Στις 3 Απριλίου 1973, ο Μάρτιν Κούπερ της Motorola πραγματοποίησε την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο, επικοινωνώντας με τον ανταγωνιστή του Τζόελ Ένγκελ της Bell Labs. Η συσκευή ήταν ογκώδης, με ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και βάρος 840 γραμμάρια.
Το πρώτο επίσημα εγκεκριμένο κινητό ήταν το Motorola DynaTAC 8000X, που ανήκε στην πρώτη γενιά (1G) κινητών τηλεφώνων με αναλογικά σήματα. Στη δεκαετία του ’90, η τεχνολογία εξελίχθηκε με τα κινητά δεύτερης γενιάς (2G) που έγιναν μικρότερα και πρόσφεραν νέες λειτουργίες όπως SMS και κάμερες, ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα τα κινητά τρίτης γενιάς (3G) επέτρεψαν την ευρεία χρήση διαδικτύου.
Σήμερα, οι ενεργές συσκευές κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η Samsung κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κινητών τηλεφώνων με ποσοστό 23%.
Πιο αναλυτικά:
Σαν σήμερα 3 Απριλίου του 1973, ο Μάρτιν Κούπερ που εργαζόταν για λογαριασμό της Motorola, έκανε την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο.
Το κινητό είχε ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζύγιζε 840 γραμμάρια. Ο Κούπερ, περπατώντας σ’ έναν δρόμο μιας αμερικανικής μεγαλούπολης, σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ένγκελ, από τη Bell Labs.
«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο», του είπε.
Παρότι οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες, ο Ένγκελ αντέδρασε ευγενικά, όπως ανέφερε χρόνια αργότερα ο Κούπερ.
Το πρώτο εγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο
Το πρώτο κινητό που έλαβε επίσημη έγκριση ήταν το Motorola DynaTAC 8000X. Ήταν η ναυαρχίδα των κινητών τηλεφώνων πρώτης γενιάς (1G), τα οποία βασίζονταν σε αναλογικά σήματα.
Στη δεκαετία του ’90, η ψηφιοποίηση των δικτύων και η ανάπτυξη του GSM έφεραν την επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα.
Τα κινητά δεύτερης γενιάς (2G) έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν – έστω και με δυσκολία – στην τσέπη του χρήστη. Παράλληλα, εισήγαγαν νέες δυνατότητες, όπως τα γραπτά μηνύματα (SMS) και τις κάμερες.
Στις αρχές του 21ου αιώνα εμφανίστηκαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), τα οποία επέτρεψαν την ευρεία χρήση του διαδικτύου και των πολυμέσων. Σήμερα, η χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνεται ραγδαία, ειδικά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως η Αφρική.
Παγκοσμίως, οι ενεργές συσκευές κινητών τηλεφώνων ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με τη ζήτηση να συνεχίζει να αυξάνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2012, η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κινητών τηλεφώνων, με ποσοστό 23%.