Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Καλλιπάτειρα: Η αρχαία Ελληνίδα που μπήκε κρυφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταμφιεσμένη σε άντρα

  • Η Καλλιπάτειρα, ή Φερενίκη της Ρόδου, μπήκε κρυφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταμφιεσμένη σε άντρα για να δει τον γιο της να αγωνίζεται στο παγκράτιο.
  • Γεννήθηκε στην Ρόδο, κόρη του αθλητή Διαγόρα και μητέρα του πρωταθλητή αθλητή Ευκλή.
  • Η Καλλιπάτειρα παραβίασε τους κανόνες συμμετέχοντας στους αγώνες και αποκάλυψε το φύλο της κατά τη διάρκεια του ενθουσιώδους συγχαρητηρίου προς τον γιο της.
  • Η οικογένειά της είχε εξαιρετική αθλητική κληρονομιά, με πολλούς Ολυμπιονίκες, όπως ο πατέρας της Διαγόρας.
  • Ο γιος της Πισίδωρος νίκησε στο παγκράτιο, με τη μητέρα του να αποκαλύπτει τη μεταμφίεσή της και να προκαλεί σάλο.
  • Η Καλλιπάτειρα αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα γυναίκας που παραβίασε τα κοινωνικά όρια της εποχής της για να υποστηρίξει την οικογένειά της.

που έζησε μεταξύ του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, εναλλάσσοντας τη συμμετοχή του σε πολλούς πολέμους.

Aρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία
εδώθε.* – Έχω εν’ ανίψι, τον Ευκλέα,
τρί’ αδέρφια, γιο πατέρα ολυμπιονίκες·

να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,
κι εγώ να καμαρώσω μες στα ωραία
κορμιά, που για τ’ αγρίλι* του Ηρακλέα
παλεύουν, θιαμαστές* ψυχές αντρίκιες.

Με τις άλλες γυναίκες δεν είμ’ όμοια·
στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζει
με της αντρειάς τα αμάραντα προνόμια.

Με μάλαμα* γραμμένος το δοξάζει
σ’ αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου*
ύμνος χρυσός τ’ αθάνατου Πινδάρου!

Εν προκειμένω, οι στίχοι είναι αφιερωμένοι σε μια γυναίκα που μεταμφιέστηκε κρυφά ανάμεσα στους προπονητές της αρχαίας Ολυμπίας για να δει τον γιο της να αγωνίζεται στο παγκράτιο και, όταν κέρδισε, έτρεξε να τον συγχαρεί τόσο ενθουσιωδώς που έχασε τα ρούχα στο τρέξιμο, αποκαλύπτοντας το φύλο της. Το όνομά της ήταν Καλλιπάτειρα , γνωστή και ως Φερενίκη της Ρόδου.

Δεν ήταν οποιαδήποτε γυναίκα αλλά είχε βασιλικό αίμα, κάτι που αναμφίβολα επηρέασε το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε σε θάνατο για την απάτη της, όπως συνηθιζόταν, μαζί με το γεγονός ότι ήταν μητέρα, αδερφή και κόρη ολυμπιονικών πρωταθλητών. Γεννήθηκε γύρω στο 396 π.Χ. στην Ιαλυσό (σημερινή Τριάντα ή Ιαλυσός), μια από τις τρεις πόλεις του νησιού της Ρόδου, με πατέρα τον βασιλιά Διαγόρα και τους παππούδες της Δαμαγήτο και Αριστομένη από τη Μεσσηνία. Ο Διαγόρας δεν ήταν μόνο μονάρχης αλλά και πολυπρωταθλητής στους τέσσερις μεγάλους Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας, δηλαδή στους Ολυμπιακούς, Νεμείς, Ισθμιακούς και Πυθίους.

Η ειδικότητα του Διαγόρα ήταν η πυγμαχία (αρχαία πυγμαχία), στην οποία κέρδισε δύο φορές στην Ολυμπία, δύο στη Νεμέα, τέσσερις φορές στον Ισθμό της Κορίνθου και τουλάχιστον μία φορά στους Δελφούς, τους χώρους των προαναφερθέντων αγώνων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που φέρει το όνομά του (εκτός από το αεροδρόμιο της Ρόδου) και ότι ο διάσημος ποιητής Πίνδαρος του αφιέρωσε την έβδομη από τις Ολυμπιακές του Ωδές.

Ο Διαγόρας της Ρόδου απέκτησε οικογένεια πρωταθλητών αθλητών. Εκτός του ότι τους έμαθε την ίδια αθλητική και ενάρετη συμπεριφορά που είχε δείξει στον αγώνα, εκπαίδευσε προσωπικά τους τρεις γιους του, τους οποίους ονόμασε Δαμάγετο, Ακουσίλαο και Δωριέα. Έγιναν όλοι Ολυμπιονίκες σε διάφορες ειδικότητες (παγκράτιο και πυγμαχία) και αρκετές φορές, έτσι απαθανατίστηκαν στη γλυπτική δίπλα στον πατέρα τους.

Σε μια από τις ολυμπιακές τους νίκες, απέτισαν φόρο τιμής στον πατέρα τους κουβαλώντας τον στους ώμους τους πριν από τις επευφημίες των θεατών, ένας από τους οποίους φώναξε: Μπορείς να πεθάνεις τώρα, Διαγόρα, γιατί μην περιμένεις να ανέβεις στον Όλυμπο! Και, όντως, ο ηλικιωμένος Διαγόρας έφυγε εκείνη τη στιγμή ικανοποιημένος.

Ο Διαγόρας όμως είχε και μια κόρη, την Καλλιπάτειρα (ή Φερενίκη), την οποία εκπαίδευσε από μικρός όπως τα αδέρφια της. Αυτό δεν ήταν σύνηθες στην Αρχαία Ελλάδα, παρά μόνο στη Σπάρτη… και στη Ρόδο, η οποία είχε προσεγγίσει πολιτικά την πρώτη μετά την αποσύνδεση της από τη Συμμαχία της Δήλου και όπου η αθλητική παράδοση είχε αναδείξει μεγάλους πρωταθλητές. Υπήρχαν ακόμη και αρκετές δυναστείες – πλούσιες, φυσικά – που ήταν ιδιαίτερα εξέχουσες από αυτή την άποψη.

Ωστόσο, άλλο πράγμα η εξάσκηση και άλλο η δυνατότητα συμμετοχής, κάτι που απαγορευόταν , ειδικά για γυναίκες, αν και τους επιτρεπόταν να το κάνουν ως προπονήτριες.

Επομένως, η Καλλιπάτειρα πρέπει να έκανε τη συνηθισμένη ζωή κάθε άλλης γυναίκας της εποχής της. Αν και αγνοούμε τις λεπτομέρειες της βιογραφίας της, γνωρίζουμε ότι παντρεύτηκε έναν άλλο νικητή αθλητή, τον Καλλιάναξ, και απέκτησαν δύο γιους, τον Πισίδωρο και τον Ευκλή, που συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση.

Ο Πίνδαρος λέει ότι ο Ευκλής (τον οποίο αποκαλεί Ευκλώνα) δεν ήταν γιος αλλά ανιψιός. Εν πάση περιπτώσει, ήταν τόσο καλός πυγμάχος που του έστησαν άγαλμα στην Ολυμπία, το οποίο ανατέθηκε σε δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες της εποχής, τον Ναυκύδη και τον περίφημο Πολύκλειτο. Όσο για τον Πισίδωρο, δεν ήταν ακόμη ενήλικας όταν η μητέρα του τον παρουσίασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα παιδικό παγκράτιο γύρω στο 404 π.Χ.

Μέχρι τότε, η Καλλιπάτειρα ήταν ήδη χήρα και μη θέλοντας να χάσει τη συμμετοχή του γιου της, πήγε τόπο διεξαγωγής των αγώνων πάλης μεταμφιεσμένη με ανδρικό χιτώνα και κάθισε στον χώρο που προοριζόταν για προπονητές. Αυτό αποτελούσε σοβαρό έγκλημα, τουλάχιστον για τις παντρεμένες γυναίκες, το οποίο τιμωρούνταν με θάνατο με κατακρήμνιση από το βραχώδες Τυπαίο όρος. 

Ο Πισίδωρος βγήκε νικητής στο παγκράτιο και η μητέρα του ήταν τόσο ενθουσιασμένη που πήδηξε από την κερκίδα για να τρέξει προς το μέρος του και να τον αγκαλιάσει, όπως έκαναν άλλοι ενθουσιώδεις θεατές. Δυστυχώς για εκείνη, όταν πήδηξε πάνω από το φράγμα, ο χιτώνας της πιάστηκε και τον έχασε, χάνοντας έτσι τη μεταμφίεσή της και αποκαλύπτοντας το πραγματικό της φύλο.

Μπορεί κανείς να φανταστεί την ταραχή που ξέσπασε ανάμεσα στο εξ ολοκλήρου αντρικό κοινό όταν συνειδητοποίησαν την εξαπάτηση. Ένα μεγάλο σκάνδαλο που όμως έμελλε εξαιρετικά να μείνει ατιμώρητο. Αυτό οφειλόταν στη διπλή της ιδιότητα ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και ως μέλος της οικογένειας του Διαγόρα, τόσο δημοφιλής και αγαπημένη. Ήταν, θυμηθείτε, η κόρη, η αδερφή, η σύζυγος, η μητέρα, ακόμη και η θεία των πρωταθλητών.

Να προστεθεί, ως επίλογος, ότι ο Πισίδωρος έλαβε και το άγαλμά του στην Ολυμπία και ο ίδιος ο Παυσανίας ισχυρίστηκε ότι το είδε.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: intime

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το εντυπωσιακό αιγυπτιακό χρυσό δαχτυλίδι με τη γάτα – σύμβολο της θεάς Μπαστέτ

Το εντυπωσιακό αιγυπτιακό χρυσό δαχτυλίδι με τη γάτα ανήκε στην Τρίτη Ενδιάμεση ΠερίοδοΟι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν μεγάλη εκτίμηση για τις γάτες και τις ντύναν...

Παλλάντιον: Η θρυλική ελληνική πόλη που οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι υπήρχε εκεί όπου ιδρύθηκε αργότερα η Ρώμη

Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με την Αινειάδα του Βιργίλιου να είναι το πιο γνωστό.Η πόλη Παλλάντιο ιδρύθηκε...

Το «πιο επικίνδυνο» φυτό του κόσμου μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί μήνες με ένα μόνο άγγιγμα!

Το φυτό Dendrocnide moroides, γνωστό ως "Deadly Stinger", μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί μήνες με ένα άγγιγμα.Οι τρίχες του φυτού λειτουργούν ως υποδερμικές...

Αρουραίοι… ταξιτζήδες; Δείτε το βίντεο!

Αρουραίοι μπορούν να μάθουν πώς να οδηγούν και να καθοδηγούν μικρά αυτοκίνητα.Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει τη διαδικασία αυτή.Η πληροφορία προέρχεται από τους λογαριασμούς The...

Ο «κομήτης του αιώνα» που βρισκόταν σε τροχιά εδώ και 80.000 χρόνια θα είναι ορατός από τη Γη σε λίγες μέρες

Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο σε λίγες μέρες.Ο κομήτης προκάλεσε ενθουσιασμό από το 2022 και αναμένεται να είναι...

Φίδι εισβάλλει σε αποικία μυρμηγκιών και ιδού τί παθαίνει! Απίστευτο βίντεο

Ένα φίδι εισβάλλει σε αποικία μυρμηγκιών και αντιμετωπίζει τις συνέπειες.Το βίντεο δείχνει το φίδι να καταστρέφεται από τα μυρμήγκια.Το μήνυμα της φώτο είναι ότι...

Ανακαλύφθηκε στην Σμύρνη… αρχαίο Eyeliner 8.200 ετών!

Οι ανασκαφές στον τύμβο Yesilova στη Σμύρνη ανακάλυψαν αρχαίο eyeliner 8.200 ετών.Το eyeliner ήταν κατασκευασμένο από κολ, που περιείχε οξείδιο μαγγανίου.Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πληροφορίες...

Η πανοπλία της «αθανασίας» που φορούσαν οι Κινέζοι βασιλιάδες – Από τί ήταν φτιαγμένη

Η ταφική στολή από νεφρίτη φορούνταν από βασιλικά μέλη της δυναστείας Χαν της Κίνας.Τα κοστούμια κατασκευάζονταν από χιλιάδες κομμάτια νεφρίτη με χρυσή κλωστή.Προστατευαν τον...

Εκπληκτικό: Πρωτότυπα ζωντανά χρώματα επιγραφών αποκαλύφθηκαν στον ναό του αιγύπτιου “θεού” Ώρου

Ο Ναός του Εντφού είναι αιγυπτιακός ναός στην δυτική όχθη του Νείλου στην Άνω Αίγυπτο.Ανακαλύφθηκαν πρωτότυπα ζωντανά χρώματα επιγραφών και χρυσός στολισμός κατά τη...

«Ολόκληρο οικοσύστημα» απολιθωμάτων 8,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε κάτω από γυμνάσιο του Λος Άντζελες

Ανακαλύφθηκαν δύο τοποθεσίες με απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένων ενός σολομού με δόντια και ενός μεγαλόδοντα.Τα απολιθώματα περιλαμβάνουν οστά 8,7 εκατομμυρίων ετών και οστράκα 120.000 ετών.Οι ερευνητές...