Αποκαλύφθηκε η θρυλική γέφυρα της Αμφίπολης όπου διάβηκαν ο Μέγας Αλέξανδρος & ο Απόστολος Παύλος

Η ιστορική ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, μήκους 275 μέτρων, που συνέδεε τις όχθες του Στρυμόνα και είχε σημαντικό ρόλο στην εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, ηλικίας 2.500 ετών, αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό έργο που μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Διήλθαν από αυτήν σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Βρασίδας, ο Φίλιππος Β’, ο Απόστολος Παύλος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η γέφυρα είχε μήκος 275 μέτρα, πλάτος 5,5-6 μέτρα και ήταν κατασκευασμένη από εκατοντάδες ξύλινους πασσάλους με επιμελημένη επεξεργασία. Συνέδεε τις όχθες του Στρυμόνα, ενώνοντας την πόλη με το λιμάνι και διευκολύνοντας το εμπόριο και τη μεταφορά προϊόντων από το όρος Παγγαίο.

Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες έγιναν από τον Δημήτρη Λαζαρίδη το 1977-1978, όπου αποκαλύφθηκαν πάνω από 1.250 πάσσαλοι. Σήμερα, 101 πάσσαλοι διατηρούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, κοντά στην αρχική τους θέση, αποτελώντας σημαντικό μνημείο της αρχαίας ελληνικής τεχνικής κληρονομιάς.

Πιο αναλυτικά:

Από τη λήθη και τη φθορά του χρόνου, βγαίνει ένα σπουδαίο τεχνικό έργο, ηλικίας 2.500 ετών, που μνημονεύεται στον Θουκυδίδη.

Μάλιστα, πάνω της περπάτησε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας όταν κυρίευσε την Αμφίπολη το 424 π.Χ. κι αργότερα τη διάβηκε ο Φίλιππος Β’ και οι επίγονοί του καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου που η πόλη ήταν τμήμα του μακεδονικού βασιλείου και κέντρο του μακεδονικού εμπορίου.

Στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους πέρασε από εκεί -το 49/50 μ.Χ.- ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη και τον 9ο αιώνα Σλάβοι ηγεμόνες που επέδραμαν με βιαιότητα, ενώ τον 13ο-14ο αιώνα από το κατάστρωμά της περνούσαν καθημερινά μοναχοί και ηγούμενοι, καθώς ο χώρος της Αμφίπολης ήταν τμήμα των μετοχίων μονών του Αγίου Όρους.

Ήταν η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης για την οποία η πρώτη γραπτή αναφορά υπάρχει στον Θουκυδίδη (Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου ΙV, 103) και με βάση αυτή τη μαρτυρία η χρονολόγησή της τοποθετείται στους κλασικούς χρόνους και συγκεκριμένα στο τέλους του 5ου π.Χ. αιώνα (480-323 π.Χ.).

Ο Θουκυδίδης μάλιστα αναφέρει ότι ήταν κομβικό σημείο για την έκβαση του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας επικράτησε του Κλέωνα και εξασφάλισε πρόσβαση μέσω αυτής στην πόλη και στο λιμάνι της Αμφίπολης.

Εκτός του Θουκυδίδη αναφορές υπάρχουν και σε άλλους γνωστούς αρχαίους συγγραφείς, στον Ηρόδοτο, στον Ευριπίδη, αλλά και αργότερα στην “Αλεξάνδρου Ανάβασις” του Αρριανού, όπου περιγράφεται η διέλευση του Στρυμόνα από τον Μεγαλέξανδρο στην εκστρατεία του προς την Ασία.

Μετά την ήττα των Μακεδόνων στην Πύδνα το 168 π.Χ. η Αμφίπολη έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και διατήρησε τη σημασία και τη σπουδαιότητά της, λόγω της θέσης της και της έντονης ανάπτυξής της, στην οποία συντέλεσε και η διέλευση της Εγνατίας Οδού.

Επισκευαστικές εργασίες έγιναν τόσο κατά τους ελληνιστικούς όσο και στους ρωμαϊκούς χρόνους από τον Αυτοκράτορα Αύγουστο (27π.Χ.-14 μ.Χ.) ή τον Τιβέριο (14 μ.Χ-37 μ.Χ.), αλλά και στους βυζαντινούς χρόνους, όπου πολλά μοναστήρια του Αγίου Όρους διατηρούσαν μετόχια στην περιοχή και εκμεταλλεύονταν μεγάλες εκτάσεις.

Το 1861 ωστόσο πρέπει να είχε ήδη καταστραφεί ή να ήταν σε πολύ κακή κατάσταση όπως μαρτυρούν οι περιγραφές του Γάλλου αρχαιολόγου Léon Heuzey που μαζί με τον αρχιτέκτονα Honoré Daumet περιηγούνταν στη Μακεδονία και αναφέρουν ότι το πέρασμα του ποταμού γινόταν με σχεδίες κοντά στην περιοχή των δύο βυζαντινών πύργων.

Η γέφυρα ένωνε τις όχθες του ποταμού Στρυμόνα συνδέοντας την πόλη με το λιμάνι και ο ρόλος της στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης ήταν σημαντικός, αφού η εξαγωγή της ναυπηγήσιμης ξυλείας και του μεταλλευτικού αποθέματος του όρους Παγγαίου προς την ενδοχώρα και τον νότιο ελλαδικό χώρο γινόταν μέσω των υδάτινων διαδρομών.

Ήταν οργανικά συνδεδεμένη με την Πύλη Γ΄ της Αμφίπολης, η οποία κατασκευάστηκε προφανώς μαζί με την επέκταση του τείχους του 424-422 π.Χ., σύμφωνα πάντα με την περιγραφή του Θουκυδίδη, ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του περάσματος. Προκειμένου μάλιστα να προστατευτεί από τις πλημμύρες του ποταμού Στρυμόνα ενισχύονταν με ξύλινους πάσσαλους σφηνωμένους στο αμμώδες έδαφος της περιοχής.

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης είχε μήκος 275 μέτρα, πλάτος 5,5-6 μέτρα και ήταν φτιαγμένη από εκατοντάδες ξύλινους πάσσαλους τα άκρα των οποίων ήταν πελεκημένα, ώστε να καταλήγουν σε αιχμή τοποθετημένη ενίοτε σε σιδερένια κεφαλή, επίσης αιχμηρή.

Οι ανασκαφές και οι 101 πάσσαλοι που διασώζονται ως σήμερα

Τα πρώτα αρχαιολογικά δεδομένα της γέφυρας ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών από τον Δημήτρη Λαζαρίδη -που έχει ταυτίσει το όνομά του με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης- το 1977-1978, όταν και αποκαλύφθηκε η πασσαλόπηκτη υποδομή της. Τα στοιχεία που βρέθηκαν -πάσσαλοι, κορμοί δέντρων και δοκοί- ήταν πάνω από 1.250 αλλά η κατάσταση διατήρησής του δε ήταν για όλα καλή. Στην επιφάνεια βγήκαν μόνο 220 πάσσαλοι. Η υγρασία του εδάφους, που ήταν δίπλα στο ποτάμι, διατήρησε τα ξύλα σε πολύ καλή κατάσταση, όταν ωστόσο εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον αλλοιώθηκαν και επήλθε η φθορά.

Σήμερα 101 πάσσαλοι και εκμαγεία πασσάλων της υποδομής, διατηρούνται και βρίσκονται σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης πολύ κοντά στο σημείο της αρχικής τους θέσης κατά την αρχαιότητα.

Οι πάσσαλοι έχουν βρεθεί στις όχθες του ποταμού και εκτιμάται ότι πάνω σε αυτούς πρέπει να είχε αναπτυχθεί ένα σύστημα διαδοκίδας (με σταυρωτά δοκάρια), όπου θα στερεώνονταν το ξύλινο κατάστρωμα. Λόγω των καταστροφών οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τη συνέχεια της γέφυρας μέσα στο ποτάμι, καθώς επίσης και στην απέναντι όχθη.

Οι πάσσαλοι βρίσκονται σήμερα τοποθετημένοι στη σειρά, καλυμμένοι με μεταλλικό στέγαστρο, το οποίο τοποθετήθηκε τη δεκαετία του 1970 και χρήζει αντικατάστασης.

Το υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε την αντικατάσταση του στεγάστρου στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα έργο προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, την εποπτεία υλοποίησης του οποίου θα έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, και το θέμα συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το στέγαστρο θα είναι μεταλλικό, συνολικού εμβαδού περίπου 800 τ.μ., διαστάσεων 17μ. Χ 46,60 μ., με μέγιστο ύψος 4.30 μέτρα και ελάχιστο 3 μέτρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση του νέου στέγαστρου έχει ως στόχο τον σεβασμό προς την ιστορικότητα του μνημείου, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του μορφολογίας και γενικά των αξιών του, την αρμονική ενσωμάτωση στο φυσικό τοπίο του χώρου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την αποκάλυψή του, καθώς και την εξασφάλιση της απαραίτητης προστασίας σε αυτό.

Εξωτερικά του στεγάστρου θα τοποθετηθούν χιαστί σύνδεσμοι δυσκαμψίας (αντιανέμια) και ανάμεσα στα υποστυλώματα ένα πλέγμα ορθογωνικής κοπής για την προστασία του μνημείου από πουλιά και ζώα. Η επιλογή του πλέγματος αυτού έγινε αφενός για να μην εμποδίζεται η θέαση του μνημείου με τους πασσάλους, καθώς ο χώρος είναι επισκέψιμος κι αφετέρου για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη προστασία του.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ντόναλτ Τραμπ: Επιτίθεται στο Χάρβαρντ – Κόβει επιχορηγήσεις 2,7 εκατ. δολάρια λόγω «ιδεολογίας»

ΔΟΑΕ: Ο γενικός διευθυντής προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

New York Times: Ο Τραμπ εμπόδισε κρίσιμο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

ΗΠΑ: Ο Τραμπ βάζει “λουκέτο” στην πράσινη ενέργεια – Ματαιώνει εμβληματικό υπεράκτιο αιολικό έργο στη Νέα Υόρκη

Μεξικό: Απορρίπτει κατηγορηματικά την επανασύνδεση με τον Ισημερινό

Εντοπίστηκε ο 11χρονος που χάθηκε στο Γαλάτσι – Επίσημη ενημέρωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο σκηνοθέτης του «Home Alone 2» επιθυμεί να διαγράψει τη σκηνή με τον Τραμπ αλλά τρέμει την απέλαση – «Εύχομαι να είχε εξαφανιστεί»

ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο: Η μάχη στην Πυλαία και το όνειρο κατάκτησης του FIBA Europe Cup από τους Θεσσαλονικείς

Tesla: Έτοιμοι οι υπερταχυφορτιστές στα Ιωάννινα

ΑΕΚ – Ναντέρ: Αποκαλύφθηκε το ραντεβού της μάχης για το εισιτήριο στο Final 4 του Basketball Champions League

Αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό, ριζικά ανανεωμένο Subaru Outback

Champions League: Άρσεναλ – Παρί Σεν Ζερμέν και Μπαρτσελόνα – Ίντερ οι μεγάλες μάχες των ημιτελικών

Αποκαλύφθηκε η συγκλονιστική Ford Mustang Mach-E με μεταμορφωμένη εμφάνιση

Σύσκεψη Νετανιάχου με την ειδική ομάδα για τη διάσωση των ομήρων της Χαμάς

Όλγα Κεφαλογιάννη: Με chic ανοιξιάτικο look στο κέντρο της Αθήνας

00:00 / 00:00

Γεια σου, Flipper! Η Google δημιούργησε τεχνητή νοημοσύνη…για να συνομιλεί με δελφίνια

Η Google παρουσίασε το Dolphin Gemma, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας των δελφινιών, τα οποία θεωρούνται από...

Γυναίκα αποκαλύπτει συγκλονιστική θεωρία ότι ποτέ δεν πεθαίνουμε πραγματικά και σοκάρει το διαδίκτυο

Η Joli Moli, μια χρήστης του TikTok, παρουσίασε μια θεωρητική προσέγγιση σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, υποστηρίζοντας ότι δεν πεθαίνουμε πραγματικά, αλλά η συνείδησή...

Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας – Το συγκλονιστικό ρεκόρ των 830.000 θυμάτων

Το 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας σημειώθηκε ο φονικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία, με μέγεθος μεταξύ 8 και 8,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ,...

Τζυκάνιο: Το συναρπαστικό άθλημα που μάγευε τους Βυζαντινούς ευγενείς

Το τζυκάνιο ήταν ένα αθλητικό παιχνίδι παρόμοιο με το πόλο επί ίππου, το οποίο προήλθε από την Περσική Αυτοκρατορία και υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς....

“Κολοσσιαίο καλαμάρι” καταγράφεται σε κάμερα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια ανακάλυψης!

Το κολοσσιαίο καλαμάρι περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1925 με βάση δείγματα από το στομάχι μιας εμπορικά κυνηγημένης φάλαινας.Έναν αιώνα αργότερα, ένα διεθνές ταξίδι...

Σωσίες παγκόσμιων ηγετών: Τα εκπληκτικά δίδυμά τους αποκαλύπτονται (φωτο-βίντεο)

Πολλοί διάσημοι ηγέτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία, είχαν σωσίες που έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό.Από τον Στάλιν και τον στρατάρχη Μοντγκόμερι μέχρι...

Λομβαρδοί: Οι πολεμιστές που μεταμόρφωσαν την Ιταλία

Οι Λομβαρδοί, προερχόμενοι από τη Σκανδιναβία, μετανάστευσαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά γνωστοί ως Βίνιλοι, μετονομάστηκαν σε Λογγοβάρδους...

Δέκα διαχρονικά και συγκλονιστικά αποφθέγματα του Σωκράτη που θα φωτίσουν τη ζωή σου

Ο Σωκράτης παρουσιάζει μια σειρά από σοφά αποφθέγματα που στόχο έχουν να προσφέρουν βαθιές διδαχές για τη ζωή, την ηθική και τη γνώση. Τονίζει...

Ποια είναι η ιστορία της χειραψίας; – Το εκπληκτικό μυστικό πίσω από την...

Η χειραψία αποτελεί μια παγκόσμια χειρονομία επικοινωνίας με βαθιές ιστορικές ρίζες, η οποία αρχικά ήταν ένδειξη καχυποψίας και ασφάλειας, καθώς οι άνθρωποι έτειναν το...

Βρετανία: Βρέθηκε βιβλίο σε γραφείο μουσείου που είναι δεμένο με το δέρμα ενός...

Στο Μουσείο Moyse's Hall ανακαλύφθηκε ένα δεύτερο βιβλίο δεμένο με το δέρμα του διαβόητου Βρετανού δολοφόνου William Corder, ο οποίος εκτελέστηκε το 1828 για...

Πώς γεννήθηκε το όνομα Ψυρρή και ποιοι ήταν οι θρυλικοί κουτσαβάκηδες;

Ο Ψυρρής είναι μια ιστορική συνοικία της Αθήνας, με πρώτη αναφορά σε γαλλικό βιβλίο του 1678. Η προέλευση του ονόματος αποδίδεται είτε στη λέξη...

Όταν χαρίστηκε το κολοσσιαίο χρέος της ηττημένης Γερμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το 1953 υπεγράφη η «Συμφωνία του Λονδίνου» μεταξύ πιστωτών και Γερμανίας, προβλέποντας κούρεμα 60% των γερμανικών χρεών. Η συμφωνία περιείχε ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, με...

Αποκαλύπτουμε τον αληθινό εφευρέτη του τηλεφώνου

Έχουν περάσει μόλις 24 χρόνια από τότε που το αμερικανικό Κογκρέσο πήρε την απόφαση που άλλαξε την αρχή της ιστορίας μιας εφεύρεσης που χρησιμοποιούμε...

Ελβετία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν βέλος 3.000 ετών φτιαγμένο από μετεωρίτη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Ελβετία μια αιχμή βέλους από μετεωρίτη, η οποία χρονολογείται γύρω στο 900 π.Χ. και βρέθηκε κοντά στη λίμνη Μπιέλ κατά τη...

Επιστήμονες στην Κίνα εντόπισαν μυστηριώδες αρχαίο κρανίο που δεν ταιριάζει με κανένα ανθρώπινο είδος (φώτο)

Ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν ένα αρχαίο κρανίο που διαφέρει σημαντικά από τα γνωστά ανθρώπινα είδη. Το απολιθωμένο κρανίο ανήκει σε παιδί 12-13 ετών και...

Γιατί οι επιστήμονες τρέμουν να αποσφραγίσουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας;

Ο τάφος του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, παραμένει κλειστός και απόρρητος, παρά το γεγονός ότι η τοποθεσία του είναι γνωστή. Βρίσκεται...

Αυστραλία: Το έθνος που μεταμόρφωσε εγκληματίες σε φύλακες του νόμου

Στα πρώτα χρόνια της αποίκησης της Αυστραλίας, οι πεζοναύτες του Βρετανικού Ναυτικού ανέλαβαν την αστυνόμευση. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της...

Πύθων: Το φοβερό τέρας που κυριαρχούσε στο Μαντείο των Δελφών

Ο Πύθων ήταν ένα μυθολογικό τέρας με σώμα φιδιού, γεννημένο από τη Γαία μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο οποίος φύλαγε το Μαντείο των...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Πόρτο Ράφτη: «Για έναν ηλίθιο να χαθεί άδικα;», ξεσπά ο πατέρας της 30χρονης που...

Μια 30χρονη γυναίκα που είχε εξαφανιστεί στον Άλιμο βρέθηκε...

Νικολέτα Κοτσαηλίδου: «Ευχόμουν να γεννηθώ άντρας! Λατρεύω τις γυναίκες αλλά…»

Η Νικολέτα Κοτσαηλίδου προσκλήθηκε στην εκπομπή The 2night show...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ