Το Henschel Hs 126 ήταν ένα γερμανικό ελαφρύ βομβαρδιστικό και αεροσκάφος παρατήρησης, που παραγγέλθηκε από την Ελλάδα πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με ικανότητες STOL και μέγιστη ταχύτητα 365 χλμ/ώρα, το Hs 126 χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική αεροπορία για αποστολές παρατήρησης και βομβαρδισμού.
Συνολικά, παραλήφθηκαν 16 αεροσκάφη, τα οποία εντάχθηκαν στην 3η Μοίρα Παρατήρησης. Παρά τις απώλειες κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, τουλάχιστον ένα Hs 126 επέζησε και ενσωματώθηκε στη Luftwaffe.
Πιο αναλυτικά:
Το αεροσκάφος μαζί με το Do 22Kg ήταν τα μοναδικά αεροσκάφη που κατόρθωσε να παραγγείλει η Ελλάδα από την Γερμανία πριν την έναρξη του πολέμου.
Το Henschel Hs 126 ήταν ένα γερµανικό αεροσκάφος παρατήρησης και ελαφρού βοµβαρδισµού το οποίο αποτέλεσε εξέλιξη του προγενέστερου Hs-122.
Το αεροσκάφος είχε πλήρωµα τον πιλότο και τον πυροβολητή/παρατηρητή. Το αεροσκάφος είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά STOL, ενώ µπορούσε να διατηρήσει χαµηλή ταχύτητα πτήσης. Το αεροσκάφος παραγωγής Hs 126 A-1 έφερε ένα κινητήρα 9 κυλίνδρων Bramo 323 ο οποίος απέδιδε ισχύ 850 ίππων δίνοντας µέγιστη ταχύτητα στο αεροσκάφος 365 χ.α.ω. στα 3000 µέτρα.
Η ακτίνα δράσης ανερχόταν στα 998 χλµ., το επιχειρησιακό του ύψος στα 8530 µέτρα, έχοντας ρυθµό ανόδου 550 µέτρα/λεπτό.
Ως οπλισµό υπήρχε ένα πολυβόλο των 7,92 χλστ. MG-17 το οποίο έβαλε προς τα εµπρός µέσα από την προπέλα του κινητήρα, 1 MG-15 των 7,92 χλστ. για τον πυροβολητή στο πίσω µέρος και µπορούσε να µεταφέρει έως τρεις βόµβες των 50 χλγρ.
Η παραγωγή του αεροσκάφους τερµατίστηκε το 1941 και επίσηµα αποσύρθηκε από καθήκοντα πρώτης γραµµής το 1942.
Σε ελληνική υπηρεσία
Η Ελλάδα την περίοδο πριν την έναρξη του Β΄ΠΠ αναζητούσε εναγωνίως αεροσκάφη κάθε είδους και τύπου που θα µπορούσαν να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες.
Χώρες που παρέδιδαν σύγχρονα αεροσκάφη δίωξης ή βοµβαρδισµού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν.
Έτσι από την Γερµανία έγινε δυνατή η προµήθεια µικρού αριθµού Hs 126 που αν και δεν κάλυπταν κάποια συγκεκριµένη ανάγκη, εντούτοις η δυνατότητά τους να µεταφέρουν έστω και ελαφρύ φορτίο βοµβών τα κατέστησε υποψήφια για αγορά.
Συνολικά παραλήφθηκαν 16 Henschel Hs 126K-6 τα οποία έφτασαν στην Ελλάδα πετώντας στο αεροδρόµιο της ∆εκέλειας (Τατόι) τον ∆εκέµβριο του 1939.
Ήταν ένα από τα ελάχιστα αεροσκάφη της περιόδου που παραδόθηκαν πλήρως εξοπλισµένα συνοδευµένα από πολυτελείς εκδόσεις των µεταφράσεων του βασικού γερµανικού εγχειριδίου συντήρησης στα ελληνικά.
Η έκδοση Κ-6 διέθετε δύο σταθερά πολυβόλα των 7,92 χλστ. MG-17 που έβαλαν µέσα από τον κύκλο της έλικας και ένα στο πίσω µέρος για τον παρατηρητή καθώς και συνδυασµούς βοµβών ελληνικής κατασκευής ΕΕΠΚ.
Το αεροσκάφος χρησιµοποιήθηκε από την 3η Μοίρα Παρατήρησης, ενταγµένη στο Γ΄ Σώµα Στρατού µε τα 3/1 και 3/2 Σµήνη του ΤΣ∆Μ (Τµήµα Στρατιάς ∆υτικής Μακεδονίας) στα αεροδρόµια Λεµπέτ Θεσσαλονίκης και Κούκλαινα Βεροίας.
Αργότερα τον ∆εκέµβριο του 1940 τα δύο Σµήνη συγχωνεύτηκαν σε ένα. Έλαβαν µέρος σε αποστολές παρατήρησης και φωτοαναγνώρισης ενώ κλήθηκαν συχνά να εκτελέσουν προσβολές εδάφους.
Τα περισσότερα καταστράφηκαν στο έδαφος, ενώ τουλάχιστον ένα επέζησε της γερµανικής εισβολής και ενσωµατώθηκε στην Luftwaffe.
Οι απώλειες
Σύµφωνα µε το Λεύκωµα που εξέδωσε ο Σύνδεσµος Βετεράνων Αεροπόρων, το 2012 και αφορά τις απώλειες της ΕΒΑ στον ελληνο-ιταλικό πόλεµο τρεις απώλειες αεροσκαφών Hs 126 καταγράφονται επίσηµα χωρίς να σηµαίνει ότι δεν υπήρξαν και άλλες.
Αυτές είναι:
Υποσµηναγός ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ του Κωσταντίνου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Σκοτώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης και βοµβαρδισµού στον τοµέα Τµήµατος Στρατιάς ∆υτικής Μακεδονίας (ΤΣ∆Μ) Πίνδου, µε αεροπλάνο Henschel, στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής.
Επισµηνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ του ∆ηµητρίου: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919. Εξαφανίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στο Σµόλικα (τοµέας ΤΣ∆Μ Πίνδου), επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Henschel τoυ 3/1 σµήνους στρατιωτικής συνεργασίας.
Υποσµηναγός ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννου: Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη. Εξαφανίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης στο Σµόλικα (τοµέας ΤΣ∆Μ Πίνδου), επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Henschel του 3/1 σµήνους στρατιωτικής συνεργασίας.
Υποσµηναγός ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙ∆ΕΡΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1917. Σκοτώθηκε στις 22 Νοεµβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στόχων, όταν το αεροσκάφος του Henschel 126 χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και ανεφλέγη στην περιοχή Καπετίστας Ιωαννίνων.