Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Η ιστορική Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία αίματος, κατακτήσεων και πολιτισμικών μετασχηματισμών μέσα από τους αιώνες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το Κάστρο της Ρόδου αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο έχει σφραγιστεί από διαφορετικούς πολιτισμούς και κατακτητές, όπως τους Ιππότες, τους Τούρκους και τους Ιταλούς.

Οι σημαντικότερες πύλες του Κάστρου είναι του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Ιωάννη, οι οποίες πήραν τα ονόματά τους από τα εκκλησάκια στο εσωτερικό τους. Ξεχωριστή ιστορική σημασία έχει η πύλη του Αγίου Αθανασίου, από την οποία πέρασε θριαμβευτής ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατά την κατάκτηση της Ρόδου.

Πιο αναλυτικά:

Η γοητεία του Κάστρου της Ρόδου, με τις πύλες, τις πολεμίστρες, τις γέφυρες… Το Κάστρο, που όταν είσαι μέσα θέλεις να δεις τον κόσμο έξω, κι όταν είσαι έξω θέλεις να μπεις μέσα… που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, τουλάχιστον σ΄ αυτή την έκταση και την ομορφιά.

Οι Ιππότες που το έφτιαξαν, οι Τούρκοι, που ήρθαν και το ασβέστωσαν, οι Ιταλοί που το ξανάφτιαξαν, κι οι Άγγλοι που το βομβάρδισαν- γιατί οι Άγγλοι σύμμαχοι, έκαναν μεγάλα εγκλήματα για τα οποία θα μιλήσουμε μιαν άλλη φορά.

Στην ιστορία που έχουν οι πύλες του, σ΄ αυτές θα αναφερθούμε σήμερα. Σ΄ αυτήν που σφραγίστηκε στο Σαν Φραγκίσκο από το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, και στην άλλη, που ονομάστηκε Κόκκινη Πόρτα από το αίμα αθώων που έρεε άφθονο, απέναντι από το γήπεδο.

Φανερά η πιο ωραία ιπποτική πύλη, που οι Ιταλοί την ονόμασαν «Porta Rosa» και ο κ. Σταύρος Γεωργαλλίδης, μας διαθέτει τις σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα του, από την εποχή ακόμα που οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει το φακό και ζωγράφιζαν.

Παρόλο που στη Μεσαιωνική Πόλη, άλλες πύλες όπως η Ντ΄ Αμπουάζ και η Θαλασσινή πύλη, είναι πιο επιβλητικές, την μεγαλύτερη ιστορία έχουν δύο άλλες πύλες: του Αγίου Αθανασίου, όπως λέγεται αυτή που βρίσκεται στην είσοδο του Κάστρου από το Σαν Φραγκίσκο, και η πύλη του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται στη σημερινή οδό Βύρωνος, απέναντι από το γήπεδο.

Και οι δύο αυτές πύλες πήραν τα αρχικά ονόματά τους από τα εκκλησάκια που η κάθε μια έχει στο εσωτερικό της. Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Από ποιαν πέρασε ο Σουλεϊμάν και τη σφράγισε για να μην περάσει άλλος;

Από την πύλη του Αγίου Αθανασίου (στον Άγιο Φραγκίσκο), πέρασε θριαμβευτής ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, για να μπει στην πόλη της Ρόδου. Οι Τούρκοι από τότε τη σφράγισαν για να μην περάσει από εκεί άλλος (1522-1922). Δημιούργησαν μάλιστα τη δοξασία ότι όσο η πύλη αυτή παραμένει κλειστή, το Ισλάμ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πόλη της Ρόδου. Γι αυτό παρέμεινε κλειστή μέχρι που ήρθαν οι Ιταλοί και την άνοιξαν, το Δεκέμβρη του 1922.

Η πύλη του Αγίου Ιωάννη, στο γήπεδο, γιατί ονομάστηκε Κόκκινη Πόρτα; Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Είχε κι άλλες ονομασίες, αλλά ο κόσμος προτιμά αυτήν γιατί έχει ιστορική σημασία. Την έλεγαν «η πόρτα του πρωτομάστορα», «πύλη Κοσκινού», γιατί «βλέπει» ακριβώς στα Κοσκινού, κι έτσι οι έμποροι έμπαιναν από εκεί γιατί ήταν ο πιο σύντομος δρόμος για την αγορά…

Το καλοκαίρι του 1522 οι Τούρκοι πραγματοποίησαν νέα εκστρατεία κατά της Ρόδου, την οποία δεν κατάφεραν να πάρουν την πρώτη φορά, πριν από 40 χρόνια που την είχαν πολιορκήσει ξανά. Αυτή τη φορά η εκστρατευτική δύναμή τους αποτελείτο από 700 πλοία και 200.000 άνδρες, με επικεφαλής τον ίδιο τον σουλτάνο, τον Σουλεϊμάν Β’ τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος πολιόρκησε την πόλη από στεριά και θάλασσα για 6 μήνες.

Ποιοι πολεμούσαν τότε εναντίον των Τούρκων; Ποιοι υπερασπίζονταν τη Ρόδο;

Τα εδάφη υπερασπίζονταν οι Ιππότες, μαζί με τους Ροδίτες. Οι Τούρκοι, παρά τις τρομακτικές τους απώλειες- σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε νεκρό Ιππότη αντιστοιχούσαν 73 νεκροί Τούρκοι- επέμειναν και τα κατάφεραν. Οι Ιωαννίτες, καταλαβαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν το Κάστρο για πολύ ακόμα, ήρθαν σε συμφωνία με τους πολιορκητές για να αποχωρήσουν με τον οπλισμό και τα υπάρχοντά τους.

Στις 2 Ιανουαρίου 1523, οι Ιωαννίτες Ιππότες μαζί με 4.000 Έλληνες κατοίκους του νησιού, το εγκατέλειψαν και κατέφυγαν στην Κρήτη. Ο Γάλλος Μεγάλος Μάγιστρος Βιλλιέ ντε Ισλ Αντάμ, το 1522 παρέδωσε τη Ρόδο στο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.

Όμως οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν σεβαστοί από τους Τούρκους και οι δρόμοι της περιφρούρησης του Κάστρου, γέμισαν με αίμα του άμαχου Ροδιακού πληθυσμού. Το αίμα έτρεχε τόσο άφθονο στο εξωτερικό της Πύλης, ώστε ολόκληρη έγινε κατακόκκινη. Από τότε η ονομασία που της δόθηκε από τον λαό ήταν «Κόκκινη Πόρτα» και από τους Τούρκους «Κιζίλ καπού». Οι δε Ιταλοί την ονόμασαν «PORTA ROSA».

Πιστή απεικόνιση της παράδοσης της πόλης της Ρόδου στο Σουλεϊμάν ο οποίος την παραλαμβάνει από το Μεγάλο Μάγιστρο

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής σε χαλκογραφία του 1693 ενώ επιβλέπει την πολιορκία της Ρόδου. Χαλκογραφία του Jande Tnevenot

Υπάρχει και μια επιγραφή. Τι λέει; Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Πριν μπούμε στην πύλη περνάμε πάνω από μια γέφυρα, που μέχρι το 1912 είχε μια τεράστια πόρτα, που έκλεινε με τη δύση του ηλίου. Από πάνω, υπάρχει μια επιγραφή στα αραβικά που λέει: «Ω, εσύ, που ανοίγεις την πόρτα, άνοιξε για μας την πύλη της ευτυχίας»» Είναι φράση από το Κοράνι.

Εκεί δεν κρεμούσαν και τους χριστιανούς;

Λίγα βήματα από την Κόκκινη Πόρτα, βρισκόταν μια μαύρη μουριά, που στα κλαδιά της κρεμούσαν οι Τούρκοι χριστιανούς. Εκεί λέγεται ότι κρέμασαν και τον Κωνσταντίνο τον Υδραίο, τον οποίο είχαν φυλακίσει πρώτα στις τούρκικες φυλακές που ήταν τότε στο κατεστραμμένο Καστέλο και το έλεγαν «Ζιντάνι», σκοτάδι.

Στη Μουριά κρέμασαν τον Κωνσταντίνο Υδραίο, κι όχι μπροστά στο Τούρκικο διοικητήριο στο Μανδράκι. Εκεί μετέφεραν στη συνέχεια το πτώμα του και το έριξαν πάνω σε σωρούς από κλαδιά και σκουπίδια. Θέλω εδώ να προσθέσω ότι μέσα στο φρούριο και λίγο παρακάτω από το Μουσείο, υπάρχει το Τούρκικο Τζαμί που λεγόταν από τους Τούρκους «Κατουράν Τζαμισί».

Εκεί, ήταν η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Η παράδοση λέει ότι κατά την πολιορκία της Ρόδου, σε λίγη απόσταση από το ναό, έγινε μεγάλη σφαγή και το αίμα κυλούσε σαν ποταμός μπροστά στο ναό. Λένε ότι μόλις ο Σουλεϊμάν είδε το αίμα να κυλάει σε τέτοιο βαθμό, έδωσε διαταγή να σταματήσει η σφαγή. Από τότε ο ιερός ναός έγινε τζαμί με την ονομασία «Κατουράν Τζαμισί» ή «Τζαμί του Αίματος». Σήμερα είναι η Παναγιά του Κάστρου.

Γιατί έκλειναν τη νύχτα οι εξωτερικές πύλες του Κάστρου;

Οι Τούρκοι, καταλαμβάνοντας τη Ρόδο άφησαν μέσα στο Κάστρο μόνο τους Εβραίους. Οι ντόπιοι μπορούσαν να μπαίνουν το πρωί, αλλά έπρεπε να βγαίνουν το βράδυ, να κοιμούνται έξω από το Κάστρο. Με το σούρουπο οι πύλες έκλειναν και άνοιγαν πάλι το πρωί. Οι ντόπιοι βγήκαν λοιπόν και δημιούργησαν τα νέα μαράσια. Από το 1912 και μετά οι Ιταλοί ξανάνοιξαν τις πύλες του Κάστρου.
Τι έγινε όταν ήρθαν οι Ιταλοί; Πέρασαν κι αυτοί από την ίδια πύλη!

Στις 5 Μαΐου 1912 που έγινε η κατάληψη της Ρόδου από τους Ιταλούς, μετά τη μάχη της Ψίνθου, μπαίνοντας οι στρατιώτες από το Ροδίνι, και περνώντας από την Αγία Αναστασία, πέρασαν από την Κόκκινη Πόρτα για να πάνε στο Μαντράκι, να γίνει η τελική παράδοση, μπροστά στο τούρκικο διοικητήριο, το σημερινό Ταχυδρομείο. Μετά το χρησιμοποίησαν και οι Ιταλοί ως διοικητήριο.

Με το πέρασμα του Ιταλικού Στρατού από εκεί, ο αντιστράτηγος Jovvani Ameglio, εντοίχισε μαρμάρινη πλάκα, στην πρόσοψη της πύλης, για να θυμίζει το πέρασμα του Ιταλικού Στρατού.

Συνέχισε όμως η Πύλη αυτή να γράφει τη δική της ιστορία! Πέρασαν και οι Άγγλοι απ’ αυτήν!

Το 1943-44 η Μεσαιωνική Πόλη βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους και μαζί βομβαρδίστηκε και η Κόκκινη Πόρτα, η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές, που αποκαταστάθηκαν στη συνέχεια. Από αυτή την πύλη πέρασαν και οι Άγγλοι οι οποίοι μπήκαν στη Ρόδο ως απελευθερωτές, άλλο που κι αυτοί δεν ήθελαν με τίποτα να φύγουν μετά!


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πανελλήνιες 2025: Εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

ΗΠΑ: Πρόβλημα σε κινητήρα Boeing 737 εν πτήσει – Σε εξέλιξη έρευνα από την FAA

Επικοινωνία Ρούμπιο-Φιντάν για τις προκλήσεις του Ιράν και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ

Χαμάς: Απορρίπτει κατηγορηματικά ισραηλινή πρωτοβουλία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πανελλήνιες 2025: Δέκα περιζήτητα επαγγέλματα από σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Σύγκρουση Δούκα – Μπακογιάννη για τα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά τη συναυλία στον Λόφο του Στρέφη

Πάσχα, άφησαν άφωνους όλους στο χωριό με θηριώδες V8 4×4

Χαμός στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ και δημοσιογράφο του CNN – «Είστε αρρωστημένοι, κανάλι με χαμηλά νούμερα» – ΒΙΝΤΕΟ

Tα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν το φονικό πλήγμα στη Σούμι – Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17 Απριλίου

Νάπολι – Έμπολι 3-0: ΜακΤόμινεϊ και Λουκάκου εκτόξευσαν τους “παρτενοπέι” στο κυνήγι της Ίντερ

Κύκλωμα ναρκωτικών: Αφέθηκε ελεύθερος ο γνωστός τραγουδιστής Κ.Π. – Τι ισχυρίζεται η υπεράσπισή του

Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού για το τρομακτικό χτύπημα με τον προαστιακό – Το υπουργείο καταγγέλλει παραβίαση του κόκκινου φαναριού

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Αψηφά κατηγορηματικά τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ

Μάριος Ηλιόπουλος: Αστυνομία, ΔΕΑΒ και παρατηρητής αποκαλύπτουν την αλήθεια για το επεισόδιο στο «Καραϊσκάκης»

Πόσο εκτοξεύεται το κόστος αντικατάστασης μπαταρίας στη Lamborghini Urus;

00:00 / 00:00

Ανθρώπινα δόντια αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο για πρώτη φορά από ερευνητές!

Ερευνητές στο King's College του Λονδίνου λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει τους ασθενείς να ξαναβγάλουν χαμένα δόντια στο μέλλον.Επιστήμονες ανέπτυξαν με...

“Δεύτερη πνοή”: Το μυστηριώδες κύμα ενέργειας που μας ξυπνάει λίγο πριν τον ύπνο

Το δεύτερο κύμα ενέργειας είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος. Παρά την κούραση της ημέρας, πολλοί άνθρωποι...

Όταν 3 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν μυστηριωδώς μέσα σε μόλις 40 χρόνια

Οι Ταΐνο ήταν μια φιλειρηνική φυλή από τη Νότια Αμερική που εγκαταστάθηκε στα νησιά της Καραϊβικής γύρω στο 400 π.Χ. Ο πολιτισμός τους ήταν...

Τι είναι το «Μάτι του Ώρου» και γιατί βρίσκεται σε τόσες πολλές αρχαίες αιγυπτιακές ταφές;

Το Μάτι του Ώρου βρίσκεται συχνά σε αρχαίες αιγυπτιακές ταφές, ιδιαίτερα σε φυλαχτά wedjatΤο «Μάτι του Ώρου», είναι μια απεικόνιση ενός μόνο ματιού που...

Τέλος οι μουχλιασμένες φράουλες: Επιστήμονες δημιούργησαν επίστρωση για να διατηρούν φρέσκα τα φρούτα

Νέα έρευνα από τη Βραζιλία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε τις φράουλεςΠλέον μπορούμε να απολαύσουμε ένα από τα...

20 αθάνατες φράσεις του Σωκράτη που θα φωτίσουν κάθε σου μέρα

Ο Σωκράτης, γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης, ξεκίνησε ως λιθοξόος αλλά στράφηκε στη φιλοσοφία, αναλύοντας θέματα κοινωνίας, πολιτικής και θρησκείας. Απέκτησε φήμη και...

Σοκαριστικό: Πώς πραγματοποιούνταν οι επεμβάσεις πριν ανακαλυφθεί η αναισθησία;

Πριν από την εποχή της σύγχρονης αναισθησίας, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν ήδη διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση του πόνου. Οι Αιγύπτιοι, οι αρχαίοι Έλληνες και...

Πύθων: Το θρυλικό τέρας που κυριαρχούσε στο Μαντείο των Δελφών

Ο Πύθων ήταν ένα μυθολογικό τέρας με σώμα φιδιού, γεννημένο από τη Γαία μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο οποίος φύλαγε το Μαντείο των...

Ιάπωνες δημιούργησαν το πρώτο κρυστάλλινο βιολί που ηχεί σαν αυθεντικό και κατέκτησαν το...

Ιάπωνες τεχνίτες δημιούργησαν ένα μοναδικό γυάλινο βιολί με πλήρη λειτουργικότητα, το οποίο διατηρεί το κλασικό σχήμα και τα βασικά χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού βιολιού, όπως...

«Εξωγήινα» πλάσματα «πέτρωσαν» στρατιώτες σύμφωνα με έγγραφο της CIA

Αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αναφέρει ένα περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ Σοβιετικών στρατιωτών και ενός UFO στην Ουκρανία. Σύμφωνα με...

Τίμων ο Αθηναίος: Έμεινε στην ιστορία ως μισάνθρωπος – Δεν συμπαθούσε και δεν...

Αν για κάτι είναι γνωστή η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Αθήνα, ειδικότερα, είναι οι ιδιόμορφες περσόνες που έδιναν έναν άλλον αέρα στην, τότε,...

Δημήτριος Λούνδρας: O Έλληνας Ολυμπιονίκης με το ρεκόρ που δεν πρόκειται να καταρριφθεί!

Έχετε αναρωτηθεί, αν υπάρχει όριο ηλικίας για να συμμετάσχει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Όσο και να σας φαίνεται παράξενο η απάντηση είναι: όχι. Οι...

Μέγα Σπήλαιο: Μυστικά και θησαυροί της αρχαιότερης Μονής της Ελλάδας

Σκαρφαλωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου αποτελεί ένα μνημείο πνευματικότητας και ιστορίας. Ιδρυμένη το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς μοναχούς...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο – Πόσους αιώνες μετρά

Το Πανεπιστήμιο al-Qarawiyyin στη Φεζ του Μαρόκο είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο σε λειτουργία παγκοσμίως, ιδρυθέν το 859 μ.Χ. από τη Fatima al-Fihri. Ξεκίνησε ως...

Η αμερικανική πόλη που βαφτίστηκε από τον ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη

Το Υψηλάντι είναι πόλη στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1823 στην όχθη του ποταμού Χιούρον. Αρχικά ονομαζόταν Woodruff's Grove και αργότερα μετονομάστηκε...

Ελληνική μυθολογία: Το μυστικό πίσω από το όνομα της Ιταλίας

Σύμφωνα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, οι Αρκάδες θεωρούνται οι πρώτοι εποικιστές της Ιταλίας και πρόγονοι των αρχαίων και σύγχρονων Ιταλών. Το όνομα της...

Αποκαλύπτεται η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τη δημοφιλή φράση «Έγινε της Πόπης»

Το άρθρο αναφέρεται στο ναυάγιο του επιβατικού ατμόπλοιου «Πόπη» τη νύχτα της 27ης Νοεμβρίου 1934, ένα τραγικό γεγονός στην ελληνική ακτοπλοΐα του μεσοπολέμου. Το...

Ταφίοι: Το μυστηριώδες έθνος – Βασίλευαν στα Επτάνησα και κατέκτησαν την Ιταλία

Οι Ταφίοι ή Τηλεβόες ήταν ένας αρχαίος ελληνικός λαός που αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία, με κύρια ενασχόληση το θαλάσσιο εμπόριο και την κωπηλασία. Σύμφωνα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Σφακιανάκης: Ραγίζει καρδιές ο ανιψιός του – «Θέλω όταν σβήσει το καντηλάκι του να...

Ο Νότης Σφακιανάκης φημολογείται ότι την επόμενη σεζόν πρόκειται να...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Μια γυναίκα αγάπησα και με πρόδωσε»

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, μετά τον χωρισμό του από την...

Ρωμανίδης εξομολογείται για Φιλιππίδη – Μπιμπίλα: «Δεν ήταν απλή φιλία…»

Ο Θοδωρής Ρωμανίδης σχολίασε την υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη, υποστηρίζοντας...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ