Το δεύτερο κύμα ενέργειας είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος. Παρά την κούραση της ημέρας, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας το βράδυ, πριν τον ύπνο.
Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη λειτουργία του υποθαλάμου, ο οποίος ελέγχει τους βιολογικούς ρυθμούς. Τα σήματα εγρήγορσης παραμένουν υψηλά, ενώ τα σήματα ύπνου, όπως η μελατονίνη, δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί πλήρως, επιτρέποντας στους ανθρώπους να έχουν δραστηριότητα το βράδυ.
Πιο αναλυτικά:
Πολλές φορές οι άνθρωποι νοιώθουν μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας, που ονομάζεται επίσης “δεύτερος άνεμος”, πριν κοιμηθούν.
Μετά από μια κουραστική μέρα, θα περιμένατε να νιώσετε εξαντλημένοι κοντά στην ώρα του ύπνου. Μερικές φορές, όμως, συμβαίνει το αντίθετο: Αντί να αποσυρθείτε για ύπνο, ξαφνικά είναι σα να βιώνετε μια έκρηξη ενέργειας, κάνοντας τον ύπνο να μοιάζει πολύ μακρινός.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το δεύτερο κύμα ενέργειας;
Μέρος της απάντησης έγκειται στους κιρκάδιους ρυθμούς, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Για παράδειγμα, ένας κιρκάδιος ρυθμός βοηθά στη ρύθμιση του πότε νιώθουμε σε εγρήγορση ή υπνηλία. Ως μέρος αυτού του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, υπάρχει μια περίοδος μετά τη δύση του ηλίου – γνωστή ως “ζώνη συντήρησης αφύπνισης” ή “βραδινός δεύτερος άνεμος” -όπου τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα σήματα εγρήγορσης του σώματος παραμένουν σχετικά υψηλά, ενώ τα σήματα που προάγουν τον ύπνο, όπως η ορμόνη που προάγει τον ύπνο μελατονίνη , δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη πλήρως να δρουν, είπε στο Live Science η Roxanne Prichard , καθηγήτρια ψυχολογίας με υπόβαθρο στις νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο του St. Thomas στο St. Paul της Μινεσότα.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν ενέργεια να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν ή ακόμη και να κάνουν γυμναστική το βράδυ.
Από εξελικτική προοπτική, αυτή η έκρηξη ενέργειας μπορεί να βοηθούσε τους προγόνους μας να ολοκληρώσουν βασικές εργασίες, «όπως να φτιάξουν ένα βραδινό γεύμα και να βεβαιωθούν ότι υπάρχει ένα ασφαλές μέρος για ύπνο», εξήγησε ο Prichard.
Τυπικά, η ζώνη συντήρησης αφύπνισης διαρκεί για λίγες ώρες, αλλά το ακριβές μήκος της ποικίλλει από άτομο σε άτομο, είπε ο Prichard. Για τις νυχτοκουκουβάγιες, αυτή η ζώνη συντήρησης αφύπνισης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνες των «πρωινών κορυδαλλών», οι οποίοι μπορεί να βιώσουν μικρότερο δεύτερο άνεμο και να είναι σχετικά πιο εύκολο να αποκοιμηθούν νωρίς.