Ιταλία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις με 200 τάφους

Ανακαλύφθηκε αρχαία νεκρόπολη 200 τάφων κάτω από τις Άλπεις, προσφέροντας νέες γνώσεις για τις ταφικές συνήθειες και τις πολιτιστικές επαφές της εποχής.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις, κοντά στην πόλη Τρέντο, που χρονολογείται μεταξύ 900-700 π.Χ. και περιλαμβάνει περίπου 200 τάφους.

Οι επιτύμβιες στήλες ύψους 2,3 μέτρων και η διάταξη των τάφων αποκαλύπτουν τις ταφικές μεθόδους της εποχής και την εμπορική αλληλεπίδραση των κατοίκων με γειτονικές περιοχές, όπως η Εμίλια Ρομάνια και οι Ετρούσκοι. Η ανακάλυψη προσφέρει νέες προοπτικές για την ιστορία του Τρέντο, υποδεικνύοντας ότι οι αλπικοί λαοί διατηρούσαν σχέσεις με άλλες πολιτισμικές ομάδες, ενώ τα ευρήματα περιλαμβάνουν μεταλλικά όπλα και διακοσμητικά στοιχεία που μαρτυρούν την κοινωνική δομή της εποχής.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην ιστορική πόλη Τρέντο της Ιταλίας, καθώς εντόπισαν κάτω από τις Άλπεις έναν διατηρημένο ταφικό χώρο με επιτύμβιες στήλες ύψους 2,3 μέτρων που χρησιμοποιούνται ως ταφικά σημάδια.

Η αρχαία νεκρόπολη μετρά περίπου 200 τάφους και χρονολογήθηκε μεταξύ 900-700 π.Χ. Υπάγεται στην Εποχή του Σιδήρου και προηγείται από τη ρωμαϊκή παρουσία στις Άλπεις.

Η περιοχή παρέχει νέες γνώσεις για τις ταφικές μεθόδους αλλά και για τις εμπορικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κατοίκων της αρχαίας επαρχίας Τρέντο και των γύρω της.

«Οι αλπικοί λαοί δεν ήταν απομονωμένοι», δήλωσε ο Φράνκο Μαρζάτικο, αρχαιολόγος από το Γραφείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Επαρχίας του Τρέντο.

«Διατήρησαν σχέσεις και συναλλαγές με τους ανθρώπους της κοιλάδας του Πάδου, ιδιαίτερα μεταξύ 900 και 700 π.Χ., με την Εμίλια Ρομάνια (ιταλική περιφέρεια), με τον ακμάζοντα πολιτισμό των Ετρούσκων και στη συνέχεια με τους Ενετούς και άλλους ανθρώπους των Άλπεων».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή γύρω από το σημερινό Τρέντο διέθετε κάποτε μια ευρεία κοίτη και ένα μικρότερο δίκτυο ρεμάτων που μπλέκονταν μεταξύ τους.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι η νεκρόπολη προέκυψε κάπου σ’ ένα πιο ξηρό τμήμα της αρχαίας πόλης και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια αρκετών ταφικών φάσεων κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Σε κάποιο χρονικό σημείο, οι πλημμύρες από τα κοντινά κανάλια του ποταμού σφράγισαν την τοποθεσία και έθαψαν το ταφικό τμήμα, το οποίο τώρα βρίσκεται περίπου 8 μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο της πόλης.

«Πρόκειται για μια απίστευτη ανακάλυψη που μας δείχνει μια νέα ιστορία της πόλης του Τρέντο, όχι πλέον μόνο ως ρωμαϊκής πόλης», δήλωσε η Φραντζέσκα Γκερόσα, αντιπρόεδρος και επαρχιακή σύμβουλος για τον πολιτισμό.

«Το έργο προχωρά, αλλά υπάρχει ακόμη ένας ολόκληρος τομέας που πρέπει να μελετηθεί και κατόπιν να αξιολογηθεί».

Ο ακατέργαστος ασβεστόλιθος που χρησιμοποιήθηκε στις κάθετες επιτύμβιες στήλες πιθανότατα προήλθε από τους ανατολικούς λόφους του Τρέντο.

Οι επιτύμβιες σημάνσεις οριοθετούν κύριους τάφους με πέτρινους θαλάμους, ενώ τα φέρετρα καλύπτονται από τύμβους.

Η διάταξη του ταφικού χώρου δείχνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, αναπτύχθηκαν επιπλέον τάφοι γύρω από τους κύριους.

Μέσα στα φέρετρα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στάχτες και φρυγμένα θραύσματα οστών.

Η ανακάλυψη μεταλλικών όπλων και περίτεχνων διακοσμητικών – μερικές φορές με γυαλιστερό κεχριμπάρι- δείχνουν τη σύνδεση με την κουλτούρα των γύρω περιοχών καθώς και την εμπορική αλλά και πολιτιστική επαφή που θα είχε σημειωθεί εκείνη την περίοδο.

«Στην αρχαιολογική ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την ελίτ μιας κοινωνίας που προφανώς ήταν εγκατεστημένη στη λεκάνη του Τρέντο με δύναμη και κύρος», είπε κλείνοντας ο Μαρζάτικο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μην είδατε τον Παναή;»: H αληθινή ιστορία του άντρα που αρραβωνιάζονταν γυναίκες και μετά τις παρατούσε

Το άρθρο αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του Παναή, ενός επιτήδειου εμπόρου που αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και στη συνέχεια...

Αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως τμήμα του Σινικού Τείχους 300 χρόνια παλαιότερο

Αρχαιολόγοι στην Κίνα αποκάλυψαν ένα τμήμα του Σινικού Τείχους που χρονολογείται τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από τις γνωστές εκτιμήσεις, στην επαρχία Shandong. Η ανακάλυψη,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Να τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν μια λιτή αλλά ποικιλόμορφη διατροφή, ξεκινώντας τη μέρα τους με απλά γεύματα όπως κριθαρένιο ψωμί με κρασί και ελιές, ενώ...

Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαιότερου τμήματος του Σινικού Τείχους, που χρονολογείται από την ύστερη δυτική βασιλική δυναστεία Τζόου (1046-771 π.Χ.), περίπου...

Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη και τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Η Τσικνοπέμπτη, φέτος στις 20 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και σηματοδοτεί την αρχή των Αποκριών. Το όνομά της προέρχεται...

Αυτό είναι το μεγαλύτερο καμπαναριό του κόσμου – Έχει 62 καμπάνες και 400 σήμαντρα

Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο Τρίκορφο Φωκίδας, φιλοξενεί το μεγαλύτερο καμπαναριό...

Το γνωρίζατε; – Να γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923

Το άρθρο αναλύει την ιστορική μετάβαση της Ελλάδας από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1923, που είχε ως αποτέλεσμα την απουσία γεννήσεων Ελλήνων...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το φυτό που ανέβαζε τη λίμπιντο των αρχαίων

Η τσουκνίδα, γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως φυσικό διεγερτικό που ενίσχυε τη λίμπιντο και τη σωματική απόδοση των ανδρών. Η...

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε ξύλινο κτίριο από την εποχή των Βίκινγκς στην Κάμπρια

Αρχαιολόγοι στην Κάμπρια της Βρετανίας ανακάλυψαν ένα ξύλινο κτίριο που χρονολογείται από την ύστερη εποχή των Βίκινγκς, κατά την διάρκεια ανασκαφών σε αγροτεμάχιο στο...

Πώς χώριζαν τα ζευγάρια στην Αρχαία Ελλάδα; – Η διαφορά με τα σημερινά διαζύγια

Στο άρθρο εξετάζεται η διαδικασία των διαζυγίων στην Αρχαία Ελλάδα, η οποία διαφέρει σημαντικά από τη σύγχρονη πρακτική. Υπήρχαν δύο τύποι διαζυγίων, ανάλογα με...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης – «Έχω...

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αποκάλυψε ότι...

Στεάουα Βουκουρεσίου – ΠΑΟΚ: Η ώρα του αγώνα και ποιο κανάλι θα τον μεταδώσει

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τη Στεάουα Βουκουρεστίου σε εκτός έδρας...

Χρήστος Σπανός: Ο γάμος με την δασκάλα του, η κόρη του και η ψυχοθεραπεία

Ο Χρήστος Σπανός, σε συνέντευξή του στην εκπομπή The...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ