Παρμενίων: Η τραγική πτώση του θρυλικού στρατηγού του Φιλίππου Β’

Ο θρυλικός στρατηγός Παρμενίων, ο πιο σημαντικός συνεργάτης του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, τιμωρήθηκε άδικα με θάνατο κατόπιν εντολής του Αλεξάνδρου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Παρμενίων ήταν ένας σημαντικός Μακεδόνας στρατηγός που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και διετέλεσε στενός συνεργάτης του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του Φιλίππου και αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος στρατηγός του, συμμετέχοντας σε πολλές μάχες και συμβάλλοντας στην επέκταση του Μακεδονικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, ο Παρμενίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε σημαντικές μάχες όπως αυτή στον Γρανικό ποταμό και στην Ισσό. Παρά τις διαφωνίες του με τον Αλέξανδρο σχετικά με τη στρατηγική των επιθέσεων, παρέμεινε πιστός και αποτελεσματικός διοικητής, διοικώντας την αριστερή πτέρυγα του στρατεύματος και συμβάλλοντας σημαντικά στις νίκες των Μακεδόνων.

Στα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του, συμμετείχε στις κρίσιμες μάχες των Γαυγαμήλων, όπου και πάλι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για άμεση επίθεση. Παρά την εμπειρία και τη στρατηγική του ικανότητα, η πορεία της καριέρας του τερματίστηκε τραγικά, καθώς αργότερα κατηγορήθηκε για συνωμοσία και εκτελέστηκε με εντολή του Αλεξάνδρου.

Πιο αναλυτικά:

Ο Παρμενίων (περίπου 400 π.Χ. – 330 π.Χ.) ήταν στρατηγός της Μακεδονίας, ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συμμετείχε σε πολλές μάχες συμβάλλοντας στην εξάπλωση του Μακεδονικού Κράτους, και στην εκστρατεία του Αλέξανδρου για την κατάκτηση της Περσίας.

Στο πλευρό του Φιλίππου και στο προσκήνιο της Ιστορίας εμφανίζεται για πρώτη φορά περίπου το 359 π.Χ.. Πριν από αυτό το έτος τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του.

Ήταν η εποχή που ο Φίλιππος σαν αντιβασιλέας και κηδεμόνας του ανιψιού του Αμύντα αγωνιζόταν να διασώσει ότι μπορούσε από τις επιδρομές των Ιλλυρίων,των Παιόνων και των Θρακών στην Μακεδονία καθώς και να θωρακιστεί από την αυξανόμενη διείσδυση στη Μακεδονία των Ελλήνων του Νότου (Αθήνα, Θήβα, κλπ) και των αποικιών τους (Όλυνθος και υπόλοιπη Χαλκιδική, Αμφίπολη, Μεθώνη, κλπ).

Ο Παρμενίων γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Φιλίππου και έγινε ο πιο σημαντικός στρατηγός του. Ο Φίλιππος συνήθιζε να λέει: Δεν καταλαβαίνω τους Αθηναίους.

Αυτοί εκλέγουν δέκα στρατηγούς με κλήρωση. Εγώ έχω μόνο έναν, τον Παρμενίωνα. Ο Παρμενίων νίκησε πολλές φορές τους αντιπάλους της Μακεδονίας στην Ευρώπη.

Το 336 π.Χ. μετά το συνέδριο της Κορίνθου, ο Φίλιππος αποφάσισε να στείλει αυτόν και το στρατηγό Άτταλο στην Μικρά Ασία για να προετοιμάσουν το έδαφος για την Ελληνική εισβολή επικεφαλής 10.000 ανδρών. Την ίδια χρονιά ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και ο Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο.

Ο Άτταλος επειδή υποστήριξε τους ανταγωνιστές του Αλέξανδρου, κατ’εντολή του ιδίου δολοφονήθηκε και έτσι ο Παρμενίων έμεινε μόνος αρχηγός του στρατεύματος στην Μικρά Ασία.

Αρχικά είχε κάποιες επιτυχίες, αλλά μετά την αντεπίθεση του Περσικού στρατού υπό τον Ρόδιο Μέμνονα, αναγκάστηκε να περιοριστεί στην περιοχή του Ελλησπόντου για να διασφαλίσει ασφαλή δίοδο για το κυρίως στράτευμα που θα ακολουθούσε.

Η εκστρατεία στην Ασία

Την άνοιξη του 334 π.Χ. ο Αλέξανδρος αποβιβάστηκε με 35.000 περίπου στρατιώτες στην Ασία και ο Παρμενίων τον συνάντησε στην Τρωάδα. Μαζί κατευθύνθηκαν στο Γρανικό ποταμό, όπου έγινε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της εκστρατείας στην Ασία.

Όταν έφτασαν κοντά στο στρατό των Περσών για αναγνώριση ο Παρμενίων συνέστησε στον Αλέξανδρο να περιμένουν την επόμενη μέρα για να επιτεθούν γιατί οι άνδρες ήταν κατάκοποι.

Ο Αλέξανδρος όμως αποφάσισε να επιτεθεί για να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ο ήλιος ήταν στα μάτια των Περσών και το ότι είχαν τοποθετήσει το ιππικό ως αμυντικό όπλο. Η μάχη έληξε με νίκη των Ελλήνων συμμάχων.

Μετά από αυτή τη μάχη ο Αλέξανδρος κινήθηκε προς το νότο και κυρίευσε τις Σάρδεις. Από εκεί συνέχισε προς το νότο, ενώ ο Παρμενίων προς τα ανατολικά, και το εσωτερικό της Μικράς Ασίας όπου κυρίευσε το Γόρδιο. Εκεί ξανασυναντήθηκαν με τον Αλέξανδρο τον χειμώνα του 334/333 π.Χ..

Πριν τη μάχη της Ισσού ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά μετά από ένα μπάνιο στον ποταμό Κύδνο. Ο γιατρός του, Φίλιππος ο Ακαρνάνας παρασκεύασε ένα φάρμακο για να τον θεραπεύσει.

Ο Παρμενίων όμως του έστειλε ένα γράμμα με το οποίο τον προειδοποιούσε για πληροφορίες που είχε ότι ο γιατρός του ήταν πληρωμένος από τους Πέρσες για να τον δηλητηριάσει. Ο Αλέξανδρος όμως, πίνοντας το φάρμακο που του έδωσε ο Φίλιππος, απέδειξε ότι ο Παρμενίων είχε κάνει λάθος.

Στη μάχη της Ισσού, το καλοκαίρι του 333 π.Χ., ο Παρμενίων ήταν διοικητής της αριστερής πλευράς του στρατεύματος στην οποία ήταν ενταγμένο το Θεσσαλικό ιππικό που έδωσε μεγάλο αγώνα. Μετά τη νικηφόρα έκβαση και αυτής της μάχης και μάλιστα με αρχηγό των Περσών το βασιλιά τους, Δαρείο Γ’ Κοδομανό, που τράπηκε σε φυγή, ο Παρμενίων κατευθύνθηκε στη Δαμασκό όπου κατάσχεσε το εκεί περσικό θησαυροφυλάκιο καθώς και την αλληλογραφία του Δαρείου με τους Έλληνες που ακόμη δρούσαν κατά των Μακεδόνων στην κυρίως Ελλάδα.

Το 332 π.Χ. ο στρατός κυρίευσε, μετά από πολιορκία, την Τύρο και τη Γάζα και έφτασε στην Αίγυπτο όπου ο Αλέξανδρος έγινε δεκτός από τους Αιγυπτίους σαν ελευθερωτής. Εκεί, ο μικρότερος γιος του Παρμενίωνα, ο Έκτορας πνίγηκε κολυμπώντας στο Νείλο.

Το 331 π.Χ., ο Ελληνικός στρατός συναντήθηκε και πάλι με τον Περσικό για την τελευταία και την πιο σκληρή αναμέτρησή τους στα Γαυγάμηλα, κοντά στην πόλη Ερμπίλ, στο σημερινό Ιράκ.

Εκεί και πάλι στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε πριν τη μάχη ο Παρμενίων υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να επιτεθούν αμέσως πριν ξεκουραστούν οι στρατιώτες και γίνει αναγνώριση του εδάφους, καθώς σίγουρα οι Πέρσες θα είχαν διαμορφώσει κατάλληλα το πεδίο της μάχης με παγίδες και εμπόδια, τα οποία σίγουρα θα ήταν επιζήμια για το στράτευμα και για την έκβαση της μάχης αν τα ανακάλυπταν την ώρα της μάχης. Αυτή τη φορά ο Αλέξανδρος άκουσε τον Παρμενίωνα και περίμενε.

Τη νύχτα πριν τη μάχη ο Παρμενίων πρότεινε στον Αλέξανδρο κάνουν νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση στο στρατόπεδο των Περσών, αλλά ο Αλέξανδρος αρνήθηκε. Στην μάχη των Γαυγαμήλων ο Παρμενίων ήταν διοικητής της αριστερής πτέρυγας του στρατεύματος.

Όμως απέτυχε να συγχρονισθεί με την κίνηση του υπόλοιπου στρατού, και το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να αντέξει ενάντια στις επιθέσεις του Περσικού ιππικού. Σε αυτή την μάχη ήταν περίπου 70 ετών.

Τον επόμενο χρόνο, τοποθετήθηκε από τον Αλέξανδρο διοικητής του στρατού που θα έμενε στα Εκβάτανα, θερινή κατοικία των Περσών βασιλέων. Όταν τον ίδιο χρόνο ο Αλέξανδρος έκανε εκστρατεία στα ανατολικά αυτής της πόλης και κοντά στις νότιες και ανατολικές ακτές της Κασπίας και στη συνέχεια καταδιώκοντας το Δαρείο -επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο δεύτερος γιος του Παρμενίωνα, Νικάνωρ- ο Παρμενίων κατευθύνθηκε δυτικά αυτής της πόλης κοντά στις δυτικές ακτές της Κασπίας, φτάνοντας στις παρυφές του Καυκάσου. Αυτή ήταν και η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση στην οποία πήρε μέρος.

Είχε αντιδράσει σφοδρά στην πυρπόληση της Περσέπολης η οποία είχε διαταχθεί από τον Αλέξανδρο λίγους μήνες πριν.

Θάνατος

Το φθινόπωρο του 330 π.Χ., ενώ ο Αλέξανδρος βρισκόταν στη Δραγγιανή, στα ανατολικά του Ιράν, ο μεγαλύτερος και τελευταίος επιζών γιος του Παρμενίωνα, Φιλώτας -που ήταν μάλιστα και διοικητής του ιππικού των εταίρων- συνωμότησε με άλλους αξιωματικούς με σκοπό να δολοφονήσει τον Αλέξανδρο. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και οι περισσότεροι συνωμότες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Φιλώτας, μετά από βασανιστήρια ομολόγησε την ενοχή του.

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι παλαιότερα αυτός και ο Παρμενίωνας είχαν σκεφθεί να δολοφονήσουν τον Αλέξανδρο, αλλά δεν το είχαν κάνει φοβούμενοι τον αντίκτυπο που θα είχε στο στρατό στην μέση της εκστρατείας. Αυτή τη φορά όμως, ο Φιλώτας είχε δράσει χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας του. Μετά από αυτή την ομολογία ο Αλέξανδρος πήρε την απόφασή του. Έδωσε εντολή να εκτελεστεί ο Φιλώτας, και έστειλε έναν αξιωματικό στα Εκβάτανα με διαταγή να δολοφονηθεί ο Παρμενίων προτού φτάσουν εκεί τα νέα της εκτέλεσης του γιου του και χωρίς να προκληθεί η παραμικρή αναταραχή στο εκεί στράτευμα, όπως και έγινε.

Η δολοφονία του Παρμενίωνα κατ’εντολή του Αλέξανδρου, παρ´όλο που εξασφάλισε την υπακοή του στρατού στα μετόπισθεν, θεωρήθηκε άδικη από πολλούς Μακεδόνες. Ο Παρμενίων είχε προσφέρει πάρα πολλά στον Φίλιππο και στον Αλέξανδρο και τίποτα από αυτά δεν είχε σταθεί ικανό να του δώσει τουλάχιστον μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Κλείτος ο Μέλας, ο άνθρωπος που είχε σώσει τη ζωή του Αλέξανδρου στο Γρανικό ποταμό, δολοφονήθηκε από αυτόν, όταν στην μέση μιας οινοποσίας τον εξόργισε παραπονούμενος για πολλές ενέργειες του, όπως την υιοθέτηση του περσικού εθίμου της προσκύνησης του Βασιλιά από τους υπηκόους του και τον παραγκωνισμό ή την εκτέλεση επιφανών αξιωματικών, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Παρμενίωνα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Michelle Trachtenberg: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της – Η ανακοίνωση του ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης

Συντάξεις: Εκταμίευση αναδρομικών με ταχύτατες δίκες για 500.000 συνταξιούχους

Η Γη της Ελιάς: Ο μαγευτικός ιατρός κατακτά τις καρδιές και την εμπιστοσύνη όλων

Προκόπης Αγαθοκλέους: Η εκπληκτική του μεταμόρφωση σε Άγιο Παΐσιο

Ιωάννα Τούνη: Ο μεγιστάνας και ο… παλιός έρωτας – Τι αποκαλύπτεται για την προσωπική της ζωή

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Τροχαίο στην Εγνατία: Τη Μεγάλη Παρασκευή στο εδώλιο ο 38χρονος οδηγός – Στο μικροσκόπιο η χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης

Αποκαλύπτεται ο χάρτης με τις «Θαλάσσιες Ζώνες», το «Καλώδιο» και τα κρίσιμα διδάγματα από το Oruc Reis

Κρι Κρι: Πώς απειλούν οι δασμοί Τραμπ τις εξαγωγές στις ΗΠΑ – Οι προκλήσεις για ανατιμήσεις

Ποια ακίνητα-φιλέτα βάζει στο στόχαστρο πρώτα η ΕΤΑΔ

Ακρίβεια: Στο «μικροσκόπιο» τα μέτρα που λήγουν στις 30 Απριλίου – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Μόνιμες προσλήψεις στο ίδιο το ΑΣΕΠ – Δείτε πώς

Νέα Φιλαδέλφεια: Πέντε μαθητές ξυλοκόπησαν βάναυσα 12χρονο επειδή “πρόδωσε” το bullying στη δασκάλα του

Τουλάχιστον ένας νεκρός από αμερικανικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, καταγγέλλουν οι Χούθι

ΗΠΑ: Συναγερμός από τη Fed για σοκ στην οικονομία και εκτίναξη τιμών από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ – Νέα πτώση στα χρηματιστήρια

00:00 / 00:00

Γεια σου, Flipper! Η Google δημιούργησε τεχνητή νοημοσύνη…για να συνομιλεί με δελφίνια

Η Google παρουσίασε το Dolphin Gemma, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας των δελφινιών, τα οποία θεωρούνται από...

Γυναίκα αποκαλύπτει συγκλονιστική θεωρία ότι ποτέ δεν πεθαίνουμε πραγματικά και σοκάρει το διαδίκτυο

Η Joli Moli, μια χρήστης του TikTok, παρουσίασε μια θεωρητική προσέγγιση σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, υποστηρίζοντας ότι δεν πεθαίνουμε πραγματικά, αλλά η συνείδησή...

Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας – Το συγκλονιστικό ρεκόρ των 830.000 θυμάτων

Το 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας σημειώθηκε ο φονικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία, με μέγεθος μεταξύ 8 και 8,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ,...

Τζυκάνιο: Το συναρπαστικό άθλημα που μάγευε τους Βυζαντινούς ευγενείς

Το τζυκάνιο ήταν ένα αθλητικό παιχνίδι παρόμοιο με το πόλο επί ίππου, το οποίο προήλθε από την Περσική Αυτοκρατορία και υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς....

“Κολοσσιαίο καλαμάρι” καταγράφεται σε κάμερα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια ανακάλυψης!

Το κολοσσιαίο καλαμάρι περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1925 με βάση δείγματα από το στομάχι μιας εμπορικά κυνηγημένης φάλαινας.Έναν αιώνα αργότερα, ένα διεθνές ταξίδι...

Σωσίες παγκόσμιων ηγετών: Τα εκπληκτικά δίδυμά τους αποκαλύπτονται (φωτο-βίντεο)

Πολλοί διάσημοι ηγέτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία, είχαν σωσίες που έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό.Από τον Στάλιν και τον στρατάρχη Μοντγκόμερι μέχρι...

Λομβαρδοί: Οι πολεμιστές που μεταμόρφωσαν την Ιταλία

Οι Λομβαρδοί, προερχόμενοι από τη Σκανδιναβία, μετανάστευσαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά γνωστοί ως Βίνιλοι, μετονομάστηκαν σε Λογγοβάρδους...

Δέκα διαχρονικά και συγκλονιστικά αποφθέγματα του Σωκράτη που θα φωτίσουν τη ζωή σου

Ο Σωκράτης παρουσιάζει μια σειρά από σοφά αποφθέγματα που στόχο έχουν να προσφέρουν βαθιές διδαχές για τη ζωή, την ηθική και τη γνώση. Τονίζει...

Ποια είναι η ιστορία της χειραψίας; – Το εκπληκτικό μυστικό πίσω από την...

Η χειραψία αποτελεί μια παγκόσμια χειρονομία επικοινωνίας με βαθιές ιστορικές ρίζες, η οποία αρχικά ήταν ένδειξη καχυποψίας και ασφάλειας, καθώς οι άνθρωποι έτειναν το...

Βρετανία: Βρέθηκε βιβλίο σε γραφείο μουσείου που είναι δεμένο με το δέρμα ενός...

Στο Μουσείο Moyse's Hall ανακαλύφθηκε ένα δεύτερο βιβλίο δεμένο με το δέρμα του διαβόητου Βρετανού δολοφόνου William Corder, ο οποίος εκτελέστηκε το 1828 για...

Πώς γεννήθηκε το όνομα Ψυρρή και ποιοι ήταν οι θρυλικοί κουτσαβάκηδες;

Ο Ψυρρής είναι μια ιστορική συνοικία της Αθήνας, με πρώτη αναφορά σε γαλλικό βιβλίο του 1678. Η προέλευση του ονόματος αποδίδεται είτε στη λέξη...

Όταν χαρίστηκε το κολοσσιαίο χρέος της ηττημένης Γερμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το 1953 υπεγράφη η «Συμφωνία του Λονδίνου» μεταξύ πιστωτών και Γερμανίας, προβλέποντας κούρεμα 60% των γερμανικών χρεών. Η συμφωνία περιείχε ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, με...

Αποκαλύπτουμε τον αληθινό εφευρέτη του τηλεφώνου

Έχουν περάσει μόλις 24 χρόνια από τότε που το αμερικανικό Κογκρέσο πήρε την απόφαση που άλλαξε την αρχή της ιστορίας μιας εφεύρεσης που χρησιμοποιούμε...

Ελβετία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν βέλος 3.000 ετών φτιαγμένο από μετεωρίτη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Ελβετία μια αιχμή βέλους από μετεωρίτη, η οποία χρονολογείται γύρω στο 900 π.Χ. και βρέθηκε κοντά στη λίμνη Μπιέλ κατά τη...

Επιστήμονες στην Κίνα εντόπισαν μυστηριώδες αρχαίο κρανίο που δεν ταιριάζει με κανένα ανθρώπινο είδος (φώτο)

Ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν ένα αρχαίο κρανίο που διαφέρει σημαντικά από τα γνωστά ανθρώπινα είδη. Το απολιθωμένο κρανίο ανήκει σε παιδί 12-13 ετών και...

Γιατί οι επιστήμονες τρέμουν να αποσφραγίσουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας;

Ο τάφος του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, παραμένει κλειστός και απόρρητος, παρά το γεγονός ότι η τοποθεσία του είναι γνωστή. Βρίσκεται...

Αυστραλία: Το έθνος που μεταμόρφωσε εγκληματίες σε φύλακες του νόμου

Στα πρώτα χρόνια της αποίκησης της Αυστραλίας, οι πεζοναύτες του Βρετανικού Ναυτικού ανέλαβαν την αστυνόμευση. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της...

Πύθων: Το φοβερό τέρας που κυριαρχούσε στο Μαντείο των Δελφών

Ο Πύθων ήταν ένα μυθολογικό τέρας με σώμα φιδιού, γεννημένο από τη Γαία μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο οποίος φύλαγε το Μαντείο των...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Πόρτο Ράφτη: «Για έναν ηλίθιο να χαθεί άδικα;», ξεσπά ο πατέρας της 30χρονης που...

Μια 30χρονη γυναίκα που είχε εξαφανιστεί στον Άλιμο βρέθηκε...

Νικολέτα Κοτσαηλίδου: «Ευχόμουν να γεννηθώ άντρας! Λατρεύω τις γυναίκες αλλά…»

Η Νικολέτα Κοτσαηλίδου προσκλήθηκε στην εκπομπή The 2night show...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ