Ο Αριστοτέλης, γνωστός ως «πατέρας της ευδαιμονίας», προτείνει τέσσερις βασικούς κανόνες για την επίτευξη της ευτυχίας στη ζωή.
Αυτοί περιλαμβάνουν το θάρρος, που επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιμετωπίζει τους φόβους του, την ευγένεια, που συμβάλλει στη διαχείριση συναισθημάτων και την αποφυγή της δυστυχίας, τη γενναιοδωρία, που ενισχύει την αίσθηση ικανοποίησης μέσω της προσφοράς, και την ταπεινότητα, που συνδέεται με ψυχική ευεξία.
Αυτές οι αξίες, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και να μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία.
Πιο αναλυτικά
Η ζωή πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη ώστε να σε φέρει μπροστά στη μιζέρια σου. Μπορεί να έχεις λάθος ανθρώπους δίπλα σου, μπορεί να κάνεις μια δουλειά που δεν ευχαριστιέσαι και να τρως ώρες κάθε μέρα στους δρόμους. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να φτάσεις σε αυτή την κατάσταση.
Η ευτυχία απέχει παρασάγγας από αυτό το σενάριο, αλλά είναι κι αυτή περίπλοκη από μόνη της. Στην σύγχρονη πραγματικότητα οι συνθήκες δεν βοηθούν πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή μας δεν μπορεί να γίνει πιο όμορφη.
Ο «πατέρας της ευδαιμονίας», ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, είχε 4 κανόνες για τη ζωή που μπορούν να δώσουν περισσότερη ευτυχία σε αυτή…
Θάρρος
Ο Αριστοτέλης απασχολήθηκε πολύ με τον φόβο και τη σχέση του με το θάρρος. Το θάρρος δηλαδή που έχει κάποιος ώστε να στέκεται όρθιος απέναντι στον φόβο του και να μην υποκύπτει σε αυτόν. Αυτή η διαδικασία είναι μια βασική συνθήκη για την ευτυχία. Το να πηγαίνεις κόντρα στους φόβους σου και να τους νικάς, θα σου δώσει ικανοποίηση.
Ευγένεια
Ο Αριστοτέλης λέει ότι οι αγενείς άνθρωποι είναι και οι πιο δυστυχισμένοι. Η επιθετικότητα μειώνει την ευτυχία στον άνθρωπο, αφού δυσκολεύει την διαχείριση συναισθημάτων κάθε ατόμου.
Μεγαλοπρέπεια
Οι αρχαίοι Έλληνες όταν ανέφεραν αυτή τη λέξη, εννοούσαν αυτό που λέμε σήμερα γενναιοδωρία. Αν προσφέρεις τότε μπορεί να σου χαρίσει ευτυχία και όμορφα συναισθήματα. Αν δίνεις, σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Αν λοιπόν θες να φτάσεις πιο κοντά στην ευτυχία, πρέπει να το κάνεις.
Ταπεινότητα
Ο Αριστοτέλης έδινε συμβουλές σε πολλούς ώστε να παραμείνουν ταπεινοί, κάτι πολύ σημαντικό. Όπως λέει και η σύγχρονη ψυχολογία, η ταπεινότητα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και νευρωτισμού.