Η φράση “δουλεύει σαν το σκυλί” έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιείται για να δηλώσει την εργατικότητα, αν και τα σκυλιά δεν είναι γνωστά για αυτήν.
Η έκφραση αναφέρεται για πρώτη φορά στην τραγωδία “Αγαμέμνων” του Αισχύλου.
Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η φράση παίζει με τις αντιθέσεις, καθώς τα σκυλιά δεν φημίζονται για την εργατικότητα τους, αλλά μπορεί να αναφέρεται σε συγκεκριμένες ράτσες που είναι όντως εργατικά, όπως τα τσοπανόσκυλα.
Πιο αναλυτικά:
“Δουλεύει σαν το σκυλί“. Όλοι την έχουμε πει αυτή τη φράση αλλά λίγοι ξέρουμε την πραγματική της σημασία καθώς και ότι οι ρίζες της, ανήκουν στην αρχαία Ελλάδα. Τα σκυλιά είναι εργατικά; Πώς βγήκε αυτή η φράση και γιατί έχει συνδεθεί με την εργατικότητα;
Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και όσων αφορά τις λέξεις αλλά και όσων αφορά τις εκφράσεις, τις παροιμίες και τις παρομοιώσεις. Μία φράση που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά είναι το “δουλεύει σαν το σκυλί”. Θα δούμε τί σημαίνει στην πραγματικότητα και πότε αναφέρθηκε για πρώτη φορά, στην αρχαία Ελλάδα. Διαβάστε παρακάτω:
Πρόκειται για μία ελληνική έκφραση που για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη τραγωδία του Αισχύλου “Αγαμέμνων“. Αρχίζει με τον φρουρό να λέει «Τους θεούς παρακαλώ να με γλιτώνουν απ’ τα βάσανα αυτά, που ολάκερο ένα χρόνο σαν το σκυλί πάνω στων Ατρειδών τις στέγες κοιμάμενος…».
Μπορεί τα σκυλιά να μη φημίζονται για την εργατικότητά τους, στη πραγματικότητα, όμως αυτή η φράση λέγεται για να υποδηλώσει την εργατικότητα. Πώς; Μα φυσικά παίζοντας με τις…αντιθέσεις.
Ίσως αυτός που είπε αρχικά την φράση, είχε στο μυαλό του τα τσοπανόσκυλα ή τα σκυλιά για κυνήγι που όντως στη δουλειά τους είναι πολύ συνεπή. Όμως υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι αυτή η φράση παίζει με τις αντιθέσεις. Σαν ένα οξύμωρο σχήμα.
Διαβάστε όλα τα περίεργα στο dedomeno.gr