Ο Λευκός Πύργος, ένα εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από τους Οθωμανούς και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή βαρυποινιτών, αποκτώντας το όνομα “Κόκκινος Πύργος” λόγω του αίματος των μελλοθάνατων. Στη δεκαετία του 1880, ο Πύργος βάφτηκε λευκός και απέκτησε το σημερινό του όνομα.
Η Θεσσαλονίκη, ιδρυμένη το 315 π.Χ. από τον βασιλιά Κάσσανδρο, έχει πλούσια ιστορία, με σημαντικά γεγονότα όπως η απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό το 1912, όταν τοποθετήθηκε το ελληνικό κατάρτι στην κορυφή του Πύργου.
Πιο αναλυτικά:
Αγέρωχος φρουρός της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα, δεσπόζει στην παραλία της πόλης, μαρτυρώντας την πλούσια ιστορία της.
Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας το 315 π.Χ. περίπου. Η πόλη πηρέ το όνομά της από τη γυναίκα του βασιλιά Κασσάνδρου, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Ο Λευκός Πύργος είναι το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Kάποια στιγμή ο Λευκός Πύργος γίνεται φυλακή βαρυποινιτών και μελλοθάνατων. Mε το αίμα των μελλοθάνατων βαφόταν ο Πύργος και έτσι ονομάστηκε Κόκκινος Πύργος ή Πύργος του αίματος.
O Πύργος ονομάστηκε λευκός, τη δεκαετία του 1880. H παλιά παραλία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1870 μ.Χ. Η Θεσσαλονίκη ορίζεται από την θάλασσα, είναι ένα φυσικό λιμάνι.
Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είδε ποτέ τη Θεσσαλονίκη διότι πέθανε το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα και το 315 π.Χ ιδρύεται η πόλη και είναι ο πιο σπουδαίος Μακεδόνας.
Στις 18 Οκτωβρίου 1912 ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει ένα οθωμανικό θωρηκτό, το “Φετίχ Μπουλέντ”. Μετά από 8 μέρες ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη στις 26 Οκτωβρίου 1912. Τότε ο ελληνικός στρατός παίρνει το κατάρτι και το τοποθετεί στη κορυφή του Λευκού Πύργου.