Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μαυσωλείο μονομάχου με επιγραφή στη νότια Ιταλία, στην περιοχή της Καμπανίας. Οι ανασκαφές στη ρωμαϊκή αποικία Liternum, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα π.Χ., αποκάλυψαν μια νεκρόπολη που αποτελούνταν από δύο ταφικούς περιβόλους συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων, περικλειόμενους από λευκούς γκρίζους ογκόλιθους με κόκκινες λεπτομέρειες.
Η νεκρόπολη περιλάμβανε διάφορους τρόπους ταφής, όπως τεφροδόχους σε σοβατισμένες κόγχες, οστεοφυλάκια και περιβόλους στο πάτωμα. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν μαρμάρινα κενοτάφια και το κενοτάφιο του μονομάχου με επιγραφή, που τεκμηριώνει την αξία αυτών των μαχητών στη ρωμαϊκή κοινωνία και υποδηλώνει ότι η πόλη αποτελούσε τόπο ανάπαυσης για τους μονομάχους μετά την καριέρα τους.
Σύμφωνα με τον Έφορο Μαριάνο Νούτζο, η περιοχή του Τζουλιάνο διανύει μια εξαιρετική περίοδο ανακαλύψεων που εμπλουτίζουν την κατανόηση της ιστορίας της αποικίας Liternum. Οι ανασκαφές συνεχίζονται με την προσδοκία να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για τη θέση του Liternum στη Via Domitiana, έναν δρόμο που συνέδεε τη Ρώμη με την Καμπανία και ήταν γνωστός για τους πολυάριθμους τάφους του.
Πιο αναλυτικά:
Αρχαίο μαυσωλείο με την επιγραφή μονομάχου ανακαλύφθηκε στη νότια Ιταλία, στην περιοχή της Καμπανίας.
Οι ανασκαφές σε μια γνωστή ρωμαϊκή αποικία ονόματι Liternum έφεραν στο «φως» τη νεκρόπολη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο τάφος ενός μονομάχου με την αντίστοιχη επιγραφή προς τιμήν του.
Το μαυσωλείο με την επιγραφή βρίσκεται στον σημερινό δήμο Τζουλιάνο στην Καμπανία. Η τοποθεσία χρονολογείται στον πρώτο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος οριστικής ανάπαυσης των εξεχόντων μονομάχων.
Σε σχετική ανακοίνωση από την Εποπτεία Αρχαιολογίας της μητροπολιτικής περιοχής της Νάπολης αναφέρεται πως χάρη στην αξιολόγηση της τοποθεσίας και στην ανάκτηση νομισμάτων, λαμπτήρων και κεραμικών, έρχονται νέες πληροφορίες για το πώς άλλαξαν τα ταφικά έθιμα στην ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Η νεκρόπολη στο Liternum αποτελούνταν από δύο ταφικούς περιβόλους, συνολικού εμβαδού περίπου 450 τετραγωνικών μέτρων και περικλείονταν σε λευκούς γκρίζους ογκόλιθους με κόκκινες λεπτομέρειες.
Οι νεκροί ενταφιάζονταν εκεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων ταφικών τεφροδόχων μέσα σε περίπου 20 σοβατισμένες κόγχες, μεγάλα οστεοφυλάκια και περιβόλους στο πάτωμα σφραγισμένοι με στέγες από κεραμίδια.
Μεταξύ των ανακαλύψεων ήταν διάφορα μαρμάρινα κενοτάφια, μερικά από τα οποία παρέμειναν άθικτα, καθώς και το κενοτάφιο του μονομάχου με την αντίστοιχη επιγραφή. Το τελευταίο τεκμηριώνει την αξία και τη μνήμη αυτών των μαχητών στη ρωμαϊκή κοινωνία, αναφέρεται σε δήλωση της Εποπτείας.
Η παρουσία του στο Liternum υποδηλώνει ότι η πόλη ήταν το σπίτι των μονομάχων που, μετά την ένδοξη πορεία τους στην αρένα, έβρισκαν εκεί τον τόπο ανάπαυσής τους.
«Η περιοχή του Τζουλιάνο βιώνει μια εξαιρετική περίοδο ανακαλύψεων, πρώτα με τον τάφο του Κέρβερου και τώρα με αυτήν τη νεκρόπολη», είπε ο Έφορος Μαριάνο Νούτζο. «Η ποιότητα των δομών και η εξαιρετική κατάσταση διατήρησής τους εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για την ιστορία της αποικίας Liternum και εμβαθύνουν τη μελέτη του κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου της εποχής».
Οι ανασκαφές συνεχίζονται και είναι πιθανόν να αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερα στοιχεία για τη θέση του Liternum στη Via Domitiana, έναν δρόμο που οδηγούσε από τη Ρώμη στην Καμπανία και ήταν γνωστό ότι ήταν γεμάτος από τάφους.