«ΔΕΛΦΙΝ» & «ΞΙΦΙΑΣ»: Τα πρώτα ελληνικά υποβρύχια και η δράση τους το 1912-13

Η ιστορία των πρώτων ελληνικών υποβρυχίων «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ» και η στρατηγική τους δράση κατά τον Βαλκανικό Πόλεμο.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία των πρώτων ελληνικών υποβρυχίων, «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ», τα οποία παραγγέλθηκαν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1910 και παραλήφθηκαν το 1912 και 1913 αντίστοιχα. Το «ΔΕΛΦΙΝ» συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και πραγματοποίησε την πρώτη τορπιλική επίθεση κατά σκάφους επιφανείας στην παγκόσμια ιστορία, αν και χωρίς επιτυχία.

Και τα δύο υποβρύχια κατασχέθηκαν από τους Γάλλους το 1916 και επεστράφησαν σε κακή κατάσταση, οδηγώντας στον παροπλισμό τους το 1920. Το «ΞΙΦΙΑΣ» δεν συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως υδροφόρο.

Πιο αναλυτικά:

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν πάντα πρωτοπόρο στο ναυτικό πεδίο της μάχης. Το υποβρύχιο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το ενδιαφέρον, για το νέο τότε όπλο, είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν το 1886 έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο καταδυόμενο Nordenfelt.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ επιχειρησιακά, καθώς γρήγορα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πλεύση του σε κατάδυση και πρακτικά δεν εντάχθηκε στον Στόλο.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο και πλέον δεκαετίες για να παραλάβει τα πρώτα καταδυόμενα ικανά για επιχειρήσεις: Τα «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ».

Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ παραγγέλθηκε μαζί με το ΞΙΦΙΑΣ (το οποίο αποτελούσε «αδερφό» σκάφος) στα γαλλικά Ναυπηγεία Schneider τον Σεπτέμβριο του 1910. Την περίοδο εκείνη, λίγο πριν τον Βαλκανικό Πόλεμο, η Ελλάδα βρισκόταν στην διαδικασία ενίσχυσης και μάλιστα άμεσης του Ναυτικού της, το οποίο αναμενόταν να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επικείμενη σύγκρουση.

Οι γαλλικές σχεδιάσεις

Το 1896 το γαλλικό Ναυτικό είχε ξεκινήσει ένα διαγωνισμό για την προμήθεια «καταδυόμενων» σκαφών (“submersible” όπως ήταν ο γαλλικός όρος της εποχής τον οποίο υιοθέτησε και το Ελληνικό Ναυτικό τότε) τα οποία ήταν έκδηλο ότι θα εγκαινίαζαν ένα νέο είδος ναυτικού πολέμου.

Στον διαγωνισμό ο οποίος είχε 23(!) συμμετοχές πήρε μέρος και ο πρωτοπόρος Γάλλος ναυπηγός ο Maxime Laubeuf, οι σχεδιάσεις του οποίου επρόκειτο να καθορίσουν το μέλλον των υποβρυχίων. Το γαλλικό Ναυτικό ζητούσε ένα σκάφος με μέσο εκτόπισμα 200 τόνων, ταχύτητα 12 κόμβων σε ανάδυση με αυτονομία 160 χλμ. και 6 κόμβων σε κατάδυση με αυτονομία 16 χλμ.

Η σχεδίαση του Laubeuf με το όνομα Narval αποδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού. Οι καινοτομίες του Γάλλου ναυπηγού ακολουθούνται μέχρι και σήμερα στις σχεδιάσεις των υποβρυχίων.

Έτσι το Narval διέθετε διπλό σύστημα πρόωσης ένα ατμολέβητα για πλεύσει στην επιφάνεια της θάλασσας και ένα ηλεκτροκινητήρα για την κατάδυση. Ενώ το σκάφος βρισκόταν στην επιφάνεια γινόταν η φόρτιση των συσσωρευτών του από τον κινητήρα. Ακόμη το γαλλικό «καταδυόμενο» διέθετε διπλό κύτος, ένα σφαιρικής διατομής για να αντέχει την πίεση ενώ ήταν σε κατάδυση και ένα υδροδυναμικό εξωτερικό βελτιστοποιημένο για πλεύση στην επιφάνεια. «ΔΕΛΦΙΝ» & «ΞΙΦΙΑΣ»: Τα πρώτα ελληνικά υποβρύχια και η δράση τους το 1912-13

Το Narval παραλήφθηκε από το γαλλικό Ναυτικό το 1900 και παροπλίστηκε το 1909. Βέβαια όπως όλες οι πρώτες σχεδιάσεις έτσι και το Narval υπέφερε από σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα το σκάφος έπρεπε να παραμένει στην επιφάνεια για 21 λεπτά πριν καταδυθεί καθώς ο ατμολέβητας έπρεπε να πρώτα να κρυώσει. Ο χρόνος αυτός μειώθηκε αργότερα στα 12 λεπτά, αλλά αυτό ουσιαστικά στερούσε από το υποβρύχιο το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν αργότερα με την υιοθέτηση των κινητήρων ντίζελ. Οι δυνατότητες των πρώτων ελληνικών καταδυομένων Στο σχέδιο αυτό στηρίχθηκαν και τα δύο ελληνικά καταδυόμενα που παραγγέλθηκαν από το Ελληνικό Ναυτικό.

Τα σκάφη αναφέρονται ως κλάση Schneider-Laubeuf, είχαν εκτόπισμα στην επιφάνεια 360 τόνων, 452 τόνων σε κατάδυση, το μήκος τους πλησίαζε τα 50 μέτρα, πλάτος 4,7, βύθισμα 2,7 και μπορούσαν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια 12 κόμβων και 8 κόμβων σε κατάδυση.

Το πλήρωμά τους αποτελείτο από 24 άτομα. Το καταδυόμενο είχε αυτονομία με 8 κόμβους: τις 2 ώρες, με 6 κόμβους 7.5 ώρες και με 4.5 αυξανόταν στις 17.5 ώρες. Ο οπλισμός και των σκαφών αποτελείτο από 4 εκτοξευτές τορπιλών των 45 εκ. εξωτερικά του σκάφους κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα (2 στην πλώρη και 2 στην πρύμη με γωνία 5º ως προς τον διαμήκη) και 1 τορπιλοσωλήνα εσωτερικά στο πρωραίο διαμέρισμα.

Ο συνολικός φόρτος ήταν 6 τορπίλες Schwartzkorpf (5 στις θέσεις εκτοξεύσεως και μια εφεδρική). Το σκάφος μπορούσε να φτάσει σε μέγιστο βάθος κατάδυσης έως και τα 36 μέτρα.

Η παραλαβή του πρώτου, εκ των δύο καταδυόμενων του ΔΕΛΦΙΝ έγινε στις 5 Οκτωβρίου 1912 από τον Πλωτάρχη Στ. Παπαρηγόπουλο.

Η πρώτη τορπιλική επίθεση

Το ΔΕΛΦΙΝ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο εγκαίρως για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και έμελλε να είναι το υποβρύχιο που πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση με τορπίλη κατά σκάφους επιφανείας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Πιο συγκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 1912 εξαπέλυσε τορπίλη εναντίον του τουρκικού καταδρομικού MEDJIDIEH.

Η τορπίλη απέτυχε να βρει το στόχο της και το ΔΕΛΦΙΝ καταδιώχθηκε από τα τουρκικά πλοία με συνέπεια να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος προς τα Μαυρονήσια. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή και ενώ βρίσκονταν εν καταδύσει, προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

Στη συνέχεια έφτασε από το Μούδρο το θωρηκτό Αβέρωφ για να απαλλάξει τα ελληνικά πλοία από την τουρκική απειλή. Ακολούθησε η περίοδος του εθνικού διχασμού και τα κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» με την Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία) να καταλαμβάνουν καίρια σημεία των Αθηνών και μαζί με αυτά και τον Στόλο. Έτσι το 1916 μαζί με τα πλοία του Στόλου που κατασχέθηκαν από τους Γάλλους ήταν και τα δύο ελληνικά καταδυόμενα.

Όταν επεστράφησαν όμως ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που διατηρήθηκαν σε υπηρεσία για πολύ λίγο χρονικό διάστημα μέχρι και το 1920, οπότε και παροπλίσθηκαν.

Το ΞΙΦΙΑΣ

Το έτερο καταδυόμενο ΞΙΦΙΑΣ δεν μπόρεσε να λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις καθώς η παραλαβή του έγινε αργότερα. Αυτό παραλήφθηκε στις 2 Μαρτίου του 1913 από τον Πλωτάρχη Δ. Λάμπρου.

Όπως και το ΔΕΛΦΙΝ κατασχέθηκε από τους Γάλλους το 1916 μαζί με τα περισσότερα πλοία του Ελληνικού Στόλου και όταν επεστράφη οι Γάλλοι φρόντισαν να είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά.

Παροπλίσθηκε ως καταδυόμενο το 1920 και το σκάφος χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό αργότερα ως υδροφόρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Wall Street: Το sell-off ενισχύεται πριν από την εφαρμογή των δασμών Τραμπ

Άγιος Παϊσιος και Φως στο τούνελ στην κορυφή της τηλεθέασης την Παρασκευή 28/3

ΙΚΕΑ: Το τέλειο ξύλινο σετ για μπαλκόνι κοστίζει μόνο 127 ευρώ – Ταιριάζει σε κάθε στυλ!

“Έχω παιδιά”: Όσα θα δούμε απόψε στο νέο επεισόδιο

Κουτσούμπας: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου είναι προσβολή στα θύματα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και στον ελληνικό λαό

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με την εξαφάνιση 50χρονου – «Την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του τον απέλυσαν από τη δουλειά του», λέει η σύζυγός του

Παναθηναϊκός: Έκλεισε τον ταλαντούχο Χάμζα Μεντίλ από τον Άρη σύμφωνα με αφρικανικά ΜΜΕ

Στάσσης (ΔΕΗ): Πρόσκληση συνεργασίας σε αμερικανικές εταιρίες για την ανάπτυξη data centers

Γαλλία: Έφεση θα ασκήσει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν – Έφυγε οργισμένη από το δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η ποινή της

Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου: 17 έκτακτες προσλήψεις – Αναζητά και απόφοιτους γυμνασίου

00:00 / 00:00

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε το Squid Game- Έρχεται από...

Το άρθρο εξετάζει την αληθινή ιστορία που φημολογείται ότι ενέπνευσε τη δημοφιλή σειρά του Netflix, "Squid Game". Παρά τις φήμες, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι...

Βίντεο: Το Λονδίνο της δεκαετίας του ’30

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο που απεικονίζει το Λονδίνο της δεκαετίας του '30, μια περίοδος που οι άνθρωποι ζούσαν ανέμελα, αγνοώντας τις δραματικές αλλαγές...

Βίντεο: Η καταστροφή του αερόπλοιου Χίντενμπουργκ

Η καταστροφή του γερμανικού αερόπλοιου Χίντενμπουργκ στις 6 Μαΐου 1937 στο Νιου Τζέρσεϊ, κατά την προσπάθεια αγκυροβόλησης, προκάλεσε 36 θανάτους και συγκλόνισε το κοινό...

Ο μπακάλης από την Ήπειρο που έδωσε το όνομά του σε γνωστή περιοχή της Αθήνας

Τα Εξάρχεια, μια γνωστή περιοχή της Αθήνας, οφείλουν το όνομά τους στον Βασίλειο Έξαρχο, έναν μπακάλη από την Ήπειρο. Στα τέλη του 1800, ο...

O λόγος που στην αρχαία Ελλάδα συνέταξαν νόμο να μην γεννιέται ούτε να θάβεται κανείς στην Δήλο

Μια αρρώστια φαίνεται να ήταν η αιτία να παρθεί η απόφαση να μη γεννάει αλλά ούτε να θάβεται κανείς στη Δήλο.Πιο συγκεκριμένα, οι Αθηναίοι,...

Τα 8 τραγούδια που είχαν αποκλειστεί από τη Eurovision εξαιτίας σκανδάλων και παραβίασης...

Το άρθρο αναφέρεται σε οκτώ τραγούδια που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό της Eurovision λόγω σκανδάλων ή παραβίασης κανονισμών. Περιγράφει περιστατικά από διάφορες χρονιές και...

Λιοντάρι του Πειραιά: Τι γνωρίζετε για το επιβλητικό μαρμάρινο γλυπτό; – Η άγνωστη...

Το λιοντάρι του Πειραιά είναι ένα εμβληματικό μαρμάρινο γλυπτό που συνδέεται με την ιστορία του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το...

Κι όμως υπάρχει εξήγηση που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια του Τιτανικού

Παρά τη βύθιση του Τιτανικού το 1912 και τις πολυάριθμες αποστολές στα συντρίμμια του, δεν έχουν βρεθεί σκελετοί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στον βυθό...

«Κόκκινη Πριγκίπισσα» στον Δρόμο του Μεταξιού: Τα μυστικά του σκελετού με τα βαμμένα...

Έπειτα από έρευνες, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τι προκάλεσε τα ασυνήθιστα σημάδια κόκκινης βαφής στο σκελετό μιας νεαρής γυναίκας που έζησε πριν από 2.200 χρόνια στην Κίνα, γνωστής ως «Κόκκινης Πριγκίπισσας του Δρόμου του...

Το έγκλημα πάθους της σύγχρονης Ελλάδας που έγινε στίχος και έμεινε στην ιστορία

Το έγκλημα πάθους του Νίκου Κοεμτζή το 1973 σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, γνωστό ως η "παραγγελιά", άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία....

Η καταστροφή της Χίου: Οι θηριωδίες των Τούρκων και τα σκλαβοπάζαρα

Στις 30 Μαρτίου 1822, οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν μια από τις πιο φρικτές σφαγές της Ελληνικής Επανάστασης στη Χίο, ως αντίποινα για την εξέγερση...

Δέκα πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για τον Παρθενώνα

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας, κρύβει πολλά άγνωστα στοιχεία. Πριν από αυτόν υπήρχε ο προ-Παρθενώνας, ο οποίος καταστράφηκε το...

Η μοχθηρή αυτοκράτειρα της δυναστείας Ζου που σκότωσε 3.000 οικογένειες που δεν την...

Η Wu Zutian, ξεκινώντας ως βασιλική παλλακίδα, κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία της Κίνας, ανακηρύσσοντας τον εαυτό της αυτοκράτειρα σε ηλικία 63 ετών. Μετά...

Αυτά είναι τα δέκα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα της αρχαιότητας, πολλά από τα οποία είτε έχουν εξαφανιστεί λόγω της βαρβαρότητάς τους...

Τι σημαίνει η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»; – Από πού προέρχεται;

Η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» προέρχεται από τον Ρωμαίο σατιρικό ποιητή Ιούλιο Ιουβενάλη και σημαίνει ότι η σωματική υγεία συμβάλλει στην ψυχική...

Κράκεν: Το μυθικό τέρας των θαλασσών που σκορπούσε τον τρόμο στους ναυτικούς

Το άρθρο αναφέρεται στο Κράκεν, ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας, που περιγράφεται ως ένα τεράστιο χταπόδι με πλοκάμια και μάτια τόσο φωτεινά...

Η serial killer που σκότωνε παρθένες και λουζόταν με το αίμα τους – Έμεινε στην ιστορία ως «η Κόμισσα του αίματος»

Η Elizabeth Báthory, γνωστή ως η "Κόμισσα του Αίματος", θεωρείται από πολλούς ως η πιο διαβόητη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία, εμπνέοντας ακόμα...

Έτσι ήταν τα πρόσωπα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο εξετάζει την αναπαράσταση των προσώπων των αρχαίων Ελλήνων με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αναρωτιέται πώς θα έμοιαζαν σήμερα προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Νίκος Μουρατίδης: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον Χρήστο Μάστορα – «Το βρήκα...

Ο Νίκος Μουρατίδης, σε συνέντευξή του στο Youtube με...

Φουρέιρα – Μποτία: Τέλος από την οικία τους η νταντά του μικρού Ερμή

Η Ελένη Φουρέιρα και ο Αλμπέρτο Μποτία, γνωστοί για...

Κι όμως υπάρχει εξήγηση που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια του Τιτανικού

Παρά τη βύθιση του Τιτανικού το 1912 και τις...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ