Λιοντάρι του Πειραιά: Τι γνωρίζετε για το επιβλητικό μαρμάρινο γλυπτό; – Η άγνωστη ιστορία του

Εξερευνώντας την ιστορία του εντυπωσιακού μαρμάρινου λιονταριού που δεσπόζει στον Πειραιά, το οποίο αποτέλεσε σύμβολο και σημείο αναφοράς για αιώνες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το λιοντάρι του Πειραιά είναι ένα εμβληματικό μαρμάρινο γλυπτό που συνδέεται με την ιστορία του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το λιοντάρι καθόταν επιβλητικά στον Πειραιά για αιώνες, αποτελώντας σημείο αναφοράς για ναυτικούς και ταξιδιώτες.

Αν και η ακριβής χρονολογία και ο λόγος κατασκευής του παραμένουν άγνωστα, το γλυπτό έχει περιβληθεί από θρύλους και ιστορικές αναφορές. Το 1687, ο Ενετός ναύαρχος Φραντσέσκο Μοροζίνι το μετέφερε στη Βενετία ως λάφυρο πολέμου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Στον Πειραιά, έχει δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του γλυπτού, το οποίο δεσπόζει στην Ακτή Μιαούλη, υπενθυμίζοντας την ιστορική σημασία του αυθεντικού μνημείου.

Πιο αναλυτικά:

Το λιοντάρι του Πειραιά, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά γλυπτά που συνδέονται με την ιστορία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας.

Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές λιοντάρι σε καθιστή θέση, από λευκό μάρμαρο, που προσομοιάζει με τον «λέοντα της Χαιρωνείας», ύψους περίπου 3 μέτρων, το οποίο δέσποζε στον Πειραιά για αιώνες και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ναυτικούς και ταξιδιώτες.

Το λιμάνι του Πειραιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου, και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ονομαζόταν Πόρτο Λεόνε (Porto Leone), δηλαδή «Λιμάνι του Λιονταριού». Επίσης, μια άλλη ονομασία ήταν Πόρτο Δράκο.

Η ονομασία αυτή, σύμφωνα με του θρύλους, προέκυψε γιατί θεωρούσαν τους δράκους ανθρώπους, τεράστιους σε μέγεθος, οι οποίοι είχαν τη δύναμη να μεταμορφώνονται σε ανθρωπόμορφους λέοντες.

Παράλληλα, οι Τούρκοι είχαν ονομάσει τον Πειραιά ως Ασλάν Λιμάνι (σ.σ. Λιμάνι του Λιονταριού).

Σύμφωνα με τον θρύλο, κάποια Τουρκάλα που ήταν έγκυος έτυχε να κοιτάξει το άγαλμα και αμέσως γέννησε ένα τέρας με πρόσωπο λιονταριού, αυτιά όρθια σαν του λαγού και πόδια μικρού παιδιού.

Πήδηξε στο έδαφος βγάζοντας κραυγές σαν γαβγίσματα σκύλου. Λέγεται ότι το σκότωσαν αμέσως και ότι απαγόρευσαν στον Γάλλο χειρούργο Fouchon, που ήταν παρών να το ταριχεύσει και να το στείλει στη Γαλλία.

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του λιονταριού είναι αβέβαιη. Επίσης, δεν είναι γνωστό και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε και γιατί τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους.

Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.

Από τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.

Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο Δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φτιάχτηκε μεταξύ 11ου και 15ου αιώνα, ενώ μερικοί υποστηρίζουν πως είναι έργο της κλασικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια κοινά αποδεκτή εκτίμηση για την ηλικία του μνημείου.

Το 1687, κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού Πολέμου, ο Ενετός ναύαρχος Φραντσέσκο Μοροζίνι εισέβαλε στην Αθήνα και στον Πειραιά. Εκείνη την περίοδο, οι Βενετοί λεηλάτησαν πολλά μνημεία της περιοχής.

Ο Μοροζίνι, εντυπωσιασμένος από το γλυπτό, το μετέφερε στη Βενετία ως λάφυρο πολέμου μαζί με άλλα τρία λιοντάρια μικρότερου μεγέθους.

Τα έργα αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα στον ναύσταθμο της Βενετίας. Η αρπαγή των συγκεκριμένων λιονταριών δεν είναι τυχαία και αυτό γιατί έμβλημα της Βενετίας την εποχή εκείνη ήταν το λιοντάρι.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το άγαλμα είναι ότι χαράχθηκαν πάνω του επιγραφές σε σκανδιναβικές ρούνες. Ρουνικό αλφάβητο χρησιμοποίησαν διάφοροι βόρειοι λαοί, κυρίως σκανδιναβικοί, για πάρα πολλούς αιώνες.

Ο πρώτος, ο οποίος έδωσε πλήρη ερμηνεία των επιγραφών είναι ο Σουηδός Rafn το 1856. Μετάφραση της επιγραφής αυτής υπάρχει αυτούσια στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου και είναι η εξής:

Για την αριστερή πλευρά «Ο Χάνων με τον Ουλφ, Ασμούνδ και Οέρν κυρίευσαν αυτό το λιμάνι. Αυτοί μαζί με τον Χάραλδ τον Μακρό επέβαλαν βαριές χρηματικές ποινές εξαιτίας της αποστασίας του ελληνικού λαού. Ο Δαλκ αιχμαλωτίστηκε, ο Έγιλ και ο Ραγνάρ εκστράτευσαν σε Ρουμανία και Αρμενία».

Για τη δεξιά πλευρά «Ο Άσμουνδ με τον Ασγείρ, Θορλείφ, Θορ και Ιβάρ χάραξαν τις επιγραφές αυτές κατόπιν παραγγελίας του Χάραλδ του Μακρού παρά την οργή των Ελλήνων να τους εμποδίσουν».

Το μόνο υπαρκτό πρόσωπο στην επιγραφή είναι ο Χάραλδ ο Μακρός, οποίος υπήρξε βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1046 έως το 1066, για τον οποίο όμως δεν υπάρχει μαρτυρία για την εμφάνισή του στον Πειραιά, παρά μόνο για τις δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, στον Πειραιά δεν υπάρχει το αυθεντικό λιοντάρι, αλλά ένα αντίγραφο του, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στο χαμένο μνημείο.

Το άγαλμα δεσπόζει στην Ακτή Μιαούλη, κοντά στο λιμάνι, θυμίζοντας στους επισκέπτες την ιστορική σημασία του παλιού γλυπτού.

Το λιοντάρι του Πειραιά δεν είναι απλώς ένα αρχαίο γλυπτό, αλλά ένα σύμβολο της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κατερίνα Σαβράνη: Η επίθεση που δέχτηκε στο Παρίσι – «Ο κόσμος άρχισε γύρω μου να αγριεύει και….»

Τα 8 τραγούδια που είχαν αποκλειστεί από τη Eurovision εξαιτίας σκανδάλων και παραβίασης κανονισμών

Ιωαννίδης: Τσακώθηκε και αποβλήθηκε από το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ο σύντροφος της Βουλγαράκη

Τροχαίο δυστύχημα στην Παιανία: Νεκρός 66χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Παιχνίδια Εκδίκησης: Βγαίνουν στην επιφάνεια οι κρυφές πληγές από το παρελθόν της οικογένειας Γερολυμάτου

Η Chevron και πώς αλλάζει τον χάρτη – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μάστορας – Καληφώνη: Ανατροπή στην σχέση τους! Αντί να χωρίσουν, παντρεύονται!

Τροχαίο στην Αθηνών – Κορίνθου: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο στο ρεύμα προς Κόρινθο – Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο σημείο

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Σταματίνα Τσιμτσιλή – Θέμης Σοφός: Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη

00:00 / 00:00

Δέκα πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για τον Παρθενώνα

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας, κρύβει πολλά άγνωστα στοιχεία. Πριν από αυτόν υπήρχε ο προ-Παρθενώνας, ο οποίος καταστράφηκε το...

Η μοχθηρή αυτοκράτειρα της δυναστείας Ζου που σκότωσε 3.000 οικογένειες που δεν την...

Η Wu Zutian, ξεκινώντας ως βασιλική παλλακίδα, κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία της Κίνας, ανακηρύσσοντας τον εαυτό της αυτοκράτειρα σε ηλικία 63 ετών. Μετά...

Αυτά είναι τα δέκα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα της αρχαιότητας, πολλά από τα οποία είτε έχουν εξαφανιστεί λόγω της βαρβαρότητάς τους...

Τι σημαίνει η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»; – Από πού προέρχεται;

Η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» προέρχεται από τον Ρωμαίο σατιρικό ποιητή Ιούλιο Ιουβενάλη και σημαίνει ότι η σωματική υγεία συμβάλλει στην ψυχική...

Κράκεν: Το μυθικό τέρας των θαλασσών που σκορπούσε τον τρόμο στους ναυτικούς

Το άρθρο αναφέρεται στο Κράκεν, ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας, που περιγράφεται ως ένα τεράστιο χταπόδι με πλοκάμια και μάτια τόσο φωτεινά...

Η serial killer που σκότωνε παρθένες και λουζόταν με το αίμα τους –...

Η Elizabeth Báthory, γνωστή ως η "Κόμισσα του Αίματος", θεωρείται από πολλούς ως η πιο διαβόητη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία, εμπνέοντας ακόμα...

Έτσι ήταν τα πρόσωπα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο εξετάζει την αναπαράσταση των προσώπων των αρχαίων Ελλήνων με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αναρωτιέται πώς θα έμοιαζαν σήμερα προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»; Γιατί την λέμε και από πού προέρχεται;Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που μιλάει...

Ο μυστηριώδης υπόγειος «ναός» που χτίστηκε με εκατομμύρια… όστρακα! – Πού βρίσκεται

Το 1835, κοντά στο Margate της Αγγλίας, ανακαλύφθηκε τυχαία ένας υπόγειος χώρος στολισμένος με εκατομμύρια όστρακα. Ο χώρος, που παραμένει μυστήριο, θεωρήθηκε από κάποιους ως...

Πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες: Το εργαλείο που βοήθησε τους αρχαίους Αιγύπτιους

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης, αξιοποιώντας κοντινές πηγές νερού, για την κατασκευή των πυραμίδων,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι άνδρες άρχισαν να ξυρίζουν τα γένια τους;

Το ξύρισμα των ανδρικών γενιών είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την εποχή των σπηλαίων και έχει εξελιχθεί μέσα από την ιστορία, επηρεασμένη από...

Όμηρος: Αυτός είναι ο χρησμός της Πυθίας που δεν κατάφερε να λύσει και...

Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής των Ελλήνων πέθανε επειδή παράκουσε έναν χρησμό της Πυθίας.Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Όμηρος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο!...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Λυκάωνα και θεωρείται...

Βαζελίνη, Coca Cola, Listerine: Οι άγνωστες χρήσεις προϊόντων που όλοι έχουμε στο σπίτι

Το άρθρο εξετάζει τις αρχικές χρήσεις καθημερινών προϊόντων που πλέον έχουν διαφορετική εφαρμογή. Η Coca Cola ξεκίνησε ως τονωτικό και θεραπευτικό, η βαζελίνη ως...

Αστροφυσικός ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε την εξίσωση για το… ταξίδι στο χρόνο – «Βρήκα πώς να το κάνω»

Ο Ρόναλντ Μάλετ, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μια εξίσωση για το ταξίδι στο χρόνο, εμπνευσμένος από την παιδική...

Bίντεο: Εργάτες στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή ουρανοξυστών το 1929 χωρίς μέτρα προστασίας!

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο από το 1929, το οποίο δείχνει εργάτες να στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή του Chrysler Building χωρίς...

Bίντεο: Το Βερολίνο μετά την λήξη του Β’ ΠΠ – Ερείπια, καταστροφές και διαλυμένοι άνθρωποι παντού

Το άρθρο περιγράφει ένα βίντεο από τον Ιούλιο του 1945, το οποίο δείχνει το Βερολίνο αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν...

H ιστορία της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική εξέλιξη της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζοντας διάφορες μεθόδους εκτέλεσης που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως. Από τις βάρβαρες...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Νίκος Μουρατίδης: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον Χρήστο Μάστορα – «Το βρήκα...

Ο Νίκος Μουρατίδης, σε συνέντευξή του στο Youtube με...

Βούρκωσαν τα πληρώματα: Παροπλίστηκαν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε 1 ώρα

Συνολικά 4 πλοία παροπλίστηκαν την Παρασκευή από τον Στόλο...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ