Έπειτα από έρευνες, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τι προκάλεσε τα ασυνήθιστα σημάδια κόκκινης βαφής στο σκελετό μιας νεαρής γυναίκας που έζησε πριν από 2.200 χρόνια στην Κίνα, γνωστής ως «Κόκκινης Πριγκίπισσας του Δρόμου του Μεταξιού».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νεαρή γυναίκα πιθανότατα χρησιμοποίησε το ορυκτό ως καλλυντικό. «Πιστεύεται ότι το κιννάβαρι αναμίχθηκε με συνδετικά υλικά και χρησιμοποιήθηκε για να βάψει τα δόντια αυτής της νεαρής γυναίκας κατά τη διάρκεια της ζωής της», αναφέρει η μελέτη.
«Αν και πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, η σημασία της θα μπορούσε να συζητηθεί όχι μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εποχής και τοποθεσίας, αλλά και για τον ανθρώπινο πολιτισμό γενικότερα».
Τα λείψανα της γυναίκας ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου Shengjindian στο Xinjiang κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ταξιδιώτες και έμποροι για να μεταφέρουν αγαθά μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Η γυναίκα πιθανολογείται ότι πέθανε πριν από 2.200 έως 2.050 χρόνια σε ηλικία 20 έως 25 ετών.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κόκκινη χρωστική ουσία στα δόντια ήταν κιννάβαρη, που ήταν προσκολλημένη στην επιφάνεια των δοντιών με τη χρήση ενός πρωτεϊνούχου συνδετικού υλικού» γράφουν. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ένα σημαντικό ρόλο που έπαιζε το κόκκινο χρώμα στη γήινη και πνευματική ζωή σε αυτό το τμήμα της αρχαίας Κίνας.
Οι σαμανιστικές τελετουργίες της περιοχής είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν κόκκινες χρωστικές ουσίες, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να δώσουν περισσότερα στοιχεία για αυτή τη μοναδική χρήση του συγκεκριμένου ορυκτού.