Η τραγική έφηβη βασίλισσα της Αγγλίας που βασίλευσε μόλις εννέα μέρες πριν την εκτέλεσή της

Η τραγική ιστορία της Jane Grey, έφηβης βασίλισσας που κυβέρνησε για εννέα μέρες, καθαιρέθηκε από τον θρόνο και εκτελέστηκε, ενώ η εκπαραθύρωσή της έμεινε ως σύμβολο θυσίας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η Λαίδη Jane Grey, γεννημένη το 1537 σε αριστοκρατική οικογένεια με στενούς δεσμούς με το στέμμα, έγινε βασίλισσα της Αγγλίας το 1553 μετά το θάνατο του προτεστάντη βασιλιά Εδουάρδου VI. Παρά την απροθυμία της και τα δάκρυά της όταν της προσφέρθηκε το στέμμα, η 16χρονη Jane αποδέχτηκε τον τίτλο λόγω της συγγένειάς της με τον βασιλιά και της επιθυμίας του Εδουάρδου να διατηρήσει το βασίλειο προτεσταντικό.

Η βασιλεία της Jane διήρκεσε μόλις εννέα ημέρες πριν εκθρονιστεί από τη Μαίρη Α’, την καθολική αδελφή του Εδουάρδου. Κατά τη σύντομη βασιλεία της, η Jane αντιμετώπισε προκλήσεις από τον φιλόδοξο σύζυγό της Guildford Dudley, ο οποίος απαίτησε να γίνει βασιλιάς, και από την αντιδημοφιλή οικογένειά του που υπονόμευε την εξουσία της.

Μετά την καθαίρεσή της, η Jane φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου για μήνες μέχρι που η βασίλισσα Μαίρη αποφάσισε την εκτέλεσή της. Στις 12 Φεβρουαρίου 1554, η Jane αποκεφαλίστηκε την ίδια μέρα με τον σύζυγό της, αντιμετωπίζοντας το τέλος της με αξιοπρέπεια. Τα τελευταία της λόγια ήταν: “Κύριε, στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα μου”.

Πιο αναλυτικά:

Η έφηβη βασίλισσα της Αγγλίας Jane Grey που κυβέρνησε μόνο για εννέα ημέρες, καθαιρέθηκε και εκτελέστηκε σε εννέα μέρες.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ιστορία της Λαίδης Jane από το γεγονός ότι είχε τη συντομότερη βασιλεία στην αγγλική ιστορία.

Η λαίδη Jane Grey γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1537 σε μια ισχυρή οικογένεια ευγενών με στενούς δεσμούς με τον θρόνο, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εδουάρδου VI.

Ήταν ο προτεστάντης ηγεμόνας μιας Αγγλίας που ήταν καθολική μόλις μερικές δεκαετίες πριν, και ο Εδουάρδος ήταν αποφασισμένος να διατηρήσει το βασίλειό του Προτεστάντη.

Μέχρι το 1553, έγινε σαφές ότι ο 15χρονος βασιλιάς Εδουάρδος VI επρόκειτο να αποβιώσει χωρίς να υπάρχει κάποιος διάδοχος.

Έτσι, όσοι είχαν την εξουσία άρχισαν να αναζητούν κατάλληλους υποψηφίους για να γίνουν ο επόμενος βασιλιάς ή βασίλισσα. Η Lady Jane ήταν στην κορυφή της λίστας ορισμένων ανθρώπων – αλλά όχι όλων.

Γιατί ήταν σημαντική η Λαίδη Jane Grey;

Μια ματιά στο οικογενειακό δέντρο της Lady Jane Gray αποκαλύπτει γιατί θα ήταν μια πιθανή επιλογή για τον αγγλικό θρόνο: η μητέρα της ήταν ξαδέρφη του βασιλιά. Έτσι τον Ιούλιο του 1553, μετά το θάνατο του Εδουάρδου, η Λαίδη Τζέιν έγινε βασίλισσα της Αγγλίας κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες.

Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι ο θρόνος δεν ήταν ποτέ δικός της στην αρχή.

Η πτώση της Jane Grey ήταν εξίσου γρήγορη και εκπληκτική με την άνοδό της. Εννέα ημέρες αφότου έγινε βασίλισσα, η Λαίδη Jane καθαιρέθηκε από τη Μαίρη Α, την καθολική μεγαλύτερη αδελφή του Εδουάρδου.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, είχε κερδίσει και έχασε ένα στέμμα.

Όπως πολλοί στον κόσμο των Τυδόρ, η Λαίδη Jane Grey πιθανώς δεν είχε ενδιαφέρον να γίνει βασίλισσα – απλώς δεν ήταν η φιλοδοξία της. Αλλά όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος VI πέρασε στις 6 Ιουλίου 1553, οι επιθυμίες του υπαγόρευσαν να προσφερθεί το στέμμα στη Λαίδη και αυτή η προσφορά ήταν κυριολεκτικά αδύνατο να αρνηθεί.

Η αντίδραση της Jane στο στέμμα αποκαλύπτει μια βαθιά απροθυμία από την πλευρά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο πάτωμα κλαίγοντας, επικαλούμενη την «ανεπάρκειά» της για τον νέο της ρόλο. Όπως σημείωσε ο Richard Cavendish για το History Today, η ίδια δέχτηκε το στέμμα λέγοντας, «…αν αυτό που μου έχει δοθεί είναι νομίμως δικό μου».

Τον Μάιο του 1553, η Λαίδη Τζέιν παντρεύτηκε τον Guildford Dudley ο οποίος ήταν επίσης έφηβος σαν αυτήν. Όταν η γυναίκα του έγινε βασίλισσα λίγους μήνες αργότερα, ο Dudley έδειξε το αληθινό του πρόσωπο: ήθελε να γίνει βασιλιάς. Ανεξάρτητα από το πώς ένιωθε η λαίδη για τον νέο της σύζυγο, πίστευε ότι δεν είχε δικαίωμα στον θρόνο. Έτσι, όταν εκείνος ζήτησε να τον ονομάσουν βασιλιά, εκείνη του είπε όχι – θα τον έκανε δούκα, αλλά όχι βασιλιά.

Ο Guildford και η οικογένειά του, οχι μόνο αντέδρασαν λέγοντας ότι ο Guildford θα παραιτηθεί από τα συζυγικά του καθήκοντα – και έτσι δεν θα έδινε στην Jane διάδοχο – ενώ φερόταν σαν να ήταν βασιλιάς υπονομεύοντάς τη στους υπόλοιπους.

Αν και η Jane μπορεί να είχε γίνει καλή βασίλισσα, η αγγλική αυλή δεν της έδωσε ποτέ πραγματικά πολλές ευκαιρίες να τα καταφέρει! Αρχικά, τα πεθερικά της ήταν πρόβλημα. Η οικογένεια του άντρα της ήταν τρομερά αντιδημοφιλής, οπότε και πολλοί ήταν καχύποπτοι για τη νέα βασίλισσα που είχαν στηρίξει οι Dudley.

Η Μαίρη, η μεγαλύτερη αδερφή του Εδουάρδου VI, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το δικαίωμά της στον θρόνο, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να είχε πει ο μικρότερος αδερφός της ή οι σύμβουλοί του. Οι Άγγλοι στήριζαν εντωμεταξύ, περισσότερο τους ισχυρισμούς της Mary παρά της Jane, και έτσι είχε λαϊκή υποστήριξη.

Μέχρι τις 19 Ιουλίου 1553, η Jane ήταν έξω και η Mary ήταν μέσα. Με μια βασιλεία που διήρκεσε μόνο εννέα ημέρες, η Jane δεν ήταν βασίλισσα τόσο πολύ ώστε να λάβει την κατάλληλη στέψη στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και η… φυλάκισή της κράτησε περισσότερο από τον χρόνο της στον θρόνο. Ξεκινώντας στις 19 Ιουλίου 1553, η Jane έγινε φυλακισμένη στον Πύργο του Λονδίνου.

Αφού η Jane φυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1553, παρέμεινε στον Πύργο του Λονδίνου για μήνες, ενώ η νέα βασίλισσα προσπαθούσε να σκεφτεί… τι να κάνει μαζί της. Τον Φεβρουάριο του 1554, η Mary I αποφάσισε τελικά ότι η εκτέλεση ήταν ο μόνος δρόμος!

Ο Guildford εκτελέστηκε την ίδια μέρα με τη σύζυγό του και η Jane είδε τον αποκεφαλισμό του από το παράθυρο του κελιού της στον Πύργο του Λονδίνου. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η σειρά της.

Aντιμετώπισε την εκτέλεσή της με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Τα τελευταία της λόγια λέγεται ότι ήταν: «Κύριε, στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα μου». Αποκεφαλίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1554.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: «Ακυρώστε αμέσως τους δασμούς» – Πιθανή «στροφή» του Πεκίνου σε εναλλακτικές αγορές

Η τραγική έφηβη βασίλισσα της Αγγλίας που βασίλευσε μόλις εννέα μέρες πριν την εκτέλεσή της

Η Εθνική Ελλάδας στην 40η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA

Βόλος: «Μου στέλνουν κατάρες για εμένα και το παιδί μου» εξομολογείται η pet groomer που προκάλεσε θύελλα οργής για κακοποίηση ζώων

Μαρινάκης για Βερβεσό: Εγκατέλειψε τα όρια της θεσμικής ιδιότητάς του και υιοθέτησε πολιτική στάση

Κατερίνα Σουλιώτη: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση από τις πλαστικές – «Αναλίωτη είναι!» αποθέωσε ο Ανδρέας Φουστάτος

Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος αναγνωρίστηκε με το Βραβείο Κορυφαίας Προσωπικότητας στον χώρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης – «Η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την παγκόσμια σταθερότητα»

Καλλιμάρμαρο: Απομακρύνεται το γιγαντιαίο έκθεμα της Coca Cola από το εμβληματικό Παναθηναϊκό στάδιο

Άγιος Έρωτας: Η Σμαρώ ανακρίνει την Θάλεια

00:00 / 00:00

Βίντεο-σοκ: Όταν οι Γαλλίδες πετούσαν ρύζι στα πεινασμένα παιδιά της Ινδοκίνας κι αυτά...

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει Γαλλίδες της υψηλής κοινωνίας να πετούν ρύζι σε πεινασμένα παιδιά της γαλλικής Ινδοκίνας, τα οποία...

Τα 9 συγκλονιστικά μυστήρια αεροπορικών τραγωδιών που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ

Το άρθρο παρουσιάζει εννέα αεροπορικές τραγωδίες που παραμένουν ανεξιχνίαστες, προκαλώντας απορίες και θεωρίες συνωμοσίας. Από την εξαφάνιση του διάσημου τραγουδιστή Glenn Miller το 1944...

Iron Maiden: Το αιματηρό μαρτύριο του Μεσαίωνα πίσω από το όνομα του θρυλικού συγκροτήματος

Οι Iron Maiden είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα heavy metal συγκροτήματα στον πλανήτη, και μάλιστα για πάνω από 40 χρόνια.Από το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους μέχρι...

Όταν το κουτσομπολιό ήταν θανάσιμο αμάρτημα – Η φρικτή τιμωρία στον Μεσαίωνα

Στο Μεσαίωνα, το κουτσομπολιό δεν ήταν απλώς μια κακή συνήθεια, αλλά θεωρούνταν σοβαρό αδίκημα που μπορούσε να τιμωρηθεί με σκληρότητα. Η παραδειγματική τιμωρία περιλάμβανε...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Η αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη, παρά την τεράστια πρόοδο και τις θεμελιώδεις συνεισφορές από μεγάλους μαθηματικούς όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

Δελφοί: Αποκαλύπτεται το μυστικό κάτω από το Μαντείο

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο γύρω από το Μαντείο των Δελφών, το οποίο ήταν το πιο διάσημο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον θεό...

Λευκός Πύργος: Ποιο ήταν το αρχικό όνομα του εμβληματικού μνημείου;

Ο Λευκός Πύργος, ένα εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από τους Οθωμανούς και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή βαρυποινιτών, αποκτώντας το όνομα...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδης δρόμος της Λίθινης Εποχής 7000 ετών στα βάθη της Μεσογείου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν δρόμο της Λίθινης Εποχής, ηλικίας 7.000 ετών, στο βυθό της Μεσογείου κοντά στο κροατικό νησί Korčula. Ο δρόμος, που βρίσκεται 4-5...

Γαλλία: Το μυστηριώδες κάστρο που κατοικείται από το φάντασμα μιας γυναίκας

Το Château de Brissac, το ψηλότερο κάστρο στην κοιλάδα του Λίγηρα, είναι γνωστό όχι μόνο για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για την...

Τέσσερις μυστηριώδεις θησαυροί που παραμένουν άφαντοι

Το άρθρο εξετάζει τέσσερις μυστηριώδεις θησαυρούς που παραμένουν άφαντοι, προκαλώντας το ενδιαφέρον κυνηγών θησαυρών παγκοσμίως. Παρουσιάζει το κεχριμπαρένιο δωμάτιο της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, που...

Η εμβληματική αθηναϊκή γλαύκα λάμπει σε νόμισμα του εξωτικού Νιούε

Το εξωτικό νησί Νιούε, γνωστό ως "Βράχος της Πολυνησίας", εξέδωσε το 2017 ένα έγχρωμο ασημένιο νόμισμα αξίας δύο δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, με θέμα την...

Η πρώτη μαζική εργατική εξέγερση στην ιστορία ξέσπασε στην αρχαία Αίγυπτο τον 12ο...

Η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην ιστορία έλαβε χώρα στην αρχαία Αίγυπτο τον 12ο αιώνα π.Χ., όταν οι εργάτες στη νεκρόπολη της «Κοιλάδας των Βασιλιάδων»...

Ματίας Ρουστ: Ο τολμηρός Γερμανός που διαπέρασε την πανίσχυρη σοβιετική αεράμυνα και προσγειώθηκε...

Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου λίγο πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ. , συγκεκριμένα το 1987, ένα απίστευτο...

Πώς γεννήθηκαν τα μαθηματικά; – Το συναρπαστικό ταξίδι τους στην αρχαιότητα

Τα ελληνικά μαθηματικά ήταν προϊόν εσωτερικής αναζήτησης και φιλοσοφίας, ή προέκυψαν από τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων;Τα ελληνικά μαθηματικά παραπέμπουν στα μαθηματικά που είναι...

Η «Μπέμπα» της Τρούμπας: Η θρυλική ιέρεια του έρωτα που επέλεγε αποκλειστικά μαθητές

Η Τρούμπα στον Πειραιά ήταν γνωστή για τον αγοραίο έρωτα, με την «Μπέμπα» να ξεχωρίζει ως θρυλική μορφή που δεχόταν αποκλειστικά μαθητές, προσφέροντάς τους...

Νικόλαος Ρουσσέν: Ο θρυλικός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού – Έπεσε από πυρά Ελλήνων στασιαστών (φωτό)

Ο Νικόλαος Ρουσσέν, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, διακρίθηκε για τη δράση του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρετώντας σε υποβρύχια και συμμετέχοντας σε πολεμικές...

Βίντεο: Τα προεόρτια της «woke» κουλτούρας – Το 1971 το BBC έστελνε γυναίκα ρεπόρτερ να φλερτάρει αγνώστους άνδρες

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα του BBC το 1971, όπου μια γυναίκα ρεπόρτερ φλέρταρε με αγνώστους άνδρες στο δρόμο, για να διερευνήσει τις...

Συγκλονιστικό βίντεο: Η ιστορική στιγμή της αυστραλιανής τηλεόρασης στην έγχρωμη μετάδοση live το 1975!

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα ιστορικό βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που η αυστραλιανή τηλεόραση πέρασε από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη μετάδοση το 1975. Η...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σπάνιο βίντεο αποκαλύπτει τον Χίτλερ παραισθησιακό στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936!

Νέο βίντεο δείχνει τον Α.Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του...

Αποκαλύπτουμε – Μητσοτάκης & Αργυρός: Μυστικό δείπνο με τις συζύγους τους σε λαμπερό εστιατόριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δημοφιλής τραγουδιστής Κωνσταντίνος...

Σοκ στην εθνική ρυθμικής της Ιταλίας: “Μας άφηναν ημίγυμνες και μας φυλάκιζαν σε δωμάτιο”

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για ψυχολογική βία και κακοποίηση νεαρών αθλητριών...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ