Αποκαλύπτονται οι πέντε πιο μυστικιστικές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Μια περιήγηση στις πέντε ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας: Ελευσίνα, Αθήνα, Δήλος, Ολυμπία και Δελφοί, κέντρα λατρείας και πολιτισμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός.

  • Ελευσίνα

Η λέξη Ελευσίς-ίνος αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ορφικό ύμνο «Δήμητρος θυμίαμα».

Επιπλέον, ο Ησύχιος μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού.

Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος Ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του Ιέρειες της θεάς Δήμητρας.

Ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα, τον ήρωα Ελευσίνα, έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης.

Σε όλα τα αρχαία κείμενα η λέξη Ελευσίς δεν υπάρχει παρά μόνο σε συνάρτηση με τη θεά Δήμητρα ή στα Ελευσίνια Μυστήρια. Έτσι έγινε γνωστή η Ελευσίνα στην αρχαιότητα κι έτσι μένει για πάντα.

Σαισαρία, η Ελευσίνα, από την ιέρεια Σαισάρα. Ελευσίνα, από τον ήρωα της τον Ελευσίνα. Ελευσίς, από την έλευση της θεάς Δήμητρας. Στην ελληνιστική εποχή από την πόλη άποικοι ίδρυσαν μια ομώνυμη πόλη πλάι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ένα χωριό Ελευσίς στην όαση του Φαγιούμ.

Τα Ελευσίνια ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα της Αττικής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Επρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας: έχοντας ξεκινήσει από τη Σαμοθράκη και τα Καβείρια Μυστήρια μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα από Θράκες αποίκους.

Άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη κατά τον καιρό του Πεισίστρατου και έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους κατά το χρυσό Αιώνα του Περικλή.

  • Αθήνα

Η αρχαία Αθήνα (Αθηναι) ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας και μία από τις σημαντικότατες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα. Τα όρια της περιλάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Αττικής.

Οι Αθηναίοι πέρα από την Αττική κυριαρχούσαν μέσω του ισχυρού τους στόλου σε έναν μεγάλο αριθμό ιωνικών αποικιών στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αττική άλλωστε αποτελούσε και την μητρόπολη των περισσότερων ιωνικών αποικιών.

Οι Αθηναίοι συνόρευαν βόρεια με τους Βοιωτούς και δυτικά με τους Μεγαρείς, με τους οποίους βρίσκονταν συχνά σε σύγκρουση.

Η αρχαία Αθήνα πρωταγωνίστησε στους Περσικούς πολέμους, ηγήθηκε της συμμαχίας της Δήλου, καθώς και της μιας από τις δύο συμμαχίες οι οποίες συγκρούστηκαν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η Αττική ήταν από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που δεν έγινε εγκατάσταση Δωριέων καθώς εκεί οι Δωριείς αποκρούστηκαν (μύθος του βασιλιά Κόδρου).

Στην Αττική σταδιακά διαμορφώθηκε μία ξεχωριστή διάλεκτος της ιωνικής, η αττική διάλεκτος που έγινε η γλώσσα των γραμμάτων και των τεχνών στην αρχαιότητα. Στην περιοχή της Αττικής υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία από την νεολιθική εποχή.

Πρώτος μυθικός βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας στον οποίο αποδίδεται η επιλογή της θεάς Αθηνάς ως προστάτιδας θεάς της πόλης.

Τα πρώιμα χρόνια της εποχής του χαλκού οι Αθηναίοι φαίνεται να βρίσκονταν υποταγμένοι στους Κρήτες, όπως φαίνεται και από τον μύθο του Θησέα.

Το σημαντικότερο γεγονός, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου από τον Θησέα, ίσως και αλληγορικός μύθος, για την μελλοντική εξέλιξη της πόλης στάθηκε η συνένωση των δώδεκα οικισμών, που είχαν ιδρυθεί στην περιοχή της Αττικής, σε ένα κράτος, με την Αθήνα ως κεντρική εστία.

Την Μυκηναϊκή περίοδο οι Αθηναίοι βρίσκονταν στην σκιά των ισχυρών Μυκηναϊκών κέντρων της περιόδου. Ο Όμηρος αναφέρει συμμετοχή της Αθήνας στον Τρωικό πόλεμο, με 50 πλοία και αρχηγό τον Μενεσθέα.

Την περίοδο της καθόδου των Δωριέων οι Αθηναίοι αντιστάθηκαν με επιτυχία. Σε καμία άλλη πόλη της αρχαίας Ελλάδας δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ οι τέχνες και τα γράμματα όσο στην αρχαία Αθήνα καθώς εκεί αναπτύχθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει αυτό το αξιοθαύμαστο πολιτιστικό δημιούργημα.

Οι λόγοι που αυτό συνέβη ιδιαίτερα στην Αθήνα ήταν η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος, η μεγάλη εισροή πλούτου στην πόλη, αλλά και η έντονη συναναστροφή και ανταλλαγή ιδεών με ξένους λαούς και πολιτισμούς μέσω του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου Αθηναϊκού εμπορίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτιστικού δημιουργήματος της αρχαίας Ελλάδας οφείλεται στην Αθήνα. Εκεί δημιουργήθηκε το θέατρο, πρωτοεφαρμόστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, η ρητορική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική κ.α.

Από την Αθήνα ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών της αρχαιότητας, όπως οι Δραματικοί ποιητές Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αριστοφάνης, οι φιλόσοφοι Σωκράτης και Πλάτωνας, οι ιστορικοί Θουκυδίδης και Ξενοφώντας, οι ρήτορες Λυσίας, Ισοκράτης και Δημοσθένης ο γλύπτης Φειδίας κ.α. Επίσης οι φιλόσοφοι Αριστοτέλης, Αναξαγόρας, Επίκουρος και Ζήνων έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα λειτούργησαν και οι μεγάλες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο του Αριστοτέλη και αργότερα η σχολή των Επικούρειων φιλοσόφων και των Στωικών. Στον χώρο της Αττικής υπήρχαν μερικοί από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας.

Ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος ήταν η Ακρόπολη στον οποίο λατρευόταν η θεά Αθηνά. Η ακρόπολη ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς Αθηνάς στην αρχαία Ελλάδα.

Μετά την αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ. ανοικοδομήθηκαν στην Ακρόπολη εντυπωσιακά μνημεία κάτω από την επίβλεψη των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων και γλυπτών της αρχαιότητας όπως του Φειδία, του Ικτίνου, του Καλλικράτη κ.α.

Πολύ σημαντικός λατρευτικός χώρος ήταν το Σούνιο, αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα. Στο Σούνιο υπήρχε σημαντικός ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα που σώζεται μέχρι σήμερα.

Στην Ελευσίνα λατρευόταν η θεά Δήμητρα και η περιοχή ήταν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους στην αρχαία Αθήνα.

Εκεί διεξάγονταν κάθε χρόνο τα Ελευσίνια Μυστήρια σημαντική γιορτή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.

Στην ανατολική Αττική υπήρχαν άλλοι τρεις σημαντικοί λατρευτικοί χώροι.

Η Βραυρώνα στην περιοχή του αρχαίου Αθηναϊκού δήμου της Αραφήνος, που ήταν λατρευτικός χώρος της Άρτεμης, ο Ραμνούντας, στην περιοχή του αρχαίου Αθηναϊκού δήμου του Μαραθώνα, όπου λατρευόταν η θεά Νέμεση και το Αμφιαράειο στα σύνορα με την Βοιωτία, σημαντικό μαντείο αφιερωμένο τον μυθικό ήρωα Αμφιάραο.

  • Δήλος

Η Δήλος, είναι μικρή νήσος των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα του θεού Απόλλωνα, εξ ου και η επωνυμία του Δήλιος και εκ τούτου σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο που εξελίχθηκε ομοίως και σε εμπορικό.

Ο κάτοικος της Δήλου καλείται Δήλιος, ή Δηλιεύς (΄΄Δήλιοι ή Δηλιείς). Όταν η Ήρα έμαθε ότι η Λητώ ήταν έγκυος από το Δία, απαγόρευσε στη Λητώ να γεννήσει σε στεριά και σε οποιοδήποτε μέρος κάτω από τον ήλιο. Ή γέννησή του Απολλωνα αναφέρει πως αυτή πραγματοποιήθηκε στο νησί Ορτυγία Δήλος) από τη Λητώ που υπήρξε σύζυγος του Δία πριν από την Ήρα.

Λόγω της μεγάλης ζήλιας της Ήρας για την Λητώ, κανένας τόπος δεν τη δεχόταν να γεννήσει εκτός από την Ορτυγία.

Ήταν ένα νησί που έως τότε έπλεε ελεύθερο στα κύματα κι έτσι ήταν δύσκολο η Ήρα να ανιχνεύσει την τοποθεσία στην οποία η Λητώ είχε καταφύγει. Αργότερα, ο Δίας σταθεροποίησε το νησί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γέννηση του Απόλλωνα.

Οι πόνοι του τοκετού διήρκεσαν εννιά μέρες και εννιά νύχτες και τότε η Ειλείθυια, η μαμή, που η Ήρα κρατούσε επίτηδες κοντά της, μπόρεσε να διαφύγει ώστε να βοηθήσει την ετοιμόγεννη Λητώ. Πρώτη γεννήθηκε η Άρτεμις και ύστερα ο Απόλλωνας. Η Ορτυγία ονομάστηκε Δήλος επειδή εκεί αποκαλύφθηκε (δήλος, δηλαδή φανερός) ο θεός Απόλλωνας.

  • Ολυμπία

Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων.

Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.

Αντίστοιχες γιορτές ήταν τα Πύθια που διοργανώνονταν προς τιμήν του Απόλλωνος στους Δελφούς, τα Ίσθμια προς τιμήν του Ποσειδώνος στον Ισθμό της Κορίνθου και τα Νέμεα, επίσης προς τιμήν του Διός στο ιερό του στη Νεμέα.

Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Την Ελληνιστική περίοδο ανεγέρθηκαν αρκετά οικοδομάματα, κυρίως κοσμικού χαρακτήρα, όπως το γυμνάσιο και η παλαίστρα, και στα ρωμαϊκά χρόνια έγιναν μετασκευές στα ήδη υπάρχοντα.

Οικοδομήθηκαν επίσης θέρμες, πολυτελείς κατοικίες και το υδραγωγείο. Η λειτουργία του ιερού χώρου συνεχίσθηκε κανονικά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια επί Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄, με διάταγμά του απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί, ενώ επί Θεοδοσίου Β΄, επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.).

  • Δελφοί

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών στον μεσαίωνα (570-780μ.χ).

Στην περιοχή των Δελφών υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γαίας και φύλακάς του είχε τοποθετηθεί ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Κύριος του ιερού έγινε ο Απόλλωνας όταν σκότωσε τον Πύθωνα.

Στη συνέχεια ο θεός μεταμορφωμένος σε δελφίνι μετέφερε στην περιοχή Κρήτες, οι οποίοι ίδρυσαν το ιερό του. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις στις τοπικές γιορτές, όπως τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλια, τα Θεοφάνεια, και τα Πύθια.

Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών έχουν εντοπιστεί στο Κωρύκειο Άντρο και χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.) Στο ξεκίνημα της Μυκηναϊκής περιόδου εγκαταστάθηκαν στο χώρο των Δελφών Αχαιοί προερχόμενοι από τη Θεσσαλία και ίδρυσαν οργανωμένη πόλη.

Από την πόλη αυτή έχουν βρεθεί κατάλοιπα μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείου. Πιστεύεται πως αντιστοιχεί στην πόλη που αναφέρεται στον κατάλογο των Νεών της Ιλιάδας, με το όνομα Πυθώ.

Η Πυθώ ήταν μία από τις εννέα Φωκικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, στο πλευρό των υπολοίπων Αχαιών.

Με το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου η πόλη εγκαταλείφθηκε, όπως και πολλά ακόμα Μυκηναϊκά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.Για τους επόμενους τέσσερις αιώνες δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική εγκατάσταση στην περιοχή.

Τα ευρήματα από την περιοχή παρέμειναν ελάχιστα και πολύ αποσπασματικά μέχρι τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και επικράτησε οριστικά η λατρεία του Απόλλωνα και άρχισε η ανάπτυξη του ιερού και του μαντείου.

Προς το τέλος του 7ου αι. π.Χ. οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία» ή «Προνοία» και είχε δικό της τέμενος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποκαλύπτονται οι πέντε πιο μυστικιστικές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές συνθέσεις

Λάκης Γαβαλάς για Λάνθιμο: «Ορθώς απορρίφθηκε το αίτημα για την Ακρόπολη επειδή πρέπει να…»

Τουρκία: Θριαμβευτική επανεκλογή Οζέλ στο συνέδριο του CHP – Αποκάλεσε τον Ερντογάν «αρχηγό χούντας»

Βίντεο-σοκ από την απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι του Σάββα Πούμπουρα: Καρέ – καρέ το δραματικό ανθρωποκυνηγητό

Σορός άγνωστης γυναίκας εντοπίστηκε στα νερά του Ισθμού της Κορίνθου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-2: Οι ερυθρόλευκες πήραν το θρίλερ και έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους τελικούς της Volley League γυναικών

Σοκαριστικό θέαμα: Εκκλησία στη Βρετανία μετατρέπεται σε ρινγκ για να μαγνητίσει πιστούς, vid

Γιώργος Καρκάς: «Όταν μίλησα στον πατέρα μου για τις ερωτικές μου προτιμήσεις, μου είπε…»

Μυστήριο γύρω από την «Ατλαντίδα της Ιαπωνίας» που θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν από 12.000 χρόνια

Με το φάσμα της παγκόσμιας ύφεσης ανοίγουν αύριο οι διεθνείς αγορές – Έντονες ανησυχίες για νέα κατάρρευση στους χρηματιστηριακούς δείκτες

Προκλητική στάση Τουρκίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: “Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα δεν θα επιτραπούν”

Belharra: Ενθουσιασμός με τις θαλάσσιες δοκιμές της φρεγάτας «Amiral Ronarc’h»

ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για εβδομάδες» διαβεβαιώνει ο υπουργός Εμπορίου

00:00 / 00:00

Για πρώτη φορά αναδύεται το πρόσωπο γυναίκας που βίωσε τη Μυκηναϊκή εποχή

Η ψηφιακή τεχνολογία αναδόμησης προσώπου αποκάλυψε το πρόσωπο μιας γυναίκας που έζησε πριν από 3.500 χρόνια στις Μυκήνες, συνδέοντάς την με τη μυθική εποχή...

6 Απριλίου 1941: Πως αποκάλυψε η γερμανική προπαγάνδα την εισβολή στην Ελλάδα μέσα...

Δείτε πως είδαν οι Γερμανοί πολίτες την επίθεση στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 μέσα απο τα νέα της εποχής που προβλήθηκαν στους...

Τρομακτικό ατύχημα με φορτηγό σε δρόμο της Κίνας, vid

Ως εκ θαύματος ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο:😳 Terrifying Moment Lorry Turns Into A Transformer And Ploughs Into A Tree...

Αυτή είναι η μυστηριώδης προφητεία που πρέπει να εκπληρωθεί πριν αποκαλυφθεί η Κιβωτός της Διαθήκης

Η Αποκάλυψη του Βαρούχ, ένα μη κανονικό βιβλίο της Βίβλου που γράφτηκε μεταξύ του 1ου και 2ου αιώνα π.Χ., περιέχει μια προφητεία σχετικά με...

Αποκάλυψη: Αυτή η ελληνική πόλη στέφεται αρχαιότερη της Ευρώπης

Το Άργος είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με ιστορία 7.000 ετών και εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα. Αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο...

Εσείς γνωρίζατε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν εφεύρει πρώτοι την ενδοδαπέδια θέρμανση;

Οι Μινωίτες ανέπτυξαν εξαιρετικά προηγμένες βιοκλιματικές τεχνικές κατασκευής κατοικιών, με τοίχους από λάσπη, πέτρες και φυσικά υλικά όπως αυγά και μαλλί. Σχεδίαζαν τα σπίτια...

Βίλα Μαργαρίτα: Το μαγευτικό αρχοντικό της Αθήνας με τα 32 δωμάτια και τις...

Η βίλα Μαργαρίτα ήταν μια εντυπωσιακή γοτθικού τύπου έπαυλη στους Αμπελοκήπους της Αθήνας, η οποία χτίστηκε γύρω στο 1900 από έναν Αρμένιο έμπορο. Το...

Το σοκαριστικό μυστήριο – Τι απέγινε το μέντιουμ που προέβλεψε τη δολοφονία του Τζον Κένεντι;

Η Jeane Dixon ήταν ένα διάσημο μέντιουμ και αστρολόγος που έγινε γνωστή μετά την πρόβλεψη της δολοφονίας του Προέδρου Κένεντι. Κατάφερε να αναπτύξει μια...

Αποκαλύπτεται το αρχιτεκτονικό υπερθέαμα της Κίνας που καθηλώνει, video

Οι Κινέζοι μηχανικοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.Η...

«Ντιρλάντα-ντα»: Η συναρπαστική ιστορία του πιο αινιγματικού ελληνικού τραγουδιού

Το «Ντιρλαντά» ήταν ένα διάσημο ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας του '70 που έγινε γνωστό παγκοσμίως, ακόμη και στην Ιαπωνία, χάρη στους Έλληνες ναυτικούς και...

Αριστοτέλης: Τα τέσσερα μυστικά του για απόλυτη ευτυχία στη ζωή

Ο Αριστοτέλης προτείνει τέσσερις κανόνες για την επίτευξη της ευτυχίας: θάρρος, ευγένεια, μεγαλοπρέπεια και ταπεινότητα. Το θάρρος αφορά στην αντιμετώπιση των φόβων, ενώ η...

Αποκάλυψη: Πού κρύβονταν οι μυθικοί «Κήποι του Μίδα» στην Ελλάδα;

Η Νάουσα, μια πόλη στην Ημαθία, συνδέεται ιστορικά με τους μυθικούς Κήπους του Μίδα και είναι γνωστή για την εξαιρετική φυσική της ομορφιά, με...

Αποστολή στον Άρη: To «Nighthawk» είναι το επαναστατικό ελικόπτερο εξερεύνησης που ετοιμάζει η...

Η NASA σχεδιάζει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του Άρη με ένα προηγμένο ελικόπτερο που ονομάζεται Mars Chopper, μετά την επιτυχία του μικρού drone Ingenuity....

Η ελληνική σειρά που εκτόξευσε την τηλεθέαση και σήμερα διασώζονται μόλις 6 επεισόδια

Η τηλεοπτική σειρά "Τα Λιονταράκια του Κυρ Ηλία" ήταν μια δημοφιλής κωμική σειρά που προβλήθηκε το 1985 στην ΕΡΤ1, παρουσιάζοντας την καθημερινότητα δύο γειτονικών...

Τα τεστ εγκυμοσύνης στην Αρχαία Ελλάδα: Το μυστικό διαγνωστικό μείγμα του Ιπποκράτη

Στην αρχαιότητα, οι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν διαφορετικές μεθόδους για να διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη. Οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, είχαν ένα τεστ με σπόρους κριθαριού και σιταριού,...

Δέκα διαχρονικά και συγκλονιστικά αποφθέγματα του Σωκράτη που θα φωτίσουν τη ζωή σου

Ο Σωκράτης παρουσιάζει μια σειρά από σοφά αποφθέγματα που στόχο έχουν να προβληματίσουν και να καθοδηγήσουν τον άνθρωπο σε μια ηθική και συνειδητή ζωή,...

Δίσκος της Φαιστού: Το άλυτο αίνιγμα της αρχαιολογίας που μαγνητίζει μέχρι σήμερα – Κρύβει 241 σύμβολα

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό μυστήριο που ανακαλύφθηκε το 1908 στην Κρήτη από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ. Κατασκευασμένος από πηλό με...

Επιστήμονες αναδημιούργησαν το πρόσωπο γυναίκας που έζησε στις Μυκήνες πριν 3.500 χρόνια

Επιστήμονες αναδημιούργησαν το πρόσωπο γυναίκας, η οποία έζησε πριν από περίπου 3.500 χρόνια στις Μυκήνες.Η γυναίκα ήταν γύρω στα 30 όταν θάφτηκε σε ένα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Σεϊταρίδης: «Είπα στη γυναίκα μου, ότι κλείσαμε εδώ τον κύκλο μας» – Αποχαιρέτησε...

Ο Γιώργος Σεϊταρίδης, ο γοητευτικός ηθοποιός που είχε χαθεί...

Σταύρος Νικολαΐδης: «Ευχαριστώ που με εξευτέλισες» – Η συγκλονιστική αντίδραση του πατέρα του στην...

Ο Σταύρος Νικολαΐδης παραχώρησε μια ειλικρινή συνέντευξη όπου αποκάλυψε...

Γιώργος Καφετζόπουλος: «Έτσι εξηγούνται πολλά» – Το επικό πείραγμα στον πατέρα του μετά τη...

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος συνελήφθη από τις Αρχές για κατοχή...

Σεισμός στη βαθμολογία της Euroleague: Η εξασφαλισμένη δεκάδα και η τετραπλή ισοπαλία

Μία αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου της...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ