Ο κλήρος και μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεώρησαν την αλλαγή «αντίθετη στην παράδοση» και αρνήθηκαν να την ακολουθήσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Εκκλησία της Ελλάδος συνέχισε να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο για τον εορτασμό των θρησκευτικών εορτών, δημιουργώντας μέχρι και σήμερα το λεγόμενο «παλαιοημερολογίτικο» σχίσμα.

Πρακτικά, η μετάβαση στο νέο ημερολόγιο απλοποίησε τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και την ευθυγράμμισε με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλα αυτά, το ημερολογιακό χάσμα παραμένει σημείο διαμάχης για ορισμένους παραδοσιακούς κύκλους.

Το ημερολόγιο σήμερα

Σήμερα, σχεδόν όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, αν και κάποιες Ορθόδοξες Εκκλησίες –όπως η Ρωσική και η Σερβική– παραμένουν πιστές στο Ιουλιανό. Στην Ελλάδα, το κράτος χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ενώ η Εκκλησία ακολουθεί το διορθωμένο Ιουλιανό, το οποίο έχει διαφορά 13 ημερών μόνο για τις κινητές εορτές.

Η 16η Φεβρουαρίου 1923 ήταν η μέρα που η Ελλάδα έκανε ένα άλμα στον χρόνο. Από τότε, το ημερολόγιό μας συμβαδίζει με τον κόσμο – αλλά οι συζητήσεις για την αλλαγή δεν έχουν σβήσει τελείως ακόμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μην είδατε τον Παναή;»: H αληθινή ιστορία του άντρα που αρραβωνιάζονταν γυναίκες και μετά τις παρατούσε

Το άρθρο αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του Παναή, ενός επιτήδειου εμπόρου που αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και στη συνέχεια...

Αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως τμήμα του Σινικού Τείχους 300 χρόνια παλαιότερο

Αρχαιολόγοι στην Κίνα αποκάλυψαν ένα τμήμα του Σινικού Τείχους που χρονολογείται τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από τις γνωστές εκτιμήσεις, στην επαρχία Shandong. Η ανακάλυψη,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Να τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν μια λιτή αλλά ποικιλόμορφη διατροφή, ξεκινώντας τη μέρα τους με απλά γεύματα όπως κριθαρένιο ψωμί με κρασί και ελιές, ενώ...

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις με 200 τάφους

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις, κοντά στην πόλη Τρέντο, που χρονολογείται μεταξύ 900-700 π.Χ. και περιλαμβάνει περίπου 200...

Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαιότερου τμήματος του Σινικού Τείχους, που χρονολογείται από την ύστερη δυτική βασιλική δυναστεία Τζόου (1046-771 π.Χ.), περίπου...

Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη και τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Η Τσικνοπέμπτη, φέτος στις 20 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και σηματοδοτεί την αρχή των Αποκριών. Το όνομά της προέρχεται...

Αυτό είναι το μεγαλύτερο καμπαναριό του κόσμου – Έχει 62 καμπάνες και 400 σήμαντρα

Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο Τρίκορφο Φωκίδας, φιλοξενεί το μεγαλύτερο καμπαναριό...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το φυτό που ανέβαζε τη λίμπιντο των αρχαίων

Η τσουκνίδα, γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως φυσικό διεγερτικό που ενίσχυε τη λίμπιντο και τη σωματική απόδοση των ανδρών. Η...

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε ξύλινο κτίριο από την εποχή των Βίκινγκς στην Κάμπρια

Αρχαιολόγοι στην Κάμπρια της Βρετανίας ανακάλυψαν ένα ξύλινο κτίριο που χρονολογείται από την ύστερη εποχή των Βίκινγκς, κατά την διάρκεια ανασκαφών σε αγροτεμάχιο στο...

Πώς χώριζαν τα ζευγάρια στην Αρχαία Ελλάδα; – Η διαφορά με τα σημερινά διαζύγια

Στο άρθρο εξετάζεται η διαδικασία των διαζυγίων στην Αρχαία Ελλάδα, η οποία διαφέρει σημαντικά από τη σύγχρονη πρακτική. Υπήρχαν δύο τύποι διαζυγίων, ανάλογα με...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

“Grand Hotel” Spoiler: Η Αλίκη απειλεί να σκοτώσει τον Ρήγα

Στα επόμενα επεισόδια της σειράς «Grand Hotel», η Αλίκη,...

Μαρινάκης: Στις 4 Μαρτίου η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής για Τριαντόπουλο, στις 5 Μαρτίου...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι στις 4...

Καιρός – Καλλιάνος: Βαρυχειμωνιά με παγετό μέχρι την Κυριακή – Σε ποιες περιοχές θα...

Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για βαρυχειμωνιά με...

Καρκίνος: Πρωτοποριακή μέθοδος μετατρέπει τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά – Ελπίδες για νέα θεραπεία

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός μοριακού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ