- Η πόλη Wittenoom στην Αυστραλία κλείστηκε λόγω της επικινδυνότητάς της λόγω της εξόρυξης αμιάντου.
- Η εισπνοή ινών αμιάντου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
- Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι απεβίωσαν λόγω έκθεσης στον αμίαντο από το Wittenoom.
- Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας αναφέρθηκε στην πόλη ως μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες επαγγελματικής υγείας στην Αυστραλία.
- Η πόλη εξαφανίστηκε από τους χάρτες το 2007 και υπάρχουν προειδοποιήσεις να μην επισκεφτεί κανείς το Wittenoom.
- Η επίσημη συμβουλή της κυβέρνησης είναι να μην ταξιδεύει κανείς στο Wittenoom.
Η Αυστραλία φιλοξενεί μια πόλη “φάντασμα” που έκλεισε αφού άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν εισπνέοντας τον μολυσμένο αέρα της.
Το 1943, ξεκίνησε η εξόρυξη στο Wittenoom, μια απομακρυσμένη πόλη στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας , που βρίσκεται 1.100 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.
Ωστόσο, στη δεκαετία του ’60 οι επιχειρήσεις εξόρυξης άρχισαν να κλείνουν και η πόλη αποδείχθηκε τόσο επικίνδυνη που σβήστηκε από τους επίσημους χάρτες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τις τοπικές αρχές να συνεχίζουν να προειδοποιούν, προτρέποντας τους ανθρώπους να μην την επισκεφτούν.
Εξόρυξη αμιάντου
Η εξόρυξη που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40 αφορούσε τον μπλε αμίαντο – ένα ορυκτό πλούσιο σε νάτριο ανθεκτικό στη θερμότητα και τη φωτιά που χρησιμοποιείται συνήθως σε οικοδομικά υλικά όπως στέγες ή δάπεδα ή ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Η πόλη χτίστηκε για να υποστηρίξει τις εργασίες εξόρυξης και οικογένειες συνέρρεαν για να ζήσουν εκεί, με ένα σύνολο 20.000 ανθρώπων να έχουν ζήσει στην πόλη ή κοντά.
Ωστόσο, λίγο καιρό μετά την έναρξη της εξόρυξης, η κερδοφορία του αμιάντου μειώθηκε και οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν όλο και περισσότερο την επικίνδυνη φύση του αμιάντου, με τα ορυχεία να κλείνουν και πολλούς ανθρώπους να μετεγκαθίστανται.
Ανακαλύφθηκε ότι η εισπνοή ινών αμιάντου μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου .
Η Penn Medicine εξηγεί ότι η έκθεση στον αμίαντο μπορεί να συμβεί με δύο «κύριους» τρόπους. Πρώτον, «αναπνέοντας τα τοξικά σωματίδια» ή «με κατά λάθος κατάποση (κατάποση)».
“Αυτοί οι δύο τύποι έκθεσης συνδέονται με διαφορετικούς τύπους αμιάντου. Κάθε έκθεση στον αμίαντο είναι επικίνδυνη”, προσθέτει.
Συνεχίζει: “Εάν εισπνεύσετε ή καταπιείτε κατά λάθος αμίαντο, οι μικροσκοπικές ίνες μπορεί να κολλήσουν στους πνεύμονές σας και να παραμείνουν εκεί για χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλούν φλεγμονή και ουλές, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.”
Τα συμπτώματα της έκθεσης στον αμίαντο συνήθως δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά τα πρώιμα σημεία μπορεί να «περιλαμβάνουν ασαφή συμπτώματα όπως βήχα ή δύσπνοια».
Προειδοποιεί: «Επειδή τα συμπτώματα συνδέονται συνήθως με λιγότερο σοβαρές παθήσεις, πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια αμέσως. […] Ο καρκίνος ή η ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί – οπουδήποτε από 20 έως 50 χρόνια.”
Πράγματι, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι αναφέρθηκαν ότι απεβίωσαν ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον αμίαντο από το Wittenoom και ο αριθμός εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει η Aussie Towns .
Το 2011 η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας αναφέρθηκε στην πόλη ως «τη μεγαλύτερη τραγωδία επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στην Αυστραλία» και τη συγκρίνει ακόμη και με τις «καταστροφές του Τσερνομπίλ και του Μποπάλ».
Η πόλη εξαφανίστηκε από τους χάρτες της Δυτικής Αυστραλίας το 2007 και επικρατούν προειδοποιήσεις σχετικά με την επίσκεψή της.
Η επίσημη συμβουλή της κυβέρνησης είναι: «ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ ΣΤΟ WITTENOOM».
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
photo: pixabay