Ένας θησαυρός αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελούμενος από 15.000 σπάνια νομίσματα, ανακαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια που ήταν κρυμμένος στο υπέδαφος από τους Ναζί. Η Συλλογή Traveller, που ξεκίνησε μετά το κραχ της Wall Street το 1929 από έναν Ευρωπαίο συλλέκτη, περιλαμβάνει νομίσματα εξαιρετικής σπανιότητας και ιστορικής σημασίας.
Μετά από δεκαετίες, οι κληρονόμοι του συλλέκτη ανέκτησαν τον θησαυρό, ο οποίος θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Numismatica Ars Classica το 2025. Η συλλογή περιλαμβάνει μοναδικά κομμάτια, όπως το χρυσό νόμισμα των 100 δουκάτων του Φερδινάνδου Γ’ και το νόμισμα 70 δουκάτων του Σιγισμούνδου Γ’, και αναμένεται να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον.
Πιο αναλυτικά:
Ένας θησαυρός αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια που ήταν «κρυμμένος» στο υπέδαφος.
Ο θησαυρός 15.000 σπάνιων νομισμάτων, κρυμμένος από τους Ναζί και χαμένος στην ιστορία για πάνω από μισό αιώνα, έχει ξαναβγεί στην επιφάνεια – και η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας). Με την ονομασία Traveller Collection, αυτή η εξαιρετική κρύπτη πρόκειται να ξαναγράψει τη νομισματική ιστορία.
Η Συλλογή Traveller ξεκίνησε μετά το κραχ της Wall Street του 1929, όταν ένας Ευρωπαίος συλλέκτης και η σύζυγός του ξεκίνησαν ένα ταξίδι δεκαετιών στην Ευρώπη και την Αμερική. Η αποστολή τους: να αποκτήσουν τα σπανιότερα και ιστορικά σημαντικότερα νομίσματα στη Γη. Κάθε κομμάτι καταγράφηκε προσεκτικά, αφήνοντας πίσω του ένα σχολαστικό αρχείο προέλευσης.
Αλλά καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε και οι ναζιστικές δυνάμεις προχωρούσαν, ο συλλέκτης πήρε μια δραστική απόφαση. Αντί να διακινδυνεύσει να χάσει τη συλλογή, την έθαψε. Συσκευασμένος σε κουτιά πούρων και αλουμινένια δοχεία, ολόκληρος ο θησαυρός κρύφτηκε κάτω από τη γη – και ο ίδιος ο άνθρωπος εξαφανίστηκε στην ιστορία.
Πάνω από πέντε δεκαετίες αργότερα, οι κληρονόμοι του συλλέκτη ανέκτησαν τον θησαυρό και τον έφεραν στο φως της δημοσιότητας. Ο οίκος δημοπρασιών Numismatica Ars Classica (NAC ) ετοιμάζεται τώρα να τον αποκαλύψει, με την πρώτη πώληση να έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου 2025. Σύμφωνα με τον διευθυντή της NAC Arturo Russo, πρόκειται για «την πιο πολύτιμη νομισματική συλλογή που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία στο σύνολό της».
Η δημοπρασία θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στη συλλογή νομισμάτων υψηλού κινδύνου, προσφέροντας νομίσματα τέτοιας σπανιότητας και ποιότητας που πολλά από αυτά δεν έχουν δει για πάνω από 80 χρόνια – και ορισμένα δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν σε επίσημα νομισματικά αρχεία.
Στο επίκεντρο της συλλογής βρίσκεται το χρυσό νόμισμα των 100 δουκάτων του Φερδινάνδου Γ’ των Αψβούργων (1629). Με βάρος 348,5 γραμμάρια καθαρού χρυσού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρυσά νομίσματα που έχουν κοπεί ποτέ, με εκτιμώμενη αξία 1,35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ένα άλλο διαμάντι είναι το νόμισμα 70 δουκάτων του Πολωνού βασιλιά Σιγισμούνδου Γ΄ (1621), που ζυγίζει 243 γραμμάρια, και η αξία του ανέρχεται σε περίπου 471.700 δολάρια
Αυτά δεν είναι απλώς συλλεκτικά αντικείμενα – είναι μνημεία της νομισματικής ιστορίας, που συμπυκνώνουν την κληρονομιά ευρωπαϊκών δυναστειών και γεωπολιτικών μετατοπίσεων σε ατόφιο χρυσό.
Η εναρκτήρια δημοπρασία τον Μάιο του 2025 θα επικεντρωθεί στα βρετανικά κέρματα με μηχανική κοπή, που καλύπτουν τους μονάρχες από τον Κάρολο Β’ έως τον Γεώργιο ΣΤ’. Όλο το πρώτο κύμα νομισμάτων θα εκτεθεί στο κοινό κατά τη διάρκεια του Απριλίου στα γραφεία της NAC στο Λονδίνο.
Η δημοπρασία αποτελεί μέρος μιας τριετούς σειράς, κάθε κύμα αποκαλύπτει νέα στρώματα αυτής της θαμμένης κληρονομιάς. Με ένα τόσο ποικιλόμορφο και καλά διατηρημένο χαρτοφυλάκιο – που εκτείνεται σε περισσότερες από 100 παγκόσμιες περιοχές – η συλλογή αναμένεται να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον τόσο από ιστορικούς όσο και από πλούσιους συλλέκτες.