Ένας… ρινόκερος από την Εποχή των Παγετώνων στις Μυκήνες – Οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η έρευνα αναλύει τον λόγο πίσω από τη συλλογή και φύλαξη ενός απολιθωμένου αστράγαλου ρινόκερου από τους Μυκηναίους.
  • Το απολίθωμα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε τελετή, παιχνίδι ή σταθμίο, ενώ η ανακάλυψή του συνέβαλε στη δημιουργία μύθων για θεούς, ημίθεους και τερατώδη πλάσματα.
  • Το εύρημα αποτελεί το πρωιμότερο από αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα και ενδιαφέρει την αρχαιολογική κοινότητα.
  • Η τοποθεσία του ευρήματος στο κτίριο Θ στις Μυκήνες προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τυχόν τελετουργική χρήση.
  • Άλλα παραδείγματα απολιθωμάτων στην Ελλάδα συμβάλλουν στην κατανόηση της αρχαιότητας και της δημιουργίας μύθων.
  • Το εύρημα ενδέχεται να επηρέασε τη δημιουργία αρχαιοελληνικών μύθων και δοξασιών, αν και δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση.

Για ποιον λόγο οι Μυκηναίοι του 13ου αι. π.Χ. αποφάσισαν να το συλλέξουν και να το φυλάξουν μαζί με άλλα αντικείμενα στο κεντρικό υπόγειο δωμάτιο του κτιρίου Θ στη Νοτιοδυτική Συνοικία της Ακρόπολης των Μυκηνών;

Μια νέα έρευνα*, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature με τίτλο «The earliest evidence of large animal fossil collecting in mainland Greece at Bronze Age Mycenae» («Η πρωιμότερη μαρτυρία συλλογής απολιθώματος μεγάλου ζώου στην ηπειρωτική Ελλάδα στις Μυκήνες της Εποχής του Χαλκού»), προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, φωτίζοντας ταυτόχρονα πλευρές της αρχαιότητας που ίσως να μην έχουμε σκεφτεί. Όπως την αίσθηση που είχαν οι άνθρωποι της περιόδου για τη δική τους … αρχαιότητα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τις Βασιλική Πλιάτσικα, Δρ Αρχαιολόγο, επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τζάκλιν Μέιερ (Jacqueline S. Meier), Δρ Ζωοαρχαιολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα και Κιμ Σέλτον (Kim Shelton), καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαίων Ελληνικών & Ρωμαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϋ), που υπογράφουν την έρευνα για το μοναδικό παλαιοντολογικό εύρημα των Μυκηνών: Έναν απολιθωμένο αστράγαλο ρινόκερου του είδους Stephanorhinus, που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε σε κάποια τελετή, ακόμα και σε παιχνίδι ή σταθμίο («αφού κατά σύμπτωση το βάρος του, 500 γραμμάρια, συμπίπτει ακριβώς με μία μίνα, τη μεγάλη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού»). Όπως δεν αποκλείεται το απολιθωμένο οστό του τεράστιου ζώου να αποδόθηκε «σε κάποιο υπερμέγεθες φανταστικό, εξωτικό ή παλαιότατο ον», συμβάλλοντας με την ανακάλυψή του στη γένεση μύθων και δοξασιών για θεούς, ημίθεους και ήρωες, αλλά και υπερφυσικά ή τερατώδη πλάσματα, όπως οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες.

Ακολουθεί η συνέντευξη των Β. Πλιάτσικα, Τζ. Μέιερ και Κ. Σέλτον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Ελένη Μάρκου

Ερ. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το άρθρο σας «The earliest evidence of large animal fossil collecting in mainland Greece at Bronze Age Mycenae», που αφορά τη μελέτη ενός απολιθωμένου οστού ρινόκερου. Το οστό (αστράγαλος) βρέθηκε σε ανασκαφές στις Μυκήνες τη δεκαετία του ‘70 και αναλύθηκε από εσάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών. Τι γύρευε ένας … ρινόκερος (το απολίθωμα οστού του, δηλαδή) στην Ακρόπολη των Μυκηνών;

Απ. Η εύρεση του απολιθώματος ήταν μια έκπληξη και για μας. Ένας αστράγαλος ρινόκερου από το Πλειστόκαινο δεν είναι καθόλου κοινό εύρημα, ούτε καν για τις Μυκήνες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού – για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνά μας, αυτό είναι το πρωιμότερο γνωστό απολίθωμα που προέρχεται από αρχαιολογική ανασκαφή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το απολίθωμα προέρχεται από ρινόκερο με δύο κέρατα του είδους Stephanorhinus, ένα μεγαλόσωμο ζώο που έφθανε τους 1,5-3 τόνους και έζησε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Η έρευνά μας στο στάδιο αυτό εστίασε στην επιστημονική παρουσίαση του απολιθώματος ως παλαιοντολογικό εύρημα αλλά σκοπεύουμε να διερευνήσουμε το θέμα περισσότερο. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πώς προμηθεύτηκαν οι Μυκηναίοι το απολίθωμα, αλλά παλαιοντολογικά κατάλοιπα του είδους αυτού έχουν βρεθεί και αλλού στην Ελλάδα, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και βορειότερα.

Οι Μυκηναίοι που συνέλεξαν το οστό ασφαλώς αναγνώρισαν το προφανές, ότι δηλαδή πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο και βαρύ λίθινο αστράγαλο, ο οποίος ξεχώριζε από τους οστέινους αστραγάλους των ανθρώπων και όλων των ζώων που γνώριζαν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να τον απέδωσαν σε κάποιο υπερμέγεθες φανταστικό, εξωτικό ή παλαιότατο ον. Το γεγονός ότι το απολίθωμα συνελέγη και κατέληξε μέσα σε ένα κτίριο της ακρόπολης οδηγεί στη βάσιμη υπόθεση ότι οι Μυκηναίοι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο και προβληματίστηκαν για την προέλευση και την παλαιότητά του, εξ ου και το μεταχειρίστηκαν ιδιαιτέρως.

Ερ. Τι μας λέει το γεγονός ότι βρέθηκε στο κεντρικό υπόγειο δωμάτιο του κτιρίου Θ στη Νοτιοδυτική Συνοικία της Ακρόπολης των Μυκηνών; Θα μπορούσε να “συμμετέχει” σε κάποια τελετουργία;

Απ. Η Νοτιοδυτική Συνοικία των Μυκηνών είναι μια περιοχή της ακρόπολης με οικιστικά κατάλοιπα. Το δωμάτιο του κτιρίου Θ, όπου βρέθηκε το απολίθωμα, είναι πράγματι το κεντρικό υπόγειο δωμάτιο που επικοινωνούσε μέσω μιας σκάλας με έναν πλευρικό διάδρομο. Δεν διέθετε φυσικό φωτισμό, ούτε καν ομαλό δάπεδο, αφού στο μισό περίπου δωμάτιο εξέχει ανώμαλα ο βράχος και η μόνη υποτυπώδης εσωτερική διαμόρφωση ήταν ένα γωνιακό θρανίο. Οι ανασκαφές και δημοσιεύσεις στο παρελθόν δεν είχαν αποδώσει κάποιον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο δωμάτιο ή το κτίριο, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών μας πλέον επιβάλλουν να επανεξετάσουμε προσεκτικά και από την αρχή όλα τα δεδομένα.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε το απολίθωμα στο πλαίσιο κάποιας τελετουργίας, θρησκευτικής, μαγικής ή μαντικής, ή ακόμη να χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι ή ζάρι κάποιου επιτραπέζιου παιχνιδιού (αστράγαλοι μεγάλων ζώων, ενίοτε γεμισμένοι με μόλυβδο έχουν μερικές φορές αυτή τη χρήση στην αρχαιότητα ). Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήθηκε ως σταθμίο, αφού κατά σύμπτωση το βάρος του (500 γραμμάρια) συμπίπτει ακριβώς με μία μίνα, τη μεγάλη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Ερ. Πόσο σπάνιο είναι το εύρημα, όχι με την παλαιοντολογική του σημασία αλλά με την έννοια ότι σκόπιμα είχε συλλεχθεί κάποια στιγμή στην αρχαιότητα (εδώ γύρω στο 1230–1200 π.Χ.); Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα ευρημάτων ή οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτά προέρχονται από άλλες πηγές (π.χ. γραπτές);

Απ. H ανεύρεση παλαιοντολογικών ευρημάτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνια και, ειδικά για την Εποχή του Χαλκού στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζουμε από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα δεδομένα, το απολίθωμα των Μυκηνών είναι μοναδικό. Η εικόνα αυτή όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής που αποκτά κανείς όταν μελετά την πλούσια αρχαία ελληνική γραμματεία. Από τον Όμηρο ως την ύστερη Αρχαιότητα υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τα απολιθωμένα όστρεα και οστά και η ανακάλυψή τους προκαλούσε τη γένεση μύθων και δοξασιών για θεούς, ημίθεους και ήρωες, αλλά και υπερφυσικά ή τερατώδη πλάσματα, όπως οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες. Από τις γνωστότερες περιπτώσεις είναι η ανεύρεση γιγαντιαίων οστών στη Σκύρο το 476 π.Χ. που αποδόθηκαν στον Θησέα και ο Κίμων φρόντισε να μεταφερθούν στην Αθήνα. Επίσης, η περίπτωση της ωμοπλάτης του Πέλοπα, ένα υπερμέγεθες οστό που ήταν αξιοθέατο της Ολυμπίας την εποχή του Παυσανία.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι αυτές οι παρατηρήσεις και συλλογές από τους αρχαίους Έλληνες συνέβαλαν στη συναίσθηση της ιστορικότητας, τη συνειδητοποίηση της ύπαρξης ενός απώτατου παρελθόντος, της Εποχής των Ηρώων, που ήταν πολύ παλαιότερη από τη δική τους εποχή.

Ερ. Σπουδαίοι αρχαιολόγοι και ερευνητές στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι τα παλαιοντολογικά αυτά ευρήματα επηρέασαν τη διαδικασία της γένεσης αρχαιοελληνικών μύθων και δοξασιών. Θεωρείτε ότι και το δικό σας αντικείμενο μελέτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ευρημάτων; Αν ναι, ποιον «μύθο» θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει;

Απ. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια αν οι Μυκηναίοι συνέδεσαν το απολίθωμα με κάποιο μυθικό ον, άνθρωπο, ζώο ή τέρας. Η πλούσια μυθολογία που συνδέεται με τις Μυκήνες μάς είναι γνωστή από πολύ μεταγενέστερες ιστορικές πηγές. Δεν αποκλείεται πράγματι οι Μυκηναίοι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, να αιτιολόγησαν την ύπαρξη του απολιθώματος στο πλαίσιο κάποιου μύθου, ανάλογου με αυτόν του Περσέα, του μυθικού ιδρυτή της θέσης, που κάλεσε τους Κύκλωπες να τειχίσουν το ανάκτορό του, ή του Ηρακλή που έφερνε στον βασιλιά Ευρυσθέα τα τέρατα που εξολόθρευε.

Ερ. Πόσα τέτοια παλαιοντολογικά ευρήματα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στη χώρα μας που μπορεί να ενισχύουν την παραπάνω πεποίθηση; Γνωρίζετε αν αντίστοιχα ευρήματα έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου;

Απ. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα αξιοπερίεργα κατάλοιπα δεν περιορίζεται στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, είναι φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους πολιτισμούς διαχρονικά, και διατηρείται άλλωστε ως τις μέρες μας. Ακόμη και οι κυνηγοί της παλαιολιθικής εποχής, συνέλεγαν απολιθώματα που τα χρησιμοποιούσαν ως φυλακτά. Στην Ελλάδα λίγα παλαιολιθικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε ανασκαφές, αλλά αυτό ίσως, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά πιθανόν παραβλέπονταν στο παρελθόν μέχρι την εμπέδωση της αξίας της ζωοαρχαιολογικής έρευνας. Πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συνιστούν τα απολιθωμένα οστά θηλαστικών που αποτέθηκαν ως αφιερώματα στο Ηραίο της Σάμου και το Ασκληπιείο της Κω.

Ερ. Τι γνωρίζουμε για το είδος του ζώου στο οποίο ανήκε το οστό; Ξέρουμε αν ζούσε στον ελληνικό χώρο ή αν μεταφέρθηκε από κάπου μακρύτερα;

Απ. Όσο αδιανόητο κι αν φαίνεται σήμερα, ο ρινόκερος του είδους Stephanorhinus φαίνεται ότι ήταν αρκετά κοινός στην περιοχή της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, και στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί πολλά κατάλοιπα: Η πλησιέστερη θέση εύρεσης τέτοιων καταλοίπων είναι τα Καρνεζέικα Αργολίδας αλλά πλήθος έχει εντοπιστεί και στη Μεγαλόπολη, το Πικέρμι και αλλού στη βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, ωστόσο, να αποκλειστεί και η περίπτωση το απολίθωμα να έφτασε στις Μυκήνες από κάπου πολύ πιο μακριά, την Τουρκία, την Ιταλία ή από αλλού.

Ερ. Ποιο είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας κατά την προσωπική σας άποψη (η ερώτηση απευθύνεται προς τη Δρ Β. Πλιάτσικα);

Απ. Για μένα ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η βεβαιότητα ότι οι Μυκηναίοι του 13ου αι. π.Χ. ήρθαν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο εύρημα, το αναγνώρισαν ως κατάλοιπο υπερφυσικού ανθρώπου ή ζώου ή κάποιου φανταστικού όντος και ασφαλώς προβληματίστηκαν για την προέλευση και τη χρονολόγησή του. Αναγκαστικά, δηλαδή, σκέφτηκαν κι εκείνοι ως αρχαιολόγοι που έθεσαν ερωτήματα στο αντικείμενο που κρατούσαν. Το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς εποχή οι κάτοικοι των Μυκηνών υπό τις εντολές του άνακτα επέκτειναν το τείχος των Μυκηνών για να συμπεριλάβουν και να αναδείξουν ένα παλαιότερο μνημείο των προγόνων τους, τον ταφικό κύκλο Α, αποδεικνύει ότι επρόκειτο για ανθρώπους που προβληματίζονταν για την ιστορία τους. Οι Μυκηναίοι, που τα έργα τους αργότερα τοποθετήθηκαν από τους Έλληνες των ιστορικών χρόνων σε μια Ηρωική Εποχή, αναζήτησαν τους δικούς τους ήρωες και έπλασαν τη δική τους μυθολογία και γενεαλογία: το δικό τους ηρωικό παρελθόν.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Ελένη Μάρκου – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τράπεζες: Εκτοξεύτηκαν στα 1,242 δισ. ευρώ τα κέρδη το α΄ τρίμηνο, με έσοδα από τόκους 2,038 δισ. ευρώ

Κίνηση στους δρόμους: Απέραντο μποτιλιάρισμα Κηφισός και Κηφισίας – Ταλαιπωρία σε Αττική Οδό και Αθηνών

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Όλη μου η καρδιά και η ψυχή είναι σε αυτό το νέο μέλος που ήρθε στην οικογένεια»

Δραστικά μέτρα για τη βία στα πανεπιστήμια – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών: Οι αθόρυβοι μαχητές που αντιστέκονται στις πληγές του συστήματος – «Χωρίς εμάς καταρρέει το ΕΣΥ»

Σπύρος Μαρτίκας: Φλογερός έρωτας στη ζωή του μετά την Βρισηίδα Ανδριώτου – Της μοιάζει εκπληκτικά

Αντελίνα Βαρθακούρη: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τον Χάρη και τις κόρες τους – «Το να μην βάζω εμένα πρώτη, με κάνει εσωτερικά πλουσιότερη»

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Κρίσιμη συνάντηση στη Ρώμη με “βαρύ μενού” – Μεταναστευτικό, ασφάλεια και Hellenic Train στο επίκεντρο

Χάρι Τρούμαν: «Θα βάζουμε Ρωσία και Γερμανία να εξοντώνονται μεταξύ τους και έτσι κερδίζουμε εμείς»

Τζέφρι Ντάμερ: H ιστορία του «κανίβαλου του Μιλγουόκι» που σκότωνε και τεμάχιζε τους εραστές του

Πώς τα data centers μεταμορφώνουν το τοπίο της αγοράς ακινήτων – Στο προσκήνιο η Ελλάδα

Η επική μάχη της Αλέσια: Η Γαλατία γονατίζει μπροστά στον Καίσαρα

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Μπισμπίκης για Βανδή: Το μεγάλο άγχος της Δέσποινας για τη σχέση τους – «Ανησυχούσε μήπως κλονιστώ από όλο αυτό»

00:00 / 00:00

Ο αστακός ήταν κάποτε τροφή των… φτωχών – Αμερικανοί φυλακισμένοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή τον...

Ο αστακός, που σήμερα θεωρείται εκλεκτό και ακριβό φαγητό, είχε στο παρελθόν, κυρίως τον 19ο αιώνα, τη φήμη του «φαγητού των φτωχών». Αμερικανοί κρατούμενοι...

Το συγκλονιστικό σκάνδαλο γάλακτος που στοίχισε τη ζωή σε 8.000 παιδιά

Το σκάνδαλο γάλακτος του 1850 στη Νέα Υόρκη αποκαλύφθηκε ως η αιτία θανάτου 8.000 βρεφών, που κατανάλωναν μολυσμένο γάλα από αγελάδες τροφοδοτούμενες με υποπροϊόντα...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στην ανθρωπότητα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία των ανθρώπινων ονομάτων, αναφέροντας ότι οι πρώτες μορφές ονομασίας πιθανόν να προέρχονται από την εποχή που οι πρόγονοι μας...

Τίμων ο Αθηναίος: Έμεινε στην ιστορία ως μισάνθρωπος – Δεν συμπαθούσε και δεν μιλούσε με κανέναν

Αν για κάτι είναι γνωστή η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Αθήνα, ειδικότερα, είναι οι ιδιόμορφες περσόνες που έδιναν έναν άλλον αέρα στην, τότε,...

Αττίλας ΙΙ: Η κατάληψη της Αμμοχώστου χωρίς αντίσταση και η αιματηρή σύγκρουση στη Μία Μηλιά

Το άρθρο αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, εστιάζοντας στην κατάληψη της Αμμοχώστου κατά τον Αττίλα ΙΙ, όπου η πόλη έπεσε χωρίς...

H ποινικοποίηση της αναπηρίας και της ασχήμιας: Όταν σε τιμωρούσαν επειδή ήσουν “διαφορετικός”

Στο άρθρο αναλύεται η ποινικοποίηση της αναπηρίας και της ασχήμιας στην Αμερική του 19ου αιώνα, μέσω των «Νόμων περί Ασχήμιας», που επιβάλλανε πρόστιμα σε...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Είχε αποκαλύψει σε φίλη της λίγο πριν πεθάνει ποιος κατέστρεψε τον...

Νέα στοιχεία για τον γάμο και το διαζύγιο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του τότε πρίγκιπα Καρόλου ήρθαν στη δημοσιότητα, μέσα από το βιβλίο της...

Αυτό το αγνοούσες; – Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ήταν διαρκώς προετοιμασμένοι για ερωτικές περιπτύξεις;

Το άρθρο εξερευνά τους λόγους που οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πάντα έτοιμοι για ερωτική συνεύρεση, εστιάζοντας σε παράγοντες όπως η διατροφή, η γυμναστική και...

Αποκαλύπτουμε τον θρυλικό Έλληνα πολεμιστή στην ιστορία: Παρέμεινε αήττητος στο πεδίο της μάχης

Ο Αχιλλέας, ο πιο εμβληματικός ήρωας της Ιλιάδας του Ομήρου, αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος Έλληνας πολεμιστής, παρά το γεγονός ότι είναι περισσότερο μυθικό πρόσωπο. Γιος...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στον κόσμο – Το μυστήριο της προέλευσής του

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα ότι το όνομα "Kushim" είναι το παλαιότερο γνωστό όνομα στην ιστορία, καθώς βρέθηκε σε ένα πήλινο δισκίο από την...

Επαναστατικά ρομπότ σμήνους λειτουργούν και συντονίζονται χωρίς κώδικα ή αισθητήρες

Ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ παρουσίασαν μια νέα γενιά ρομπότ σμήνους, γνωστά ως «link-bots», που λειτουργούν χωρίς την ανάγκη...

Ο μαγευτικός δρόμος που εξαφανίζεται από την παλίρροια δύο φορές την ημέρα!

Το Passage du Gois είναι ένα μοναδικό φυσικό πέρασμα στη Γαλλία, που πλημμυρίζει δύο φορές την ημέρα από την παλίρροια, συνδέοντας το νησί Noirmoutier...

Η xAI του Μασκ εξοπλίζει με ισχύ τον κορυφαίο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως

Η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ, έχει προμηθεύσει τον υπερυπολογιστή Colossus με μπαταρίες Tesla Megapack, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για...

Οι αστροναύτες μπορεί να κατακτήσουν τον Άρη…αλλά ένα ζωτικό όργανο κινδυνεύει να καταστραφεί...

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει ότι οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη ενδέχεται να υποστούν μόνιμη βλάβη στα νεφρά...

Οι ΗΠΑ θεσπίζουν πρωτοποριακό νόμο για τσιπ AI με παρακολούθηση τοποθεσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τον πρώτο νόμο στον κόσμο για την ασφάλεια των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενσωμάτωση μηχανισμών επαλήθευσης τοποθεσίας στα...

Operation Praying Mantis: Η μυστική ναυμαχία που συγκλόνισε τον Ψυχρό Πόλεμο

Η επιχείρηση «Praying Mantis», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 1988, υπήρξε η μεγαλύτερη ναυμαχία του αμερικανικού ναυτικού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σημειώθηκε...

Εντυπωσιακό φαινόμενο! Η γιγάντια ινδική αγελάδα ράτσας Nelore Viatina-19 κατακτά τον τίτλο της ακριβότερης παγκοσμίως

Η αγελάδα ράτσας Nelore Viatina-19 από την Ινδία έχει καταγραφεί ως η πιο ακριβή στον κόσμο, πωλούμενη για 40 εκατομμύρια ρουπίες σε δημοπρασία στη...

Πτήση 19: Το Μυστήριο των Βερμούδων και το «Εξαφανισμένο Σμήνος» του Αμερικανικού Ναυτικού

Η «Πτήση 19» αναφέρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση πέντε αεροσκαφών του Ναυτικού των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου 1945, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο Τρίγωνο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστίνα Κοραή: «Η εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει την αδερφή μου, που χάρισε 4 ζωές»

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Buongiorno, η Χριστίνα Κοραή...

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος, γνωστός επιχειρηματίας και σύντροφος της θυγατέρας...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια!...

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Εκτοξεύτηκαν στα 1,242 δισ. ευρώ τα κέρδη το α΄ τρίμηνο, με έσοδα από τόκους 2,038 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών...

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Όλη μου η καρδιά και η ψυχή είναι σε αυτό το νέο μέλος που ήρθε στην οικογένεια»

Η κάμερα του Happy Day συνάντηση τον Κωνσταντίνο Αργυρό...

Δραστικά μέτρα για τη βία στα πανεπιστήμια – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προωθεί αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της...

Σπύρος Μαρτίκας: Φλογερός έρωτας στη ζωή του μετά την Βρισηίδα Ανδριώτου – Της μοιάζει εκπληκτικά

Ο Σπύρος Μαρτίκας φαίνεται να έχει βρει νέο έρωτα...

Χάρι Τρούμαν: «Θα βάζουμε Ρωσία και Γερμανία να εξοντώνονται μεταξύ τους και έτσι κερδίζουμε εμείς»

Tην δεκαετία του ’40 ο τότε γερουσιαστής και μετέπειτα...

Τζέφρι Ντάμερ: H ιστορία του «κανίβαλου του Μιλγουόκι» που σκότωνε και τεμάχιζε τους εραστές του

Ο σκηνοθέτης Ράιαν Μέρφι καταπιάστηκε με μία υπόθεση, που...

Πώς τα data centers μεταμορφώνουν το τοπίο της αγοράς ακινήτων – Στο προσκήνιο η Ελλάδα

Η ελληνική αγορά των data centers γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη,...

Η επική μάχη της Αλέσια: Η Γαλατία γονατίζει μπροστά στον Καίσαρα

Στο άρθρο "Η μάχη της Αλέσια: Η Γαλατία υποκλίνεται...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:17...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Ο δρόμος για τη μεταμόρφωση των F-16 Block 50 σε Viper – Τα εμπόδια και οι διέξοδοι

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) επιταχύνει την παραγωγή αναβαθμισμένων...

Αθηνά Οικονομάκου: «Οι συγκλονιστικές κουβέντες με τον 7χρονο γιο μου για το διαζύγιο…»

Η Αθηνά Οικονομάκου, σε μια ειλικρινή συνέντευξη στο Savoir...

Operation Entebbe: Η αριστοτεχνική ισραηλινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση

Η επιχείρηση Έντεμπε ή αλλιώς «Operation Entebbe» είναι μια...

Η συντριπτική νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου: Η μάχη της Ισσού (333 π.Χ.)

Στο άρθρο αναλύεται η Μάχη της Ισσού (333 π.Χ.),...

Το συγκλονιστικό σκάνδαλο γάλακτος που στοίχισε τη ζωή σε 8.000 παιδιά

Το σκάνδαλο γάλακτος του 1850 στη Νέα Υόρκη αποκαλύφθηκε...

Επιδότηση ρεύματος: Πώς και πότε θα την λάβουν οι επιχειρήσεις – Ποιες εξαιρούνται

Περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στην ανθρωπότητα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία των ανθρώπινων ονομάτων, αναφέροντας...

ΗΠΑ-Βρετανία: Έκκληση σε Ινδία και Πακιστάν για διάλογο και αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε τηλεφωνική...

Αττίλας ΙΙ: Η κατάληψη της Αμμοχώστου χωρίς αντίσταση και η αιματηρή σύγκρουση στη Μία Μηλιά

Το άρθρο αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το...

ΑΣΕΠ: 772 μόνιμες προσλήψεις μόνο με απολυτήριο Λυκείου

Το ΑΣΕΠ προκηρύσσει 772 νέες θέσεις εργασίας για αποφοίτους...

H ποινικοποίηση της αναπηρίας και της ασχήμιας: Όταν σε τιμωρούσαν επειδή ήσουν “διαφορετικός”

Στο άρθρο αναλύεται η ποινικοποίηση της αναπηρίας και της...

Φωτιά σε αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη – Καταστράφηκε ολοσχερώς, οι Αρχές εξετάζουν εμπρησμό

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε αυτοκίνητο στην...

Αργεντινή: Δεκάδες κιβώτια με ναζιστικό υλικό ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Στο υπόγειο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής ανακαλύφθηκαν πρόσφατα...

Ιστορική συμφωνία Ρωσίας-Βιετνάμ για πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας

Η Ρωσία και το Βιετνάμ ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Μαΐου 2025

Σήμερα, Δευτέρα (12.5.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Απώλεια βάρους: Ο κορυφαίος ξηρός καρπός που επιταχύνει το αδυνάτισμα, σύμφωνα με διαιτολόγους

Σύμφωνα με διαιτολόγους, οι ξηροί καρποί, παρά την υψηλή...

Τραγωδία στη Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι χάθηκαν όταν λεωφορείο κατέληξε σε χαράδρα

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το πρωί της Κυριακής στη Σρι...

Υεμένη: Ισραηλινό χτύπημα ισοπεδώνει βάση των Χούθι στο λιμάνι της Χοντάιτα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στο λιμάνι Χοντάιτα...

Τραμπ: Θα επιβάλει διάταγμα για δραστική μείωση των τιμών φαρμάκων έως 80%

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα...

O Max Verstappen οδηγεί εντυπωσιακή Ferrari 296 GT3 στο Nürburgring

Ο Max Verstappen, πατέρας για πρώτη φορά, εκμεταλλεύτηκε το...

Αφγανιστάν: Απαγόρευσαν και το σκάκι οι Ταλιμπάν – Θα θεωρείται πλέον «τυχερό παιχνίδι»

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πρόσθεσε στη λίστα...

Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας την απαγόρευση του AfD

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή σε περίπου 60...

Κίνα: Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή Σιτσάνγκ

Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή...

Εντοπίστηκε ο 23χρονος Θοδωρής που αγνοούνταν από τον Άγιο Παντελεήμονα από τις 7 Μαΐου

Ο 23χρονος Θεόδωρος Ψιάχος, που είχε εξαφανιστεί στον Άγιο...

Serie A: Το πρόγραμμα στο συγκλονιστικό φινάλε με τη μάχη για τον τίτλο

Η Νάπολι, μετά την ισοπαλία 2-2 με την Τζένοα,...

Ρωσία: Τρεις τραυματίες από φονικό ουκρανικό πύραυλο που ισοπέδωσε ξενοδοχείο στο Κουρσκ

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια ουκρανική πυραυλική επίθεση που...

ΑΕΚ: Τι συνεπάγεται για την Ένωση η κρίσιμη 4η θέση στα playoffs της Super League

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη σεζόν της με ήττα από...

Εκλογές στην Αλβανία: Την Τρίτη τα τελικά αποτελέσματα – Τι αποκάλυψαν τα exit polls

Στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας που διεξήχθησαν την Κυριακή...

Γαλατάσαραϊ – Μάλαγα 67-83: Σάρωσε στον τελικό του Basketball Champions League και στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια

Η Ουνικάχα Μάλαγα κατέκτησε τον τίτλο του Basketball Champions...

Ευαγγελία Αραβανή – Σπύρος Λάζαρης: Παντρεύτηκαν! Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Αντωνά

Με τα ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκαν σήμερα, Κυριακή...

Ματίας Αλμέιδα: Αύριο το μεσημέρι η κρίσιμη συνάντηση που θα σφραγίσει το μέλλον της ΑΕΚ

Ο Ματίας Αλμέιδα, προπονητής της ΑΕΚ, ανακοίνωσε ότι θα...