Έχετε αναρωτηθεί; – Να τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων περιλάμβανε λιτά γεύματα με ψωμί, ψάρια, όσπρια και φρούτα, με έμφαση στη μέθοδο προετοιμασίας και την ποσότητα.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν μια λιτή αλλά ποικιλόμορφη διατροφή, ξεκινώντας τη μέρα τους με απλά γεύματα όπως κριθαρένιο ψωμί με κρασί και ελιές, ενώ το μεσημέρι κατανάλωναν ψάρια, όσπρια και φρούτα. Το δείπνο ήταν το πιο σημαντικό γεύμα, συνοδευόμενο από επιδόρπια και κρέατα, κυρίως χοιρινό και μοσχάρι.

Τα λαχανικά και τα φρούτα ήταν βασικά συστατικά της διατροφής τους, με προτίμηση σε ντόπια προϊόντα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά και καρυκεύματα για να εμπλουτίσουν τις γεύσεις, ενώ το ελαιόλαδο και το κρασί ήταν απαραίτητα σε κάθε γεύμα.

Γενικά, η διατροφή τους χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια και ποικιλία, με στόχο την απόλαυση και όχι τον κορεσμό.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια ήταν η διατροφή που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα.

Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Μια ακόμα αντίθεση με τη σημερινή εποχή παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το δείπνο, καθώς αν και σήμερα οι γιατροί συμβουλεύουν να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν το πιο σημαντικό και μεγάλο γεύμα της ημέρας. 

Συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.

Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι, κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια.

Αγαπούσαν όμως και τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τους τραπέζι, ωστόσο δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία όση σήμερα.

Μπορεί να μην υπήρχαν φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες, αλλά μεγάλη ζήτηση είχαν τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα, μούρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.

Όσον αφορά τα λαχανικά, οι Αθηναίοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους και είχαν ιδιαίτερη αγάπη στους βολβούς, τα μαρούλια, τα αγγούρια, τον αρακά, τις αγκινάρες, τα βλίτα, το σέλινο, τον άνηθο και το δυόσμο.

Άλλα πάλι, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και τα χωράφια. Μεγάλη αγάπη είχαν και στο ψωμί, αφού συνήθιζαν μάλιστα να φτιάχνουν αρκετά είδη, από λαγάνες, σιμιγδαλένιους άρτους και ψωμί από χοντράλευρο, μέχρι ψωμί από κεχρί.

Τα ράφια της κουζίνας ενός αρχαίου ελληνικού σπιτιού έπρεπε να είναι πάντα εφοδιασμένα με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη και σουσάμι, τα οποία συνήθιζαν να προσθέτουν για να κάνουν πιο γευστικά τα πιάτα τους.

Τα περισσότερα φαγητά ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα γλυκά, καθώς, αφού δεν υπήρχε η ζάχαρη και το κακάο, παρασκευάζονταν από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι. Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αυτοχριστεί ‘μικροτράπεζοι’ και ‘φυλλοτρώγες’. Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς θεωρούσαν ότι στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μην είδατε τον Παναή;»: H αληθινή ιστορία του άντρα που αρραβωνιάζονταν γυναίκες και μετά τις παρατούσε

Το άρθρο αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του Παναή, ενός επιτήδειου εμπόρου που αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και στη συνέχεια...

Αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως τμήμα του Σινικού Τείχους 300 χρόνια παλαιότερο

Αρχαιολόγοι στην Κίνα αποκάλυψαν ένα τμήμα του Σινικού Τείχους που χρονολογείται τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από τις γνωστές εκτιμήσεις, στην επαρχία Shandong. Η ανακάλυψη,...

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις με 200 τάφους

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τις Άλπεις, κοντά στην πόλη Τρέντο, που χρονολογείται μεταξύ 900-700 π.Χ. και περιλαμβάνει περίπου 200...

Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαιότερου τμήματος του Σινικού Τείχους, που χρονολογείται από την ύστερη δυτική βασιλική δυναστεία Τζόου (1046-771 π.Χ.), περίπου...

Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη και τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Η Τσικνοπέμπτη, φέτος στις 20 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και σηματοδοτεί την αρχή των Αποκριών. Το όνομά της προέρχεται...

Αυτό είναι το μεγαλύτερο καμπαναριό του κόσμου – Έχει 62 καμπάνες και 400 σήμαντρα

Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο Τρίκορφο Φωκίδας, φιλοξενεί το μεγαλύτερο καμπαναριό...

Το γνωρίζατε; – Να γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923

Το άρθρο αναλύει την ιστορική μετάβαση της Ελλάδας από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1923, που είχε ως αποτέλεσμα την απουσία γεννήσεων Ελλήνων...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το φυτό που ανέβαζε τη λίμπιντο των αρχαίων

Η τσουκνίδα, γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως φυσικό διεγερτικό που ενίσχυε τη λίμπιντο και τη σωματική απόδοση των ανδρών. Η...

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε ξύλινο κτίριο από την εποχή των Βίκινγκς στην Κάμπρια

Αρχαιολόγοι στην Κάμπρια της Βρετανίας ανακάλυψαν ένα ξύλινο κτίριο που χρονολογείται από την ύστερη εποχή των Βίκινγκς, κατά την διάρκεια ανασκαφών σε αγροτεμάχιο στο...

Πώς χώριζαν τα ζευγάρια στην Αρχαία Ελλάδα; – Η διαφορά με τα σημερινά διαζύγια

Στο άρθρο εξετάζεται η διαδικασία των διαζυγίων στην Αρχαία Ελλάδα, η οποία διαφέρει σημαντικά από τη σύγχρονη πρακτική. Υπήρχαν δύο τύποι διαζυγίων, ανάλογα με...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση καλλιεργεί την τοξικότητα και την ακραία πόλωση»

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος...

Washington Post: Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί μείωση δαπανών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ,...

Επιστήμονες ανέπτυξαν «γενετικό διακόπτη» για τη θεραπεία του διαβήτη

Ερευνητές από το ETH Ζυρίχης στην Ελβετία έχουν αναπτύξει...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ