Ακολουθεί το αφιέρωμα του ΓΕΣ στον εμβληματικό Φιλέλληνα, Λόρδο Βύρωνα.
Ο Λόρδος Βύρων μεγάλωσε στη Σκωτία, σπούδασε στο κολέγιο του Χάροου και στο Καίμπριτζ. Κληρονόμησε την περιουσία και τον τίτλο του θείου του το 1809, οπότε και έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων.
Από το 1809 έως και το 1811 ταξίδεψε στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το 1812 δημοσίευσε ένα μέρος του έργου του με τίτλο Child Harold που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τα επόμενα χρόνια έγραψε ποιήματα που έπλασαν το βυρωνικό μύθο (Ο Γιαούρ, Ο Κουρσάρος, Δον Ζουάν, κ.ά.). Στο διάστημα που έζησε στην Ιταλία αναμείχθηκε στην κίνηση των Καρμπονάρων και σε άλλα κινήματα.

Ο Λόρδος Βύρων ήταν ένας άνθρωπος της εποχής του, η μόρφωσή του, η παιδεία του, η αφοσίωσή του στο φιλελευθερισμό, στη δημοκρατία και στο ελεύθερο πνεύμα, τον έκανε περισσότερο φιλέλληνα, καθώς έβλεπε τη μελλοντική Ελλάδα ως ένα ευρωπαϊκό εθνικό κράτος με ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς.
Ο Λόρδος Βύρων έφτασε στο Μεσολόγγι την 5η Ιανουαρίου 1824, συνέβαλε στην οργάνωση της άμυνας της πόλης και ανέλαβε τη συντήρηση στρατιωτικού σώματος 40 Σουλιωτών με δικά του έξοδα. Το Φεβρουάριο είχε υποστεί μια επιληπτική κρίση και φαίνεται να μην συνήλθε ποτέ πραγματικά.

Ο συνδυασμός του ανθυγιεινού κλίματος και της ανθυγιεινής διατροφής, προκάλεσαν την τελευταία του ασθένεια. Οι γιατροί τον αποτελείωσαν, καθώς πέντε ή έξι από αυτούς συναγωνίζονταν ποιος θα του κάνει όλο και περισσότερη αφαίμαξη. Στις αρχές Απριλίου αρρώστησε με υψηλό πυρετό και στις 7 Απριλίου 1824 πέθανε. Ανάμεσα στο παραλήρημά του καθώς πλησίαζε το τέλος, τα περίφημα τελευταία του λόγια θεωρείται πως ήταν: «Καημένη Ελλάδα».

Έξι μέρες μετά το θάνατό του έφτασε το αγγλικό πλοίο «Φλόριντα» με τον Έντουαρντ Μπλακιέρ, ο οποίος συνόδευε το πρώτο δάνειο στην Ελλάδα. Το πλοίο «Φλόριντα» μετέφερε τη σορό του Λόρδου Βύρωνος στην Αγγλία.

Ο Διονύσιος Σολωμός εμπνευσμένος από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνος συνέθεσε την Ωδή εις τον θάνατον του Λορδ Μπάιρον.