Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το μυστηριώδες δηλητήριο γκου που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες του κινεζικού Νότου για να κρατούν τους εραστές τους, μέσα από μια ιστορική αφήγηση μαγείας και προκαταλήψεων
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του γκου, ενός μυστηριώδους δηλητηρίου που χρησιμοποιούνταν από γυναίκες στην Κίνα για να διατηρούν τους συντρόφους τους κοντά τους και να αποτρέπουν τις απιστίες. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι γυναίκες των φυλών Miao και Lingnan, που είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες πρακτικές, ήταν οι κύριες χρήστες του γκου, το οποίο παρασκευαζόταν από δηλητηριώδη πλάσματα και προκαλούσε αργά και βασανιστικά θάνατο στα θύματα.

Αν και οι ιστορίες γύρω από το γκου μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολές, η κοινωνική του επίδραση ήταν σημαντική, δημιουργώντας προκαταλήψεις και γεωγραφικά σύνορα στην Κίνα. Σήμερα, η κληρονομιά του γκου παραμένει ζωντανή, ως ένα φολklore στοιχείο που αναδεικνύει τις πολιτισμικές διαφορές και τις σχέσεις μεταξύ των φύλων στην κινεζική κοινωνία.

Πιο αναλυτικά

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον…

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία


Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω. Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου. Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό. Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό. Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

«Στην ιατρική, η δηλητηρίαση από γκου μετατράπηκε σε δείκτη αρκετών πηγών κινδύνου: σεξουαλική ζήλεια, μαγεία, άνθρωποι που δεν ανήκαν στη φυλή των Χαν και τοπικά δηλητήρια», μας λέει ξανά η Hanson, «στη διάρκεια των επόμενων περιόδων, και ειδικά κατά τη διάρκεια των δυναστειών Σούι (581-617 μ.Χ.) και Τανγκ (618-907), οι κινεζικές πηγές αρχίζουν να συνδέουν τη δηλητηρίαση από γκου με συγκεκριμένες μεθόδους μαγείας που αποδίδονταν σε μειονοτικές κοινωνίες»…

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία». Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου. Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της. Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές. Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης. Των πέντε δηλητηριωδών…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ κοντά στις Στροφάδες – Στα 18,1 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Εβελίνα Παπούλια αποκαλύπτει για σκάνδαλο Φιλιππίδη: «Συγχωρώ, αλλά δεν ξεχνάω»

Ελληνικό: Οι αντιφάσεις της οικιακής βοηθού και τα κρίσιμα ερωτήματα στο μικροσκόπιο των Αρχών – «Άρπαξα μια χρυσή αλυσίδα», ομολόγησε

Ανδρουλάκης: Στηρίζουμε την οικογένεια, στηρίζουμε την κοινωνία

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Κρίσιμες οδηγίες στους φίλους των ερυθρόλευκων για το ματς στο ΟΑΚΑ

ΕΟΔΥ: Ένα ακόμη θύμα του COVID-19 και 47 νέες νοσηλείες την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου

Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι σκηνές στο «αυτοδιαχειριζόμενο στέκι» της Νομικής

Η Qualco Group εγκαινίασε πανηγυρικά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άλιμος: Έξι φωτογραφίες ντοκουμέντα από την αρπάγη του βρέφους μέσα από το σούπερ μάρκετ – Οι κινήσεις της γιαγιάς και του άγνωστου άνδρα

Ο Λευτέρης Λύρατζης επαναπατρίζεται στον ΠΑΟΚ μετά το πέρασμα από τη Ναϊμέγκεν

Λάρισα: «Η μητέρα του τον ταπείνωνε ακόμη και για τα κιλά του», αποκάλυψε ο πατέρας του 21χρονου μητροκτόνου

Ζαχάροβα: Η θέση της Μόσχας για ειρήνευση στην Ουκρανία καθρεφτίζει την πραγματικότητα του πεδίου

Σπάνιο φαινόμενο συγκλόνισε αγροτικές περιοχές στις ΗΠΑ: “Έρχεται η Ημέρα της Κρίσης” τρομοκρατήθηκαν

Βουλή – Βορίδης: «Αποτελεσματικότερο σύστημα επιστροφών, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα – Πυρά από την αντιπολίτευση

Walmart: Έρχονται ανατιμήσεις στα προϊόντα λόγω δασμών

00:00 / 00:00

Ιάπωνες καμικάζι: Οι αδίστακτοι πρωτοπόροι της αυτοθυσίας

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των Ιαπώνων καμικάζι, οι οποίοι έγιναν οι πρώτοι βομβιστές αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από...

Αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στον κόκκινο πλανήτη – ΦΩΤΟ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη Άρη, επιστήμονες παρατήρησαν ορατό σέλας, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances». Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε από το ροβέρ Perseverance...

Λυκοσούρα: Η αρχαιότερη πόλη του πλανήτη είναι ελληνική και κρύβεται στην Πελοπόννησο (φωτό-βίντεο)

Η Λυκοσούρα, μια αρχαία πόλη στην Πελοπόννησο, θεωρείται η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον κόσμο, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις αναφορές αρχαίων συγγραφέων,...

Δαίδαλος: Ο θρυλικός μεγαλοφυής δημιουργός της Αρχαίας Ελλάδας

Ο Δαίδαλος, ο μεγαλύτερος εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας, ήταν πολυτεχνίτης και καλλιτέχνης, γνωστός για την κατασκευή του Λαβυρίνθου, της ξύλινης αγελάδας της Πασιφάης και...

Αυτό που τόλμησε είναι όνειρο ζωής για κάποιους και εφιάλτης για άλλους! video

Ένας ατρόμητος αθλητής πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση μέσα σε ένα εντυπωσιακό σύννεφο, προκαλώντας θαυμασμό αλλά και ανησυχία σε πολλούς. Για κάποιους, αυτή η εμπειρία αποτελεί όνειρο...

Η ιστορία πίσω από τον θρύλο του καταραμένου κάστρου όπου όποιος κοιμάται… πεθαίνει...

Λίγο έξω από την Τεργέστη της Αυστρίας, το κάστρο του Μιραμάρε στέκει ακόμα περήφανο, σαν καινούργιο, κάνοντάς σε να ονειρεύεσαι παραμύθια για πρίγκιπες και...

«Απόρρητη επαφή» με «εξωγήινα όντα» – Τι σχεδιάζουν ενώ ο πλανήτης «φλέγεται»;

Το άρθρο αναφέρεται σε νέα έγγραφα που αποκαλύπτουν μια υποτιθέμενη μυστική συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και εξωγήινων πριν από 60 χρόνια. Σύμφωνα με...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» στο μακρινό 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» προήλθε από την προεκλογική εκστρατεία της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης» το 1920, η οποία επιδίωκε την επιστροφή του βασιλιά...

Πού κρύβεται η μυθική «Κόκκινη Μηλιά»;

Το άρθρο εξετάζει τον μύθο της «Κόκκινης Μηλιάς», μια μυθολογική τοποθεσία που συνδέεται με την επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και την ιδεολογία της «Μεγάλης Ιδέας»...

Τι αποκαλύπτεται για την ελίτ φρουρά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το άρθρο αναφέρεται στους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκεκριμένα στους Πευκέστα, Λεοννάτα και Αβρέα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην οχυρή πόλη των Μαλλών...

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης σπηλιά στον ποταμό Νέδα όπου οι αρχαίοι λάτρευαν τη θεά...

Στην αρχαία Αρκαδία, κοντά στον ποταμό Νέδα, βρίσκεται ένα απόμακρο σπήλαιο που υπηρέτησε ως ιερό της θεάς Ευρυνόμη, η οποία σύμφωνα με τον μύθο...

Αποκαλύφθηκε επιτέλους η μορφή του «Τζακ του Αντεροβγάλτη» – Δείτε την εικόνα-σοκ

Ανατριχιαστική αποκάλυψη για τον «Τζακ του Αντεροβγάλτη» προήλθε από την αστυνομία, η οποία εντόπισε το πρόσωπο του διαβόητου δολοφόνου χαραγμένο στη λαβή ενός μπαστουνιού,...

Τζον Ντίλιγκερ 1903-1934: Ο θρυλικός “εχθρός Νο1” που τρομοκράτησε την Αμερική

Ο Τζον Ντίλιγκερ, γεννημένος το 1903 στην Ιντιάνα, αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο διαβόητους κακοποιούς της εποχής του, με το FBI να τον...

O μονάρχης που χάρισε την ταυτότητά του στο Bluetooth

Ο βασιλιάς Harald "Bluetooth" Gormsson, ένας από τους τελευταίους βασιλιάδες των Βίκινγκς, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης περισσότερα από 1.000 χρόνια μετά τον...

Επιστήμονες εντόπισαν προϊστορικό θαλάσσιο τέρας με τρία μάτια και φονικά δόντια

Ερευνητές από το Μουσείο Μανιτόμπα και το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο ανακάλυψαν ένα προϊστορικό θαλάσσιο πλάσμα, το Mosura fentoni, στο κοίτασμα Burgess Shale, που...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Η περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα οφείλει το όνομά της στον Βασίλειο Έξαρχο, έναν μπακάλη από την Ήπειρο που εγκαταστάθηκε εκεί στα τέλη του...

Άφωνοι οι επιστήμονες με το Capacabra! Το περίεργο μουμιοποιημένο πλάσμα με “ανθρώπινα χέρια”

Ένα μυστηριώδες πλάσμα με ανθρώπινα χέρια που βρέθηκε μουμιοποιημένο σε ένα ιστορικό κτίριο ερευνάται από επιστήμονες - και κανείς δεν είναι σίγουρος τι είναι.Η...

Ο Τζο Ρόγκαν αποκαλύπτει μυστική φυλή Γιγάντων που κρύβεται στη Γη – “Οι επιστήμονες θα εξόντωναν όποιον τολμήσει να το αποδείξει”

Στο πρόσφατο επεισόδιο του podcast του Τζο Ρόγκαν, ο παρουσιαστής εξέφρασε την άποψη ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την αποκάλυψη της ύπαρξης...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απόστολος Γκλέτσος: Αποκαλύπτεται η γυναίκα που του χάρισε την μοναχοκόρη του

Ο Απόστολος Γκλέτσος γιορτάζει τα 23α γενέθλια της κόρης...

Γιάννης Καπετάνιος για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Ήμασταν συμμαθητές 12 χρόνια, ήταν ένας χαρακτήρας…»

Ο Γιάννης Καπετάνιος, σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου σε απόσπασμα...

Συναγερμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς...

Γερμανία: Ο κρεοπώλης του 1920 που πουλούσε ανθρώπινο κρέας από σκοτωμένα έφηβα αγόρια

Ο Φριτζ Χάαρμαν επί έξι χρόνια, χρησιμοποιούσε τη θέση...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ κοντά στις Στροφάδες – Στα 18,1 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στις...

Εβελίνα Παπούλια αποκαλύπτει για σκάνδαλο Φιλιππίδη: «Συγχωρώ, αλλά δεν ξεχνάω»

Η Εβελίνα Παπούλια, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Make...

Ανδρουλάκης: Στηρίζουμε την οικογένεια, στηρίζουμε την κοινωνία

Στηρίζουμε την οικογένεια, στηρίζουμε την κοινωνία, τονίζει ο Νίκος...

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Κρίσιμες οδηγίες στους φίλους των ερυθρόλευκων για το ματς στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας...

ΕΟΔΥ: Ένα ακόμη θύμα του COVID-19 και 47 νέες νοσηλείες την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την...

Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι σκηνές στο «αυτοδιαχειριζόμενο στέκι» της Νομικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο TikTok, καταδίκασε...

Η Qualco Group εγκαινίασε πανηγυρικά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Qualco Group εγκαινίασε σήμερα τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου...

Ο Λευτέρης Λύρατζης επαναπατρίζεται στον ΠΑΟΚ μετά το πέρασμα από τη Ναϊμέγκεν

Ο Λευτέρης Λύρατζης επιστρέφει στον ΠΑΟΚ μετά από μια...

Ζαχάροβα: Η θέση της Μόσχας για ειρήνευση στην Ουκρανία καθρεφτίζει την πραγματικότητα του πεδίου

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε...

Σπάνιο φαινόμενο συγκλόνισε αγροτικές περιοχές στις ΗΠΑ: “Έρχεται η Ημέρα της Κρίσης” τρομοκρατήθηκαν

Ένα σπάνιο και τρομακτικό σύννεφο, γνωστό ως "Ημέρα της...

Βουλή – Βορίδης: «Αποτελεσματικότερο σύστημα επιστροφών, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα – Πυρά από την αντιπολίτευση

«Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερο σύστημα επιστροφών», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και...

Walmart: Έρχονται ανατιμήσεις στα προϊόντα λόγω δασμών

Η Walmart ανακοίνωσε σταθερή αύξηση πωλήσεων και κερδών για...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Κάντε έξυπνη και ταχύρρυθμη προετοιμασία

Ξεκινήστε έξυπνη και ταχύρρυθμη προετοιμασία για τον 2ο πανελλήνιο...

Ζελένσκι: Ακυρώνει ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη – Αποστέλλει αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι δεν...

Ηλιούπολη: Επεισοδιακή καταδίωξη τριών διαρρηκτών – Πήραν σβάρνα παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Σκηνές Φαρ Ουέστ εκτυλίχθηκαν σήμερα Πέμπτη (15.05.25) στην Ηλιούπολη...

Νέο Toyota bZ4X Touring, αποκαλύπτεται το επιβλητικό ηλεκτρικό περιπετειών

Η Toyota αποκαλύπτει το νέο bZ4X Touring, επιβεβαιώνοντας τη...

Ο ΠΑΟΚ καταδικάστηκε σε μία αγωνιστική κεκλεισμένων θυρών από τη ΔΕΑΒ για τη νέα σεζόν

Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική χωρίς οπαδούς από...

Η Fais Group απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην Gencom Ltd

Την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Gencom Ltd με...

Παναθηναϊκός: Αποκάλυψη για δανεισμό του Ουναΐ με υποχρεωτική ρήτρα εξαγοράς

Ο Παναθηναϊκός εξετάζει την πιθανότητα να διατηρήσει τον Αζεντίν...

Τι γεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες και ποιο ήταν το κρυφό τους ελάττωμα;

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως φαίνεται, είχαν μια κακή συνήθεια...

Νέα Σμύρνη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο 71χρονος που αφαίρεσε τη ζωή του γιου του

Στη Νέα Σμύρνη, ένας 71χρονος πατέρας που σκότωσε τον...

Eurostat: Άνοδος 0,3% του ΑΕΠ σε ευρωζώνη και ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2025

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η ευρωζώνη...

Σάλος σε σχολείο της Σκωτίας: Φυλάκιση καθηγητή μαθηματικών που βιντεοσκοπούσε τα εσώρουχα των μαθητριών του

Στη Σκωτία, καθηγητής μαθηματικών, Λι Ντίξον, καταδικάστηκε σε φυλάκιση...

Πάνος Μουζουράκης: Έφερε στον κόσμο το μωρό η Μαριλού Κόζαρη – Η πρώτη φωτογραφία από το μαιευτήριο

Ο Πάνος Μουζουράκης και η σύζυγός του, Μαριλού Κόζαρη,...

Παιχνίδια Εκδίκησης: Ο Στέφανος εξαπολύει αδίστακτη παγίδα στρατηγικής στη Βάνα

Στο επεισόδιο των "Παιχνιδιών Εκδίκησης", οι συγκρούσεις και οι...

ΟΣΥ: Επιπλέον χρόνος για αιτήσεις στις 413 μόνιμες προσλήψεις

Η ΟΣΥ ανακοίνωσε νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων...

Ουκρανικό: Αποκαλύπτονται οι απαιτήσεις Μόσχας και Κιέβου για ειρήνευση

Η συνάντηση Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τις...

Νέο Xpeng P7, εντυπωσιακή ηλεκτρική μπερλίνα με γαλλική υπογραφή

Το νέο Xpeng P7, μια εντυπωσιακή ηλεκτρική μπερλίνα, σχεδιάστηκε...

Τηλεθέαση: Απόλυτη ανατροπή για τον Άγιο Έρωτα – Παλεύουν γερά Grand Hotel, Γη της Ελιάς και Ηλέκτρα

Ο Άγιος Έρωτας δείχνει να εδραιώνεται πια στην κορυφή...

Μάνος Παπαγιάννης & Σοφία Παυλίδου: Αναβλήθηκε αιφνιδίως η δίκη – Αποκάλυψη για τη συνέχεια

Η δίκη μεταξύ του Μάνου Παπαγιάννη και της Σοφίας...

ΑΕΚ: Στο στόχαστρο ο Κλέιτον Σαντάνα της Φλαμένγκο, φλερτάρει και με τον Μοχάμεντ Καμαρά

Η ΑΕΚ εξετάζει την απόκτηση του Κλέιτον Σαντάνα από...

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Τουρκία – Ταρακουνήθηκε και η Άγκυρα

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην...

Ελληνική Λύση: Όταν αντιληφθούν στο Μαξίμου το σκάνδαλο με το «πόνημα Καρώνη», θα το αποκηρύξουν αμέσως

Η Ελληνική Λύση επικρίνει την κυβέρνηση για την αντίδρασή...

Αποκαλύφθηκε το SUV που θα ταράξει την αγορά

Το νέο Citroen C3 Aircross, που λανσάρεται στην ελληνική...

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν οι προκηρύξεις για 10.000 θέσεις εκπαιδευτικών

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε την αποστολή δύο προκηρύξεων για την...

Πιο προσιτό το BYD Seal-U με την εκπληκτική αυτονομία 1.125 χλμ.

Η BYD εισέρχεται δυναμικά στην ελληνική αγορά με το...

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης λάμπει ως MVP του Ολυμπιακού στην Super League

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης αναδείχθηκε MVP του Ολυμπιακού για τη...

Ουκρανικό – Τραμπ: «Τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι την κρίσιμη συνάντησή μου με τον Πούτιν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν...

Συνάντηση Φάμελλου-Χαρίτση για την υπόθεση των Τεμπών – Τι αποφάσισαν

Στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης...

Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ στηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ για εκτίναξη των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ – «Έως το 2030 πρέπει να έχει...

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, εξέφρασε την υποστήριξή...

ΟΦΗ: «Είμαστε από την Κρήτη κι αυτή είναι η αρχή, πάμε να ζήσουμε το όνειρό μας»

Ο ΟΦΗ δημοσίευσε ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό video...

Άσπα αποκαλύπτει για τον αδελφό της, Mad Clip: «Έχω δεχτεί πολλά αρνητικά σχόλια επειδή…»

Η Άσπα, αδελφή του αείμνηστου Mad Clip, παραχώρησε μια...

Άλιμος: Ποινική δίωξη στη γιαγιά του εγκαταλελειμμένου βρέφους που εντοπίστηκε σε κάδο σκουπιδιών

Στον Άλιμο, η αστυνομία διερευνά την υπόθεση ενός βρέφους...

ΟΦΗ: «Καταγόμαστε από την Κρήτη κι αυτή είναι η αφετηρία, πάμε να κατακτήσουμε το όνειρό μας»

Ο ΟΦΗ, ενόψει του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας με τον...

Κώστας Λυχναράς: Αποκαλύφθηκε η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση

Ο Κώστας Λυχναράς, ένας σημαντικός σκηνοθέτης της ελληνικής τηλεόρασης,...

Καραμπόλα 3 οχημάτων στην Κατεχάκη, στο ρεύμα προς Μεσογείων – Κυκλοφοριακό χάος

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Λεωφόρο Κατεχάκη το μεσημέρι της...

Χρήστος Νικολόπουλος: Ματαίωσε το μουσικό ραντεβού του στο Ισραήλ – Η δημόσια τοποθέτησή του

Ο Χρήστος Νικολόπουλος ανακοίνωσε μέσω Facebook την ακύρωση της...

ΚΚΕ: Κανένα «βραχιολάκι» δεν θα εξαλείψει τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση...

Eurobasket 2029: Την Πέμπτη 22 Μαΐου η απόφαση για την ανάθεση της Ελλάδας ως διοργανώτρια

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να διοργανώσει το Eurobasket ανδρών του...