Πλέον μπορούμε να απολαύσουμε ένα από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα φρούτα για έως και οκτώ ημέρες περισσότερο από το κανονικό
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry , αυτή η νέα επίστρωση ελαχιστοποιεί την απώλεια βάρους στις φράουλες και καθυστερεί ουσιαστικά την εμφάνιση μούχλας. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πρόοδος στη διατήρηση των φυσικών τροφίμων.
Η επίστρωση είναι εντελώς φυσική, βρώσιμη και εκτιμάται ότι κοστίζει μόλις τρία σεντ ανά φράουλα.
Πώς λειτουργεί η φυσική επίστρωση
Η επίστρωση λειτουργεί σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια της φράουλας που περιορίζει την απώλεια υγρασίας και εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να εμφανιστούν. Πέρα από την παράταση της διάρκειας ζωής τους , οι επικαλυμμένες φράουλες διατήρησαν επίσης τη διατροφική αξία τους, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, των ανθοκυανινών (οι ενώσεις που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα της φράουλας) και άλλων ευεργετικών αντιοξειδωτικών.
Η επίστρωση επίσης δεν επηρεάζει τη γεύση του φρούτου. Σε ένα τεστ γεύσης, οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ επικαλυμμένων και μη επικαλυμμένων μούρων. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των φρούτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές θα αποδέχονταν εύκολα αυτήν τη μέθοδο συντήρησης.
Η Βραζιλία, όπου διεξήχθη η μελέτη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φράουλας στη Νότια Αμερική, με απόδοση περίπου 165.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, οι φράουλες είναι από τα πιο χαμένα είδη στις αγορές της Βραζιλίας λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους, η οποία είναι συνήθως μόλις επτά ημέρες στο ψυγείο.
Η πρωτοποριακή επίστρωση συνδυάζει τρία κύρια συστατικά. Η χιτοζάνη, ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από το κέλυφος των καρκινοειδών, έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ζελατίνη προσθέτει δομή στην επικάλυψη, ενώ το εκχύλισμα φλούδας ροδιού -που συνήθως απορρίπτεται ως απόβλητο- παρέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που παρατείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ζωής.
Πιο φρέσκα μούρα για σχεδόν δύο φορές περισσότερο
Για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους, οι ερευνητές συνέκριναν τρεις ομάδες φραουλών: μη επικαλυμμένες, αυτές με επικάλυψη μόνο χιτοζάνης και ζελατίνης και εκείνες με την πλήρη σύνθεση που περιλαμβάνει εκχύλισμα φλούδας ροδιού. Όλα αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία ψυγείου (2 -3 βαθμούς) για 12 ημέρες.
Μέχρι την έκτη ημέρα αποθήκευσης, περισσότερο από το 70% των μη επικαλυμμένων φραουλών εμφάνισαν ορατά σημάδια ανάπτυξης μυκήτων, ενώ μόνο το 20% των επικαλυμμένων φραουλών επηρεάστηκε. Στο τέλος της μελέτης, οι επικαλυμμένες φράουλες είχαν 30% λιγότερη μόλυνση από μύκητες από τις μη επικαλυμμένες.
Η επίστρωση διατήρησε επίσης τη σφριγηλότητα και το χρώμα των καρπών όλα ενδείξεις φρεσκάδας. Ενώ οι μη επικαλυμμένες φράουλες έγιναν μαλακές και έχασαν το λαμπερό τους χρώμα, οι επικαλυμμένες διατήρησαν την ελκυστική εμφάνιση και υφή τους.
Ίσως το πιο σημαντικό για τους καταναλωτές είναι ότι αυτή η φυσική επίστρωση διατήρησε τις πτητικές ενώσεις των φραουλών, τις χημικές ουσίες δηλαδή που ευθύνονται για το διακριτικό άρωμα και τη γεύση τους. Οι μη επικαλυμμένες φράουλες παρουσίασαν σχεδόν 40% μείωση σε αυτές τις ενώσεις, περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τα επικαλυμμένα φρούτα .