Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Τιτανικός διαλύεται – Νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το βυθό ήρθαν στο φως

  • Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι ο Τιτανικός έχει θρυμματιστεί σε σκουριά.
  • Ένα τμήμα 4,5 μέτρων της πλώρης του πλοίου έχει καταρρεύσει στον πυθμένα της θάλασσας.
  • Ολόκληρο το πλοίο πιθανόν να καταρρεύσει σύντομα, σύμφωνα με την ομάδα αποστολής.
  • Η πλώρη του Τιτανικού καταρρέει μετά από πάνω από 110 χρόνια.
  • Ερευνητές πιστεύουν ότι το πλοίο καταρρέει λόγω διάβρωσης από μικροοργανισμούς.
  • Ετοιμάζονται σχέδια για διατήρηση και διάσωση του πλοίου πριν χαθεί εντελώς.

Όμως, νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι αυτή η εμβληματική δομή έχει πλέον θρυμματιστεί σε σκουριά.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν από ρομποτικά υποβρύχια αυτό το καλοκαίρι διαπίστωσαν ότι 4,5 μέτρα (14,7 πόδια) της πλώρης του πλοίου έχουν καταρρεύσει στον πυθμένα της θάλασσας.

Η ομάδα αποστολής που έκανε την ανακάλυψη προειδοποιεί τώρα ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει ολόκληρο το πλοίο οριστικά.

Η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών στην RMS Titanic Inc, η οποία ηγήθηκε της αποστολής, είπε: «Οι άνθρωποι ρωτούν συνέχεια: “Πόσο καιρό θα είναι ο Τιτανικός εκεί;” Απλώς δεν ξέρουμε αλλά το παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο ».

Συγκλονιστικές εικόνες αποκάλυψαν ότι η εμβληματική πλώρη του Τιτανικού τελικά κατέρρευσε μετά από περισσότερα από 110 χρόνια κάτω από τα κύματαVs κατέβηκαν στον Τιτανικό και διαπίστωσαν ότι η πλώρη του πλοίου αρχίζει τώρα να καταρρέει

Τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912, ο Τιτανικός βυθίστηκε κάτω από τα κύματα του Βόρειου Ατλαντικού, οδηγώντας στο θάνατο 1.500 επιβατών και του πληρώματος.

Το τεράστιο υπερωκεάνιο βυθίστηκε πάνω από 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) σε ένα τμήμα του βυθού της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Νέας Γης, στον Καναδά.

Στη συνέχεια, το πλοίο χάθηκε στον χρόνο μέχρι που μια ομάδα εξερευνητών κατέγραψε τις πρώτες φωτογραφίες των συντριμμιών το 1985.

Αυτές οι εικόνες αποκάλυψαν ότι το κιγκλίδωμα, το οποίο θα απαθανατιζόταν από την ταινία Τιτανικός του 1998, ήταν ακόμα ως εκ θαύματος ανέπαφο περισσότερα από 70 χρόνια μετά τη συντριβή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, δύο τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) που δρομολογήθηκαν από την RMS Titanic Inc διαπίστωσαν ότι
Αργότερα, οι τρισδιάστατες σαρώσεις της περιοχής αποκάλυψαν ότι το τμήμα είχε πέσει ως ενιαίο κομμάτι στον πυθμένα της θάλασσας από κάτω.

Η κυρία Ρέι είπε στο BBC : «Η πλώρη του Τιτανικού είναι απλώς εμβληματική – έχετε όλες αυτές τις στιγμές στην ποπ κουλτούρα – και αυτό σκέφτεστε όταν σκέφτεστε το ναυάγιο. Και δεν φαίνεται πια έτσι ».

Οι εικόνες και οι τρισδιάστατες σαρώσεις των συντριμμιών που δημιουργήθηκαν από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan και τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ Atlantic Productions το 2022 διαπίστωσαν ότι τα κάγκελα της πλώρης ήταν ακόμα στη θέση τους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τμήμα πρέπει να έχει καταρρεύσει κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μεταλλική δομή του πλοίου καταναλώνεται από μικροοργανισμούς, δημιουργώντας μεγάλους σταλακτίτες σκουριάς.
Μέχρι το 2022, η πλώρη είχε ήδη αρχίσει να λυγίζει κάτω από τη δύναμη αυτής της διάβρωσης και τώρα είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει μεγαλύτερο μέρος του πλοίου.

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της επιδείνωσης που συμβαίνει καθημερινά», λέει η κυρία Ρέι.

Πριν χαθεί τελείως ο Τιτανικός, οι εξερευνητές κάνουν σχέδια για να διατηρήσουν και να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του πλοίου.

Η RMS Titanic Inc σημειώνει μάλιστα ότι νέες περιοχές φθοράς θα μπορούσαν να ανοίξουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση στο εσωτερικό του πλοίου», κάτι που θα παρείχε νέες ευκαιρίες για ανακάλυψη.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, τα δύο ROV συγκέντρωσαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ακίνητες φωτογραφίες και 24 ώρες φιλμ HD.

Η εταιρεία εξετάζει επί του παρόντος αυτά τα δεδομένα και ελπίζει να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει μια λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα του Τιτανικού.

Η αποστολή του φετινού καλοκαιριού αποκάλυψε επίσης ένα τεχνούργημα που πίστευαν από καιρό ότι είχε χαθεί στο χρόνο.

Όταν η αρχική αποστολή του 1985 κυκλοφόρησε τις πρώτες εικόνες του ναυαγίου, έδειξαν ένα χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται Νταϊάνα των Βερσαλλιών να βρίσκεται στο πεδίο των συντριμμιών.

Ωστόσο, λόγω της κουλτούρας της μυστικότητας γύρω από την ανακάλυψη, η ακριβής θέση του αγάλματος δεν καταγράφηκε ποτέ.

Τώρα, η φιγούρα ύψους 60 εκατοστών που κάποτε κοσμούσε το κομμάτι του μανδύα του πρώτου σαλονιού βρέθηκε για άλλη μια φορά.

Ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast του Witness Titanic, λέει: «Ήταν σαν να βρίσκαμε μια βελόνα σε μια θημωνιά άχυρου και το να το ανακαλύψουμε ξανά αυτό το έτος ήταν σημαντικό.

«Το σαλόνι πρώτης κατηγορίας ήταν το πιο όμορφο και απίστευτα λεπτομερές δωμάτιο στο πλοίο. Και το κεντρικό κομμάτι αυτού του δωματίου ήταν η Νταϊάνα των Βερσαλλιών.

Από το 1994 η RMS Titanic Inc έχει τα μοναδικά δικαιώματα διάσωσης για το ναυάγιο του Τιτανικού και είναι η μόνη εταιρεία που επιτρέπεται νόμιμα να αφαιρεί αντικείμενα από τον ιστότοπο.

Έκτοτε, η εταιρεία έχει ανακτήσει χιλιάδες κομμάτια από τα συντρίμμια και τώρα σχεδιάζει να ανασύρει την Νταϊάνα των Βερσαλλιών από το πεδίο των συντριμμιών και να τα εκθέσει.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

ΗΠΑ: Οι αρχές κατηγορούν κολοσσούς της κοινωνικής δικτύωσης για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

Η FTC κατηγορεί κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση...

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στο Περού- Μεγάλες ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους

Πυρκαγιές μαίνονται στο Περού, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες και...

Οι ΗΠΑ καλούν τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Η αμερικανική διπλωματία καλεί τη Χεζμπολά να σταματήσει τις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το εντυπωσιακό αιγυπτιακό χρυσό δαχτυλίδι με τη γάτα – σύμβολο της θεάς Μπαστέτ

Το εντυπωσιακό αιγυπτιακό χρυσό δαχτυλίδι με τη γάτα ανήκε στην Τρίτη Ενδιάμεση ΠερίοδοΟι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν μεγάλη εκτίμηση για τις γάτες και τις ντύναν...

Παλλάντιον: Η θρυλική ελληνική πόλη που οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι υπήρχε εκεί όπου ιδρύθηκε αργότερα η Ρώμη

Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με την Αινειάδα του Βιργίλιου να είναι το πιο γνωστό.Η πόλη Παλλάντιο ιδρύθηκε...

Το «πιο επικίνδυνο» φυτό του κόσμου μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί μήνες με ένα μόνο άγγιγμα!

Το φυτό Dendrocnide moroides, γνωστό ως "Deadly Stinger", μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί μήνες με ένα άγγιγμα.Οι τρίχες του φυτού λειτουργούν ως υποδερμικές...

Αρουραίοι… ταξιτζήδες; Δείτε το βίντεο!

Αρουραίοι μπορούν να μάθουν πώς να οδηγούν και να καθοδηγούν μικρά αυτοκίνητα.Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει τη διαδικασία αυτή.Η πληροφορία προέρχεται από τους λογαριασμούς The...

Ο «κομήτης του αιώνα» που βρισκόταν σε τροχιά εδώ και 80.000 χρόνια θα είναι ορατός από τη Γη σε λίγες μέρες

Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο σε λίγες μέρες.Ο κομήτης προκάλεσε ενθουσιασμό από το 2022 και αναμένεται να είναι...

Φίδι εισβάλλει σε αποικία μυρμηγκιών και ιδού τί παθαίνει! Απίστευτο βίντεο

Ένα φίδι εισβάλλει σε αποικία μυρμηγκιών και αντιμετωπίζει τις συνέπειες.Το βίντεο δείχνει το φίδι να καταστρέφεται από τα μυρμήγκια.Το μήνυμα της φώτο είναι ότι...

Ανακαλύφθηκε στην Σμύρνη… αρχαίο Eyeliner 8.200 ετών!

Οι ανασκαφές στον τύμβο Yesilova στη Σμύρνη ανακάλυψαν αρχαίο eyeliner 8.200 ετών.Το eyeliner ήταν κατασκευασμένο από κολ, που περιείχε οξείδιο μαγγανίου.Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πληροφορίες...

Η πανοπλία της «αθανασίας» που φορούσαν οι Κινέζοι βασιλιάδες – Από τί ήταν φτιαγμένη

Η ταφική στολή από νεφρίτη φορούνταν από βασιλικά μέλη της δυναστείας Χαν της Κίνας.Τα κοστούμια κατασκευάζονταν από χιλιάδες κομμάτια νεφρίτη με χρυσή κλωστή.Προστατευαν τον...

Εκπληκτικό: Πρωτότυπα ζωντανά χρώματα επιγραφών αποκαλύφθηκαν στον ναό του αιγύπτιου “θεού” Ώρου

Ο Ναός του Εντφού είναι αιγυπτιακός ναός στην δυτική όχθη του Νείλου στην Άνω Αίγυπτο.Ανακαλύφθηκαν πρωτότυπα ζωντανά χρώματα επιγραφών και χρυσός στολισμός κατά τη...

«Ολόκληρο οικοσύστημα» απολιθωμάτων 8,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε κάτω από γυμνάσιο του Λος Άντζελες

Ανακαλύφθηκαν δύο τοποθεσίες με απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένων ενός σολομού με δόντια και ενός μεγαλόδοντα.Τα απολιθώματα περιλαμβάνουν οστά 8,7 εκατομμυρίων ετών και οστράκα 120.000 ετών.Οι ερευνητές...