Το άρθρο εξετάζει την αληθινή ιστορία που φημολογείται ότι ενέπνευσε τη δημοφιλή σειρά του Netflix, “Squid Game”. Παρά τις φήμες, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η σειρά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από το 1986.
Οι φήμες συνδέονται με το “Brothers Home”, ένα στρατόπεδο εγκλεισμού στη Νότια Κορέα, γνωστό για τις κακοποιήσεις και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και δεν υπήρχαν θανατηφόροι διαγωνισμοί, οι ομοιότητες με το “Squid Game” είναι ανησυχητικές.
Ο δημιουργός της σειράς, Hwang Dong-hyuk, ανέφερε ότι οι εμπειρίες του χαρακτήρα Gi-hun εμπνεύστηκαν από τις απεργίες της Ssangyong το 2009, υπογραμμίζοντας την ευαλωτότητα των ανθρώπων στις οικονομικές δυσκολίες.
Πιο αναλυτικά:
Το Squid Game είναι αδιαμφισβήτητα από τις πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix, αφού κατάφερε να σπάσει τα νούμερα τηλεθέασης από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Ωστόσο, λέγεται πως η σειρά βασίζεται σε αληθινή ιστορία του 1986; Πρόκειται για αλήθεια ή ψέμα.
Το Squid Game Season 2, μπορούμε να πούμε ότι ομολογουμένως αποτελεί ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο αφού από την πρώτη στιγμή που έκανε την “εμφάνιση” του στο Netflix τον Δεκέμβριο, σημείωσε νέο ρεκόρ τηλεθέασης.
Αυτή τη φορά, ο Seong Gi-hun, γνωστός και ως Παίκτης 456( Lee Jung-jae), επιστρέφει για μια ακόμη προσπάθεια στα παιχνίδια ζωής ή θανάτου, όπου εκατοντάδες παίκτες αγωνίζονται για το πολυπόθητο χρηματικό έπαθλο.
Το δεύτερο κεφάλαιο τελειώνει απρόοπτα, ανοίγοντας, φυσικά, το δρόμο για μια εκρηκτική 3η σεζόν, με τα διάφορα «σκοτεινά» θέματα εντός του σεναρίου της σειράς να έχουν τροφοδοτήσει διάφορες εικασίες για μια υποτιθέμενη πραγματική ιστορία.
Η «αληθινή ιστορία του 1986» του Squid Game
Η ιστορία που κυκλοφορεί, ισχυρίζεται ότι το Squid Game βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία του 1986, σύμφωνα με την οποία, όμηροι κρατούνταν σε ένα μυστικό καταφύγιο μέσα στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, όπου έπρεπε να διαγωνιστούν σε παιχνίδια προκειμένου να επιβιώσουν.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα έγγραφα ή αναφορές αυτής της υπόθεσης και οι ισχυρισμοί δεν περιέχουν καμία διευκρίνιση σχετικά με το ποια Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη είναι αυτή στην οποία αναφέρεται, οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, η ιστορία δεν είναι αληθινή.
Photo via: youtube.com
Η πιο δημοφιλής ανάρτηση σχετικά με αυτό ήρθε από τον χρήστη του TikTok blink_loveee10, ο οποίος μοιράστηκε ένα βίντεο με φωτογραφίες μαζί με το κείμενο: «Το Squid Game βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία το 1986».
Did you know South Korea’s Squid Game mirrors real-life horrors? The Brother’s Home, a “welfare” facility in the 1970s, exploited 38,000 marginalized people through forced labor, abuse, and corruption.
It has been called South Korea’s Concentration Camp. While the popular TV… pic.twitter.com/eKqvtzbUZc
— Adelle Nazarian (@AdelleNaz) January 3, 2025
«Έγινε σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη no man’s land, όπου οι άνθρωποι κρατούνταν όμηροι και έπρεπε να ολοκληρώσουν διάφορα παιχνίδια για να επιβιώσουν».
Το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια φορές, αλλά τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα, αφήνοντας τη περιέργεια να οργιάζει, σχετικά με το αν πρόκειται για αλήθεια ή όχι. Τώρα, μπορεί να αναρωτιέστε πώς υπάρχουν φωτογραφίες αφού η υπόθεση δεν φαίνεται να έχει συμβεί καν. Αυτό συμβαίνει επειδή προέρχονται από μια πολύ πραγματική εγκατάσταση, η οποία ωστόσο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Squid Game.
Brothers Home, γνωστό ως «το Άουσβιτς της Νότιας Κορέας»
Παρόλο που δεν υπάρχουν αναφορές για θανατηφόρους διαγωνισμούς, το Brothers Home μοιράζεται μια σειρά από ανησυχητικές ομοιότητες με το φανταστικό σκηνικό του Squid Game ,με τη διαφορά ότι αυτό ήταν ένα πραγματικό μέρος.
Το Brothers Home πρόκειται για ένα στρατόπεδο εγκλεισμού που βρισκόταν στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας και λειτούργησε μεταξύ 1976 και 1987. Παρόλο που προοριζόταν να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για άστεγους, αντί γι’ αυτό ήταν ένα πραγματικό κολαστήριο όπου οι κρατούμενοι κακοποιούνταν, βασανίζονταν, ακόμη και δολοφονούνταν.
Η εγκατάσταση, που ονομάστηκε «το Άουσβιτς της Κορέας» από τα διεθνή ΜΜΕ, ήταν αποτέλεσμα του καταπιεστικού καθεστώτος που βρισκόταν στην εξουσία εκείνη την εποχή και του Διατάγματος 410 – μιας πολιτικής για τον «καθαρισμό των δρόμων» της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.
Photo via: marieclaire.gr
Η κυβέρνηση ήθελε να επιδείξει τη χώρα στον κόσμο και να απομακρύνει τους «αλήτες» από τους δρόμους, αλλά αντί να φροντίζει τους άστεγους, το «Σπίτι των Αδελφών» έγινε ο τόπος μερικών από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των εποχών.
Επιπλέον, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1987 διαπίστωσε ότι μόνο το 10% περίπου των χιλιάδων κρατουμένων ήταν πραγματικά άστεγοι. Το 2021, ο δημοτικός σύμβουλος του Μπουσάν Παρκ Μιν-Σονγκ δήλωσε στο Al Jazeera ότι άνθρωποι απήχθησαν από τους δρόμους και φυλακίστηκαν στο «Σπίτι των Αδελφών».
Ο Min-seong, ο οποίος ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη από τους επιζώντες, δήλωσε ότι επρόκειτο για «ανθρώπους που απλώς έκαναν την καθημερινή τους ζωή, ανθρώπους που απλώς έπιναν, οποιονδήποτε συνηθισμένο άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών».
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων
Εννέα επιζώντες μίλησαν με το πρακτορείο για να μοιραστούν πώς ήταν να κρατούνται στο στρατόπεδο. Λένε ότι λιμοκτονούσαν, τους εκμεταλλεύονταν και τους ανάγκαζαν να εργάζονται στα πολυάριθμα εργοστάσια των εγκαταστάσεων χωρίς αποζημίωση. Κανονικό κάτεργο δηλαδή.
Ο Yeon Seng-mo, ο οποίος φυλακίστηκε εκεί για τέσσερα χρόνια σε ηλικία 15 ετών, δήλωσε ότι αν δεν ολοκλήρωναν τους καθημερινούς τους στόχους, «μας χτυπούσαν με ρόπαλα του μπέιζμπολ». Όπως και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι ανώτεροι εγκαθίδρυσαν μια αλυσίδα διοίκησης, με τον Μιν-Σονγκ να προσθέτει: «Η στρατηγική τους ήταν να βάζουν τους κρατούμενους να κακοποιούν άλλους κρατούμενους».
Photo via: faretra.info
Ο Hahn Jong-seon, που ήταν σε ηλικία εννέα ετών όταν ο ίδιος και η μεγαλύτερη αδελφή του μεταφέρθηκαν βίαια στο Brothers Home, δήλωσε πως εκτυλίχθηκαν πολλά ενοχλητικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ένα μάλιστα εξ’ αυτών, εξακολουθεί να τον στοιχειώνει: να βλέπει ένα νεαρό άτομο να χτυπιέται μέχρι θανάτου.
«Το αγόρι ανέκτησε τις αισθήσεις του και άρπαξε το πόδι του αρχηγού και παρακάλεσε για συγχώρεση. Αλλά ο αρχηγός ήταν θυμωμένος. Τον χτύπησε ανελέητα και στη συνέχεια έκανε «μπαμ!» στο κεφάλι του με το ρόπαλο», δήλωσε ο Jong-seon. «Το αγόρι κατέρρευσε, τα μάτια του κύλησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και άρχισε να τρέχει αίμα από την μύτη του».
Η Park Soon-hee κατάφερε να δραπετεύσει από τις εγκαταστάσεις το 1986 σε ηλικία 17 ετών, αλλά λίγους μήνες αργότερα γέννησε. Είχε μείνει έγκυος στο Brothers Home μετά το βιασμό της από έναν αρχηγό και πρώην κρατούμενο που είχε ανέβει στην ιεραρχία. Η μητέρα της την ανάγκασε να δώσει το παιδί για υιοθεσία. «Ήμασταν παιδιά με λαμπρό μέλλον, αλλά μας κακοποίησαν», είπε.
Σε έρευνα του Associated Press βρέθηκαν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ηγέτες της εγκατάστασης είχαν στείλει παιδιά για υιοθεσία στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, πουλώντας τα για μεγάλα χρηματικά ποσά, παρά το γεγονός ότι είχαν ακόμη ζωντανούς γονείς στη Νότια Κορέα.
Photo via: news247.gr
Αν και ο ηγέτης της εγκατάστασης, ο Παρκ Ιν-κεούν, συνελήφθη το 1987, καταδικάστηκε μόνο σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση κρατικών επιχορηγήσεων και πέθανε από φυσικά αίτια το 2016.
Τελικά, κανείς δεν έχει ποτέ λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στο «Σπίτι των Αδελφών».
Παρόλο που το Squid Game δεν βασίζεται σε αυτή τη φρικτή πραγματική υπόθεση, υπάρχουν ανατριχιαστικές ομοιότητες, ιδίως όσον αφορά τη βάναυση εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και το τρομακτικό περιβάλλον ελέγχου και φόβου.
Τι λέει ο ίδιος ο δημιουργός του Squid Game;
Μπορεί το Squid Game να μην βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αλλά ο δημιουργός της σειράς του Netflix, Hwang Dong-hyuk, αποκάλυψε ότι οι εμπειρίες του Gi-hun ήταν εμπνευσμένες από ένα συγκεκριμένο αληθινό γεγονός: από τις απεργίες της εταιρείας Ssangyong το 2009.
Τον Μάιο του 2009, η εταιρεία Ssangyong Motor Company στο Pyongtaek της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την απόλυση 1000 εργαζομένων, γεγονός που οδήγησε σε απεργία 77 ημερών, καθώς μέλη του συνδικάτου κατέλαβαν μέρος του εργοστασίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Ενώ οι απεργοί επιτίθονταν στους υπαλλήλους με σφεντόνες και βόμβες φωτιάς, η αστυνομία αντιμετώπισε τους εργάτες με τέιζερ και σφαίρες από καουτσούκ, ενώ ελικόπτερα έριξαν πάνω τους δακρυγόνα.
Photo via: film.at
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδικάτου Lee Chang-kun, οι επιπτώσεις της απεργίας προκάλεσαν σημαντική οικονομική και ψυχική επιβάρυνση στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δήλωσε στο AFP ότι αυτό οδήγησε σε περίπου 30 θανάτους από αυτοκτονίες και προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.
Μετά την κυκλοφορία του Squid Game Season 2, ο Dong-hyuk δήλωσε στο πρακτορείο ότι αυτό ενέπνευσε την ιστορία του Gi-hun στη σειρά. «Ήθελα να δείξω ότι οποιοσδήποτε απλός άνθρωπος της μεσαίας τάξης στον κόσμο που ζούμε σήμερα μπορεί να πέσει στον πάτο της οικονομικής κλίμακας μέσα σε μια νύχτα», είπε.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη μηχανή του χρόνου στο dedomeno.gr