Η Τσικνοπέμπτη, μια γιορτή που προετοιμάζει τους Έλληνες για την νηστεία της Σαρακοστής, είναι γνωστή για την κατανάλωση κρέατος και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ψησταριές.
Η γιορτή αυτή, που συμβαδίζει με τις παραδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει τους δικούς της εορτασμούς σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Βέλγιο και Εσθονία.
Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως το κόψιμο της γραβάτας στη Γερμανία ή οι κρέπες στη Γαλλία, δείχνοντας τη διαφορετικότητα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
O χρόνος μετρά αντίστροφα για την Τσικνοπέμπτη στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος, ενώ σ΄ όλη την χώρα η ατμόσφαιρα θα μυρίζει τσίκνα από τις υπαίθριες ψησταριές.
Η Τσικνοπέμπτη εορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής ενόψει του Πάσχα.
Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι νηστίσιμες ημέρες της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.
Παρόμοιες γιορτές, όμως, έχουν και άλλα έθνη στην Ευρώπη.
Οι Γερμανοί γιορτάζουν αντίστοιχα την Weiberfastnacht,το καρναβάλι των γυναικών ή αλλιώς το κόψιμο της γραβάτας. Σύμφωνα με τις επιταγές του εθίμου οι άνδρες, ανεξαρτήτως θέσεως και αξιώματος, που φορούν γραβάτα, πρέπει να «υποταχθούν» στην εξουσία των γυναικών, οι οποίες αναλαμβάνουν να την ψαλιδίσουν.
Οι Γάλλοι γιορτάζουν την Mardi Gras, δηλαδή την «Λιπαρή Τρίτη», η οποία, όμως, αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με την παράδοση, την συγκεκριμένη ημέρα τρώνε κρέπες συνοδεία λιπαρών εξ’ ου και το όνομα, αποχαιρετώντας και εκείνοι με τον τρόπο αυτό, ότι δεν πρέπει να καταναλώσουν την περίοδο της νηστείας. Παράλληλα, ντύνονται με στολές για το καρναβάλι και διασκεδάζουν.
Στην Ιταλία φτιάχνουν ένα αφράτο κέικ με πολύ βούτυρο, κερνάνε τα περίφημα κανόλι και τηγανίζουν αφράτα ντόνατς με μαρμελάδα. Στην Κολωνία γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι της χωράς και στους δρόμους σερβίρονται ζεστά λουκάνικα, μπίρες, σνακ και ζεστό κρασί.
Στην Ισπανία γιορτάζουν την «ημέρα της ομελέτας» και την «ημέρα του λουκάνικου» και απολαμβάνουν παραδοσιακά γλυκά.
Οι Βρετανοί γιορτάζουν την «ημέρα της τηγανίτας» και επιδίδονται σε αγώνες τηγανίτας, ενώ στη Γαλλία παραδοσιακά τρώνε κρέμες.
Στην πόλη Μπινς του Βελγίου, τρώνε πρωινό με στρείδια και σαμπάνια.
Στην Εσθονία οι οικογένειες πηγαίνουν βόλτα με έλκηθρο και τρώνε σούπα με ζαμπόν και μπιζέλια.