Στο Μεσαίωνα, το κουτσομπολιό δεν ήταν απλώς μια κακή συνήθεια, αλλά θεωρούνταν σοβαρό αδίκημα που μπορούσε να τιμωρηθεί με σκληρότητα. Η παραδειγματική τιμωρία περιλάμβανε τη χρήση ενός “χαλινάρι γλώσσας”, μια σιδερένια κατασκευή που πίεζε τη γλώσσα και συνοδευόταν από καμπανάκι, εξευτελίζοντας δημόσια τον παραβάτη.
Αυτή η πρακτική εμφανίστηκε στη Σκωτία και την Αγγλία το 1567 και στόχευε κυρίως γυναίκες, αν και σπάνια χρησιμοποιήθηκε και σε άντρες. Συχνά, οι ίδιοι οι σύζυγοι ζητούσαν την τιμωρία των γυναικών τους, ενώ το χαλινάρι χρησιμοποιούνταν και στις φυλακές για να καταστείλει τις διαμάχες μεταξύ των κρατουμένων.
Πιο αναλυτικά:
Στη σύγχρονη εποχή, το κουτσομπολιό μπορεί να θεωρείται απλά μια κακή συνήθεια ή κοινωνική αδιακρισία, ωστόσο, στο Μεσαίωνα, η διάδοση φημών και συκοφαντιών ήταν αδίκημα που μπορούσε να τιμωρηθεί σκληρά και δημόσια.
Για αυτό το λόγο υπήρχε η παραδειγματική τιμωρία του κουτσομπόλη ή τις κουτσομπόλας έτσι ώστε να τιμωρηθεί μπροστά σε όλους για τη μεγάλη της αμαρτία.
Φορούσαν στην άτυχη ή στον άτυχο ένα χαλινάρι γλώσσας. Μια σιδερένια κατασκευή που έπιανε το κεφάλι και πίεζε τη γλώσσα προς τα κάτω με ένα μαχαίρι. Δεν μπορούσε να βγάλει το χαλινάρι μιας και ήταν κλειδωμένο πάνω της και πολλές φορές είχε και ένα καμπανάκι που χτυπούσε σε κάθε κίνηση του κεφαλιού.
Ο κόσμος έβγαινε στο δρόμο μόλις άκουγε να περνά το χαλινάρι.
Πρωτοεμφανίστηκε στη Σκωτία του 1567 αλλά και στην Αγγλία. Οπως αποδείχτηκε πάντως η βαρβαρότητα εξαντλούνταν κυρίως στις γυναίκες που θεωρούνταν κουτσομπόλες, ή απλώς αγενείς.
Πολλές φορές οι ίδιοι οι σύζυγοι αποφάσιζαν να ζητήσουν την τιμωρία των γυναικών τους! Σπάνια, υπήρξαν και άντρες δεμένοι με το χαλινάρι επειδή διέδιδαν συκοφαντίες. Το ίδιο χρησιμοποιούνταν και στις φυλακές των γυναικών όταν μάλωναν μεταξύ τους.