Ένα κορίτσι 3,5 ετών, η Ζιβ Νιτζάν, ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο φυλαχτό σκαραβαίου ηλικίας περίπου 3.800 ετών κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο Τελ Αζέκα του Ισραήλ. Το εύρημα εντοπίστηκε ενώ περπατούσαν σε ένα μονοπάτι και η οικογένεια το ανέφερε αμέσως στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σκαραβαίος συμβόλιζε στην αρχαία Αίγυπτο την ανάσταση και την αιώνια ζωή. Τέτοια φυλαχτά χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς, φοριούνταν στο σώμα ή τοποθετούνταν σε τάφους και κτίρια, ενώ τα μεγαλύτερα είχαν ιεροτελεστικό χαρακτήρα και τοποθετούνταν στις μούμιες των φαραώ.
Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ απένειμε τιμητική διάκριση στη μικρή Ζιβ για την ανακάλυψή της, ενώ το φυλαχτό θα συμπεριληφθεί σε έκθεση αρχαιολογίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς τόνισε ότι η ανακάλυψη αποδεικνύει πως ακόμη και τα παιδιά μπορούν να συμβάλουν στην ανακάλυψη της Ιστορίας.
Πιο αναλυτικά:
Ένα κορίτσι μόλις 3,5 ετών, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο Ισραήλ, ανακάλυψε κατά λάθος ένα αρχαίο φυλαχτό σκαραβαίου ηλικίας περίπου 3.800 ετών.
Η Ζιβ Νιτζάν βρήκε το φυλαχτό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Τελ Αζέκα, όπως δήλωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ το πρωί της Τρίτης. Περπατούσαμε οικογενειακώς σ’ ένα μονοπάτι όταν η Ζιβ έσκυψε και βρήκε το φυλαχτό, είπε η αδελφή της, Ομέρ Νιτζάν, στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
«Όταν το έτριψε και αφαίρεσε την άμμο από αυτό, είδαμε κάτι διαφορετικό», είπε η Ομέρ. «Φώναξα τους γονείς μας να έρθουν να δουν την όμορφη πέτρα που υπήρχε στο φυλακτό και συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ανακαλύψει ένα αρχαιολογικό εύρημα! Το αναφέραμε αμέσως στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ», συμπλήρωσε.
Το φυλαχτό που βρήκε η Ζιβ έχει σχήμα σκαραβαίου ή σκαθαριού, ανέφερε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σε σχετικό δελτίο Τύπου. Ο σκαραβαίος, έντομο της τάξης των κολεόπτερων συμβόλιζε στην αρχαία Αίγυπτο την ανάσταση ή την εκ νέου γέννηση, καθώς και την αιώνια ζωή των ένδοξων νεκρών.
Το όνομα του σκαραβαίου προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη “hprr”, που σημαίνει «δημιουργώ», σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων και το Μουσείο McClung του πανεπιστημίου του Τενεσί. Οι Αιγύπτιοι νόμιζαν ότι ο σκαραβαίος συμβόλιζε την ενσάρκωση του Δημιουργού Θεού.
Η δρ. Ντάφνα Μπεν-Τορ, με εξειδίκευση στα αρχαία φυλαχτά, είπε στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ότι οι σκαραβαίοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως φυλαχτά. «Βρέθηκαν σε τάφους, σε δημόσια κτήρια και σε ιδιωτικές κατοικίες», ανέφερε η ίδια. «Μερικές φορές φέρουν σύμβολα και μηνύματα που αντικατοπτρίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή το καθεστώς».
Σκαραβαίοι μικρού μεγέθους χρησιμοποιούνταν ως φυλακτό και φοριούνταν στον λαιμό, στο μπράτσο ή στο δάχτυλο του χεριού. Σκαραβαίοι μεγάλου μεγέθους (μήκους 5 – 7,5 εκατοστών) είχαν ιεροτελεστικό χαρακτήρα και τοποθετούνταν από τους ιερείς στους τάφους των φαραώ και στις μούμιες στο σημείο του σώματος που βρίσκεται η καρδιά.
Η Σέιμον Γκέντλερ, αρχαιολόγος που συνεργάζεται με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, είπε ότι η Ziβ και η οικογένειά της έπραξαν ορθά, εφόσον ανέφεραν την ανακάλυψή τους στον αρμόδιο φορέα. Από την πλευρά της, η Αρχή Αρχαιοτήτων απέδωσε στη μικρή μία τιμητική διάκριση.
Το φυλαχτό θα είναι μέρος μιας έκθεσης αρχαιολογίας, η οποία θα λάβει χώρα τις ημέρες του Πάσχα, στην πανεπιστημιούπολη του Ισραήλ και θα περιλαμβάνει αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως σφραγίδες των Φαραώ, αιγυπτιακά αγάλματα και τελετουργικά αγγεία, ανέφερε η Αρχή.
Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς δήλωσε πως «ο σκαραβαίος που βρέθηκε από τη Ζιβ αποδεικνύει πως ακόμη και τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στην ανακάλυψη της Ιστορίας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.