Η εκδίκηση του Γέρου: Ο οπλαρχηγός που εκτελέστηκε για να σωθεί η επανάσταση

Η εκτέλεση του Δημήτριου Νενέκου από τον Κολοκοτρώνη ενισχύει την επανάσταση και καταστέλλει το προσκύνημα, διασφαλίζοντας την ελληνική αντίσταση στον Ιμπραήμ.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το 1823 η επανάσταση στην Πελοπόννησο, στη Ρούμελη και στις Κυκλάδες έτεινε προς θρίαμβο, αλλά οι Έλληνες ξεκίνησαν να ερίζουν για την ηγεσία (της), την αξιοποίηση των δανείων από το εξωτερικό και τα μεταπολεμικά προνόμια και αξιώματα, ξεχνώντας το πιο βασικό: τη χαριστική βολή στον εχθρό, που θα απελευθέρωνε οριστικά την επαναστατημένη επικράτεια.

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1823-1825) αποδυναμώνει την επανάσταση και δίνει την ευκαιρία τους Τούρκους για ανασύνταξη. Κατόπιν συμφωνίας του Σουλτάνου με τον Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου, ο γιος του τελευταίου, Ιμπραήμ, αποβιβάζεται το Φεβρουάριο του 1825 στη Πελοπόννησο με μεγάλη δύναμη εκστρατευτικού σώματος, προκειμένου να πνίξει στο αίμα την επανάσταση.

Ο πολυάριθμος, τακτικός και καλά εξοπλισμένος στρατός του Ιμπραήμ προκαλεί τρόμο στους επαναστατημένους, που λόγω του αδελφοκτόνου σπαραγμού έχουν χάσει οργάνωση, συνοχή, ομοψυχία και φυσικά πάμπολλους έμπειρους μαχητές, από τις εμφύλιες συγκρούσεις.

Δεν προκαλεί βέβαια σε όλους τρόμο… Ο Παπαφλέσσας θυσιάζεται στο Μανιάκι για να υπενθυμίσει ποιος είναι ο εχθρός, ενώ ο Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται εσπευσμένα για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ, που τους πρώτους μήνες από την έναρξη της εκστρατείας του προελαύνει σχεδόν ανενόχλητος στο Μοριά, επιδιδομένος σε μαζικές σφαγές των «μη προσκυνημένων».

Η αντίσταση του Δημήτριου Υψηλάντη στους Μύλους και η ταπείνωση του Ιμπραήμ από τους Μανιάτες στη Βέργα και στο Δυρό, σώζουν αντίστοιχα το Ναύπλιο και τη Μάνη και διατηρούν «ζωντανή» την επανάσταση, έως ότου αναλάβει την αρχιστρατηγία ο Κολοκοτρώνης.

Ο Γέρος συσπειρώνει ξανά τους επαναστάτες και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο του, αναθέτοντας στον γιο του Γενναίο, τον Νικηταρά, τον Πλαπούτα και άλλους οπλαρχηγούς να το εκτελέσουν.

Ξεκινάει ένας ανηλεής κλεφτοπόλεμος σε βάρος του αιγυπτιακού στρατού, με στόχο τη φθορά και την κάμψη του ηθικού των ανδρών του, ει δυνατόν και της αποκοπής του ανεφοδιασμού του.

Εκτός από τη στρατηγική ιδιοφυία του Κολοκοτρώνη (το αντάρτικο απέφερε σημαντικές απώλειες στον εχθρό, με τις λιγότερες δυνατές για τους Έλληνες) κομβικής σημασίας για την αποτυχία του αντικειμενικού στόχου του Ιμπραήμ και την καταστολή της ελληνικής αντίστασης ήταν το εξαιρετικά βίαιο, αλλά σωτήριο «φιρμάνι» που εξέδωσε. Το θρυλικό «Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Ο αρχιστράτηγος των Αιγυπτίων είχε επινοήσει την επιχείρηση «προσκύνημα», στοχεύοντας, πέραν της στρατιωτικής ισχύος, να επαναφέρει την Πελοπόννησο στην οθωμανική κυριαρχία με την μέθοδο των ατομικών δηλώσεων υποταγής των Ελλήνων. Οι Τούρκοι έδιναν στους προσκυνημένους ειδικό πιστοποιητικό, γνωστό ως «ράι μπουγιουρντί» ή «προσκυνοχάρτι».

Με αυτόν τον τρόπο οι επαναστατημένοι επανέρχονταν στην κατάσταση του υπάκουου υπηκόου και έσωζαν τη ζωή τους και το βιός τους. Από την άφιξη κιόλας του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, πολλοί υπέκυψαν στις απειλές του κι άφησαν τα όπλα. Έντρομοι, από το μέγεθος του ασκεριού του, την ανεξέλεγκτη βία και εκδικητικότητα, γύρισαν στα χωράφια και τα σπίτια τους, δηλώνοντας υποταγή.

Άλλοι – πιο ισχυροί και με επιρροή στους συμπατριώτες τους – το έκαναν με αντάλλαγμα χρήματα και αξιώματα. Ένας από τους πιο σημαντικούς οπλαρχηγούς που άλλαξε στρατόπεδο ήταν ο Δημήτριος Νενέκος από το χωριό Ζουμπάτα της Αχαΐας. Ήταν αρβανίτικης καταγωγής, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού του και των γύρω χωριών.

Τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, ο Νενέκος διακρίθηκε στα πεδία των μαχών πολεμώντας κατά των Τούρκων. Απέκτησε φήμη και σεβασμό μεταξύ των επαναστατημένων και εξαιτίας του κύρους του τέθηκε στο στόχαστρο του εχθρού, στην προσπάθεια του να εφαρμόσει το δόγμα «διαίρει και βασίλευε».

Ο Ιμπραήμ δελέασε το Νενέκο με χρήματα, άλογα και υποσχέσεις για γη και άλλα προνόμια, στον ίδιο και την ευρύτερη οικογένειά του, αποδίδοντάς του επίσης με σουλτανικό φιρμάνι τον τίτλο του Μπέη. Ήταν το σημείο καμπής για τη δράση του Νενέκου, που τελικά εξελίχθηκε σε επικεφαλής των «τουρκοπροσκυνημένων».

Εκμεταλλευόμενος την τεράστια επιρροή του στους χωρικούς της περιοχής, ο αρβανίτης καπετάνιος συνέβαλε στη μαζική προσχώρηση ολόκληρων περιοχών στο προσκύνημα.

Παρά τις αποσκιρτήσεις οπλαρχηγών που αρχικά συμμετείχαν στην προδοσία στο πλευρό του Νενέκου και τις προσπάθειες άλλων υπό την επιρροή του Κολοκοτρώνη να μεταπείσουν τους κατοίκους, το προσκύνημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις σε Ηλεία και Πάτρα.

Ενώπιον του κινδύνου να τιναχθούν όλα στον αέρα, ο Γέρος κατέφυγε στην ίδια τακτική, καταφέρνοντας κυριολεκτικά να αναβιώσει την «ετοιμοθάνατη» επανάσταση. Με το σύνθημα «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ. Έπρεπε να φοβούνται περισσότερο αυτόν απ’ ότι τον Αιγύπτιο πολέμαρχο. Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Κολοκοτρώνη. Σε όλον τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούντο. Στις πλατείες των χωριών, οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έκαναν τους διστακτικούς κατοίκους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του Έλληνα στρατηγού.

Ταυτόχρονα βέβαια, προσπαθούσε με νουθεσίες να επαναφέρει τους προσκυνημένους στο πατριωτικό τους χρέος. Πολλοί μικροκαπεταναίοι που είχαν γίνει σύντροφοι του Νενέκου επέστρεψαν στα ελληνικά στρατόπεδα και ολόκληρα χωριά έπαυσαν πλέον να έχουν επαφές με τον εχθρό.

Μεταξύ αυτών που «συμμορφώθηκαν» δεν ήταν και ο Νενέκος, με αποτέλεσμα να το πληρώσει με τη ζωή του. Ο Κολοκοτρώνης ήξερε ότι η δολοφονία του πιο ξακουστού προδότη θα είχε ακραίο συμβολισμό και θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε επίδοξο μιμητή του. Έτσι διέταξε την εκτέλεση του, η οποία ανατέθηκε σε ένα πρόσωπο οικείο στον Νενέκο, ονόματι Θανάση Σαγιά και οργανώθηκε κατόπιν ενέδρας.

Η εξουδετέρωση του Νενέκου ήταν η τελευταία πράξη της παύσης του μαζικού προσκυνήματος. Υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ο Κολοκοτρώνης είχε για ακόμα μία φορά θριαμβεύσει, αναδεικνυόμενος στο απόλυτο αντίπαλο δέος του Ιμπραήμ και κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, έως τη σωτήρια επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δούκισσα Νομικού: Τα παιδιά της μεγάλωσαν πολύ – Οι νέες φωτογραφίες της μαζί τους

Ο Νικ Καλάθης πέτυχε απίστευτο τρίποντο για τη Μονακό σε προσπάθεια για πάσα στον Γιώργο Παπαγιάννη

ΑΕΚ: Έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ

Τζόκερ κλήρωση 2890: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Ύπνος και αλλαγή ώρας: Η κατάλληλη στιγμή για φάτε το βραδινό σας γεύμα εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, σύμφωνα με ειδικό

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Δευτέρα – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η φωτογραφία με τον Γρηγόρη Μόργκαν – «Μιλάμε για τρελός μπαμπάκιας»

Κωνσταντέλιας και Πήλιος χάρισαν τις φανέλες τους σε φίλο της ΑΕΚ που νίκησε τον καρκίνο

Μελίνα Νικολαΐδη: Οι «σπόντες» που φουντώνουν τις φήμες χωρισμού με τον Δημήτρη Φιντιρίκο

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το νικητήριο γκολ του Δημήτρη Πέλκα στην Opap Arena

00:00 / 00:00

Η μοχθηρή αυτοκράτειρα της δυναστείας Ζου που σκότωσε 3.000 οικογένειες που δεν την...

Η Wu Zutian, ξεκινώντας ως βασιλική παλλακίδα, κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία της Κίνας, ανακηρύσσοντας τον εαυτό της αυτοκράτειρα σε ηλικία 63 ετών. Μετά...

Αυτά είναι τα δέκα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα της αρχαιότητας, πολλά από τα οποία είτε έχουν εξαφανιστεί λόγω της βαρβαρότητάς τους...

Τι σημαίνει η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»; – Από πού προέρχεται;

Η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» προέρχεται από τον Ρωμαίο σατιρικό ποιητή Ιούλιο Ιουβενάλη και σημαίνει ότι η σωματική υγεία συμβάλλει στην ψυχική...

Κράκεν: Το μυθικό τέρας των θαλασσών που σκορπούσε τον τρόμο στους ναυτικούς

Το άρθρο αναφέρεται στο Κράκεν, ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας, που περιγράφεται ως ένα τεράστιο χταπόδι με πλοκάμια και μάτια τόσο φωτεινά...

Η serial killer που σκότωνε παρθένες και λουζόταν με το αίμα τους – Έμεινε στην ιστορία ως «η Κόμισσα του αίματος»

Η Elizabeth Báthory, γνωστή ως η "Κόμισσα του Αίματος", θεωρείται από πολλούς ως η πιο διαβόητη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία, εμπνέοντας ακόμα...

Έτσι ήταν τα πρόσωπα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο εξετάζει την αναπαράσταση των προσώπων των αρχαίων Ελλήνων με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αναρωτιέται πώς θα έμοιαζαν σήμερα προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»; Γιατί την λέμε και από πού προέρχεται;Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που μιλάει...

Ο μυστηριώδης υπόγειος «ναός» που χτίστηκε με εκατομμύρια… όστρακα! – Πού βρίσκεται

Το 1835, κοντά στο Margate της Αγγλίας, ανακαλύφθηκε τυχαία ένας υπόγειος χώρος στολισμένος με εκατομμύρια όστρακα. Ο χώρος, που παραμένει μυστήριο, θεωρήθηκε από κάποιους ως...

Πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες: Το εργαλείο που βοήθησε τους αρχαίους Αιγύπτιους

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης, αξιοποιώντας κοντινές πηγές νερού, για την κατασκευή των πυραμίδων,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι άνδρες άρχισαν να ξυρίζουν τα γένια τους;

Το ξύρισμα των ανδρικών γενιών είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την εποχή των σπηλαίων και έχει εξελιχθεί μέσα από την ιστορία, επηρεασμένη από...

Όμηρος: Αυτός είναι ο χρησμός της Πυθίας που δεν κατάφερε να λύσει και...

Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής των Ελλήνων πέθανε επειδή παράκουσε έναν χρησμό της Πυθίας.Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Όμηρος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο!...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Λυκάωνα και θεωρείται...

Βαζελίνη, Coca Cola, Listerine: Οι άγνωστες χρήσεις προϊόντων που όλοι έχουμε στο σπίτι

Το άρθρο εξετάζει τις αρχικές χρήσεις καθημερινών προϊόντων που πλέον έχουν διαφορετική εφαρμογή. Η Coca Cola ξεκίνησε ως τονωτικό και θεραπευτικό, η βαζελίνη ως...

Αστροφυσικός ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε την εξίσωση για το… ταξίδι στο χρόνο – «Βρήκα...

Ο Ρόναλντ Μάλετ, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μια εξίσωση για το ταξίδι στο χρόνο, εμπνευσμένος από την παιδική...

Bίντεο: Εργάτες στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή ουρανοξυστών το 1929 χωρίς μέτρα προστασίας!

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο από το 1929, το οποίο δείχνει εργάτες να στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή του Chrysler Building χωρίς...

Bίντεο: Το Βερολίνο μετά την λήξη του Β’ ΠΠ – Ερείπια, καταστροφές και διαλυμένοι άνθρωποι παντού

Το άρθρο περιγράφει ένα βίντεο από τον Ιούλιο του 1945, το οποίο δείχνει το Βερολίνο αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν...

H ιστορία της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική εξέλιξη της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζοντας διάφορες μεθόδους εκτέλεσης που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως. Από τις βάρβαρες...

Μυστήρια της Γης: Ζούσαν πράγματι οι Αρχαίοι περισσότερο από 200 χρόνια;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι αρχαίοι άνθρωποι να ζούσαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρεται σε διάφορα αρχαία κείμενα από πολιτισμούς...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Δημήτρης Βογιατζής: Ο ηθοποιός που αυτοκτόνησε το 2012 μετά τη συνεργασία του με τον...

Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα στη δίκη του Πέτρου...

Βούρκωσαν τα πληρώματα: Παροπλίστηκαν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε 1 ώρα

Συνολικά 4 πλοία παροπλίστηκαν την Παρασκευή από τον Στόλο...

Τέλος και η Πυραυλάκατος ΞΕΝΟΣ από το Πολεμικό Ναυτικό – Αποκλειστικές εικόνες

Η Πυραυλάκατος ΞΕΝΟΣ (Ρ-27) αποσύρθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ