Ποια ψάρια λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες – Το μυστικό πάθος τους για τα παστά

Η έρευνα επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, με έμφαση στα παστά ψάρια και την αλιευτική παράδοση που άνθισε στις ελληνικές θάλασσες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στα φρέσκα και παστά ψάρια, με τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους να ξεχωρίζουν στις διατροφικές τους συνήθειες.

Η ζωο-αρχαιολόγος Δήμητρα Μυλωνά μελετά τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων μέσω αρχαιολογικών ευρημάτων και γραπτών πηγών, αποκαλύπτοντας ότι τα ψάρια ήταν κυρίως για τους πλούσιους, ενώ το εμπόριο παστών ψαριών, όπως ο γάρος, ήταν ανθηρό.

Η έρευνα για τις αλιευτικές παραδόσεις συνεχίζεται μέσω του προγράμματος PERICLES, με στόχο τη διατήρηση της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο αναλυτικά:

Σε μία ιδιαίτερη έρευνα Έλληνες αρχαιολόγοι μελετάνε τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων η οποίοι είχαν προτίμηση στα φρέσκα ψάρια και ειδικά αυτά που αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες όπως τα μπαρμπούνια, τα χέλια οι τόνοι, ενώ είχαν σε μεγάλη εκτίμηση και κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες τα παστά ψάρια.

Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.),Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων.

«Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε πολλά από τα ψαροκόκαλα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και από τα σκεύη μέσα στα οποία μαγείρευαν, προχωρώντας σε χημική ανάλυση των υπολειμμάτων των τροφών», εξηγεί η κ. Μυλωνά.

Παράλληλα, συνεχίζει, υπάρχουν αναφορές σε πολλά αρχαία κείμενα, όπου, για παράδειγμα, στην Κλασσική Αθήνα, η αγορά όλων των ψαριών από έναν πλούσιο πολίτη, θεωρήθηκε αντιδημοκρατική πράξη αφού δεν άφησε τίποτα για τους υπόλοιπους.

Oσα μας δείχνουν τα Αρχαιολογικά οστά ψαριώνOσα μας δείχνουν τα Αρχαιολογικά οστά ψαριών

Τα ψάρια ήταν για τους πλούσιους

Για κάποια ψάρια, μάλιστα, όπως το μπαρμπούνι ή το χέλι, η τιμή τους έφτανε σε αστρονομικά για την εποχή ύψη.

Από τον 2ο αι. π.Χ. σώζεται ένας τιμοκατάλογος ψαριών σε μία λίθινη επιγραφή από το Ακραίφνιο της Βοιωτίας, που την εποχή εκείνη βρισκόταν στις όχθες της λίμνης Κωπαΐδας.

Ο τιμοκατάλογος αυτός περιλαμβάνει θαλασσινά και λιμναία ψάρια σε ποικίλες τιμές.

Το επάγγελμα του ψαρά θεωρούνταν ένα από τα πιο δύσκολα, ιδιαίτερα για όσους ψάρευαν στη θάλασσα, αν και επιγραφικές μαρτυρίες μιλάνε για εύπορες συντεχνίες ψαράδων κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους.

Ιδιαίτερα κερδοφόρο, όμως, φαίνεται να ήταν το επάγγελμα του ιχθυέμπορου.

Σύμφωνα με την κ. Μυλωνά, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στα πετρόψαρα του Αιγαίου, αλλά επιδίδονταν και στην αλιεία πολλών πελαγικών ειδών, όπως ο τόνος -ο οποίος κατείχε ιδιαίτερη θέση στην προτίμηση των αρχαίων- οι παλαμίδες, τα σκουμπριά και ο γαύρος, ο οποίος κατά εποχές ήταν εξαιρετικά άφθονος και ψαρευόταν πολύ εύκολα με κυκλικά δίχτυα.

«Βέβαια, δεν έχουμε συνταύτιση ονομάτων για όλα τα ψάρια που αναφέρονται σε αρχαίες πηγές, παρά μόνο εκεί που δίνονται λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των ψαριών», διευκρινίζει.

Παστός τόνος και γάρος

Όσον αφορά τα μεταποιημένα ψάρια, όπως ο παστός τόνος και οι αντζούγιες, αλλά και τα μυστηριώδη μελάνδρυα, καταναλώνονταν ευρέως, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και αποτελούσαν προϊόν ενός πολύ ανθηρού εμπορίου σε όλη τη Μεσόγειο και τις γειτονικές θάλασσες.

Μεταξύ αυτών, τονίζει η κ. Μυλωνά, «ο γάρος αποτελούσε στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα, βασικό στοιχείο της διατροφής».

«Ο γάρος ήταν ένα είδος σάλτσας, φτιαγμένος από σιτεμένα εντόσθια λιπαρών ψαριών με αλάτι, αντίστοιχος με τη σάλτσα ψαριού (fishsauce) της κουζίνας της Άπω Ανατολής.

Ο γάρος υψηλής ποιότητας (από εντόσθια και αίμα τόνου) ήταν πανάκριβος. Υπήρχαν πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο που ζούσαν από την παραγωγή και το εμπόριο του γάρου και των λοιπών ιχθυηρών προϊόντων.

Σήμερα, βρίσκουμε τους αμφορείς στους οποίους διακινούνταν, οι οποίοι εκτός από το χαρακτηριστικό τους σχήμα, συχνά περιέχουν υπολείμματα των μεταποιημένων ψαριών».

Οι αρχαίοι έλληνες ήταν καλοφαγάδες όπως δείχνουν τα ευρήματα 

Η µεταποίηση των αλιευµάτων μαρτυρείται ήδη δύο χιλιετίες πριν από την εποχή αυτή από το Ακρωτήρι στην Σαντορίνη, της Εποχής του Χαλκού, όπου σε ανασκαφή βρέθηκαν τα υπολείµµατα µεγάλων αποξηραµένων συναγρίδων.

Τα ψάρια είχαν ανοιχτεί, η σπονδυλική τους στήλη είχε αφαιρεθεί, είχαν πιθανόν παστωθεί και αποξηρανθεί και στην συνέχεια είχαν κρεµαστεί σε µια αρµαθιά. Στο Ακρωτήρι εντοπίστηκε και µια ακόμη περίπτωση µεταποιηµένων ψαριών καθώς σε ένα πιθάρι βρέθηκαν οστά ολόκληρων φαγκριών, µαζί µε υπολείµµατα της σάρκας τους και σπόρους σιτηρών.

Έρευνα για τις αλιευτικές παραδόσεις

Η σημαντικότητα της θάλασσας και των πόρων της είχαν ήδη επισημανθεί από την αρχαιότητα και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού. Σε ορισμένες περιοχές αναπτύχθηκαν μακρόβιες και πλούσιες αλιευτικές παραδόσεις που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής των παράκτιων κοινοτήτων, αλλά και στήριξαν τις τοπικές οικονομίες μέσω της αλιείας και της επεξεργασίας των αλιευμάτων. Τις πολύτιμες αυτές παραδόσεις θα προσπαθήσουν να “αλιεύσουν” οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στις περιοχές της Θάσου, της Σαμοθράκης, αλλά και στις ακτές του Βορειοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα από το Στρυμόνα μέχρι τις εκβολές του Έβρου.

Οπως εξηγεί η κ.Μυλωνά, μέσα από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο “PERICLES” (Preserving and sustainably governing coastal heritage and landscapes in European coastal and maritime regions) η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν την αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής, με στόχο τη διαφύλαξη των πολύτιμων πανάρχαιων αλιευτικών γνώσεων και πρακτικών, αλλά και την κοινοποίησή τους στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.

Οι φοιτήτριες Αρχαιολογίας Μαρία Μιχελάκη και Παναγιώτα Μανταβάνου εργάζονται για την προετοιμασία των αρχαίων οστρέων από τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Για την έρευνα γύρω από τις αλιευτικές παραδόσεις του κάθε τόπου, απαραίτητη είναι η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα κληθούν να βοηθήσουν στη διατήρηση, συνέχιση, αλλά και στην ομαλή ένταξη των σχετικών παραδόσεων στις νέες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη φυσιογνωμία των παράκτιων αλιευτικών κοινοτήτων, συχνά απειλώντας τις μακροχρόνιες παραδόσεις τους.

«Το πρόγραμμα είναι τριετές και ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 με τη συνεργασία 8 χωρών. Στόχος μας είναι η καταγραφή της σημερινής αλιευτικής παράδοσης που είναι στα όρια της εξαφάνισης προκειμένου να διασωθεί και να συνεχιστεί», καταλήγει η κ.Μυλωνά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ποια ψάρια λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες – Το μυστικό πάθος τους για τα παστά

Αποτελέσματα NBA: Επιστροφή στις νίκες για τους Μιλγουόκι Μπακς με φοβερό Γιάννη Αντετοκούνμπο – «Λάμψη» και για Κάρι – Γιόκιτς

Παιχνίδια Εκδίκησης: Απαγορευμένο πάθος φλογίζει Μάρκο και Ιουλία

Happy Day για Συνατσάκη: «Καλά βρε κορίτσια κάθεστε και λέτε τέτοια πράγματα;» – «Μήπως πρέπει να σταματήσει;»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε «κατά λάθος» έναν άνδρα από το Ελ Σαλβαδόρ – Τον εξόρισε στην τρομακτική φυλακή – «κολαστήριο»

Με το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης στο Κύπελλο Ελλάδας οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

10 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν βρήκες την αδελφή ψυχή σου

Αδιέξοδο για το Grand Resort Lagonissi: Μπλόκο στην Παράταση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης

Βαλ Κίλμερ: Η αδυσώπητη μάχη με τον καρκίνο και η συγκλονιστική επανένωση με τον Τομ Κρουζ – «Πρέπει να επιλέξεις αν θα αναπνεύσεις ή αν θα φας»

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η αποκάλυψη για το φύλο του μωρού και το όνομα

00:00 / 00:00

Αποκαλύπτουμε: Η κρυμμένη σημασία του ονόματός σας στα Αρχαία Ελληνικά

Το άρθρο εξερευνά την κρυμμένη σημασία των ονομάτων στα αρχαία ελληνικά, αποκαλύπτοντας τις ετυμολογικές ρίζες και τις έννοιες πίσω από πολλά ανδρικά και γυναικεία...

Λάβδανο: Το μυστικό εθιστικό ελιξίριο του 1800

Το λάβδανο, ένα βάμμα οπίου αναμεμειγμένο με αλκοόλ, ήταν το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό του 19ου αιώνα, ιδιαίτερα στη βικτωριανή εποχή, λόγω της αναλγητικής του...

Σπουδαία ανακάλυψη: Μυθικός θησαυρός 160 εκατ. δολαρίων αποκαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια “θαμμένος” στο υπέδαφος

Ένας θησαυρός αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελούμενος από 15.000 σπάνια νομίσματα, ανακαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια που ήταν κρυμμένος στο υπέδαφος από τους...

Συγκλονιστικά ευρήματα στο ναυάγιο της Κερύνειας: Τι αποκάλυψαν αρχαιολόγοι

Η πρόσφατη μελέτη για το ναυάγιο της Κερύνειας, ενός αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου που ανακαλύφθηκε το 1965 στα ανοικτά της Κύπρου, αποκαλύπτει νέα δεδομένα...

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια των Μυκηνών, του σημαντικού κέντρου του μυκηναϊκού πολιτισμού, που άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού....

Πώς μάχονταν με δόρατα και ξίφη οι Αρχαίοι Έλληνες

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των όπλων από τους αρχαίους Έλληνες, εστιάζοντας κυρίως στα ξίφη και τα δόρατα. Οι Έλληνες οπλίτες χρησιμοποιούσαν το ξίφος...

Αποκαλύφθηκε πού στέκει το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης – Εκτείνεται σε 22 μέτρα

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του Αρκαδικού ή Γέφυρα της Καζάρμας, βρίσκεται στην Αργολίδα της Πελοποννήσου και χρονολογείται από τον 13ο...

Οι αρχαίοι Έλληνες αποκάλυψαν το σφαιρικό σχήμα της Γης με μαθηματική ευφυΐα

Οι αρχαίοι Έλληνες, με τη μαθηματική τους ευφυΐα, κατάφεραν να αποδείξουν το σφαιρικό σχήμα της Γης πολύ πριν την εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο...

Το αποτρόπαιο «έγκλημα» της ιστορίας: Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ενετό Μοροζίνι...

Το άρθρο περιγράφει την καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ενετό στρατηγό Μοροζίνι κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687. Ο Παρθενώνας, που είχε μετατραπεί...

Αποκάλυψη: Το ξεχασμένο Βατραχονήσι στην καρδιά της Αθήνας!

Είναι σε όλους γνωστά τα νησιά που έχει η Αττική αλλά ήξερες ότι κάποτε υπήρχε ένα νησί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας;Και όμως...

Η απίστευτη περιπέτεια του λοχία που βρέθηκε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και… λύθηκε...

Ο λοχίας Leonard A. Funk, ένας από τους πιο παρασημοφορημένους στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε μια απίστευτη κατάσταση τον Ιανουάριο του 1945...

Η θρυλική φάρσα του BBC που συγκλόνισε – Πώς να καλλιεργήσετε… σπαγγέτι

Το 1957, το BBC στην Αγγλία πραγματοποίησε μια πρωταπριλιάτικη φάρσα που έμεινε στην ιστορία, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί την πίστεψαν. Ο παρουσιαστής Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε...

Σμύρνη 1919-1922: Τρία χρυσά έτη ελληνικής αναγέννησης και ελευθερίας

Το άρθρο περιγράφει την περίοδο 1919-1922 στη Σμύρνη, όταν η πόλη βρέθηκε υπό ελληνική διοίκηση μετά την κατάληψή της από τον Ελληνικό Στρατό. Αρχικά,...

Ανακαλύψτε τους Ινδιάνους που αποκαλούνται οι αρχαίοι Έλληνες της Αμερικής!

Το άρθρο εξερευνά την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ των Ινδιάνων Cherokee και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αναφέροντας ευρήματα όπως πετρογλυφικά στην Βόρεια Αμερική που περιλαμβάνουν...

Ιππασος: Ο μαθητής του Πυθαγόρα που κατέρριψε τη θεωρία των αριθμών

Ίσως ο πιο λαμπρός μαθητής που πέρασε ποτέ από τη σχολή του Πυθαγόρα, αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος που έφερε την ανατροπή, καταρρίπτοντας τις πεποιθήσεις...

Έτσι χρησιμοποιήθηκε το μπέικον για την κατασκευή εκρηκτικών στον Β’ ΠΠ

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανική Επιτροπή Διάσωσης Λίπους ενθάρρυνε τις νοικοκυρές να συλλέγουν τα υπολείμματα λίπους από το μαγειρεμένο μπέικον...

Το τεστ εγκυμοσύνης των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια

Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει μια μέθοδο για να προσδιορίζουν την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας δημητριακά, όπως το κριθάρι και το...

Ο άδοξος θάνατος του Αισχύλου που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ο Αισχύλος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγωδούς και πολεμιστές, γνωστός για τη συμμετοχή του στη Μάχη του Μαραθώνα και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ στη showbiz: Έφυγε αγαπημένος ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Αντώνης Κανάκης: «Πρώην συνεργάτης μάς λεηλάτησε, σύντομα θα αποκαλύψουμε το όνομά του»

Ο Αντώνης Κανάκης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ράδιο...

Αποκαλύπτουμε – Μητσοτάκης & Αργυρός: Μυστικό δείπνο με τις συζύγους τους σε λαμπερό εστιατόριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δημοφιλής τραγουδιστής Κωνσταντίνος...

Δέσποινα Καμπούρη: «Έφυγα από το σπίτι όταν γέννησα το πρώτο παιδί, ο σύζυγός μου...

Η Δέσποινα Καμπούρη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Πάμε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ