Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους στην Κίνα, χρονολογούμενο από την ύστερη δυτική δυναστεία Τζόου, αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της ιστορίας του.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαιότερου τμήματος του Σινικού Τείχους, που χρονολογείται από την ύστερη δυτική βασιλική δυναστεία Τζόου (1046-771 π.Χ.), περίπου 300 χρόνια νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Τσανγκκίνγκ, αποκάλυψε τμήματα του τείχους με πάχος περίπου 10 μέτρα, καθώς και οικιστικές δομές που δείχνουν τη σύνδεση του τείχους με την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Επιπλέον, βρέθηκε η αρχαία πόλη Πινγκγίν, που υπηρέτησε ως στρατηγικό προπύργιο του κράτους του Τσι. Οι ανακαλύψεις θέτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και τις τεχνικές κατασκευής του Σινικού Τείχους.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι καθώς πιστεύουν πως εντόπισαν το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας.

Πρόκειται για τμήμα που προηγείται των προηγούμενων εκτιμήσεων κατά περίπου 300 χρόνια. Το εν λόγω τμήμα χρονολογείται από την ύστερη δυτική βασιλική δυναστεία Τζόου (1046- 771 π.Χ).

Η ανακάλυψη έγινε στην περιφέρεια Τσανγκκίνγκ στην πόλη Τζινάν.

Η ανασκαφή έγινε μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2024. Έκταση 1.100 τ.μ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο βόρειο τμήμα του χωριού Γκουανγκλί. Προκειμένου να γίνει ανάλυση των τεχνουργημάτων έγινε δειγματοληψία εδάφους, μελέτες φυτικού πυριτίου και χρονολόγηση άνθρακα.

Το Σινικό Τείχος του Τσι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα των οχυρώσεων της Κίνας. Εκτείνεται περίπου 641 χιλιόμετρα σε όλη την κεντρική Σαντόνγκ από το Τσανγκκίνγκ στα δυτικά έως την ακτή του Τσινγκτάο στα ανατολικά. Το τείχος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική στρατηγική του κράτους Τσι κατά τη διάρκεια της ανατολικής δυναστείας Τζόου.

Σύμφωνα με τον Ζανγκ Σου, επικεφαλής του έργου του Επαρχιακού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της Σαντόνγκ, οι ανασκαφές αποκάλυψαν διάφορες φάσεις κατασκευής του τείχους.

Τα παλαιότερα τμήματα, που χρονολογούνται από την Περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, είχαν πάχος περίπου 10 μέτρων και δείχνουν ότι η κατασκευή τους χρονολογείται πιθανώς από τη δυναστεία Τζόου.

Τα ακολουθούντα τμήματα του τείχους εντάσσονται κυρίως στην περίοδο των εγχώριων πολέμων μεταξύ των κρατών (475 π.Χ.–221 π.Χ.). Αυτά παρουσίασαν πολύ πιο προηγμένες τεχνικές κατασκευής, καθώς φέρουν πλάτος άνω των 30 μέτρων.

Η τελική φάση του τείχους, που χτίστηκε υπό τον βασιλιά Σουάν του Τσι (περίπου 350–301 π.Χ.), είναι καλά διατηρημένη και φέρει ιδιαίτερα ανθεκτικές κατασκευές.

Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν οικιστική δομή κάτω από τα πρώιμα τείχη στη βόρεια περιοχή ανασκαφών. Αυτές οι ημιυπόγειες κατοικίες με τα τετράγωνα θεμέλια και τις στρογγυλεμένες γωνίες δημιουργούν μια εικόνα μικρής οικιστικής ζωής πριν από την κατασκευή των οχυρώσεων. Αυτό αποδεικνύει ότι τα τείχη δεν εξυπηρετούσαν απλώς αμυντικούς σκοπούς, αλλά συνδέονταν και με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ένας αρχαίος οικισμός, η πόλη Πινγκγίν, εντοπίστηκε επίσης περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του Σινικού Τείχους από την ομάδα.

Ιστορικά κείμενα αναφέρονται στην προαναφερθείσα πόλη και την αναδεικνύουν ως ένα κρίσιμο προπύργιο του κράτους του Τσι. Η εν λόγω πόλη χρησίμευσε για την προστασία των οδών μεταφοράς και τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων.

Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η Πινγκγίν ήταν μια κομβική στρατιωτική τοποθεσία. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του δυτικού τείχους της πόλης, μήκους τουλάχιστον 500 μέτρων.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις ωστόσο γεννούν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία, τις τεχνικές κατασκευής και τη λειτουργία του Σινικού Τείχους.

Οι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες από το 2008 έως το 2010 επικεντρώθηκαν στην αποτύπωση της κατανομής και της κατάστασης διατήρησης του τείχους, ενώ η περαιτέρω εξερεύνηση το 2022 βοήθησε στον εντοπισμό υπόγειων τμημάτων που λείπουν. Η τρέχουσα ανασκαφή, η πρώτη συστηματική αρχαιολογική μελέτη του χώρου, έχει δώσει κρίσιμες πληροφορίες για τις πρώιμες φάσεις της κατασκευής του Σινικού Τείχους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μην είδατε τον Παναή;»: H αληθινή ιστορία του άντρα που αρραβωνιάζονταν γυναίκες και μετά τις παρατούσε

Το άρθρο αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του Παναή, ενός επιτήδειου εμπόρου που αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και στη συνέχεια...

Αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως τμήμα του Σινικού Τείχους 300 χρόνια παλαιότερο

Αρχαιολόγοι στην Κίνα αποκάλυψαν ένα τμήμα του Σινικού Τείχους που χρονολογείται τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από τις γνωστές εκτιμήσεις, στην επαρχία Shandong. Η ανακάλυψη,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Να τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν μια λιτή αλλά ποικιλόμορφη διατροφή, ξεκινώντας τη μέρα τους με απλά γεύματα όπως κριθαρένιο ψωμί με κρασί και ελιές, ενώ...

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις με 200 τάφους

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις, κοντά στην πόλη Τρέντο, που χρονολογείται μεταξύ 900-700 π.Χ. και περιλαμβάνει περίπου 200...

Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη και τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Η Τσικνοπέμπτη, φέτος στις 20 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και σηματοδοτεί την αρχή των Αποκριών. Το όνομά της προέρχεται...

Αυτό είναι το μεγαλύτερο καμπαναριό του κόσμου – Έχει 62 καμπάνες και 400 σήμαντρα

Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο Τρίκορφο Φωκίδας, φιλοξενεί το μεγαλύτερο καμπαναριό...

Το γνωρίζατε; – Να γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923

Το άρθρο αναλύει την ιστορική μετάβαση της Ελλάδας από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1923, που είχε ως αποτέλεσμα την απουσία γεννήσεων Ελλήνων...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το φυτό που ανέβαζε τη λίμπιντο των αρχαίων

Η τσουκνίδα, γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως φυσικό διεγερτικό που ενίσχυε τη λίμπιντο και τη σωματική απόδοση των ανδρών. Η...

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε ξύλινο κτίριο από την εποχή των Βίκινγκς στην Κάμπρια

Αρχαιολόγοι στην Κάμπρια της Βρετανίας ανακάλυψαν ένα ξύλινο κτίριο που χρονολογείται από την ύστερη εποχή των Βίκινγκς, κατά την διάρκεια ανασκαφών σε αγροτεμάχιο στο...

Πώς χώριζαν τα ζευγάρια στην Αρχαία Ελλάδα; – Η διαφορά με τα σημερινά διαζύγια

Στο άρθρο εξετάζεται η διαδικασία των διαζυγίων στην Αρχαία Ελλάδα, η οποία διαφέρει σημαντικά από τη σύγχρονη πρακτική. Υπήρχαν δύο τύποι διαζυγίων, ανάλογα με...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νάνσυ Κοιλού: Οι πρώτες δηλώσεις του αδελφού και της μητέρας της μετά τον τοκετό

Η Νάνσυ Κοιλού και ο Γιώργος Πατούλης πλέουν σε...

Καρκίνος: Πρωτοποριακή μέθοδος μετατρέπει τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά – Ελπίδες για νέα θεραπεία

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός μοριακού...

Μελέτη: Η ασπαρτάμη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell...

Θετικός σε απαγορευμένη ουσία ο Μπόμπι Πόρτις: Χάνει τα επόμενα 25 παιχνίδια των Μπακς

Ο Μπόμπι Πόρτις, φόργουορντ των Μπακς, τιμωρήθηκε με 25...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ