Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις, κοντά στην πόλη Τρέντο, που χρονολογείται μεταξύ 900-700 π.Χ. και περιλαμβάνει περίπου 200 τάφους.
Οι επιτύμβιες στήλες ύψους 2,3 μέτρων και η διάταξη των τάφων αποκαλύπτουν τις ταφικές μεθόδους της εποχής και την εμπορική αλληλεπίδραση των κατοίκων με γειτονικές περιοχές, όπως η Εμίλια Ρομάνια και οι Ετρούσκοι. Η ανακάλυψη προσφέρει νέες προοπτικές για την ιστορία του Τρέντο, υποδεικνύοντας ότι οι αλπικοί λαοί διατηρούσαν σχέσεις με άλλες πολιτισμικές ομάδες, ενώ τα ευρήματα περιλαμβάνουν μεταλλικά όπλα και διακοσμητικά στοιχεία που μαρτυρούν την κοινωνική δομή της εποχής.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην ιστορική πόλη Τρέντο της Ιταλίας, καθώς εντόπισαν κάτω από τις Άλπεις έναν διατηρημένο ταφικό χώρο με επιτύμβιες στήλες ύψους 2,3 μέτρων που χρησιμοποιούνται ως ταφικά σημάδια.
Η αρχαία νεκρόπολη μετρά περίπου 200 τάφους και χρονολογήθηκε μεταξύ 900-700 π.Χ. Υπάγεται στην Εποχή του Σιδήρου και προηγείται από τη ρωμαϊκή παρουσία στις Άλπεις.
Η περιοχή παρέχει νέες γνώσεις για τις ταφικές μεθόδους αλλά και για τις εμπορικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κατοίκων της αρχαίας επαρχίας Τρέντο και των γύρω της.
«Οι αλπικοί λαοί δεν ήταν απομονωμένοι», δήλωσε ο Φράνκο Μαρζάτικο, αρχαιολόγος από το Γραφείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Επαρχίας του Τρέντο.
«Διατήρησαν σχέσεις και συναλλαγές με τους ανθρώπους της κοιλάδας του Πάδου, ιδιαίτερα μεταξύ 900 και 700 π.Χ., με την Εμίλια Ρομάνια (ιταλική περιφέρεια), με τον ακμάζοντα πολιτισμό των Ετρούσκων και στη συνέχεια με τους Ενετούς και άλλους ανθρώπους των Άλπεων».
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή γύρω από το σημερινό Τρέντο διέθετε κάποτε μια ευρεία κοίτη και ένα μικρότερο δίκτυο ρεμάτων που μπλέκονταν μεταξύ τους.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι η νεκρόπολη προέκυψε κάπου σ’ ένα πιο ξηρό τμήμα της αρχαίας πόλης και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια αρκετών ταφικών φάσεων κατά την Εποχή του Σιδήρου.
Σε κάποιο χρονικό σημείο, οι πλημμύρες από τα κοντινά κανάλια του ποταμού σφράγισαν την τοποθεσία και έθαψαν το ταφικό τμήμα, το οποίο τώρα βρίσκεται περίπου 8 μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο της πόλης.
«Πρόκειται για μια απίστευτη ανακάλυψη που μας δείχνει μια νέα ιστορία της πόλης του Τρέντο, όχι πλέον μόνο ως ρωμαϊκής πόλης», δήλωσε η Φραντζέσκα Γκερόσα, αντιπρόεδρος και επαρχιακή σύμβουλος για τον πολιτισμό.
«Το έργο προχωρά, αλλά υπάρχει ακόμη ένας ολόκληρος τομέας που πρέπει να μελετηθεί και κατόπιν να αξιολογηθεί».
Ο ακατέργαστος ασβεστόλιθος που χρησιμοποιήθηκε στις κάθετες επιτύμβιες στήλες πιθανότατα προήλθε από τους ανατολικούς λόφους του Τρέντο.
Οι επιτύμβιες σημάνσεις οριοθετούν κύριους τάφους με πέτρινους θαλάμους, ενώ τα φέρετρα καλύπτονται από τύμβους.
Η διάταξη του ταφικού χώρου δείχνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, αναπτύχθηκαν επιπλέον τάφοι γύρω από τους κύριους.
Μέσα στα φέρετρα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στάχτες και φρυγμένα θραύσματα οστών.
Η ανακάλυψη μεταλλικών όπλων και περίτεχνων διακοσμητικών – μερικές φορές με γυαλιστερό κεχριμπάρι- δείχνουν τη σύνδεση με την κουλτούρα των γύρω περιοχών καθώς και την εμπορική αλλά και πολιτιστική επαφή που θα είχε σημειωθεί εκείνη την περίοδο.
«Στην αρχαιολογική ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την ελίτ μιας κοινωνίας που προφανώς ήταν εγκατεστημένη στη λεκάνη του Τρέντο με δύναμη και κύρος», είπε κλείνοντας ο Μαρζάτικο.