Αποκαλύπτουμε το μυστήριο: Κανένας Έλληνας δεν γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923

Η μετάβαση της Ελλάδας από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1923, μια ιστορική αλλαγή που έκοψε 13 ημέρες και επανέφερε την ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορική αλλαγή του ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό, με αφετηρία το 1923 στην Ελλάδα. Περιγράφει το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο είχε σημαντικές ατέλειες στον υπολογισμό των ημερών και των μηνών.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος, ανέθεσε το 46 π.Χ. στον αστρονόμο Σωσιγένη να αναμορφώσει το ημερολόγιο. Το 44 π.Χ. προστέθηκαν 90 ημέρες στο έτος, δημιουργώντας ένα πιο ακριβές σύστημα χρονολόγησης που θα επηρέαζε τον δυτικό κόσμο για αιώνες.

Πιο αναλυτικά:

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Φεβρουαρίου 1923. Μια ημέρα που σημαδεύτηκε από ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Ελλάδα.

Γιατί; Επειδή την επόμενη ημέρα, αντί να ξημερώσει η 16η Φεβρουαρίου, ξημέρωσε η… 1η Μαρτίου, σε μια ιστορική μετάβαση για την Ελλάδα από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Αλλά για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Όλα ξεκινούν την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η αλλαγή του ημερολογίου επί Ιουλίου Καίσαρα

Εκείνη την εποχή, λοιπόν, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα ατελές ημερολόγιο για τη μέτρηση του χρόνου. Τι προέβλεπε; Οτι κάθε έτος είχε 12 μήνες, οι 4 εκ των οποίων είχαν 31 ημέρες, οι 7 είχαν 29 ημέρες και ο Φεβρουάριος ήταν ο μόνος μήνας με 28 ημέρες, δηλαδή σύνολο έτους 355 ημέρες.

Επίσης κατά το ίδιο ημερολόγιο, κάθε δύο χρόνια υπήρχε και ένας «εμβόλιμος» μήνας, ο λεγόμενος Mercedonius. Το πρόβλημα που προέκυπτε σε σχέση με αυτό, όμως, ήταν ότι οι τότε αρχιερείς της Ρώμης, με τη δύναμη της εξουσίας που είχαν στα χέρια τους, δεν εφάρμοζαν πάντοτε αυτή την «αρίθμηση», με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση για το ποιος είναι κάθε φορά ο «σωστός» μήνας.

Μάλιστα, το… μπέρδεμα γινόταν ακόμα εντονότερο από τη στιγμή που υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην ημερομηνία της Εαρινής Ισημερίας και την πραγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, ο Ιούλιος Καίσαρας, με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος για να μην υπάρχουν διαφορετικές παραδοχές για το… ποιος μήνας είναι ποιος, ανέθεσε, το 46 π.Χ., στον Σωσιγένη, γνωστό Αλεξανδρινό αστρονόμο της εποχής, την αλλαγή του ημερολογίου.

Δύο χρόνια μετά, το 44 π.Χ., είχε βρεθεί η λύση. Πώς; Με την προσθήκη 90 ημερών στο έτος. Πλέον, το νέο ημερολόγιο ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο από το παλιό στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες. Η μικρή διαφορά καλυπτόταν από μία επιπλέον ημέρα που προστίθετο κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δύο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη», και το έτος που την περιέχει δίσεκτο.

Αυτό ήταν, λοιπόν, το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χώριζε το έτος σε εβδομάδες. Η επίσημη καθιέρωση της εβδομάδας των 7 ημερών έγινε τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Πάντως, το ημερολόγιο του Ιουλίου Καίσαρα, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ πιο ακριβές από το λεγόμενο ρωμαϊκό, δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέλειο. Είχε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων ανά έτος, που μακροπρόθεσμα δεν μπορούσε να μη φανεί. Έτσι, τον 16ο αιώνα το ημερολόγιο είχε χάσει 11 ολόκληρες μέρες και υπήρχε πλέον ο κίνδυνος να φθάσουμε κάποια στιγμή τα Χριστούγενα να είναι… φθινόπωρο και το Πάσχα… χειμώνα.

Ο Πάπας Γρηγόριος

Η τομή στο ημερολόγιο έγινε από τον Πάπα Γρηγόριο τον 13ο, ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα. Έτσι, με απόφασή του, στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες (δηλαδή η 4η Οκτωβρίου έγινε… 15η Οκτωβρίου), ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα αντί για 100 χρόνια, μόνο τα 97.

Φυσικά, η αλλαγή αυτή δεν έγινε αποδεκτή από άλλες χώρες. Έτσι, ενώ το ημερολόγιο στις ρωμαιοκαθολικές χώρες τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή, δηλαδή από το 1582, δεν συνέβη το ίδιο στις ορθόδοξες και στις προτεσταντικές χώρες.

Έπρεπε να περάσουν 120 χρόνια για να γίνει αποδεκτό το νέο ημερολόγιο, κατ’ αρχάς στα προτεσταντικά κράτη της Γερμανίας (το 1700). Ακολούθησε η Βρετανική Αυτοκρατορία (συμπεριμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς των άλλων αποικιών των Βρετανών εκείνη την εποχή) το 1752, η Σουηδία το 1753 κ.ο.κ.

440 χρόνια μετά!

Η σφοδρότερη «αντίσταση» στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο προήλθε από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μάλιστα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος είχε καλέσει τον τότε Πατριάρχη Ιερεμία τον 2ο τον Τρανό να εφαρμόσει το νέο ημερολόγιο, αλλά ο τελευταίος, έπειτα από απόφαση Θρησκευτικής Συνόδου, αρνήθηκε. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Πάπα ότι προσπαθούσε με αυτόν τον τρόπο να προσηλυτίσει τους χριστιανούς ορθόδοξους… 400 χρόνια μετά(!), το 1895, άρχισαν από την πλευρά των Ορθόδοξων Εκκλησιών κινήσεις για υιοθέτηση του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με πρωτεργάτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Άνθιμο Ζ’. Ωστόσο, οι εποχές ήταν δύσκολες για τέτοιες αλλαγές, καθώς ο κόσμος έμπαινε σε μια φάση πολέμων, με αποτέλεσμα η μετάβαση στο νέο ημερολόγιο να καθυστερήσει έτι περαιτέρω.

Τελικά, η ελληνική πολιτεία, ύστερα από αρκετές «περιπέτειες» και αφού είχε προηγηθεί το 1919 εισήγηση του αστρονόμου και ακαδημαϊκού Δημήτριου Αιγινήτη (φωτό κάτω), αποφάσισε να υιοθετήσει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στις 16 Φεβρουαρίου του 1923, 440 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του! Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου είχαν χαθεί πλέον 13 ολόκληρες ημέρες, και έτσι, για να γίνει ο εναρμονισμός στο νέο ημερολόγιο, μετά την 15η Φεβρουαρίου ξημέρωσε η 1η Μαρτίου. Με απλά λόγια, μετά τις 15 Φεβρουαρίου 1923 «εξαφανίστηκαν» 13 ημέρες και ακολούθησε η 1η Μαρτίου 1923.

Το πρώτο «όχι» και το τελικό «ναι» της Εκκλησίας

Το θέμα με το ημερολόγιο, όμως, δεν είχε λήξει οριστικά. Η Εκκλησία της Ελλάδος αρχικά είχε αποφανθεί θετικά για τη χρήση του νέου ημερολογίου, ήδη από το 1919, λέγοντας ωστόσο ότι «η μεταβολή, μη προσκρούουσα εις δογματικούς και κανονικούς λόγους, ηδύνατο να γίνη μετά συνεννόησιν πασών των αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ιδία δε του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Έτσι, μέχρι να γίνει αυτή η συνεννόηση, η Εκκλησία της Ελλάδος συνέχισε να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά συμφώνησε ώστε η ελληνική πολιτεία να εισαγάγει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο μόνο για πολιτική χρήση.

Το πρόβλημα με το «πολιτικό» και το «θρησκευτικό» ημερολόγιο φάνηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη 15η Φεβρουαρίου 1923, καθώς την 25η Μαρτίου θα έπρεπε να χωριστεί η γιορτή του Ευαγγελισμού από τη γιορτή της Εθνεγερσίας! Έτσι, για να αρθεί το αδιέξοδο, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο για τις θρησκευτικές γιορτές, με εξαίρεση τη γιορτή του Πάσχα (Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο).

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε το «πράσινο φως» στην αλλαγή έναν χρόνο μετά, στις 23 Φεβρουαρίου 1924: «Συνοδική αποφάσει ενεκρίθη οριστικώς προσαρμογή εορτολογίου και πολιτικού ημερολογίου από 10ης προσεχούς Μαρτίου». Έτσι, στις 10 Μαρτίου 1924 εισήχθη το Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο στη χώρα μας και για εκκλησιαστική χρήση, και η ημέρα αυτή υπολογίστηκε σαν 23 Μαρτίου.

  • Οι Παλαιοημερολογίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το -κατά εκκλησία- Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο θα έχει το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο μέχρι και το έτος 2800 για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Πολωνίας και μερικών ακόμη της ανατολικής Μεσογείου (της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και της Κύπρου) υιοθέτησαν το Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο και άρα θα γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού μαζί με τις Δυτικές Εκκλησίες, δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου, έως το 2800.

Αντιθέτως, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ιερουσαλήμ και μερικοί επίσκοποι που αποσχίσθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος (Παλαιοημερολογίτες), μη αποδεχόμενοι το Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο, θα γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου με το Ιουλιανό Ημερολόγιο (δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου) μέχρι το 2100.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τάσος Δούσης: «Ο Χριστός έγινε άνθρωπος, συναναστράφηκε με τους αμετανόητους Εβραίους και…»

Νέα έρευνα: Ο ήχος “επικοινωνεί” με τα κύτταρα και αυτά ανταποκρίνονται!

Αποκαλύφθηκαν τα νούμερα τηλεθέασης της Μ. Πέμπτης 17/4

ΑΑΔΕ: Το «άγρυπνο βλέμμα» σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις – Επεκτείνεται η χρήση του ηλεκτρονικού πελατολογίου

Grand Hotel: Ο Ρήγας καταρρέει συγκλονιστικά μπροστά στην Αλίκη και αποκαλύπτει τα πάντα

Βρέθηκε προϊστορικό αρπακτικό 125 εκατομμυρίων ετών με θηλαστικά ακόμα στην κοιλιά του!

Διεθνές κύκλωμα διακινούσε αναβολικά και επικίνδυνα σκευάσματα αξίας 8 εκατ. ευρώ – Συνελήφθη 45χρονος, αποκαλύπτεται η δράση του

Σπύρος Μπιμπίλας: Αποκαλυπτικές εικόνες με μαγιό από το Πήλιο – Ποιοι διάσημοι ηθοποιοί τον συνόδευσαν

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η συγκλονιστική μεταμόρφωση ενός μικρού φίλου της ομάδας, από τα δάκρυα στη λύτρωση

Τατόι: Το μυστήριο πίσω από το όνομά του, ο άγνωστος φύλαρχος και η αληθινή του ταυτότητα

Για 35 χρόνια ένα περίεργο ραδιοφωνικό σήμα εκπέμπεται από το διάστημα…αλλά κανείς δεν ξέρει τι είναι

14 τρομακτικά πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας

Στα πούπουλα σώζει τους πεζούς ο καινοτόμος αερόσακος της Subaru

Λίθινη Εποχή: Κι όμως οι άνθρωποι πριν από 30.000 χρόνια ξυρίζονταν! – Ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν

Tesla: Συλλογική αγωγή κατά του κολοσσού του Μασκ για παραποιημένους χιλιομετρητές – «Καλπάζουν» πιο γρήγορα από την απόσταση που διανύουν

00:00 / 00:00

Λίθινη Εποχή: Κι όμως οι άνθρωποι πριν από 30.000 χρόνια ξυρίζονταν! – Ποια...

Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ξυραφάκια, κουρευτικές μηχανές και καθρέφτες. Ωστόσο, ακόμη και οι προϊστορικοί μας πρόγονοι προσπάθησαν να απαλλαγούν από τα γένια τους –...

Παντού Ελλάδα: Αγώνες παγκρατίου αποκαλύφθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη – Συγκλονισμένοι οι αρχαιολόγοι...

Αρχαία ελληνικά αγωνίσματα παγκρατίου αποκαλύφθηκαν στην ορεινή πόλη Καδύανδα της Λυκίας, με αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν 30 νέες επιγραφές που μαρτυρούν την αθλητική δραστηριότητα της...

Το γνωρίζατε; – Από τι πέθανε ο Α.Αϊνστάιν: Το ανατριχιαστικό μυστήριο με τον γιατρό που έκλεψε τον εγκέφαλό του

Στις 18 Απριλίου 1955, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο κορυφαίος φυσικός που επαναστάτησε τη Φυσική, απεβίωσε από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σε ηλικία 76 ετών. Παρά...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» στο μακρινό 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» εμφανίστηκε το 1920 ως προεκλογικό σύνθημα της αντί-βενιζελικής παράταξης, γνωστής ως «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», που υποστήριζε την επάνοδο...

Η ηλιακή καταιγίδα σαρώνει το Πουέρτο Ρίκο – 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι βυθίστηκαν στο σκοτάδι

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τετάρτη, μετά από μια διακοπή που προκλήθηκε από μια ισχυρή γεωμαγνητική...

Ο άγνωστος διάλογος του Μέγα Αλεξάνδρου με τον Διογένη

Κάποτε ο βασιλιάς Αλέξανδρος συναντήθηκε με τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη. Και αυτή η συνάντηση ήταν πραγματικά… επική. Πώς έγινε και τι ειπώθηκε μεταξύ των...

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας με το ελληνικό όνομα (φωτό-βίντεο)

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (το Orloj, «Ορλόι» για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας.Το σημερινό ρολόι είναι ένα...

Πώς η γαλανόλευκη κατέκτησε την καρδιά των Ελλήνων ως εθνικό σύμβολο

Η γαλανόλευκη σημαία, που καθιερώθηκε το 1822 κατά την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, έχει καταστεί το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, εκπροσωπώντας την ελευθερία και την...

Γιατί οι άνθρωποι παλαιότερα έμεναν ανέκφραστοι στις φωτογραφίες;

Στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι άνθρωποι συνήθως δεν χαμογελούν, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες. Ο Dylan Page, δημοφιλής χρήστης του TikTok, εξηγεί ότι οι...

Νίκολα Τέσλα: Ο ιδιοφυής οραματιστής που σμίλεψε το μέλλον

Ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος-Αμερικανός εφευρέτης και μηχανικός, γεννήθηκε το 1856 στην Κροατία και μετέβη στις ΗΠΑ το 1884, όπου συνεργάστηκε με τον Τόμας Έντισον....

10 αθάνατες φράσεις του Θαλή που αξίζει να σε συντροφεύουν σε όλη σου...

Ο Θαλής, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, αναγνωρίζεται για τις σημαντικές του ανακαλύψεις και τη φιλοσοφία του. Στο άρθρο παρατίθενται δέκα...

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης σπηλιά στον ποταμό Νέδα όπου οι αρχαίοι λάτρευαν τη θεά...

Σε μια απόμακρη σπηλιά της Αρκαδίας, ανακαλύφθηκε το ιερό της Ευρυνόμης, της θεάς που σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία δημιούργησε τον κόσμο. Στη σπηλιά,...

Οι πρόγονοί μας της Λίθινης Εποχής στολίζονταν με γούνα αρκούδας πριν από 300.000...

Αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής φορούσαν γούνα αρκούδας πριν από 300.000 χρόνια. Η ανακάλυψη στο Schöningen προσφέρει πολύτιρες...

Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός: Το μυστήριο πίσω από το προσωνύμιο «γιος του διαβόλου»

Ο Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός (1510-1578) ήταν ένας ισχυρός και πλούσιος άρχοντας ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, γιος του Δημήτριου, γνωστού ως «Σαϊτάν». Οι Τούρκοι...

Τζον Λόγκι Μπερντ: Η συγκλονιστική ιστορία του ιδιοφυή που χάρισε στον κόσμο την τηλεόραση

Ο Τζον Λόγκι Μπερντ θεωρείται ο εφευρέτης της τηλεόρασης, καθώς ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε ένα μηχανικό σύστημα σάρωσης για τη μετάδοση εικόνων. Ωστόσο,...

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης αρχαία επιγραφή που έκρυβε την κατάρα του χορευτή

Σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Ισραήλ βρέθηκε μια ελληνική πλάκα με μια μυστηριώδη επιγραφή, η οποία αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα από τον Ιταλό καθηγητή Attilio Mastrocinque με...

Αποκαλύπτουμε το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα… έσωζε την Ελλάδα

Το 1933 η Αθήνα ήταν μια πόλη με έντονη φτώχεια, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονταν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως...

Αποκαλύπτεται: Το μυστικό πίσω από τη γέννηση του Μαντείου των Δελφών

Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί, όταν ο Δίας τούς έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”: Η θρυλική Ελληνίδα ηθοποιός που απέρριψε τον εμβληματικό ρόλο...

Η τηλεοπτική σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του 1977...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Πόσοι Αχαιοί ήταν μέσα στον Δούρειο Ίππο;

Ο Δούρειος Ίππος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιήθηκε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ