- Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα γίνουν ουσιαστικά αόρατοι στα ανθρώπινα μάτια λόγω της κλίσης του πλανήτη.
- Το φαινόμενο όπου οι δακτύλιοι του Κρόνου "εξαφανίζονται" συμβαίνει κάθε 13 έως 15 χρόνια.
- Το 2025 αναμένεται να γίνουν ορατοί λίγους μήνες αργότερα.
- Ο Κρόνος έχει τους πιο θεαματικούς και πολύπλοκους δακτυλίους ανάμεσα στους πλανήτες με δακτύλιους.
- Ο χρόνος περιστροφής του Κρόνου είναι 10,7 ώρες, ενώ ολοκληρώνει την τροχιά γύρω από τον ήλιο σε περίπου 29,4 γήινα χρόνια.
Ο Κρόνος δεν θα χάσει πραγματικά τους δακτυλίους του το 2025, αλλά θα γίνουν ουσιαστικά αόρατοι στα ανθρώπινα μάτια, λόγω της κλίσης, επιβεβαίωσε η NASA στο CBS News.
Επειδή ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα που έχει κλίση 26,7 μοιρών, η θέα των δακτυλίων του από τη Γη αλλάζει με το χρόνο, είπε ο Vahe Peroomian, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, στο CBS News μέσω email.
Κάθε 13 έως 15 χρόνια, η Γη βλέπει τους δακτυλίους του Κρόνου να “εξαφανίζονται”, που σημαίνει ότι «αντανακλούν πολύ λίγο φως και είναι πολύ δύσκολο να φανούν, καθιστώντας τους ουσιαστικά αόρατους», είπε ο Peroomian.
Οι δακτύλιοι έγιναν “αόρατοι” για τελευταία φορά το 2009 και αυτό θα ξανασυμβεί στις 23 Μαρτίου 2025, είπε.
Ακόμη και τα μικρά τηλεσκόπια μπορούν να δώσουν στους αστρολόγους μια θέα των δακτυλίων του Κρόνου, είπε. «Οι μαθητές στο μάθημα της αστρονομίας μου στο USC παρατήρησαν τον Κρόνο μέσω τηλεσκοπίου μόλις την περασμένη εβδομάδα και οι δακτύλιοι ήταν καθαρά ορατοί».
Αφού εξαφανιστούν το 2025, οι δακτύλιοι θα είναι ορατοί λίγους μήνες αργότερα.
Ο Κρόνος, ένας γίγαντας αερίων ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών, δεν είναι ο μόνος πλανήτης με δακτυλίους – αλλά έχει τους πιο θεαματικούς και πολύπλοκους, σύμφωνα με τη NASA.
Μια μέρα στον Κρόνο – ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει μια περιστροφή – διαρκεί μόνο 10,7 ώρες, αλλά χρειάζονται περίπου 29,4 γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά γύρω από τον ήλιο. Όπως η Γη, ο Κρόνος βιώνει εποχές – αυτό προκαλείται από τις περιστροφές τους σε έναν άξονα.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
photo: pixabay