Επιστήμονες ανακάλυψαν μια χαμένη ήπειρο, το North West Shelf, κάτω από τη Θάλασσα του Τιμόρ, βόρεια της Αυστραλίας. Η ήπειρος αυτή, 1,6 φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατοικούνταν από περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους πριν από 70.000 χρόνια και διέθετε ποικίλο τοπίο με αρχιπελάγη, λίμνες και ποτάμια.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων θεωριών περί χαμένων ηπείρων, όπως η Μου, που τοποθετούνταν μεταξύ Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού. Το North West Shelf χάθηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια, πιθανώς λόγω κάποιου κατακλυσμού, και βρίσκεται πλέον περίπου 300 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πιο αναλυτικά:
Οι επιστήμονες φαίνεται πως ανακάλυψαν μια χαμένη ήπειρο κάτω από τη Θάλασσα του Τιμόρ στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αυστραλίας και αυτό σημαίνει πως ίσως όλα όσα ξέρουμε από την ιστορία θα πρέπει να αλλάξουν.
Η ήπειρος αυτή θεωρείται ότι πριν από 70.000 χρόνια κατοικούνταν από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Αυτό το βυθισμένο κομμάτι γης, γνωστό ως North West Shelf, είναι 1,6 φορές μεγαλύτερο από το Ηνωμένο Βασίλειο
Τα αρχιπέλαγα ήταν τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «σκαλοπάτι» για τη μετανάστευση από την Ινδονησία στην Αυστραλία, λένε οι ειδικοί.
Το North West Shelf χάθηκε περίπου πριν από 10.000 χρόνια μάλλον λόγω κάποιου κατακλυσμού και τώρα βρίσκεται περίπου 300 πόδια κάτω από το νερό στη Θάλασσα του Τιμόρ.
Διέθετε ένα ποικίλο τοπίο από αρχιπελάγη, λίμνες, ποτάμια, ακόμη και μια απέραντη εσωτερική θάλασσα.
Scientists have uncovered evidence of a long-lost continent off the northern coast of Australia, known as the North West Shelf, which supported a population of 500,000 people approximately 70,000 years ago. #Australia #Continent #Worlds #Lost #Found pic.twitter.com/tbTbTN0aZR
— Startup Dubai (@RealStartupDXB) January 18, 2024
Nα υπενθυμιστεί πως υπάρχουν φήμες και αναφορές για μία ήπειρο που βρίσκονταν μεταξύ Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού.
Από ερευνητές της έχει ονομαστεί Μου.
Η ονομασία δόθηκε από τον ταξιδιώτη και μελετητή αρχαιοτήτων Αύγουστο λε Πλονζόν, (1825 –1908), σύμφωνα με τον οποίο ο αιγυπτιακός πολιτισμός και πολιτισμοί της Κεντρικής Αμερικής, δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες μιας ηπείρου που αργότερα χάθηκε, την Μου (ή Λεμούρια).
Βέβαια αυτός την τοποθετούσε στον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά αυτή η θεωρία επεκτάθηκε από τον Τζέιμς Τσέρτσγουορντ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Μου βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σήμερα οι επιστήμονες απορρίπτουν τη θεωρία ύπαρξης της Μου, καθώς είναι αδύνατον μια ήπειρος να βυθιστεί και να καταστραφεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως υποστήριζε ο λε Πλονζόν.
Μήπως όμως τελικά δεν είναι έτσι;