Ο Μπράιαν Τζόνσον, προσπαθούσε μετά μανίας να κερδίσει την αθανασία και την αιώνια νιότη. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, θεωρούσε τον εαυτό του ένα ζωντανό πείραμα. Το πείραμα, όμως, απέτυχε και ο μεγιστάνας γέρασε πρόωρα.
Υποβλήθηκε, επί 4 συναπτά χρόνια σε αμέτρητες θεραπείες αντιγήρανσης, ξυπνούσε ξημερώματα και κοιμόταν στις 6 το απόγευμα, «έλιωνε» σε ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής, κατάπινε τουλάχιστον 56 ειδικά χάπια την ημέρα, το ψυγείο του έμοιαζε περισσότερο με φαρμακείο. Είχε μεταμορφωθεί σε ένα καλοδιατηρημένο ανθρώπινο ρομπότ.
Το αποτέλεσμα, άνθρακας ο θησαυρός.
Μετά από 4 χρόνια παραδέχθηκε στο κανάλι του στο YouTube, πως το πείραμα της αιώνιας νεότητας και υγείας, απέτυχε παταγωδώς.
«Τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζομαι με μία ομάδα επαγγελματιών υγείας, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε το καλύτερο πρωτόκολλο υγείας. Για να το πετύχουμε αυτό, δοκιμάσαμε ένα από τα πιο υποσχόμενα φάρμακα παγκοσμίως, με στόχο να μειώσουμε την ταχύτητα γήρανσης του οργανισμού μου. Όπως αποδείχθηκε, τελικά επιτάχυνα την γήρανσή μου. Το όνομα του φαρμάκου είναι Rapamycin».
Το πείραμα της «αθανασίας» έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix
Οι ανορθόδοξες μέθοδοι του Μπράιαν Τζόνσον συχνά έκαναν τους επιστήμονες έξαλλους. O 48χρονος κροίσος, έκανε μεταγγίσεις αίματος και πλάσματος από τον ίδιο του τον γιό, τον 19χρονο Τάλματζ.
Ήθελε να του «ρουφήξει» τα νιάτα, μεταφορικά βέβαια. Επί 4 χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν στα σόσιαλ μίντια τον Τζόνσον να δείχνει φαινομενικά όλο και νεότερος, όλο και πιο δυνατός, όλο και πιο υγιής.
Το όλο «πείραμα» όπως το χαρακτήρισε έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix. «Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησα ένα εγχείρημα, με ένα βασικό ερώτημα: Μπορεί η επιστήμη να με σταματήσει από το να γερνάω; Μία ομάδα γιατρών μου δούλεψαν, διαβάσαμε όλη τη βιβλιογραφία και είχαμε αυτή την ιδέα. Πως κάθε μία θερμίδα πρέπει να παλεύει για τη «ζωή» της. Τίποτα δεν θα υπήρχε στο πιάτο μου γιατί είναι εύκολο, ή κουλ ή της μόδας. Θα έπρεπε να «δουλεύει» στο σώμα μου», είπε ο ίδιος.
Το πείραμα απέτυχε
Τελικά τώρα παραδέχεται ότι το πείραμα απέτυχε, πως το βιολογικό ρολόι δεν γυρίζει πίσω με επιστημονικά τρικ, ή ανώφελες στερήσεις που στερούν από τη ζωή την κάθε χαρά της.
«Το φάρμακο που έπαιρνα για μακροζωία τελικά επιτάχυνε το ρυθμό της γήρανσης μου. Είναι ειρωνικό, είναι αστείο να το λέω.
Πολλοί πιστεύουν ότι πήρα πολλά ρίσκα κάνοντας αυτές τις υπερβολές. Τους θυμίζω πάντα ότι κι αυτοί παίρνουν ρίσκα τρώγοντας γεύματα φαστ φούντ, η πηγαίνοντας για ύπνο αργά. Όλα αυτά είναι γνωστό ότι σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα. Καταστρέφουν τον μεταβολισμό του σώματός σας».
Εμπνευσμένος από μια μελέτη του 2009 που έδειξε ότι η ραπαμυκίνη παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικιών έως και κατά 14%, καθώς και από μια δοκιμή σε ανθρώπους το 2023, στην οποία το 65% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο υγιείς ενώ έπαιρναν το φάρμακο, ο Τζόνσον άρχισε να ρυθμίζει με ακρίβεια τη δοσολογία του, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους. Ωστόσο, αντί για αναζωογόνηση, ο τεχνολογικός μεγιστάνας άρχισε να παρατηρεί ανησυχητικές παρενέργειες.
Προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο
Έλκη στο στόμα. Πληγές που επουλώνονταν αργά. Ανισορροπίες στη χοληστερόλη. Αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Όμως αυτό που ανησύχησε πραγματικά τον Τζόνσον ήταν η αύξηση του καρδιακού του ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας. Η δυσαρμονία ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα τον οδήγησε σε μια επανεκτίμηση της κατάστασης.
Συν όλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale ανέτρεψε πλήρως όσα ξέραμε για την ραπαμυκίνη. Αντίθετα με προηγούμενα ευρήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο στην πραγματικότητα επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση σε 16 επιγενετικούς δείκτες. Αντί να μας διατηρεί νέους, μπορεί τελικά να επιτάχυνε τον χρόνο — τουλάχιστον για την περίπτωση του Τζόνσον.
«Σε όσους γελάνε από το σπίτι, γελάω κι εγώ μαζί σας» είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο, επιβεβαιώνοντας πως έχει σταματήσει πλέον να παίρνει το φάρμακο.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παραίτηση για εκείνον, ήταν επανεκκίνηση. Ο Τζόνσον παραμένει αφοσιωμένος στον πειραματισμό, την καταγραφή και, κυρίως, το μοίρασμα των εμπειριών του. «Είναι σημαντικό να μιλάμε τόσο για τις επιτυχίες όσο και για τις αποτυχίες», δήλωσε. «Έτσι μαθαίνουμε όλοι».
Ένας από τους σχολιαστές στο βίντεό του έγραψε: «Να μοιράζεσαι τα πράγματα, είτε λειτουργούν είτε όχι, ώστε να μαθαίνουμε όλοι – με σοκάρει το πόσοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την αξία της κοινοποίησης των αρνητικών αποτελεσμάτων».
Κάποιος άλλος χρήστης εκτίμησε την ειλικρίνειά του, γράφοντας: «Αυτό είναι ένα από τα καλύτερά σου βίντεο μέχρι στιγμής. Επαρκής επιστημονική εξήγηση και ανάληψη ευθύνης για το λάθος».
Ένας άλλος αστειεύθηκε: «Η αιχμή του δόρατος. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με όλα όσα λέει ο Μπράιαν Τζόνσον, αλλά χειροκροτώ το γεγονός ότι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι και, κυρίως, το ότι το μοιράζεται με τον κόσμο».
Το τίμημα της αιώνιας νεότητας
Η αυτοχρηματοδοτούμενη σταυροφορία του Τζόνσον είναι ένα δημόσιο πείραμα που διερευνά τα όρια της μακροζωίας και τους υψηλούς κινδύνους που τη συνοδεύουν. Ενώ κάποιοι τον αποκαλούν οραματιστή, άλλοι αντιμετωπίζουν τις μεθόδους του με σκεπτικισμό.
Όμως, είτε σε γοητεύει είτε σε τρομάζει, ένα πράγμα είναι βέβαιο: στον αγώνα ενάντια στη γήρανση, ακόμη και οι πιο υπολογισμένες κινήσεις
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται πως το μυστικό της νεότητας είναι η χαρά και η αγάπη. Η προσοχή στο σώμα , την ψυχή και την υγεία. Η αισιοδοξία και οι εμπειρίες. Το ελιξίριο της αιώνιας νιότης δεν έχει ακόμα βρεθεί και ίσως κάποτε η επιστήμη το ανακαλύψει. Μέχρι τότε η κάθε μέρα είναι πολύτιμο δώρο.