Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν τον τάφο του φαραώ Τούθμωσι Β’, μια σπουδαία εύρεση που θεωρείται η σημαντικότερη από το 1922, όταν βρέθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών. Ο τάφος, που βρίσκεται κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων στις Θήβες, είναι περίπου 3.500 ετών και περιλαμβάνει ταφικά έπιπλα, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλα μουσεία παγκοσμίως.
Αντικείμενα όπως θραύσματα αλαβάστρινων πιθαριών με επιγραφές επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της βασίλισσας Χατσεπσούτ, η οποία φαίνεται ότι επέβλεψε την ταφή του.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη, αφού εντόπισαν τον τάφο του φαραώ Τούθμωσι Β’.
Πρόκειται για τον τελευταίο από τους χαμένους τάφους των φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου που βασίλεψαν από το 1550 π.Χ. μέχρι το 1292 προ Χριστού.
Ο Τούθμωσις Β’ ήταν πρόγονος του Τουταγχαμών και σύζυγός του ήταν η ετεροθαλής αδελφή του, Χατσεψούτ. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, πρόκειται για τη σπουδαιότερη ανακάλυψη από το 1922, όταν και είχε βρεθεί ο τάφος του Τουταγχαμών.
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, μαζί με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, ανακάλυψαν τον τάφο του Τούθμωσι Β’ σε περιοχή όρους στις Θήβες, δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων. Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαλίντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι ο τάφος ηλικίας περίπου 3.500 ετών είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην Αίγυπτο εδώ και δεκαετίες.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ταφικά έπιπλα που ανήκουν στον Τούθμωσι ΙΙ, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια αντικείμενα σε μουσεία παγκοσμίως», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον Χαλίντ, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει την είσοδο του τάφου πριν από τρία χρόνια και δυσκολεύτηκαν αρκετά στις ανασκαφές εξαιτίας των πλημμυρών που είχαν γίνει στο παρελθόν.
Ωστόσο, αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του τάφου, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από αλαβάστρινα πιθάρια, έφεραν επιγραφές με τα ονόματα του Τούθμωσι Β’ και της Χατσεπσούτ, παρέχοντας οριστικά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη του τάφου.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι η βασίλισσα Χατσεπσούτ, σύζυγος του βασιλιά και ταυτόχρονα ετεροθαλής αδελφή του, επέβλεψε την ταφή του Τούθμωσι Β’.
Η μούμια του Τούθμωσι Β’ είχε ανακαλυφθεί τον 19ο αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο στο Ντέιρ ελ-Μπαχάρι. Πιθανότατα μεταφέρθηκε εκεί, αιώνες αφού λεηλατήθηκε από τυμβωρύχους, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.