Τα φουτουριστικά ολογράμματα που μπορεί να χειριστεί κάποιος έγιναν πραγματικότητα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, χάρη στην πρωτοποριακή εμφάνιση.
Τα ολογράμματα που μπορούν να χειριστούν σωματικά έχουν κάνει το δρόμο τους από την επιστημονική φαντασία και στην πραγματική ζωή χάρη σε μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία μικτής πραγματικότητας.
Σε μια νέα μελέτη που ανέβηκε στις 6 Μαρτίου στο ανοιχτό αρχείο HAL , οι επιστήμονες διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο τα τρισδιάστατα ολογράμματα θα μπορούσαν να τρυπηθούν χρησιμοποιώντας ελαστικά υλικά ως βασικό συστατικό των ογκομετρικών οθονών.
Αυτή η καινοτομία σημαίνει ότι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τα τρισδιάστατα γραφικά — για παράδειγμα, να πιάσετε και να μετακινήσετε έναν εικονικό κύβο με το χέρι σας — χωρίς να καταστρέψετε ένα ολογραφικό σύστημα. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, αλλά οι επιστήμονες απέδειξαν τα ευρήματά τους σε ένα βίντεο που παρουσιάζει την τεχνολογία .
“Είμαστε συνηθισμένοι στην άμεση αλληλεπίδραση με τα τηλέφωνά μας, όπου πατάμε ένα κουμπί ή σέρνουμε ένα έγγραφο απευθείας με το δάχτυλό μας στην οθόνη – είναι φυσικό και διαισθητικό για τον άνθρωπο. Αυτό το έργο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φυσική αλληλεπίδραση με τα τρισδιάστατα γραφικά για να αξιοποιήσουμε τις έμφυτες ικανότητές μας για τρισδιάστατη όραση και χειραγώγηση”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Asier Marzo .
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο συνέδριο CHI για τους Ανθρώπινους Παράγοντες στα Υπολογιστικά Συστήματα στην Ιαπωνία, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 26 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.
Στη νέα έρευνα είναι η πρώτη φορά που τα τρισδιάστατα γραφικά μπορούν να χειριστούν από ανθρώπινα χέρια. Αλλά για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές χρειάστηκε να ερευνήσουν βαθιά για το πώς λειτουργεί η διαδικασία.
Στην καρδιά των ογκομετρικών οθονών που υποστηρίζουν ολογράμματα βρίσκεται ένας διαχύτης. Αυτό είναι ένα ταχέως ταλαντούμενο, συνήθως άκαμπτο, φύλλο πάνω στο οποίο προβάλλονται συγχρονισμένα χιλιάδες εικόνες σε διαφορετικά ύψη για να σχηματίσουν τρισδιάστατα γραφικά. Αυτό είναι γνωστό ως ολόγραμμα.
Ωστόσο, η άκαμπτη φύση του ταλαντωτή σημαίνει ότι εάν έρθει σε επαφή με ανθρώπινο χέρι ενώ ταλαντώνεται, θα μπορούσε να σπάσει ή να προκαλέσει τραυματισμό. Η λύση ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα εύκαμπτο υλικό – για το οποίο οι ερευνητές δεν έχουν μοιραστεί ακόμη τις λεπτομέρειες – που μπορεί να το αγγίξει κάποιος χωρίς να καταστραφεί ο ταλαντωτής ή να προκληθεί αλλοίωση της εικόνας.
Από εκεί, αυτό επέτρεψε στους ανθρώπους να χειριστούν την ολογραφική εικόνα, αν και οι ερευνητές χρειαζόταν επίσης να ξεπεράσουν την πρόκληση της παραμόρφωσης του ελαστικού υλικού όταν το αγγίζουν. Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές εφάρμοσαν διόρθωση εικόνας για να εξασφαλίσουν ότι το ολόγραμμα προβλήθηκε σωστά.
Ενώ αυτή η ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη στο πειραματικό στάδιο, υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι χρήσης της εάν διατεθεί στο εμπόριο.
“Οθόνες όπως οθόνες κινητών και tablet υπάρχουν στη ζωή μας για εργασία, μάθηση ή ψυχαγωγία. Η κατοχή τρισδιάστατων γραφικών που μπορούν να χειριστούν άμεσα έχουν εφαρμογές στην εκπαίδευση – για παράδειγμα, οπτικοποίηση και συναρμολόγηση τμημάτων ενός κινητήρα”, ανέφεραν οι ερευνητές στη δήλωση.
“Επιπλέον, πολλοί χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν συλλογικά χωρίς να χρειάζονται ακουστικά εικονικής πραγματικότητας. Αυτές οι οθόνες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε μουσεία, για παράδειγμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν απλώς να προσεγγίσουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο.”
(photο: pixabay)