Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρατά τους φυσικούς που ασχολούνται με το διάστημα ξύπνιους τη νύχτα, είναι αυτή η πιθανότητα.
Αν αυτό συμβεί στη σύγχρονη εποχή, τότε θα έκαιγε τους μετασχηματιστές ενέργειας, θα προκαλούσε κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών και επιπλέον θα προκαλούσε ένα τρομακτικό μπλακ άουτ στις αεροπορικές επικοινωνίες, λένε οι επιστήμονες.
Τα τρόφιμα στα ψυγεία και τους καταψύκτες θα άρχιζαν γρήγορα να χαλάνε χωρίς ρεύμα.
Οι άνθρωποι που θα πετούσαν σε μεγάλο ύψος σε περιοχές κοντά στους πόλους θα επηρεάζονταν λαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας
Το μόνο καλό αποτέλεσμα θα ήταν οι εντυπωσιακές εικόνες από το Βόρειο Σέλας, πιθανότατα ορατές σε όλο τον κσόμο.
Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα – βήμα για το τι να περιμένετε εάν χτυπήσει μια ηλιακή υπερθύελλα.
Η Daily Mail περιγράφει σε γράφημά της τι θα συνέβαινε από την πρώτη στιγμή μέχρι κάποιες εβδομάδες μετά.
- Όπως αναφέρει αρχικά θα εκδηλωνόταν μία ακραία ηλιακή έκλαμψη στην επιφάνεια του Ήλιου. Για τους αστρονόμους που μελετούν αυτήν τη γιγάντια σφαίρα αερίων, θα μοιάζει με έντονες εκρήξεις φωτός.
- Μετά από 20 λεπτά ενεργειακά φορτισμένα σωματίδια που ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός φτάνουν στη Γη. Αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στον εξοπλισμό διαστημικών σκαφών, να αποδιοργανώσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες, τα συστήματα GPS και να προκαλέσουν κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Υπάρχει επίσης κίνδυνος ακτινοβολίας για πιλότους και επιβάτες αεροσκαφών που πετούν σε μεγάλα υψόμετρα κοντά στους πόλους.
- 18 ώρες μετά, η διείσδυση φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων, όπως τα πρωτόνια, στην ατμόσφαιρα της Γης μπορεί να προκαλέσει μπλακάουτ, κατάρρευση δικτύων ενέργειας και διακοπή του διαδικτύου. Οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές: από διακοπές στην υδροδότηση και τον καθαρισμό του νερού έως καταστροφή τροφίμων.
- Στη συνέχεια αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να τεθούν σε λειτουργία οι μετασχηματιστές ισχύος. Είναι πιθανό να είναι ακόμα δύσκολη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και φρέσκα τρόφιμα, ενώ οι εταιρείες δορυφορικών και επικοινωνιών θα προσπαθούν ακόμα να διορθώσουν τις ζημιές που έχει υποστεί ο εξοπλισμός τους στο διάστημα.
Οι ειδικοί γνωρίζουν για ένα αντίστοιχο ακραίο φαινόμενο που συνέβη πριν από 1.250 χρόνια μέσω προσεκτικής ανάλυσης των δακτυλίων δέντρων. Το 2012, μια φοιτήτρια διδακτορικού που ονομάζεται Fusa Miyake έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη μελετώντας πολύ παλιά δέντρα της Ιαπωνίας.
Παρατήρησε μια τεράστια ακίδα σε έναν τύπο άνθρακα γνωστό ως άνθρακα-14 σε ένα μόνο έτος πριν από περίπου 1.250 χρόνια.
Η ομάδα της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ακίδα πρέπει να προήλθε από κάτι που διοχέτευε έναν τεράστιο αριθμό σωματιδίων προς τη Γη – πιθανότατα μια έκρηξη τέρατος σωματιδίων που εκτοξεύτηκε από τον ήλιο.
Το φαινόμενο αναφέρεται τώρα ως «συμβάν Miyake», και πήρε το όνομά του από την ερευνήτρια που το ανακάλυψε πρώτη.
Ο Μάθιου Όουενς, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, είπε στην Daily Mail πώς ένα αντίστοιχο γεγονός Miyake θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στη Γη.
«Είναι συναρπαστικό αν είσαι φυσικός, αλλά ανησυχητικό αν είσαι χειριστής του ηλεκτρικού δικτύου», είπε.
«Εάν περιμένουμε κάτι σαν το Miyake, θα κινδυνεύαμε από πολλές διακοπές ρεύματος καθώς οι μετασχηματιστές θα είχαν καεί.
«Αν το φανταστείτε σε μεγάλη κλίμακα, αυτό γίνεται πραγματικά ανησυχητικό. Τότε είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρετε το δίκτυο στο διαδίκτυο επειδή αυτοί οι μετασχηματιστές χρειάζονται μήνες για να κατασκευαστούν και να εγκατασταθούν.
Οι μετασχηματιστές ενέργειας θα μπορούσαν να καούν εάν συμβεί ένα άλλο συμβάν Miyake, οδηγώντας σε απώλεια ισχύος και ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αν δεν έχετε ρεύμα, δε θα έχετε internet και δε θα έχετε ακόμη πιο βασικά πράγματα, όπως καθαρό νερό, επειδή οι αντλίες χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και οι εγκαταστάσεις υγιεινής χρειάζονται ρεύμα.
«Ακόμη και όλο το φαγητό μας θα επηρεαστεί, καθώς βασιζόμαστε στο ψυγείο για το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού μας,
Θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει δορυφόρους και να προκαλέσει κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες για την αεροπορία, καθώς τα συστήματα επικοινωνίας τους θα πέσουν εκτός σύνδεσης, προειδοποίησε, και είναι πιθανό οι επιβάτες και το πλήρωμα αεροπλάνων που πετούν σε μεγάλο ύψος κοντά στους πόλους να εκτεθούν σε αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας.
Ένα ακόμη “συμβάν Miyake” θα ήταν πιθανότατα τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από ένα άλλο ηλιακό φαινόμενο που έπληξε που έλαβε χώρα το 1859.
Γνωστή ως το γεγονός του Κάρινγκτον, ήταν η πιο έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα στην καταγεγραμμένη ιστορία, προκαλώντας σέλας που προκαλούν δέος σε όλη την υδρόγειο – συμπεριλαμβανομένων των τροπικών.
Ωστόσο, προκάλεσε επίσης το χάος των τηλεγραφικών συστημάτων, με ιστορικές αναφορές για σπινθήρες από τηλεγραφικές μηχανές, χειριστές που δέχονταν ηλεκτροπληξία και χαρτιά που πυρπολήθηκαν από τους αδίστακτους σπινθήρες.
Ο καθηγητής Owens είπε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι είδους αντίκτυπο θα είχε ένα γεγονός Miyake στην ανθρώπινη υγεία.
«Το επίπεδο ακτινοβολίας από το συμβάν του Κάρινγκτον θα ήταν το ισοδύναμο με τη λήψη μερικών ακτινογραφιών θώρακα», είπε ο καθηγητής Όουενς.
«Αν μπορούσες καλό θα ήταν να το αποφύγεις, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου για σένα».
Η πιθανότητα ενός ακόμη “συμβάντος Miyake” έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια.
Σε μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society A, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είπαν: «Αν συνέβαινε ένα συμβάν Miyake σήμερα, η ξαφνική και δραματική αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη βιόσφαιρα και την τεχνολογική κοινωνία.
«Είναι λοιπόν ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστη κατανόηση για το πώς να προβλέψουμε την εμφάνισή τους ή τις επιπτώσεις τους.
Το «αδύναμο σημείο» στο μαγνητικό πεδίο της Γης μεγαλώνει… και θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες
«Ένα συμβάν εκτόξευσης ηλιακού πρωτονίου πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο παρατηρήθηκε πριν λίγες μέρες θα μπορούσε να προκαλέσει μια «διαδικτυακή αποκάλυψη» παρατεταμένων διακοπών, καταστρέφοντας υποθαλάσσια καλώδια και δορυφόρους.
«Οι άμεσες επιπτώσεις των ενεργειακών σωματιδίων θα μπορούσαν ακόμη και να βλάψουν την υγεία των επιβατών σε αεροσκάφη μεγάλου υψόμετρου.
«Είναι επίσης πιθανό ότι το γεγονός του 774 CE θα είχε προκαλέσει περίπου 8,5 τοις εκατό μείωση της παγκόσμιας κάλυψης του όζοντος, με σημαντική αλλά όχι καταστροφική επίδραση στον καιρό.
«Η προέλευση και η φυσική αυτών των αιχμών ραδιοάνθρακα είναι επομένως σημαντικές όχι μόνο για τους αστρονόμους και τους αρχαιολόγους, αλλά για τον σχεδιασμό και τον μετριασμό του κινδύνου στη γενική κοινωνία».