Μια απειλούμενη γιγάντια χελώνα έγινε η γηραιότερη για πρώτη φορά μαμά του είδους της αφού απέκτησε τα πρώτα της μωρά σε ηλικία περίπου 100 ετών.
Ο Ζωολογικός Κήπος της Φιλαδέλφειας εκκόλαψε πρόσφατα αυγά που γέννησε μια ηλικιωμένη χελώνα από το δυτικό Σάντα Κρουζ Γκαλαπάγκος ( Chelonoidis niger porteri ), που ονομάστηκε Mommy. Η ακριβής ηλικία της είναι άγνωστη, αλλά η μαμά ήταν στον ζωολογικό κήπο για περισσότερα από 90 χρόνια.
Οι χελώνες της Δυτικής Σάντα Κρουζ Γκαλαπάγκος κινδυνεύουν σε κρίσιμο βαθμό στην πατρίδα τους στα νησιά Γκαλαπάγκος και υπάρχουν λιγότερες από 50 που φυλάσσονται στους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ζωολογικός κήπος της Φιλαδέλφειας εκκολάπτει χελώνες της δυτικής Santa Cruz Galápagos στα 150 και πλέον χρόνια ιστορίας του, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ζωολογικό κήπο.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του ζωολογικού κήπου της Φιλαδέλφειας και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι που θα μοιραστούμε αυτά τα νέα με την πόλη, την περιοχή και τον κόσμο μας», δήλωσε στη δήλωση η Jo-Elle Mogerman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ζωολογικού κήπου της Φιλαδέλφειας. «Η μαμά έφτασε στο ζωολογικό κήπο το 1932, που σημαίνει ότι όποιος έχει επισκεφτεί τον ζωολογικό κήπο τα τελευταία 92 χρόνια πιθανότατα την έχει δει».
Οι χελώνες της Δυτικής Σάντα Κρουζ Γκαλαπάγκος είναι υποείδος των χελώνων των Γκαλαπάγκος. Αυτές οι γιγάντιες χελώνες είναι το μεγαλύτερο είδος χελώνας στη Γη. Τα αρσενικά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα θηλυκά και μεγαλώνουν περίπου 1,8 μέτρα σε μήκος, γέρνοντας τη ζυγαριά σε περίπου 260 κιλά, σύμφωνα με τη Συμμαχία Wildlife Zoo του Σαν Ντιέγκο .
Οι χελώνες και άλλα ερπετά παραμένουν συνήθως ικανά να αναπαράγονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους μετά την ωρίμανση, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να αναπαράγονται μέχρι τα βαθιά γεράματα. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πόσο μπορούν να ζήσουν οι χελώνες των Γκαλαπάγκος, αλλά μία χελώνα καταγράφηκε να φτάνει στην ηλικία των 171 ετών, σύμφωνα με τη Συμμαχία Άγριας Ζωής του Σαν Ντιέγκο .
Μετά το ζευγάρωμα, η μαμά γέννησε 16 αυγά τον Νοέμβριο του 2024. Οι φύλακες πήραν τα αυγά και τα τοποθέτησαν σε μια τεχνητή θερμοκοιτίδα. Όπως οι περισσότερες χελώνες, το φύλο των χελωνών των Γκαλαπάγκος που εκκολάπτονται καθορίζεται από τη θερμοκρασία στην οποία επωάζονται τα αυγά. Θερμοκρασίες κάτω από 82,4 βαθμούς Φαρενάιτ (28 βαθμοί Κελσίου) παράγουν αρσενικά, ενώ θερμοκρασίες πάνω από 29,5 βαθμούς Φαρενάιτ παράγουν θηλυκά.
Η Ashley Ortega, η οποία συντονίζει το Σχέδιο Επιβίωσης Ειδών Χελώνας σε αιχμαλωσία των Γκαλαπάγκος στον ζωολογικό κήπο Gladys Porter στο Τέξας, είπε ότι ήταν «ενθουσιασμένοι» που υποδέχτηκαν τα νεογνά και σημείωσε ότι η μαμά που έγινε το γηραιότερο θηλυκό του είδους της έκανε το κατόρθωμα ακόμα πιο απίστευτο.
«Πριν από τα νεογνά, υπήρχαν μόνο 44 μεμονωμένες χελώνες Western Santa Cruz Giant σε όλους τους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ μαζί, επομένως αυτές οι νεότερες προσθήκες αντιπροσωπεύουν μια νέα γενετική γενεαλογία και κάποια αναγκαία βοήθεια στον πληθυσμό του είδους», είπε ο Ortega. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία σε άλλους διαπιστευμένους ζωολογικούς κήπους, καθώς η ομάδα στο Philly έχει καταφέρει κάτι που ήταν φαινομενικά αδύνατο».