Η καταστροφή της Χίου: Οι θηριωδίες των Τούρκων και τα σκλαβοπάζαρα

Στις 30 Μαρτίου 1822, οι Οθωμανοί διέπραξαν θηριωδίες στη Χίο ως αντίποινα για την εξέγερση, οδηγώντας σε σφαγές και μαζική δουλεμπορία Ελλήνων.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Στις 30 Μαρτίου 1822, οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν μια από τις πιο φρικτές σφαγές της Ελληνικής Επανάστασης στη Χίο, ως αντίποινα για την εξέγερση που είχε ξεκινήσει ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης. Παρά την αρχική επιτυχία της εξέγερσης, η αντίδραση του Σουλτάνου ήταν άμεση και σκληρή, οδηγώντας στη σφαγή 42.000 Χίων, την αιχμαλωσία 50.000 και τη διαφυγή 23.000.

Η αγριότητα των Τούρκων περιλάμβανε και την πώληση γυναικών και παιδιών ως δούλων σε σκλαβοπάζαρα, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Οι σφαγές απεικονίστηκαν σε έργα τέχνης και λογοτεχνίας, ενώ η καταστροφή της Χίου έγινε σύμβολο των δεινών του ελληνικού λαού κατά την Οθωμανική κυριαρχία.

Πιο αναλυτικά:

Σαν σήμερα στις 30 Μαρτίου 1822, οι Οθωμανοί Τούρκοι έσφαξαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στη Χίο, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί, από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.

Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων και 100 Εβραίων). Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Έτσι, οι κυρίαρχες τάξεις της Χίου δεν είχαν κανένα λόγο να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Το μαρτυρά και η αποτυχία του Τομπάζη τον Απρίλιο του 1821. Οι ντόπιοι πρόκριτοι είχαν και μία σοβαρή δικαιολογία να αντιδρούν στον ξεσηκωμό: η Χίος βρίσκεται σχεδόν δύο μίλια από τη Μικρασιατική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εξέγερσης να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η ολιγοήμερη πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.

Η καταστροφή της Χίου: Οι θηριωδίες των Τούρκων και τα σκλαβοπάζαρα

Μόλις έφθασε το μαντάτο της εξέγερσης στην Υψηλή Πύλη, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ την εξέλαβε ως αχαριστία των Χίων, αλλά και ως προσωπική προσβολή, επειδή η αδελφή του έπαιρνε από το νησί τον φόρο από τα μαστιχόδεντρα. Έμπλεος οργής διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν. Στη συνέχεια έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.

Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Καρα-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. Στη συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές.

Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.

Μια όψη της οθωμανικής αγριότητας κατά του πληθυσμού της Χίου ήταν η πώληση – κυρίως γυναικών και παιδιών – ως δούλων. Μεταφέρονταν ως εμπορεύματα σε παζάρια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης και πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Ολλανδός διπλωμάτης στην Κωνσταντινούπολη Gaspar Testa γράφει προς τον υπουργό του των εξωτερικών:

«Το πιό σπαρακτικό θέαμα είναι τα σκλαβωμένα γυναικόπαιδα που έφεραν από τη Χίο … Αγόρια και κορίτσια σέρνονται στους δρόμους δεμένα το ένα με το άλλο και οδηγούνται στα σκλαβοπάζαρα. Κοπέλες κρατούσαν στο χέρι ένα χαρτί με το όνομα των Τούρκων κυρίων τους που έμειναν στην Χίο. Μη μπορώντας να τις συνοδέψουν οι ίδιοι, τις έστειλαν στη διεύθυνση των σπιτιών τους στην Πόλη».

Ο Άγγλος πρόξενος στη Σμύρνη Francis Werry γράφει σε αναφορά του προς τη Levant Company: «Στο δρόμο των Φράγκων οδηγούνται πάνω-κάτω κοπάδια από παιδιά της Χίου για πούλημα».

Στον Courrier Francais της 10-7-1822 αναφέρεται ότι φανατικοί μουσουλμάνοι αγόραζαν το θύμα τους για 30 γρόσια και το έσφαζαν για να κερδίσουν μια θέση στον παράδεισο. Πολλές γυναίκες αυτοκτόνησαν κατά την μεταφορά και άλλες πέθαναν από απεργία πείνας για να γλυτώσουν τον εξευτελισμό.

Στην Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ότι μικρά παιδιά κάτω των 7 ετών που ήταν ακατάλληλα για το εμπόριο δένονταν και ρίχνονταν στη θάλασσα. Το σκηνικό του δουλεμπορίου περιγράφει και ο ιερέας της αγγλικής πρεσβείας R. Walsh αναφέροντας ότι από την 1η Μαΐου 1822 εκδόθηκαν 41.000 «τεσκερέδες» (έγγραφα ιδιοκτησίας δούλων) και ότι 5.000 πουλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη γαλλόφωνη εφημερίδα της Σμύρνης Spectateur Oriental, έως την 10-5-1822 στο τελωνείο της Σμύρνης είχαν καταβληθεί δασμοί για 40.000 σκλάβους.

Τα παιδιά οδηγούνταν κατά ομάδες για εξισλαμισμό. Ο Άγγλος κληρικός Walsh γράφει ότι «μέσα σε μια μέρα έγιναν περισσότεροι προσηλυτισμοί από το Ευαγγέλιο στο Κοράνι απ’ όσοι απ’ το Κοράνιο στο Ευαγγέλιο σε έναν αιώνα».

Οι αγοραπωλησίες σταμάτησαν στις 19 Ιουνίου 1822 ύστερα από επέμβαση της αδελφής του σουλτάνου, στην οποία ανήκε η Χίος ως φέουδο.

Η καταστροφή της Χίου

Η καταστροφή της Χίου: Οι θηριωδίες των Τούρκων και τα σκλαβοπάζαρα

Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή. Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η ελληνική νέμεση θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6 – 7 Ιουνίου 1822).

Ο Γερμανός ναύαρχος Βίλχελμ φον Κανάρις (1887-1945), αρχηγός της αντικατασκοπείας του Χίτλερ, ισχυριζόταν ότι καταγόταν από τη Χιακή Διασπορά, που προέκυψε από τη Σφαγή της Χίου.

Ο σύγχρονος Κινέζος ζωγράφος Γιούε Μιντζούν φιλοτέχνησε με τον δικό του τρόπο ένα πίνακα που ονόμασε «Η σφαγή της Χίου». Πουλήθηκε το 2007 σε δημοπρασία έναντι 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ολυμπιακός: Με Γιάρεμτσουκ στην επίθεση κόντρα στον Παναθηναϊκό

Αμαλία Κωστοπούλου: Ρομαντικό ταξίδι στο Μεξικό με τον αρραβωνιαστικό της, Τζέικ

Παναθηναϊκός: Με 4-4-2 και Ιωαννίδη – Σφιντέρσκι κόντρα στον Ολυμπιακό

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Η ανατροπή του Πινέδα και το εύστοχο πέναλτι του Μάνταλου

Συρία: Οι Κούρδοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης

Ελένη Τσολάκη: Φωτογραφίζεται μαζί με τον σύζυγό της, Παύλο Πετρουλάκη μέσα στο μαιευτήριο

Super League: Η βαθμολογία των πλέι άουτ μετά τα παιχνίδια της πρεμιέρας

Αγρίνιο: 53χρονος ιερέας ασελγούσε σε ανήλικες μέσα σε σκοτεινό «εξομολογητήριο» – «Φιλιά στον λαιμό και στον σβέρκο»

Τα 7 σημάδια ότι οι γονείς σας ήταν συναισθηματικά απόμακροι

00:00 / 00:00

Αυτά είναι τα δέκα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα της αρχαιότητας, πολλά από τα οποία είτε έχουν εξαφανιστεί λόγω της βαρβαρότητάς τους...

Τι σημαίνει η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»; – Από πού προέρχεται;

Η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» προέρχεται από τον Ρωμαίο σατιρικό ποιητή Ιούλιο Ιουβενάλη και σημαίνει ότι η σωματική υγεία συμβάλλει στην ψυχική...

Κράκεν: Το μυθικό τέρας των θαλασσών που σκορπούσε τον τρόμο στους ναυτικούς

Το άρθρο αναφέρεται στο Κράκεν, ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας, που περιγράφεται ως ένα τεράστιο χταπόδι με πλοκάμια και μάτια τόσο φωτεινά...

Η serial killer που σκότωνε παρθένες και λουζόταν με το αίμα τους – Έμεινε στην ιστορία ως «η Κόμισσα του αίματος»

Η Elizabeth Báthory, γνωστή ως η "Κόμισσα του Αίματος", θεωρείται από πολλούς ως η πιο διαβόητη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία, εμπνέοντας ακόμα...

Έτσι ήταν τα πρόσωπα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο εξετάζει την αναπαράσταση των προσώπων των αρχαίων Ελλήνων με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αναρωτιέται πώς θα έμοιαζαν σήμερα προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»; Γιατί την λέμε και από πού προέρχεται;Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που μιλάει...

Ο μυστηριώδης υπόγειος «ναός» που χτίστηκε με εκατομμύρια… όστρακα! – Πού βρίσκεται

Το 1835, κοντά στο Margate της Αγγλίας, ανακαλύφθηκε τυχαία ένας υπόγειος χώρος στολισμένος με εκατομμύρια όστρακα. Ο χώρος, που παραμένει μυστήριο, θεωρήθηκε από κάποιους ως...

Πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες: Το εργαλείο που βοήθησε τους αρχαίους Αιγύπτιους

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης, αξιοποιώντας κοντινές πηγές νερού, για την κατασκευή των πυραμίδων,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι άνδρες άρχισαν να ξυρίζουν τα γένια τους;

Το ξύρισμα των ανδρικών γενιών είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την εποχή των σπηλαίων και έχει εξελιχθεί μέσα από την ιστορία, επηρεασμένη από...

Όμηρος: Αυτός είναι ο χρησμός της Πυθίας που δεν κατάφερε να λύσει και...

Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής των Ελλήνων πέθανε επειδή παράκουσε έναν χρησμό της Πυθίας.Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Όμηρος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο!...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Λυκάωνα και θεωρείται...

Βαζελίνη, Coca Cola, Listerine: Οι άγνωστες χρήσεις προϊόντων που όλοι έχουμε στο σπίτι

Το άρθρο εξετάζει τις αρχικές χρήσεις καθημερινών προϊόντων που πλέον έχουν διαφορετική εφαρμογή. Η Coca Cola ξεκίνησε ως τονωτικό και θεραπευτικό, η βαζελίνη ως...

Αστροφυσικός ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε την εξίσωση για το… ταξίδι στο χρόνο – «Βρήκα...

Ο Ρόναλντ Μάλετ, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μια εξίσωση για το ταξίδι στο χρόνο, εμπνευσμένος από την παιδική...

Bίντεο: Εργάτες στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή ουρανοξυστών το 1929 χωρίς...

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο από το 1929, το οποίο δείχνει εργάτες να στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή του Chrysler Building χωρίς...

Bίντεο: Το Βερολίνο μετά την λήξη του Β’ ΠΠ – Ερείπια, καταστροφές και διαλυμένοι άνθρωποι παντού

Το άρθρο περιγράφει ένα βίντεο από τον Ιούλιο του 1945, το οποίο δείχνει το Βερολίνο αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν...

H ιστορία της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική εξέλιξη της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζοντας διάφορες μεθόδους εκτέλεσης που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως. Από τις βάρβαρες...

Μυστήρια της Γης: Ζούσαν πράγματι οι Αρχαίοι περισσότερο από 200 χρόνια;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι αρχαίοι άνθρωποι να ζούσαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρεται σε διάφορα αρχαία κείμενα από πολιτισμούς...

Το κράνος του Μιλτιάδη από το 490 π.Χ στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτό)

Το χάλκινο κορινθιακό κράνος του Μιλτιάδη, ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, φέρει μεγάλη ιστορική αξία. Ο Αθηναίος στρατηγός το...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Δημήτρης Βογιατζής: Ο ηθοποιός που αυτοκτόνησε το 2012 μετά τη συνεργασία του με τον...

Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα στη δίκη του Πέτρου...

Χριστίνα Μπόμπα: «Το διαζύγιο ήταν για μένα μια δύσκολη εμπειρία!» – Η εξομολόγηση για...

Η Χριστίνα Μπόμπα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο! (φωτο...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ