Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το μυστηριώδες δηλητήριο γκου που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες του κινεζικού Νότου για να κρατούν τους εραστές τους, μέσα από μια ιστορική αφήγηση μαγείας και προκαταλήψεων
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του γκου, ενός μυστηριώδους δηλητηρίου που χρησιμοποιούνταν από γυναίκες στην Κίνα για να διατηρούν τους συντρόφους τους κοντά τους και να αποτρέπουν τις απιστίες. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι γυναίκες των φυλών Miao και Lingnan, που είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες πρακτικές, ήταν οι κύριες χρήστες του γκου, το οποίο παρασκευαζόταν από δηλητηριώδη πλάσματα και προκαλούσε αργά και βασανιστικά θάνατο στα θύματα.

Αν και οι ιστορίες γύρω από το γκου μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολές, η κοινωνική του επίδραση ήταν σημαντική, δημιουργώντας προκαταλήψεις και γεωγραφικά σύνορα στην Κίνα. Σήμερα, η κληρονομιά του γκου παραμένει ζωντανή, ως ένα φολklore στοιχείο που αναδεικνύει τις πολιτισμικές διαφορές και τις σχέσεις μεταξύ των φύλων στην κινεζική κοινωνία.

Πιο αναλυτικά

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον…

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία


Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω. Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου. Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό. Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό. Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

«Στην ιατρική, η δηλητηρίαση από γκου μετατράπηκε σε δείκτη αρκετών πηγών κινδύνου: σεξουαλική ζήλεια, μαγεία, άνθρωποι που δεν ανήκαν στη φυλή των Χαν και τοπικά δηλητήρια», μας λέει ξανά η Hanson, «στη διάρκεια των επόμενων περιόδων, και ειδικά κατά τη διάρκεια των δυναστειών Σούι (581-617 μ.Χ.) και Τανγκ (618-907), οι κινεζικές πηγές αρχίζουν να συνδέουν τη δηλητηρίαση από γκου με συγκεκριμένες μεθόδους μαγείας που αποδίδονταν σε μειονοτικές κοινωνίες»…

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία». Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου. Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της. Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές. Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης. Των πέντε δηλητηριωδών…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εντυπωσιακό premium πακέτο για το Ford Kuga

De Tomaso P72, χειροκίνητο κιβώτιο και 700 άγριοι ίπποι από V8

Eurovision: Άδικα έμεινε εκτός η Κύπρος;

Τραγωδία στο Μεξικό: Τουλάχιστον 21 θύματα σε φονική σύγκρουση οχημάτων

Τραγωδία στον Καναδά: Δύο νεκροί από φονική πυρκαγιά που σαρώνει την κεντρική χώρα

Ρεάλ – Μαγιόρκα 2-1: Οι Μαδριλένοι έμειναν ζωντανοί για τον τίτλο με buzzer beater του Ραμόν

Ουρουγουάη: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά με δάκρυα στα μάτια τον πρώην πρόεδρο Μουχίκα

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων – Δική μας δουλειά να αλλάξουμε το κράτος και να ανοίξουμε θέσεις εργασίας»

Wall Street: Σε θετικό έδαφος ο S&P 500 στο κλείσιμο – Υποχώρησε ο Dow Jones

Τρίκαλα: Χάθηκε σε τραγικό τροχαίο 40χρονος πατέρας τριών παιδιών

Ο Ευθύμης Κουλούρης σκόρπισε χαρά με το 29ο γκολ του στην Πολωνία – Μαγεία με δύο ασίστ ο Κούτρης

Αποκαλύφθηκε η νέα ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη – Δείτε τι αποφασίστηκε

Μίλαν – Μπολόνια 0-1: Ο Εντόι χάρισε το Κύπελλο Ιταλίας στους ροσομπλού

Ουκρανικό: Ο Πούτιν αποστέλλει υποδεέστερη αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες – Τι αποκαλύπτει η άρνησή του να εμφανιστεί στην Τουρκία

Eurovision 2025: Η Klavdia συγκλόνισε με την «Αστερομάτα» – Δείτε πλάνα από την τελευταία πρόβα της Ελλάδας

00:00 / 00:00

Αυτό το δημοφιλές φαγητό που λατρεύεις το απολάμβαναν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν...

Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Σαντορίνη, οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι απολάμβαναν σουβλάκια πριν από τουλάχιστον 3.500 χρόνια. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κρατευτές, εργαλεία που...

Η NASA αποκαλύπτει νέους διαστημικούς ήχους από μαύρες τρύπες

Η NASA παρουσίασε τρεις νέους διαστημικούς ήχους με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου ακτίνων Χ Chandra, του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb και του Imaging X-ray...

«Τα Ίχνη τoυ Διαβόλoυ»: Τo απόκoσμo φαινόμενo πoυ δε βρήκε πoτέ την εξήγησή τoυ

Γυρνώντας πiσω στo 1855, στo παγωμένo Ντέβoν της νoτιoανατoλικής Aγγλiας, θα συναντήσει κανεiς τo πιo ανατριχιαστικo, απoκoσμo και ανεξήγητo φαινoμενo τoυ κoσμoυ: Τα iχνη...

Γυναίκα αιωρείται από τα μαλλιά της για 25 λεπτά καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ!

Η 39χρονη καλλιτέχνης τσίρκου Λέιλα Νούν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρεμασμένη από τα μαλλιά της, παραμένοντας σε αυτή...

Μοναδικό εργαστήριο μαρμάρινης γλυπτικής της ελληνιστικής εποχής ανακαλύφθηκε στο φημισμένο νησί της Πάρου!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο εργαστήριο μαρμάρινης γλυπτικής στην περιοχή Φλόγα της Παροικιάς, στην Πάρο, επιβεβαιώνοντας υποψίες που υπήρχαν από τη δεκαετία του 1980. Οι...

Πολωνία: Βρέθηκε θρυλικό τρένο των Ναζί που εξαφανίστηκε στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου...

Αξιωματούχοι στην Πολωνία αποκάλυψαν πως έλαβαν μια επιστολή στην οποία αναφέρεται η θέση ενός θρυλικού τρένου των Ναζί, το οποίο είναι γεμάτο με χρυσό.Το...

Το αποκαλύπτουμε! – Αυτό το μυστικό κρύβεται πίσω από τους στόχους στα παλιά...

Το άρθρο αναλύει την πρακτική ζωγραφισμένων στόχων, γνωστών ως roundels, στα μαχητικά αεροσκάφη κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα σήματα δεν...

Γερμανία: Ο κρεοπώλης του 1920 που πουλούσε ανθρώπινο κρέας από σκοτωμένα έφηβα αγόρια

Ο Φριτζ Χάαρμαν επί έξι χρόνια, χρησιμοποιούσε τη θέση του ως πληροφοριοδότης της αστυνομίας για να καλύπτει τα δολοφονικά του ένστικτα και να δημιουργεί...

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Πάρο: Αποκαλύφθηκε αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής με άγαλμα της Αφροδίτης

Αρχαιολόγοι στην Πάρο εντόπισαν ένα σημαντικό αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής, το οποίο περιλαμβάνει γλυπτό της Αφροδίτης, πήλινες κεφαλές γυναικείων μορφών και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις. Η...

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αμοργό: Αποκαλύφθηκε πρόσφατα το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων

Στην Αμοργό ανακαλύφθηκε το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με βάθος 132 μέτρων, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής αποστολής «Amorgos Cave Expedition 2024». Η ανακάλυψη...

Barbie: Το σκοτεινό παρελθόν του εμπνευστή της – Τα όργια και η αυτοκτονία

Το άρθρο αναφέρεται στη ζωή και την κληρονομιά του Τζακ Ράιαν, του ανθρώπου που η κόρη του, Ανν Ράιαν, ισχυρίζεται ότι ήταν ο πραγματικός...

Η λάμπα της Ντέντερα στην Αίγυπτο – Το αρχαίο αίνιγμα που μαγνητίζει! (φώτο...

Το άρθρο εξερευνά το μυστήριο των αρχαίων λιθογραφιών που βρέθηκαν στον ναό Χαθόρ στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στην πόλη Ντέντερα. Οι εντυπωσιακές απεικονίσεις δείχνουν λυχνίες...

Το μυστηριώδες πείραμα τηλεπάθειας που συνέδεσε Αθήνα και Παρίσι το 1928

Στις 14 Ιανουαρίου 1928, πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοπόρο πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, με τη συμμετοχή μεντίουμ και επιστημόνων από τις δύο πόλεις. Οι ομάδες...

Το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα λύτρωνε την Ελλάδα

Το άρθρο αναφέρεται στη ζωή του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός Αθηναίου σερβιτόρου του 1933, ο οποίος ανακάλυψε πετρέλαιο στο πηγάδι που έσκαψε στο Μοσχάτο, αντί...

«Χελώνα»: Το πρώτο μυστηριώδες χαμένο υποβρύχιο της ιστορίας το 1776

Το άρθρο αναφέρεται στην πρώτη καταγεγραμμένη χρήση υποβρυχίου, γνωστού ως «Χελώνα», που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό εφευρέτη David Bushnell το 1776 κατά τη διάρκεια...

«Εφημερίς των Κυριών»: Ανακαλύψτε την πρωτοποριακή εφημερίδα της Ελλάδας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες (φωτό)

Η «Εφημερίς των Κυριών», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1887, ήταν η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα γραμμένη αποκλειστικά από γυναίκες και...

Αποκαλύπτεται το σοκαριστικό παρασκήνιο πίσω από το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Η ιστορία πίσω από το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, με κεντρικούς ήρωες τον Petrus Gonsalvus, γνωστό ως «Ο...

Η συναρπαστική ιστορία του σιδηρόδρομου Πειραιά-Κηφισιάς: Πώς γεννήθηκε ο θρυλικός «Ηλεκτρικός»

Ο σιδηρόδρομος Πειραιά-Κηφισιάς, γνωστός και ως «Ηλεκτρικός», έχει μια πλούσια ιστορία που ξεκινά το 1869, όταν συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, αντικαθιστώντας τα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Ο κρεοπώλης του 1920 που πουλούσε ανθρώπινο κρέας από σκοτωμένα έφηβα αγόρια

Ο Φριτζ Χάαρμαν επί έξι χρόνια, χρησιμοποιούσε τη θέση...

Phancon 2025: Η Ελλάδα άρπαξε το έπαθλο μέσα από τα χέρια της Τουρκίας –...

Η εκδήλωση Phancon 2025, που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντυπωσιακό premium πακέτο για το Ford Kuga

Το νέο Black Package για το Ford Kuga προσφέρει...

De Tomaso P72, χειροκίνητο κιβώτιο και 700 άγριοι ίπποι από V8

Η De Tomaso παρουσίασε την P72, το πρώτο παραγωγής...

Eurovision: Άδικα έμεινε εκτός η Κύπρος;

Η Κύπρος φέτος στη Eurovision παρουσίασε μια διαφορετική προσέγγιση...

Τραγωδία στο Μεξικό: Τουλάχιστον 21 θύματα σε φονική σύγκρουση οχημάτων

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα...

Τραγωδία στον Καναδά: Δύο νεκροί από φονική πυρκαγιά που σαρώνει την κεντρική χώρα

Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, έχασαν τη...

Ρεάλ – Μαγιόρκα 2-1: Οι Μαδριλένοι έμειναν ζωντανοί για τον τίτλο με buzzer beater του Ραμόν

H Ρεάλ Μαδρίτης παρατάχθηκε αποδεκατισμένη κόντρα στη Μαγιόρκα, βρέθηκε...

Ουρουγουάη: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά με δάκρυα στα μάτια τον πρώην πρόεδρο Μουχίκα

Με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες Ουρουγουανοί βγήκαν στους δρόμους...

Wall Street: Σε θετικό έδαφος ο S&P 500 στο κλείσιμο – Υποχώρησε ο Dow Jones

Μεικτή εικόνα παρουσίασε η Wall Street στο κλείσιμο της...

Τρίκαλα: Χάθηκε σε τραγικό τροχαίο 40χρονος πατέρας τριών παιδιών

Τραγικό τροχαίο σημειώθηκε στα Τρίκαλα, με θύμα έναν 40χρονο...

Ο Ευθύμης Κουλούρης σκόρπισε χαρά με το 29ο γκολ του στην Πολωνία – Μαγεία με δύο ασίστ ο Κούτρης

Ο Ευθύμης Κουλούρης συνεχίζει την εξαιρετική του πορεία στην...

Αποκαλύφθηκε η νέα ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη – Δείτε τι αποφασίστηκε

Δημοσιεύθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει μέτρα Πολιτικής...

Μίλαν – Μπολόνια 0-1: Ο Εντόι χάρισε το Κύπελλο Ιταλίας στους ροσομπλού

Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας για τρίτη φορά στην...

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ επαναπάτρισαν στο Καράκας νήπιο 2 ετών που εγκαταλείφθηκε μετά την απέλαση των γονιών του – ΒΙΝΤΕΟ

Ένα κοριτσάκι δύο ετών, η Μαϊκέλις Εσπινόσα Μπερνάλ, επαναπατρίστηκε...

Νίκος Ανδρουλάκης: «Γιατί πανηγυρίζει η Κυβέρνηση; Η τραγωδία των Τεμπών επιβάλλει σοβαρότητα και αξιοπρέπεια»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε την κυβερνητική...

Απίστευτη «αυκτοκτονία» Άγιαξ: Χάνει το πιο σίγουρο πρωτάθλημα στην Ολλανδία

Ιδανικός αυτόχειρας ο Άγιαξ, ισοφαρίστηκε 2-2 απο την Γκρόνινγκεν...

Απίστευτη «αυκτοκτονία» Άγιαξ: Χάνει το πιο σίγουρο πρωτάθλημα στην Ολλανδία

Ιδανικός αυτόχειρας ο Άγιαξ, ισοφαρίστηκε 2-2 απο την Γκρόνινγκεν...

Σοκαριστική «αυτοχειρία» Άγιαξ: Χάνει το πιο εγγυημένο πρωτάθλημα στην Ολλανδία

Ο Άγιαξ υπέστη μια απροσδόκητη ισοπαλία 2-2 με την...

Φοιτητικές εκλογές 2025: Ξεχωριστά και φέτος τα αποτελέσματα – Διαφωνία μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΚΣ για την πρωτιά

Στις φοιτητικές εκλογές του 2025, οι παρατάξεις δεν παρουσίασαν...

Σαντορίνη: Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας

Δημοσιεύτηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 2334/13-05-2025) των...

Ολυμπιακός – Μαρσέιγ 12-8: Οι Πειραιώτες αποχαιρέτησαν με νίκη το Champions League στο πόλο

Νίκη γοήτρου πέτυχε ο Ολυμπιακός, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του...

Λάρισα: Συγκλονιστικό! Στο ίδιο κελί με ιερέα ο μητροκτόνος – Αρνήθηκε την εξομολόγηση

Στη Λάρισα, ο ιμτροκτόνος που σκότωσε τη μητέρα του...

Βαλέρια Κουρούπη & Μάριος Δερβιτσιώτης: Ερωτευμένοι και… fit – Μαζί στο γυμναστήριο

Η Βαλέρια Κουρούπη και ο Μάριος Δερβιτσιώτης αποδεικνύουν για...

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση προηγμένων...

Αποκάλυψη: Γιατί έμειναν στον πάγκο Ναν και Ερνανγκόμεθ στο Προμηθέας – Παναθηναϊκός

Ο Εργκίν Αταμάν δεν χρησιμοποίησε τους Κέντρικ Ναν και...

Super League: Αυτές είναι οι 14 ομάδες που θα μάχονται στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν

Στη νέα αγωνιστική περίοδο 2025-2026 της Super League, 14...

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάλι ψέματα κ. Φλωρίδη;»

Στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για...

Politico: Επιστολή των ΗΠΑ στην Κομισιόν για τους δασμούς – Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει διαπραγμάτευση

Οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια...

Σώθηκε στη Super League ο Βόλος, αποχαιρετά η Athens Kallithea

Ο Βόλος εξασφάλισε την παραμονή του στη Super League,...

Βόλος – Λαμία 3-0: Οι Θεσσαλοί σφράγισαν με εντυπωσιακή τριάρα την παραμονή τους στη Super League

Ο Βόλος εξασφάλισε την παραμονή του στη Super League...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2622: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2622 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Μαΐου...

Athens Kallithea – Πανσερραϊκός: Ο Δεληγιαννίδης καταδίκασε στη Super League 2 την αθηναϊκή ομάδα

Η Athens Kallithea δεν κατάφερε να παραμείνει στη Super...

Ύπνος: Επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό όσων λειτουργούν με μόλις 4 ώρες ύπνου

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια σπάνια γενετική μετάλλαξη,...

Eurovision 2025 – Theo Evan: Η συγκλονιστική του εξομολόγηση μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου

Μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου από τον Α’ Ημιτελικό...

Προμηθέας – Παναθηναϊκός 59-97: Με θρίαμβο στους τελικούς της GBL οι πράσινοι

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα του Προμηθέα με 97-59 στην...

Πρόβα νυφικού για την Αμαλία Κωστοπούλου: Αναζητά το μαγευτικό φόρεμα των ονείρων της

Η Αμαλία Κωστοπούλου, κόρη της Τζένης Μπαλατσινού και του...

Αποκαλύφθηκε: Ιδού το εντυπωσιακό νέο DS N°4

Η DS Automobiles παρουσίασε το νέο DS N°4, το...

Τέλος στο πλαφόν κέρδους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την επικείμενη κατάργηση...

Σοκ στην Ιταλία: Αστέρας του ποδοσφαίρου κατηγορείται για βιασμό

Σάλος έχει προκληθεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο, καθώς επαγγελματίας ποδοσφαιριστής...

Τροχός της Τύχης : Με το «Δ» σε τελικό ρε άνθρωπε;

Τροχός της Τύχης : Είναι και θέμα έμπνευσης καμιά...

Ηλίας Ψινάκης: Αποκάλυψε τα αστρονομικά πρόστιμα που πλήρωνε ο Κοντομηνάς για τις… βρισιές του στον αέρα

Στην εκπομπή "Γηροκομείο" του Ηλία Ψινάκη, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε...

Skoda Fabia: Ξεπέρασε το ορόσημο των πέντε εκατομμυρίων το δημοφιλέστερο μικρό της μάρκας

Η Skoda γιορτάζει την παραγωγή του πεντακοσιομμυριούχου Skoda Fabia,...

ΟΙΕΛΕ: Καταγγελία για sleepover στα σχολεία – «Επικίνδυνο trend για Χολιγουντιανές φαντασιώσεις»

Καταγγελίες για τη νέα, όπως την χαρακτηρίζει, επικίνδυνη πρακτική...

Ουκρανία: «Η Μόσχα οφείλει να αποδείξει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγματεύσεις» τονίζει σύμβουλος του Ζελένσκι

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Άντριι...

Θεσσαλονίκη: Ποινή με αναστολή σε 44χρονο που όρμησε με καδρόνι στην πρώην σύζυγό του – «Ήθελε να με σκοτώσει»

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ένας 44χρονος καταδικάστηκε σε...