Αρχαιολόγοι στην Κίνα αποκάλυψαν ένα τμήμα του Σινικού Τείχους που χρονολογείται τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από τις γνωστές εκτιμήσεις, στην επαρχία Shandong. Η ανακάλυψη, που ανήκει στην εποχή της Δυτικής Δυναστείας Zhou (1046-771 π.Χ.), ανατρέπει την αντίληψη ότι το τείχος κατασκευάστηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ.
Το συγκεκριμένο τμήμα, κατασκευασμένο από συμπιεσμένο χώμα, δείχνει τις πρώτες στρατηγικές άμυνας των αρχαίων κινεζικών κρατών και την ανάγκη τους για προστασία από εξωτερικές απειλές. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης υπολείμματα κατοικιών, υποδεικνύοντας ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί πριν από την ανέγερση του τείχους.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Αρχαιολόγοι στην Κίνα έκαναν μια σπουδαία και ανατρεπτική ανακάλυψη, αποκαλύπτοντας ένα τμήμα του διάσημου Σινικού Τείχους που χρονολογείται τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Η ανακάλυψη έγινε στην επαρχία Shandong, όπου το τμήμα του τείχους φαίνεται να ανήκει στην εποχή της Δυτικής Δυναστείας Zhou (1046-771 π.Χ.), αναθεωρώντας το χρονοδιάγραμμα της πιο εμβληματικής αμυντικής κατασκευής του κόσμου.
Αυτό το τμήμα του Σινικού Τείχους διαφέρει από τα μετέπειτα, γνωστά τμήματα του τείχους, καθώς δεν είναι κατασκευασμένο από πέτρες ή τούβλα, αλλά χρησιμοποιεί μια αρχαία τεχνική κατασκευής με συμπιεσμένο χώμα. Αυτή η τεχνική εμβολισμένης γης δείχνει τις πρώτες προσπάθειες των αρχαίων κινεζικών κρατών να προστατεύσουν τα εδάφη τους.
Αν και το Σινικό Τείχος συνδέεται κυρίως με τη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644 μ.Χ.), η νέα ανακάλυψη στην περιοχή Changqing της επαρχίας Shandong ανατρέπει τις παλαιότερες εκτιμήσεις για την προέλευση του τείχους, δείχνοντας ότι η κατασκευή του ξεκίνησε τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα, στην περίοδο των Δυτικών Zhou.
Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στις πρώιμες στρατηγικές άμυνας των κινεζικών κρατών και στην ανάγκη τους για προστασία από εξωτερικές απειλές.
Οι αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Shandong πραγματοποίησαν ανασκαφή το 2024, αποκαλύπτοντας το παλαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους Qi, που βρίσκεται στο χωριό Guangli. Το τείχος, το οποίο είχε πλάτος περίπου 10 μέτρα στις πρώτες του φάσεις, δεν ήταν μόνο μια αμυντική κατασκευή, αλλά μέρος ενός ευρύτερου στρατιωτικού συστήματος, που περιλάμβανε μεγάλους τοίχους, δρόμους και αμυντικά χαρακώματα.
Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι το τείχος δεν ήταν απλά αμυντική κατασκευή, αλλά επίσης έπαιζε σημαντικό ρόλο στην εποπτεία βασικών μεταφορικών οδών και στη διαχείριση της περιοχής. Επιπλέον, οι ανασκαφές αποκάλυψαν υπολείμματα ημιυπόγειων κατοικιών, υποδεικνύοντας ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί πριν από την ανέγερση του τείχους.
Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει την παγιωμένη αντίληψη ότι οι μεγάλες αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μετά την ενοποίηση της Κίνας υπό την αυτοκρατορία. Αντιθέτως, το Σινικό Τείχος ξεκίνησε ως το αποτέλεσμα των αμυντικών αναγκών ανταγωνιστικών κρατών και αναδεικνύει τις προηγμένες στρατηγικές και τεχνικές μηχανικής που υπήρχαν ήδη κατά την περίοδο των Δυτικών Zhou.