Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πρώτοι θαλασσοπόροι στη Νοτιοανατολική Ασία πριν από 40.000 χρόνια κατασκεύαζαν εξελιγμένα σκάφη, επιτρέποντάς τους να κυριαρχούν στις θάλασσες πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Οι ερευνητές Riczar Fuentes και Alfred Pawlik, μέσω έμμεσων αρχαιολογικών στοιχείων, όπως λίθινα εργαλεία και υπολείμματα ψαριών από βαθιά νερά, υποστηρίζουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι διέθεταν την τεχνολογία και τις γνώσεις για μακρινά θαλάσσια ταξίδια.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μεταναστεύσεις στην περιοχή δεν γίνονταν με απλές σχεδίες, αλλά με εξειδικευμένα πλοία, και οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα για την ανακατασκευή αυτών των σκαφών με τα υλικά της εποχής.
Πιο αναλυτικά:
Ερευνητές αποκάλυψαν πως οι πρώτοι θαλασσοπόροι στα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού πριν από 40.000 χρόνια διέθεταν εξελιγμένα σκάφη!
Νέα έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία κυριαρχούσαν στις θάλασσες δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Οι Riczar Fuentes και Alfred Pawlik, ερευνητές του τμήματος Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ateneo de Manila στις Φιλιππίνες, υποστηρίζουν ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ασίας κατασκεύασαν εξελιγμένες βάρκες για να ψαρεύουν και να ταξιδεύουν στα βαθιά νερά των ωκεανών ήδη πριν από 40.000 χρόνια, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Archaeological Science.
Το πρόβλημα με τη μελέτη της προϊστορικής τεχνολογίας των σκαφών είναι ότι αυτά πιθανότατα ήταν κατασκευασμένα από φυσικά υλικά που αποσυντίθενται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να αφήνουν πίσω τους άμεσες αρχαιολογικές αποδείξεις. Επομένως, οι ερευνητές μπορούν να συμπεράνουν την ύπαρξή τους μόνο αναλύοντας έμμεσες ενδείξεις, όπως εργαλεία και την επεξεργασία πιθανών υλικών κατασκευής σκαφών, αναφέρει το Gizmondo.
«Στην παρούσα εργασία διερευνούμε τη σχέση μεταξύ των ιχνών επεξεργασίας φυτών και κατασκευής σκαφών σε παράκτιες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου για να συμπεράνουμε πώς οι προϊστορικοί άνθρωποι μετανάστευσαν στην περιοχή και μέσω αυτής», εξηγούν οι Fuentes και Pawlik. Αυτό περιελάμβανε τη μελέτη λίθινων εργαλείων ηλικίας 40.000 ετών από αρχαιολογικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, πάνω στα οποία εντόπισαν ίχνη επεξεργασίας φυτών –συγκεκριμένα το είδος της επεξεργασίας που είναι απαραίτητο για την εξαγωγή ινών για σχοινιά και δίχτυα.
Επιπλέον, οι τοποθεσίες στο νησί Μιντόρο και το Ανατολικό Τιμόρ αποκάλυψαν εργαλεία αλιείας, που περιλάμβαναν αγκίστρια και βαρίδια για δίχτυα, καθώς και υπολείμματα ψαριών όπως τόνοι και καρχαρίες – πλάσματα που κατοικούν σε βαθιά νερά και δεν θα μπορούσαν να έχουν αλιευθεί από την ακτή.
«Τα υπολείμματα μεγάλων πελαγικών ψαριών σε αυτές τις τοποθεσίες υποδεικνύουν προηγμένη ναυτοσύνη και γνώση της εποχικότητας και των μεταναστευτικών διαδρομών αυτών των ειδών», δήλωσαν οι ερευνητές.
Επιπλέον, ο εντοπισμός των εργαλείων αλιείας «υποδεικνύει την ανάγκη για ισχυρά και καλά επεξεργασμένα σχοινιά για την αλίευση της θαλάσσιας πανίδας».
Αυτή η σειρά ευρημάτων υποδεικνύει προηγμένες θαλάσσιες δραστηριότητες δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Πολυνησίων στο απομακρυσμένο Νησί του Πάσχα. Υποδηλώνει επίσης ότι «οι προϊστορικές μεταναστεύσεις στην περιοχή δεν πραγματοποιούνταν από απλούς περιπλανώμενους πάνω σε εύθραυστες σχεδίες από μπαμπού, αλλά από εξαιρετικά ειδικευμένους πλοηγούς, εξοπλισμένους με τη γνώση και την τεχνολογία για να ταξιδεύουν σε τεράστιες αποστάσεις και σε απομακρυσμένα νησιά πάνω από βαθιά νερά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ateneo de Manila.
Οι ερευνητές τώρα συνεργάζονται με ναυπηγούς από το Πανεπιστήμιο του Σεμπού στις Φιλιππίνες για να προσπαθήσουν να ανακατασκευάσουν αυτά τα σκάφη με τα ίδια υλικά που είχαν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ασίας στη λίθινη εποχή.